Как да купите вериги за сняг?

През зимата, особено при шофиране в планината, никой шофьор не може без вериги за сняг. Веригите за сняг значително подобряват поведението на автомобила върху сняг и лед и правят шофирането по-безопасно по хлъзгави, заснежени пътища. Ако често използвате колата си през зимата, веригите определено трябва да бъдат част от оборудването Ви.

През зимата, особено при шофиране в планината, никой шофьор не може без вериги за сняг. Веригите за сняг значително подобряват поведението на автомобила върху сняг и лед и правят шофирането по-безопасно по хлъзгави, заснежени пътища. Ако често използвате колата си през зимата, веригите определено трябва да бъдат част от оборудването Ви.

Време за четене 3 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове вериги за сняг

Стоманени вериги за сняг

 • Най-ефективният тип вериги

 • Подходяща за тежки условия

 • Дълъг експлоатационен живот

 • По-усъвършенстван вариант е използването на вериги с автоматично опъване

 • Веригите за сняг с алуминиеви предпазители са подходящи за автомобили със скъпи джанти

 • Шумни

 • При някои спортни автомобили, монтажът на такива не винаги е възможен

Текстилни вериги за сняг

 • Може да се използват и върху гладък лед или сняг

 • Аварийно решение за ниски автомобили

 • По-ниско тегло и ниво на шум

 • Лесни за поставяне

 • Не са подходящи при снежни навявания

 • По-ниска издръжливост в сравнение със стоманените продукти

Химическа/течни вериги за сняг

 • Спрейове, които повишават сцеплението на гумите

 • Подходящи като аварийно решение, напр. в градския трафик.

 • Много лесни за нанасяне

 • Подходяща за гуми на всички видове превозни средства

 • Ефективна само за няколкостотин метра

 • Не се признава като заместител на стоманени вериги за сняг

Параметри

Размер Когато избирате вериги, вземете под внимание размерите на веригите в сгънато и разгънато състояние. За по-малки автомобили изберете гъсто омрежени вериги. В разгънато състояние размерите са важни за съвместимостта на гумата. Винаги проверявайте дали типът на веригата съответства на размера на гумите.

Максимално натоварване Това е максималното тегло на автомобила, за което веригите са идеални. Превишаването на параметъра може да причини повреда на веригите. Веригите с товар до 2 тона са подходящи за нормални леки автомобили. Превозните средства с висока проходимост също принадлежат към категорията до 7,5 тона.

Проектна височина и диаметър на звеното Разстоянието между повърхността на гумата и самата верига след монтажа. По-голямата проектна височина означава по-добро управление в дълбок сняг и неравен терен. При леки автомобили с тегло до 2 тона се използват вериги с височина 9-12 мм. За по-големи превозни средства и по-взискателни условия на шофиране размерът е между 12-16 мм. Моля, проверете упътването на Вашето превозно средство за точна информация за размера.

Дебелината на веригата Показва дебелината на всяко звено на веригата. Колкото по-висока е стойността, толкова по-ефективна и издръжлива е веригата за сняг. За нормална употреба по заснежени пътища са достатъчни вериги с максимална височина на брънката 3 mm. Вериги с диаметър 3 mm или повече са подходящи за офроуд или по-взискателни зимни условия.

Често задавани въпроси

Вериги трябва да се използват, когато на пътя има непрекъснат слой сняг или лед. От друга страна, при използване на асфалт по-бързо се повреждат не само веригите, но и самите гуми.

Ключът към правилната работа на веригата е правилният монтаж на веригата. Ако нямате опит, опитайте първо у дома. Също така се уверете, че имате ръкавици в колата си, за да направите поставянето на веригите много по-лесно през зимата. Извършете действителното монтиране на необезпокоявана, равна повърхност и не забравяйте винаги да дръпнете ръчната спирачка. Веригите са монтирани на колелата на задвижваща ос, като например превозно средство с предно задвижване. Начинът на монтаж зависи от вида на избраната верига, така че следвайте инструкциите на производителя. След монтажа изминете няколко десетки метра, проверете прилягането на веригите и ги затегнете, ако е необходимо.

В повечето държави максимално допустимата скорост за верижен трафик е 50 км/ч. Не се изкушавайте да карате по-бързо, тъй като спирачният ефект все още може да бъде много слаб и острите завои трябва да се избягват. Винаги използвайте веригата със зимни гуми; монтирането на летни гуми не прави карането на сняг и лед по-безопасно.

Първият важен аспект е максималната товароносимост на веригите, която се базира на теглото на автомобила. Основните категории са вериги, предназначени за превозни средства до 2 тона и до 7,5 тона. Първата категория включва обикновени леки автомобили, а втората категория включва превозни средства с повишена проходимост.

Веригите трябва да са съвместими с размера на гумите на автомобила. Пример за тяхното обозначение е R16 205/55, където първата цифра показва диаметъра на гумата, втората нейната ширина, а третата нейната височина. За веригите винаги проверявайте дали са предназначени за Вашия автомобил. В противен случай няма да можете да ги оборудвате и използвате.

Също така е важно да се обмисли колко място остава в калника на автомобила, т.е. между гумата и конструкцията. За някои автомобили или когато се използват много големи гуми, това пространство не е достатъчно за поставяне на веригите или може да бъде ограничаващо поради техния диаметър. Проверете в ръководството на Вашия автомобил, с кои одобрени размери гуми могат да се използват веригите.