Как да купите наргиле?

Наргилето придобива окончателния си вид в Турция, когато получава стъкленица за вода, корпус, бору (по-късно маркуч) и чашка за тютюн. Днес чинийката или тавата за пепел, смукателния чибук за маркуча и комплект уплътнители също се считат за необходими части. Освен това към наргилето могат да бъдат закупени различни аксесоари. За да го използвате са необходими тютюн и кубчета въглища.

Наргилето придобива окончателния си вид в Турция, когато получава стъкленица за вода, корпус, бору (по-късно маркуч) и чашка за тютюн. Днес чинийката или тавата за пепел, смукателния чибук за маркуча и комплект уплътнители също се считат за необходими части. Освен това към наргилето могат да бъдат закупени различни аксесоари. За да го използвате са необходими тютюн и кубчета въглища.

Време за четене 5 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Принцип на действие

През стотиците години на използване на наргилето, неговият дизайн и широка гама от аксесоари са се променили, но не и принципът на действие, който е много прост. Изсмукването от маркуча създава вакуум, който разпалва жаравата и прекарва горещия въздух през чашката за тютюн (керамика), а оттам заедно с тютюневия дим го всмуква в тялото на лулата и водната стъкленица. Там димът се охлажда във водата, освобождава се от тежките частици и се натрупва. Оттам димът се връща обратно в тялото и в маркуча.

Чашка Без преувеличение, керамиката е най-важната част от лулата. Това всъщност е купа с дупки с продълговата основа и най-често е изработена от някакъв вид глина, но може да бъде и от каменина, стъкло или порцелан. Основната й функция е отлична топлопроводимост и задържане на топлина. Винаги проверявайте дали всички отвори са чисти и без пукнатини. Оставете да изстине преди всяко почистване.

Класическа чашка

  • Най-често срещаният тип

  • Класическата форма на купата е допълнена от няколко по-големи дупки на дъното

  • Подходяща за влажни тютюни с по-ниско съдържание на меласа

  • Предимство е изгодната цена

Чашка Vortex

Това е патентованата форма на Sahara Smoke, която е получила името си от специалния въздушен поток в чашката (vortex). Има изпъкнал остров, издатина с 4 по-малки дупки. Меласата остава в чашката, овлажнява тютюна и по този начин удължава до известна степен времето за пушене.

Чашка Phunnel

Тя е разработена от гореспоменатия Vortex. Вместо издатина с дупки има само повдигнат тунел в средата. Има много плитки и дълбоки видове за различни дози тютюн. Освен това предотвратява изтичането на меласа в тялото на лулата.

Компоненти

Уплътнение За правилното свързване на чашката към тялото е необходимо уплътнение. Същото важи и за стъкленицата и маркуча. Изработено е от гума или силикон и с времето покафенява поради дима. Като алтернатива използвайте навлажнена кърпичка или напр. може да се замени и с вестникарска хартия.

Тяло Горната част на тялото. Върху него често се поставя чинийка, за да се уловят падналите пепел и дървени стърготини. Предлага много цветови вариации. Долната секция е така нареченият downstem, това е долната част, частично потопена във водата от тялото на лулата. Това не може да бъде изключено за всички модели. В края може да се постави дифузер, за да се намалят мехурчетата и да се разпръснат настрани. Тогава тръбата е много по-тиха. Някои тръби разрешават тази задача с перфорирано дренажно стебло, така че дифузерът вече не е необходим.

Водна стъкленица На пазара можете да намерите воден съд от стъкло, плексиглас, метал или керамика. Предлагат се много цветови вариации, форми и модели. Във водния съд трябва да се постави вода, приблизително достатъчно, за да потопи долното стъбло с 1-2 см, но това може леко да варира за всяка форма на ваза.

  • Колкото повече вода, толкова по-малко дим

  • Твърде много вода ще причини теч в тръбата

  • Водата охлажда и частично филтрира дима

  • Тръбата винаги трябва да пасва перфектно

Маркуч Днешният традиционен маркуч се вкарва в муфата на тялото от едната страна и преминава в мундщука от другата. Преди са се изработвали от хартия и метална тел, но днес най-популярните варианти са от силикон, PVC и гума. Предимството на тези материали е, че могат да се перат. Поради хигиенни причини пластмасовите тръби за еднократна употреба са често срещани в много компании за производство на тръби.

Смукателна тръба, накрайник за пушене Чибукът може да бъде и неподвижна част от маркуча, с изключение на силиконовите маркучи, така че трябва да се закупи отделно. Предлагат се стотици различни версии в прости дизайни, различни животински форми или стъклени версии, които могат да бъдат замразени за още по-хладен дим. В обществените заведения за пушене хигиеничният пластмасов мундщук за еднократна употреба е стандартно оборудване, което може да се постави върху края на оригиналния мундщук. През последните години станаха много популярни и мундщуците, които могат да се закачат на врата.

Въглен Никога не докосвайте директно тютюна. Самозапалващият се въглен е лесен за използване.

Тютюн за наргиле Състои се от тютюневи листа, меласа, аромати, глицерин и консерванти. Видовете тютюн могат да се различават по вкус и стабилност, големина на нарязване, устойчивост на топлина, съдържание на никотин и сила. Въз основа на последния параметър можем да разграничим основно 2 вида тютюн. Светлият тютюн се изплаква няколко пъти, което води до намалено съдържание на никотин. Понася по-добре температурните колебания, но вкусът му се запазва по-кратко. Това обаче се влияе и от стила на пушене и метода на разпределение на топлината. Черният тютюн обикновено се характеризира с по-силен естествен аромат на тютюневите листа, по-голяма устойчивост на топлина и по-високо съдържание на никотин. Той не се препоръчва за начинаещи.

Разпределение на топлината

За разпалване на наргилето най-често се използват кокосов въглен. Прави се от кокосови черупки, като ги изгарят, смилат и след това пресоват на малки кубчета. Използването му осигурява висока калоричност, води до по-малко пепел и не влияе на вкуса на тютюна. Отнема малко повече време за загряване, което се дължи на факта, че не съдържа друг химичен слой.

Дървеният въглен, използван за наргилета, идва предимно от портокалови и лимонови дървета. Предлага се под формата на изрезки, което все още е класическият начин за запалване на лула в арабските страни. Няма послевкус, но гори по-бързо, отделя много пепел и отделя по-малко топлина.

Бързозапалващите се въглени (RZU) са кръгли таблетки, които могат да бъдат запалени с кибрит и да се разгорят в рамките на минута. Обаче освен бързото нагряване, не могат да бъдат изброени други предимства. За да загрее толкова бързо се намазва със слой глазура. Този химикал влияе върху вкуса на тютюна и навлиза в организма с дима. В сравнение с други видове дървени въглища, той е и относително по-скъп.

За разпалване на наргилето винаги използвайте въглищата, предназначени за тази цел! Класическите брикети за скара и дървените въглища са напълно неподходящи и вредни.

Аксесоари

За безопасна работа с наргилето, особено при запалване и боравене с жар, е препоръчително да закупите аксесоари. Ще намерите електрически запалки, контейнери и щипки за дървени въглища.

Електронна цигара
Хартия за опаковка
Пепелник
Запалка

Полезна информация

Алуминиевото фолио ефективно разделя въглена от тютюна и предотвратява директния контакт. Във фолиото трябва да се пробият дупки, като тяхното количество и размер регулират количеството предадена топлина. Фолиото може да се използва и за създаване на импровизиран комин над чашката.

HMS (heat management system) е система за пренос на топлина. Днес тази джаджа е представена главно от Kaloud Lotus. Към държача е включена дуралуминиева дръжка, която се състои от кръгла основа, стена със същата форма, странични отвори за отвеждане на топлината и капак с вратичка. Обикновено побира 3 въглена, което позволява по-ефективно третиране.

Други видове топлообмен са металното сито, спиралата или така наречената коминна дръжка.