zooplus bg

zooplus bg
Име на фирмата
zooplus AG
Основан през:
1999
Адрес:
80331 München, Sonnenstraße 15 (Физически магазин)
Имейл:
Тел.:
0049 89 95006-0
2.5
6
0
0
0
9
За фирмата
Основан през 1999 г., zooplus се е посветил на каузата да предоставя на любителите и стопаните на животни заслужаваща доверие и практична платформа за онлайн пазаруване. Нашата цел е да предлагаме на клиентите си топ качество на най-добри цени.
В zooplus.bg ще намерите всичко необходимо, за да поглезите Вашето куче, котка, хамстер, канарче или папагалче!
Услуги предлагани на страницата
Начин на плащане: Банков превод
Начин на поръчване: Онлайн магазин
Начин на доставка: До адрес, по куриер
Получаване в офис на куриера
До адрес, с фирмена логистика
Мнения

Оставете своето мнение за магазин zooplus bg!

1
         
2
3
4
МНЕНИЯ СПОРЕД ОЦЕНКАТА
Оценка
 
%
40.0 %
0.0 %
0.0 %
0.0 %
60.0 %
Всички коментари

Здравейте.
От около 2 години използвам услугите на сайта и съм МНОГО доволен!
Винаги е възможно да има забавяне или объркване имайки предвид, че стоката не се намира в България (при мен до сега не се е случвало) , но пък който иска от "днес за вчера" (както са свикнали повечето ни "събратя" да чакат последният момент) може да отиде и да си закупи същата стока с 30% (или повече) по-ви

 

Сайта и хората са коректни, ако има забавяне то основният проблем идва от доставчика който се използва. Поръчах голям пакет Applaws puppy и съм много доволен от това което получих. Със сигурност ще поръчвам още.

 

zooplus bg (преди 1 седмици)

Уважаеми г-н Вълков,
Благодарим Ви за положителното мнение и високата оценка. За нас е важно Вие – нашите клиенти да оставате доволни от качеството на продуктите и обслужването в zooplus.bg.
С уважение,
Екипът на zooplus

Дърво за драскане Rapunzel - плащане чрез банков трансфер на 28 август. След 2-3 дни ми пратиха имейл, че са получили парите. След една седмица пратката ми беше пред дома - 10 дни общо. Имах и въпроси към тях, на които те доста бързо ми отговориха като всичко мина гладко и безпроблемно. Ако има забавяне, то е от куриера, не от Zooplus.

 

zooplus bg (преди 1 месеца)

Здравейте, г-н Маринов,
Благодарим Ви за оценката, за нас това означава много. Надяваме се повече доволни клиенти да споделят тук положителните си впечатления от своите поръчки.
С уважение,
Екипът на zooplus

Не мога да си обясня как отговаряте на всеки недоволен клиент, че неговият случай е единствен и изолиран, напротив, четейки коментарите не мога да кажа нищо по различно за моята поръчка, състояща се от два пакета, за които съм платила в деня на поръчката с кредитна карта и четиринадесет дни по късно все още не съм получила единият от пакетите. С две думи за сумата от 105лв. съм получила

 

Много хубав сайт, разнообразие на продукти на добри цени, но определено организацията с доставките Ви куца ужасно много. Обратната връзка с клиента и възможността за действително проследяване на пратката са на критично ниско ниво. Това е първата ми покупка от Вашия сайт и , въпреки че първоначално бях силно впечатлена от предложенията и бонусните Ви програми, мисля, че ще остане и после

 

zooplus bg (преди 8 месеца)

Уважаема г-жо Кристина Блажева,
Благодарим Ви, че ни усведомихте за създалата се ситуация. Искрено се извиняваме за закъснението на Вашата поръчкa. Ние постоянно се опитваме се да подобрим услугите ни за доставка, но поради увеличилия се брой поръчки напоследък, понякога поръчките не пристигат навреме.
Бихме искали да усведомим, че това са изключения и че ние правим всичко по силите си да подобрим нашите услуги.
Благодарим Ви за разбирането,
Екипът на zooplus

Сайтът е добре подреден и информацията за отделните продукти е изчерпателно описана. Но! Направих поръчка на стойност 155. 80 лева на 10. 12. 2016г. и вече 10 дена чакам да ми бъде доставена. Няколко пъти писах до обслужващия център с питане защо се бави поръчката и всеки път машинално ми се отговаря, че превод на парите не е направен. При справка на място в банката ми отговориха, че пар

 

zooplus bg (преди 9 месеца)

Уважаеми д-р Милен Джамбазов,

Благодарим Ви, че споделихте с нас своите впечатления. Извиняваме се за възникналата ситуация и много съжаляваме, че първият Ви контакт с нашата компания е свързан с негативно преживяване за Вас. Уверяваме Ви, че това е изолиран случай, а наш представител ще се свърже с Вас, за да помогне за разрешаването на проблема.

Ние постоянно се опитваме да подобряваме качеството на продуктите и услугите, предназначени за нашите клиенти. Ще направим всичко възможно проблеми от подобно естество да не възникват занапред.

Поздрави,
екипът на zooplus

Аз пък искам да кажа , че за първи път поръчвам от този сайт и останах наистина доволен на 5 тия ден доставката ми беше при мен прекрасно опакована , здрава и всичко на лице за което искам да Благодаря за професионализма дано и занапред работим така добре!

 

zooplus bg (преди 3 месеца)

Здравейте г-н Иванов,
Благодарим Ви за добрите отзиви. Ще се постараем да оправдаем тези Ваши първи впечатления и за напред. За нас означава много, когато нашите клиенти намират време да споделят положителните си впечатления от съвместната ни работа.
С уважение,
Екипът на zooplus

Там работи наистина неадекватен народ. Поръчката ми изчезна и сега ми предлагат замяна на платените от мен консерви Happy dog 6 x800 gr с 6 х 400. Никаква компенсация не ми предложиха, 20 писма написах и наистина останах безкрайно недоволна от обслужването. Наистина ли смятате, че консерва от 400 гр замества, такава от 800?

 

zooplus bg (преди 10 месеца)

Добър ден! Много съжаляваме за създалата се неприятна ситуация, такива случаи с проблеми на доставките са рядкост. С уважение, Екъпът на zooplus.

Здравейте,
моята поръчка също e в Румъния и не ми е доставена .
Получих емайл от зооплюс, че сумата за поръчката ми ще ми бъде възстановена -349лв, но до момента не ми е възстановена.
Изпратих им преди два дни емайл , но все още нямам отговор

 

zooplus bg (преди 1 години)

Добър ден. Благодарим Ви, че се свързахте с нас. Процедурата по възстановяване на сумата беше задействано на 03.10.2016. До максикум 7 дни, сумата ще бъде видима в профила Ви. Ако сумата не се появи до 7 дни, молим Ви да се свържете с на на този имейл адрес - service@zooplus.bg . С уважение, Екипът на zooplus.

Отвратително обслужване. В сайта пише 4-6 дни за получаване , пуснала съм поръчката на 11ти - вече е 22ри и само глупости. Миналата седмица - да съм я очаквала " евентуално " в началото на тази седмица. Сега да съм я очаквала след празниците, тоест почти месец след като съм пуснала поръчката. Пълно безумие. И имат ли право изобщо така да продават без да имат фирма регистрирана тук в БГ?

 

zooplus bg (преди 1 години)

Добър ден! Много съжаляваме за създалата се неприятна ситуация, такива случаи с проблеми на доставките са рядкост. Задействахме процедурата по възстановяване на сумата на 24.09.2016 и сумата би трябвало вече да е видима в профила Ви. Също така искаме да Ви информираме, че сме имаме данъчна регистрация в България, ще откриете легалните ни данни на http://www.zooplus.bg/content/imprint . Оставаме на Ваше разположение, ако имате допълнителни въпроси. С уважение, Екъпът на zooplus.

Магазини

Магазини

zooplus bg(физически магазин)
Адрес: 80331 München, Sonnenstraße 15
Карта » | Упътване до адрес »
Телефон: 0049 89 95006-0
Карта
Карта
Упътване до адрес:
Предложен маршрут:  
Магазини
zooplus bg
80331 München, Sonnenstraße 15
^