Как да си купите кафемашина?

В това ръководство ще намерите цялата важна информация, която Ви е необходима, за да изберете кафемашина, която прави кафе по начина, по който бихте пили в кафене.

В това ръководство ще намерите цялата важна информация, която Ви е необходима, за да изберете кафемашина, която прави кафе по начина, по който бихте пили в кафене.

Време за четене 6 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Тип

Капсулна кафемашина

Просто поставете капсулата и натиснете бутона. Кафемашината пробива капсулата от двете страни и провежда гореща вода с налягане около 15 бара през нея.

 • Просто и бързо приготвяне

 • Винаги прясно кафе в капсулите поради вакуумната опаковка

 • Лесна поддръжка на кафемашината

 • Съвместимостта на капсулите

 • Не можете да правите две чаши кафе едновременно

 • Не толкова екологично чист поради изхвърляните капсули

Автоматична кафемашина

Тя прави целия процес на приготвяне на кафе вместо Вас. Благодарение на резервоар за кафе на зърна първо смила кафето и след това го вари с точното количество вода при налягане по Ваш избор. Някои автоматични машини имат и вградена дюза за пара с резервоар за разпенване на мляко.

 • Бързо и практично

 • Прясно кафе от прясно смлени кафени зърна

 • Приготвяне на две чаши едновременно

 • По-висока цена

 • Изисква се редовно цялостно почистване

Кафемашина с ръчка

Тук можете да контролирате всичко – от това, колко фино смляно кафе ще ползвате, през количеството и силата му, до времето за приготвяне на кафето.

 • Ниска покупна цена и стойност на единична чаша кафе

 • Високо качество на приготвеното кафе

 • Повечето модели имат нагревател за чаши

 • След всяка употреба е необходимо по-обстойно почистване

 • Изисква смляно кафе

Кафемашина с филтър

С минимални усилия можете да получите голямо количество напитка с този тип машини. Системата за вряла вода бавно просмуква смляното кафе във филтъра.

 • Ниска покупна цена

 • Голямо количество приготвяно кафе

 • По-високо съдържание на кофеин на чаша от еспресо

 • Филтърът трябва да се сменя след всяко готвене

 • По-висока консумация на енергия

 • Вкусът му е по-слабо изразен от еспресото

Параметри и опции

Налягане (бар) Производителите определят необходимото налягане за приготвяне на добро еспресо в бар (bar). Приготвянето на кафе изисква налягане от поне 9 бара и е важно машината да може да поддържа това налягане през целия процес на приготвяне. Някои кафемашини осигуряват необходимото налягане само в началото, което намалява с напредването на процеса на приготвяне. Повечето производители компенсират този недостатък, като повишават налягането в кафемашината – обикновено 15 бара или повече.

до 15 бара
15 бара или повече

Производителност Производителността на кафемашината не влияе върху качеството на напитката, а само върху скоростта, с която водата се нагрява. Така имате възможност да спестите време или енергия. Като цяло по-високата мощност означава и по-висока консумация на енергия. За капсулна машина това обикновено е между 800 и 1800 вата.

Където кафемашината с функция за затопляне на чаша мания дюза за пара е оборудван, високата производителност е от съществено значение, така че изберете поне 1100 вата или модел с по-висока производителност.

Автоматично отстраняване на котлен камък и почистване Кафеварката понякога трябва да бъде напълно обезвъздушена и почистена. Благодарение на програмите за автоматично почистване и премахване на котлен камък, можете да го направите с едно натискане на бутон. Освен това кафемашината ще ви предупреди, когато трябва да бъде почистена.

Видове кафе капсули

Преди да закупите капсулна кафемашина, не забравяйте да проверите наличието на капсули за този тип. Различните марки използват капсули от различни продуктови линии. Повечето имат богат избор, включително ароматизирани кафе капсули, млечни кафе напитки, чайове и какао за деца.

Най-популярните видове капсули:

Капсули Nespresso
Nescafé Dolce Gusto капсули
Тасимо капсули
Tchibo Cafissimo капсули
капсула illy
Капсули Starbucks
Dallmayr капсули

Алтернативно приготвяне на кафе

Не е нужно да ходите в кафене, за да получите добро кафе, и не е нужно да купувате непременно скъпа кафемашина. Тези от Вас, които се интересуват малко повече от приготвянето на кафе и превръщането му в ежедневен ритуал, могат да опитат различни видове алтернативно приготвяне на филтърно кафе.

 • Chemex Това е много проста версия за приготвяне на филтърно кафе през хартиен филтър, поставен върху удължената част на контейнера. Грациозният силует на съда наподобява стъклена ваза с форма на пясъчен часовник.

 • AeroPress Това е все по-популярен продукт в областта на алтернативните методи за приготвяне на кафе. Работи на подобен принцип на френската преса. Кафето се филтрира чрез натискане на буталото през филтър или хартиен филтър на ръка. Голямото предимство на aeropress е лекото му тегло и лесна преносимост, така че можете да го използвате у дома, на работа или на почивка.

 • Вакуумна кана Вакуумната кафемашина има две части: долен съд, пълен с вода, и горен съд, пълен със смляно кафе. Долният съд трябва да се нагрее, като в този случай водата кипи и изтича през тръба в горния съд поради термично разширение. Смляното кафе трябва да се постави във филтъра в горния контейнер. Горещата вода се смесва със смляното кафе и след това, когато долната тенджера изстине, се създава вакуум, така че кафето да се засмуква обратно в долната тенджера.

 • Отцедител (dripper) Това устройство всъщност е филтър, който трябва да се постави върху чашата, в която искаме да налеем кафето. Вариантите на отцедителя включват стъклен капкообразувател V60 (може да бъде порцеланов или керамичен), мелница (ръчна мелница и филтър в едно) или phin филтър (за приготвяне на виетнамско кафе).

 • Джезве За любителите на класическия ориенталски вкус и атмосфера. Устройството представлява конусен метален съд, обикновено изработен от кована мед, а дръжката обикновено е от дърво или топлоизолиран метал. Горният ръб на каната е разширен за улавяне на пяната от кафето и има малък чучур за наливане.

Често задавани въпроси

 • Степен на изпичане на кафените зърна Определена степен на изпичане придава на кафето безпогрешен и отличителен вкус, аромат и цвят. Обикновено има три степени: светло, средно и тъмно изпичане.

 • Технология на печене Вкусът на кафето зависи от качеството, мощността, (пренос на топлина и скорост на разбъркване) както и технологията на пещта, включително вниманието, посветено на печенето.

Автоматичните кафе машини са в състояние да завършат процеса на приготвяне на кафе от смилане на кафето на зърна до почистване и отстраняване на котления камък.

Някои кафемашини могат да бъдат свързани към вашия смартфон чрез Bluetooth или WiFi. След това можете лесно да управлявате кафемашината чрез приложението. Изпробвайте нови напитки, програмирайте специални напитки за гостите, извършете лесно почистването или отстраняването на котления камък.

Само алуминиевите капсули Nespresso са 100% рециклируеми. Можете да ги поставите в коша за метални отпадъци или да ги занесете във всеки магазин на Nespresso. Повечето капсули са направени от комбинация от алуминий и пластмаса. В този случай трябва да разглобите капсулата, да я измиете и да хвърлите пластмасовата обвивка в контейнер за пластмаса. Любителите на хоби занаятите могат дори да изготвят бижута и орнаменти от използваните капсули.

Въпреки че кафето не се разваля, неправилното съхранение може да промени вкуса му. Най-добре е да се съхранява в херметически затворен съд. Освен въздуха кафето не трябва да влиза в контакт със светлина или влага. В идеалния случай трябва да се изсипе от торбичката в херметически затворен съд - метална кутия - и да се съхранява в килера или кухненския шкаф.