Как да закупите мултимедиен плеър?

Нямате достатъчно интелигентни опции на Вашия телевизор? Можете да постигнете значителен напредък, като свържете медиен плеър към него. Можете да се насладите на стрийминг на филми с 4K качество, да записвате телевизионни предавания или да отваряте файлове от облак с данни.

Висококачествен мултимедиен плеър може да замени функциите на Smart TV, особено стрийминг на филми и телевизионни програми, използване на приложения или управлението им чрез Вашия смартфон. Той също така идва с някои инструменти, с които обикновен смарт TV не може да се справи сам, като например запис на програми от цифрови предавания или възпроизвеждане на физически носители (CD, DVD, Blu-ray).


• Диа, редактор, Pazaruvaj.com

• Време за четене: 7 минути

Основните характеристики на мултимедийните плеъри

Важно е да помислите за някои ключови въпроси, преди да направите покупка. Коя операционна система предпочитате? Имате ли нужда от вътрешен твърд диск за запис или е достатъчно да свържете външен твърд диск? Например, ако купувате устройството си само за да гледате Netflix, не е нужно да се тревожите твърде много за тези подробности, но всеки, който използва повече такива функции, трябва да прецени с повече внимание.

Предимства и недостатъци

+ Стрийм приемане на филми и телевизионни програми
+ Запис на телевизиония сигнал
+ Свързване към смарт устройства
+ Споделяне и преглеждане на файлове през облака

- Устройствата с по-слаб процесор обикновено са бавни
- Всяко устройство поддържа различни видео формати

Най-важните параметри

Размер на твърдия диск
Вградената памет се използва за съхраняване на записани програми и приложения за стрийминг услуги. Очаквайте, че една част от паметта се използва от операционната система и може да не е използваемо цялото пространство.

Вътрешно спрямо външно съхранение

По-голямата част от мултимедийните устройства имат вътрешна памет за съхранение на съдържание.

За тези, които не искат да записват предавания и просто предават поточно предаване, размерът на вътрешното устройство не е толкова важен за тях. Освен това можете да свържете и монтирате външно устройство с по-голям капацитет на много модели. Обаче ако предпочитате удобството да използвате едно устройство, повече вътрешна памет може да улесни живота Ви.

Когато избирате обема за съхранение, имайте предвид, че един-единствен двучасов HD филм може да заема десетки гигабайти пространство.

Операционна система

Помислете за операционната система въз основа на Вашите предпочитания и, разбира се, актуалните интелигентни устройства, които искате да свържете към системата. Най-често можете да срещнете модели Google Android TV и Apple TV. Много от по-евтините модели имат собствена система.

Google Chromecast (Android) спрямо Apple TV
Google Chromecast е миниатюрно устройство, което няма възможности за разширение, но когато се свърже с интернет, позволява да използвате широката гама от функции и приложения, налични на Вашия Android TV. Вашият Chromecast се управлява от свързано устройство с Android или компютър, от който можете удобно да споделяте съдържание.

Apple TV поддържа значително по-скъпо, но по-качествено възпроизвеждане, както и отлична безжична стабилност и набор от функции. Apple TV има собствено дистанционно управление, но може да се свърже и с други устройства на Apple, и съвместимостта между тях е безупречна. Който използва устройства от екосистемата на Apple, няма по-идеален избор за медиен плеър. Въпреки това, ако просто искате да добавите интелигентни функции към Вашия телевизор, Chromecast е чудесен вариант и отлично съотношение цена/качество.

Процесор

Процесорът често се пренебрегва при избора на контролен панел, когато всъщност той е ключов компонент, който влияе върху скоростта на цялото устройство. Не забравяйте да закупите устройство с многоядрен процесор с честота по-висока от 2 GHz. В противен случай съществува риск от прекъсвания, дълго време за зареждане и забавена реакция на устройството. Количеството RAM също влияе върху гладката работа.

Знаете ли, че някои медийните плеъри имат вид на обикновена USB флашка? Въпреки че вариантите в кутии са също малки и компактни, една флашка наистина можете да носите със себе си навсякъде.

Важни характеристики

DVB-T2 рекордер - лесно записване на любимите телевизионни предавания
ТВ тунер - възпроизвеждане на DVB-T2 цифрови предавания
Външен твърд диск - записване и стартиране на файлове от диска
4K качество - Стрийминг предаване на филми и телевизионни програми имащи до 4K качество
Съраунд звук – поддържане на подобрени звукови технологии като напр. Dolby Digital или DTS
Wi-Fi - свързване към безжична мрежа
Приложения за стрийминг съдържание – като Netflix, HBO Max, YouTube
Връзка със смартфон - контролиране и показване на съдържанието от телефона
Картов четец

Аксесоари

Освен мултимедиен плеър, какво друго може да направи гледането на филми още по-приятно?

Система за домашно кино
Тонколони
Проектор
Карти памет
Външен хард диск
Цифрови приемници, декодери
Кабел, преходник

Често задавани въпроси

Какви видео формати мога да стартирам на моето устройство?
Какви кабелни изводи са ми необходими?
Какъв вид телевизор ми трябва, за да управлявам медиен плеър?