Как да си купите фритюрник?

Пържени картофки, пържоли, крокети или лучени кръгчета. Пакетирани и пържени храни, които трябва да се консумират умерено, но често ги жадуваме. Най-вкусните хрупкави ястия могат да бъдат приготвени най-прецизно във фритюрник, но можете да постигнете и по-здравословни резултати с уред за готвене с горещ въздух.

Пържени картофки, пържоли, крокети или лучени кръгчета. Пакетирани и пържени храни, които трябва да се консумират умерено, но често ги жадуваме. Най-вкусните хрупкави ястия могат да бъдат приготвени най-прецизно във фритюрник, но можете да постигнете и по-здравословни резултати с уред за готвене с горещ въздух.

Време за четене 6 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове уреди за пържене

Класически фритюрник с олио

Фритюрниците с олио работят с дълбоко пържене в голямо количество олио. Ако търсите най-автентичния вкус на ресторант или пържена храна за бързо хранене, класическият фритюрник е най-очевидният избор. Въпреки това, поради частта от скрития нагревателен елемент, цялото устройство не може да се мие в съдомиялна машина - така че бъдете готови да почистите вътрешността на ръка.

 • Приготвя храната по-бързо и по-ефективно от тиган

 • Свалящите се части могат да се мият в съдомиялна машина

 • По-ниска цена от други категории фурни

  Трудна поддръжка на свалящите се части
  Готовата храна може да бъде твърде мазна

  Фурна с горещ въздух

  Този вид се препоръчва за тези, които не искат да се чувстват виновни след ядене на пържени храни и търсят по-здравословните варианти. Уредът приготвя храната с горещ въздух, затова съдържа минимално количество или дори никаква мазнина. Така приготвената храна също ще остане сочна и хрупкава. Много от тези видове съдове са напълно подходящи за съдомиялна машина.

  • По-диетична алтернатива от пърженето в олио

  • Сепараторът за храна Ви позволява да пържите няколко храни едновременно

  • Лесна поддръжка благодарение на почистване в съдомиялна машина

   По-висока покупна цена
   Пържени храни с не толкова автентичен вкус

   > Фритюрници с горещ въздух

   Мултикукър тенджери

   Многофункционалните съдове за готвене работят предимно използвайки горещ въздух, но предлагат допълнителни програми за готвене като задушаване, претопляне или печене. Това ги прави универсални кухненски помощници, които могат да заменят останалите уреди в кухнята.

   • Допълнителни програми за готвене

   • Нискомаслено 'пържене' с горещ въздух

   • По-лесна поддръжка

    Липсата на масло може да повлияе на вкуса
    - По-висока цена

    > Мултикукър тенджери

    Какво представляват професионалните фритюрници?
    Професионалните фритюрници с олио, както подсказва името, са предназначени главно за ресторантьорска употреба. Те имат кошници за пържене, които се потапят в голямо количество олио и приготвят месото или зеленчуците по желание. Най-големите фритюрници могат да съдържат до 32 литра масло.

    Параметри

    Капацитет на контейнера Капацитетът на контейнера до голяма степен определя колко храна може да се събира в него наведнъж. Това се отразява и на общия размер на съда. Затова само от Вас зависи да изберете капацитета на фритюрника, така че приготвената храна да стигне за цялото семейство.

    Живеещите самостоятелно, двойки и дори малки семейства могат да се задоволят с модел с капацитет под 3 литра. Повечето фритюрници обикновено са около с 3-5 литра вместимост. Ако печете и готвите ежедневно са препоръчителнимоделите с по-големия капацитет, с повече от 5 литра. Обикновено това са многофункционални устройства, които могат да заменят и фурната.

    Тегло Фритюрниците обикновено не са малки устройства, но лесно можете да изнесете по-малките модели в градината, на парти с приятели или на почивка. По-големите модели се препоръчват за кухненския плот, те осигуряват храна за много повече хора едновременно. Домашните фритюрници тежат между 2,5 и 7 кг. От Вас зависи дали имате планове да го местите от време на време или предпочитате да го съхранявате на постоянно място.

    Консумиранаа мощност Също така си струва да вземете предвид енергийната ефективност при избора. Консумираната мощност показва колко енергия черпи устройството от мрежата на час. Въпреки това, често се отнася и до стойността на отдаваната мощност, ако производителят не я посочва отделно.

    Съдовете за печене с най-ниска консумация изискват по-малко от 1500 W. Въпреки това, входната мощност на повечето модели е между 1500-2200 W. Многофункционалните и по-големи съдове имат по-високи стойности, които компенсират по-големия капацитет. Ако обаче консумираната мощност надвишава 2200 W, това най-често е професионален фритюрник, предназначен за ресторант или плаж, където скоростта на готвене е решаващ фактор.

    Функции

    Всеки фритюрник има свои собствени допълнителни функции, които улесняват употребата му, за да бъде всяко пържене успешно:

    ● Възможност зае миене в съдомиялна машина - някои фритюрници могат да се поставят безопасно в съдомиялна машина ● Вадеща купа - може да се мие отделно в съдомиялна машина, дори това да не е възможно за целия уред
    ● Таймер - началото и края на печенето е само под Ваш контрол ● Контрол на температурата - регулиране на интензивността на печене според храната ● Мултифункционалност - пържене, грил, печене, варене, затопляне и много други ● Контролно прозорче - контрол на процеса на пържене ● Предупредителна лампа за смяна на олио - когато дойде време за смяна на маслото, машината ще Ви уведоми ● Цифров дисплей - LED или OLED сензорен екран за лесно боравене ● Термоизолация - някои фритюрници имат термично изолирано тяло, за да предотвратят възможен инцидент с изгаряне ● Филтър за миризми - премахва миризмата на масло при готвене и оставя само миризмата на храната

    Често задавани въпроси

    Ако усетите, че олиото вече има силна миризма или разваля вкуса на храната, време е да го смените. Някои фритюрници ще Ви сигнализират кога трябва да бъде сменено. Ако забележите, че качеството на храната е спаднало значително, сменете го по Ваше усмотрение. Когато пържите морски дарове, риба или други ароматни храни във фритюрника, олиото абсорбира техния аромат, който след това се пренася върху други храни при следващото му използване. В този случай сменете олиото след първото пържене.

    Традиционните фритюрници изискват много олио, за да работят и то може внимателно да се използва повторно, но трябва да се филтрира след всяка употреба, за да се премахната остатъците от храна в него. Съхранявайте използваното олио на хладно място.

    Филтрите за мазнини и миризми правят използването на фритюрника по-удобно. Филтърът за миризми гарантира, че целият апартамент няма да се вмирише на пържено след употреба на фритюрника. А с масления филтър можете лесно да освободите маслото от трохите панировка и други примеси. Филтърът за мазнини работи около 90 часа, след което трябва да се смени с нов филтър или да се измие, в зависимост от вида на филтъра. Той е направен от фин нетъкан материал и трябва да се постави под кошницата за пържене в съда за пържене. Ръбовете на филтъра трябва да излизат извън ръба на контейнера. След пържене оставете маслото да се охлади и внимателно отстранете филтъра. Олиото се връща обратно в съда, а примесите се задържат във филтъра. Филтрите за мазнини са за еднократна употреба и трябва да се сменят след всяка употреба.

    Възможностите за измиване в съдомиялна машина варират в зависимост от вида на конструкцията. Маслените фритюрници могат да се поставят в съдомиялната изцяло, с изключение на нагревателния елемент. При моделите с вграден нагревател можете да поставите само капака и кошницата за пържене в съдомиялната. Това важи и за по-голямата част от маслените фритюрници, както и за повечето фурни с горещ въздух. Винаги прочетете препоръките на производителя в ръководството, преди да поставите която и да е част от фритюрника в съдомиялната машина. Тефлоновата повърхност на някои фритюрници може да се повреди в съдомиялна машина.

    Полезно е да знаете, че можете да направите около 2 основни ястия (600 г) в 1,5 литра масло.