Как да купите потапящ циркуляр (герунг)?

Всеки майстор-дърводелец трябва от време на време да отреже прецизно парче материал, за да постигне идеално прилягане. Това не може да стане с класически ръчен трион. Циркулярният трион е проектиран за чисти, прецизни срезове под различни ъгли и е подходящ за обработка на голямо разнообразие от материали. Работи и с цветни метали, но най-често се използва за рязане на дърва.

Всеки майстор-дърводелец трябва от време на време да отреже прецизно парче материал, за да постигне идеално прилягане. Това не може да стане с класически ръчен трион. Циркулярният трион е проектиран за чисти, прецизни срезове под различни ъгли и е подходящ за обработка на голямо разнообразие от материали. Работи и с цветни метали, но най-често се използва за рязане на дърва.

Време за четене 3 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове потапящи циркуляри

Комбиниран циркулярен трион

 • Многофункционална машина

 • Острието може да се върти наляво и надясно за наклонени срезове

 • От герунг може да се преобразува в ръчен циркуляр

 • Спестява място

 • Машина от по-висока ценова категория

Настолен/ръчен циркулярен трион

 • По-добра цена

 • Лесен за работа, може да се управлява ръчно

 • Реже само отгоре надолу

 • Изработен е от пластмаса или алуминий

 • Регулиране на ъгъла и височината на рязане

 • Режещият диск може лесно да се смени

Параметри

Тип задвижване

С кабел Вариант снабден със захранващ кабел. Отличава се с висока мощност. Идеален за дърводелци, които работят с греди, дъски и др. Режещият диск се задвижва от електрически мотор на рамото на триона

> Потапящи циркуляри с кабел

С акумулатор Използването му е по-малко разпространено. Характеризира се само с мощност до 1400 W. Не е ограничен от кабел. Винаги обръщайте внимание на нивото на заряда в акумулатора.

> Акумулаторни циркуляри

Мощност
Влияе върху скоростта и качеството на рязане. Скоростта зависи от мощността на машината и размера на режещия диск. Хоби триони с мощност 1000-1500 W и скорост на въртене минимум 3000 об/минута са подходящи за дейности с нисък стрес, например рязане на меки материали.
Професионалните циркуляри трябва да имат поне 1600 W или повече мощност и 4500 об/минута.

Скосено рязане Може да реже материала под скосен ъгъл. Циркулярът може да се извърта и накланя под ъгъл. Ъглите на скосяване варират от -45º до +45º. Можете да правите прецизни фуги.

Дълбочина и дължина на среза Те се влияят от размера на режещия диск. В зависимост от ъгъла можете да въведете два или повече параметъра. Например размерът 200 × 80 mm показва дължината на среза и дълбочината на разреза. Стойностите на напречното сечение от 90 ° обикновено могат да бъдат направени в стойности между 50 и 120 mm. При ъгъл от 45° могат да се направят напречни сечения от 30-100 мм поради ъгъла на наклона на острието.

Диаметър на диска
160-210 mm
216 mm
220-254 mm
255-305 mm
315-355 mm

Функции

Прахоулавянето намалява количеството прах, изхвърляно във въздуха по време на работа. В случай на потапящите циркуляри е по-трудно, защото има много свободно пространство поради дизайна на машината. За хоби циркуляри системата за изсмукване трябва да се закупи отделно, за професионалните машини е възможно и свързване с прахосмукачка. Здравата, нехлъзгаща се основа улеснява монтажа на триона и осигурява по-голяма стабилност. LED осветлението е подходящо за работа при условия на лошо осветление. Благодарение на лазера можете да постигнете прецизно рязане. Дълги и широки материали могат да се обработват благодарение на подаващата функция. Защитата от пренапрежение предпазва циркуляра от повреда, причинена от високо напрежение. Капакът на острието повишава безопасността при рязане. Термопредпазителят изключва машината, ако високите температури могат да го повредят. Заключването предпазва апарата от неволно включване по време на транспортиране.

Защитно оборудване Когато режете с циркуляра е важно да използвате защитни ръкавици, за да предпазите ръцете си от леки наранявания. Работните очила предпазват очите от прах, евентуални стърготини и парчета отрязан материал. Защитата за уши е необходима за защита на слуха, особено при продължителна работа.

Полезни съвети

При избора на потапящ циркуляр проверете здравината на конструкцията и качеството на закрепване на въртящата и накланяща се глава. Мощността на хоби машината може да бъде до 1500 W. При избора на герунга важен параметър е броят на оборотите в минута. За нормална употреба са достатъчни 4500 оборота в минута. Препоръчително е да проверите размера на режещия диск и диапазона на позициониране на подвижното рамо. Ако режещият диск и моторът са монтирани на плъзгащото рамо, циркулярът е по-лесен за използване и възможностите за използването му се разширяват.

Поставянето на режещия диск влияе върху дължината на среза и способността за движение на рамото на триона. Хоби машините са разположени на три оси. Основата е да я движите напред и назад. Другите две оси са вертикална и хоризонтална. Благодарение на позиционирането, височината на рамото може да се регулира спрямо материала, който ще се реже, и могат да се направят няколко последователни среза.