zooplus bg

zooplus bg
Име на фирмата
zooplus AG
Основан през:
1999
Адрес:
80331 München, Sonnenstraße 15 (Физически магазин)
Имейл:
Тел.:
0049 89 95006-0
3
10
0
0
0
9
За фирмата
Основан през 1999 г., zooplus се е посветил на каузата да предоставя на любителите и стопаните на животни заслужаваща доверие и практична платформа за онлайн пазаруване. Нашата цел е да предлагаме на клиентите си топ качество на най-добри цени.
В zooplus.bg ще намерите всичко необходимо, за да поглезите Вашето куче, котка, хамстер, канарче или папагалче!
Услуги предлагани на страницата
Начин на плащане: Банков превод
Начин на поръчване: Онлайн магазин
Начин на доставка: До адрес, по куриер
Получаване в офис на куриера
До адрес, с фирмена логистика
Мнения

Оставете своето мнение за магазин zooplus bg!

1
         
2
3
4

С изпращането на мнението си Вие давате съгласие Online Comparison Shopping Kft. (H-1074 Budapest, Rákóczi út 70-72; нататък: Pazaruvaj.com) да запази Вашия имейл адрес в качеството на администратор на данни. Повече информация за обработката на данните вижте тук.

Изпрати мнение
МНЕНИЯ СПОРЕД ОЦЕНКАТА
Оценка
 
%
52.6 %
0.0 %
0.0 %
0.0 %
47.4 %
Всички коментари

Страхотни цени и качество. Бърза доставка. Мисля само от тук да пазарувам. Благодаря и ПРЕПОРЪЧВАМ

 

Коректни и точни ! Нямам забележка !

 

Здравейте!
Поръчах огромна клетка за зайчето си от zooplus. bg и останах очарована.
Продуктът беше такъв, какъвто очаквах, добре опакован, доставката отне само 5 работни дни (без никакви проблеми) , цената беше несравнимо по-ниска спрямо другите места и от магазина отговориха своевременно на всичките ми запитвания.
Имах своите резерви, но явно са били напразни : ) Може би съм късме

 

zooplus bg (преди 6 месеца)

Здравейте г-жо Ганчева,
Благодарим Ви за положителното мнение и високата оценка. Ще се постараем и в бъдеще да оправдаем добрите Ви впечатления. С уважение,
Екипът на zooplus

Привет и от мен! Току що ми доставиха първата направена от мен поръчка от Зооплюс. Доставката беше в срок, пакетът в добро състояние и след като бях доста притеснена от недобрите коментари съм много приятно изненадана - поръчката направих на 18-ти октомври и въобще не очаквах куриер днес. Ще пазарувам от Зооплюс и разчитам винаги на коректност, както първия път!

 

zooplus bg (преди 7 месеца)

Г-жо Желева,
Благодарим Ви, че споделихте Вашето положително мнение. Радваме се, когато нашите клиенти остават доволни. Ще се постараем и в бъдеще да продължим да опрвдаваме Вашите очаквания.
С уважение,
Екипът на zooplus

Здравейте.
От около 2 години използвам услугите на сайта и съм МНОГО доволен!
Винаги е възможно да има забавяне или объркване имайки предвид, че стоката не се намира в България (при мен до сега не се е случвало) , но пък който иска от "днес за вчера" (както са свикнали повечето ни "събратя" да чакат последният момент) може да отиде и да си закупи същата стока с 30% (или повече) по-ви

 

zooplus bg (преди 7 месеца)

Здравейте г-н Георгиев,
Много се радваме когато получаваме обективни и точни коментари като Вашия. Надяваме се това да послужи като ориентир на всички, търсещи информация от вече усановени клиенти на zooplus.bg. Благодарим Ви за високата оценка. С уважение,
Екипът на zooplus

Сайта и хората са коректни, ако има забавяне то основният проблем идва от доставчика който се използва. Поръчах голям пакет Applaws puppy и съм много доволен от това което получих. Със сигурност ще поръчвам още.

 

zooplus bg (преди 8 месеца)

Уважаеми г-н Вълков,
Благодарим Ви за положителното мнение и високата оценка. За нас е важно Вие – нашите клиенти да оставате доволни от качеството на продуктите и обслужването в zooplus.bg.
С уважение,
Екипът на zooplus

Дърво за драскане Rapunzel - плащане чрез банков трансфер на 28 август. След 2-3 дни ми пратиха имейл, че са получили парите. След една седмица пратката ми беше пред дома - 10 дни общо. Имах и въпроси към тях, на които те доста бързо ми отговориха като всичко мина гладко и безпроблемно. Ако има забавяне, то е от куриера, не от Zooplus.

 

zooplus bg (преди 9 месеца)

Здравейте, г-н Маринов,
Благодарим Ви за оценката, за нас това означава много. Надяваме се повече доволни клиенти да споделят тук положителните си впечатления от своите поръчки.
С уважение,
Екипът на zooplus

Не мога да си обясня как отговаряте на всеки недоволен клиент, че неговият случай е единствен и изолиран, напротив, четейки коментарите не мога да кажа нищо по различно за моята поръчка, състояща се от два пакета, за които съм платила в деня на поръчката с кредитна карта и четиринадесет дни по късно все още не съм получила единият от пакетите. С две думи за сумата от 105лв. съм получила

 

Много хубав сайт, разнообразие на продукти на добри цени, но определено организацията с доставките Ви куца ужасно много. Обратната връзка с клиента и възможността за действително проследяване на пратката са на критично ниско ниво. Това е първата ми покупка от Вашия сайт и , въпреки че първоначално бях силно впечатлена от предложенията и бонусните Ви програми, мисля, че ще остане и после

 

zooplus bg (преди 1 години)

Уважаема г-жо Кристина Блажева,
Благодарим Ви, че ни усведомихте за създалата се ситуация. Искрено се извиняваме за закъснението на Вашата поръчкa. Ние постоянно се опитваме се да подобрим услугите ни за доставка, но поради увеличилия се брой поръчки напоследък, понякога поръчките не пристигат навреме.
Бихме искали да усведомим, че това са изключения и че ние правим всичко по силите си да подобрим нашите услуги.
Благодарим Ви за разбирането,
Екипът на zooplus

Сайтът е добре подреден и информацията за отделните продукти е изчерпателно описана. Но! Направих поръчка на стойност 155. 80 лева на 10. 12. 2016г. и вече 10 дена чакам да ми бъде доставена. Няколко пъти писах до обслужващия център с питане защо се бави поръчката и всеки път машинално ми се отговаря, че превод на парите не е направен. При справка на място в банката ми отговориха, че пар

 

zooplus bg (преди 1 години)

Уважаеми д-р Милен Джамбазов,

Благодарим Ви, че споделихте с нас своите впечатления. Извиняваме се за възникналата ситуация и много съжаляваме, че първият Ви контакт с нашата компания е свързан с негативно преживяване за Вас. Уверяваме Ви, че това е изолиран случай, а наш представител ще се свърже с Вас, за да помогне за разрешаването на проблема.

Ние постоянно се опитваме да подобряваме качеството на продуктите и услугите, предназначени за нашите клиенти. Ще направим всичко възможно проблеми от подобно естество да не възникват занапред.

Поздрави,
екипът на zooplus

Магазини

Магазини

zooplus bg(физически магазин)
Адрес: 80331 München, Sonnenstraße 15
Карта » | Упътване до адрес »
Телефон: 0049 89 95006-0
Карта
Карта
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Магазини
zooplus bg
80331 München, Sonnenstraße 15
^