Как да си купите зарядно за мобилен телефон?

Никога не е излишно едно допълнително зарядно за телефона, тъй като лесно могат да се загубят. Добър вариант е да има по едно на няколко места в апартамента, плюс ако Ви е необходимо и за пътуване. Лесно е да го изгубите или забравите къде сте го оставили, така че е добре да имате винаги налично под ръка. Освен това днес дори с кабели не е нужно да се занимавате, можете да изберете също безжично зарядно.


• Диа, редактор, Pazaruvaj.com

• Време за четене: 6 минути

Видове зарядни устройства

Когато избирате зарядни устройства за мобилни телефони, се изправяте пред основна дилема. Оригинално от самия производител ли ще купите ли или предпочитате неоригинално с някои допълнителни опции? И двата варианта имат своите предимства:

Оригинално или съвместимо?
Оригиналното зарядно устройство от производителя има същите функции като зарядното устройство, доставено с телефона. Това гарантира пълна съвместимост и надеждно зареждане с правилната скорост. Основният недостатък на оригиналните зарядни устройства е, че цената обикновено е по-висока, дори може да бъде няколко пъти по-висока.

Неоригиналните съвместими зарядни се делят на две категории. Някои са от известни производители на аксесоари, докато други са напълно независими от марката. В първата група можете да намерите предимно качествени продукти, които не е задължително да имат точно същите свойства като оригиналите, но изпълняват предназначението си и са безопасни за употреба. При немаркови зарядни обърнете внимание поне на наличието на CE сертификат, но дори и това не гарантира, че продуктът е качествен и зарежда достатъчно бързо. В най-лошия случай по-евтините зарядни устройства могат опасно да прегреят - повечето случаи на запалване на зарядни устройства или телефони по време на зареждане са причинени от използване на копия на оригинални зарядни устройства или батерии.

AC мрежово зарядно устройство (кабелно зарядно устройство)

Мрежовите зарядни устройства могат да се използват за почти всякакъв период от време при подходяща безопасност. Най-често се свързват през USB или по-новия USB-C. Режимът за бързо зареждане е стандартен.

+ Просто и компактно
+ Могат да имат няколко адаптера за различни устройства
+ По-големите модели имат повече портове за зареждане
+ Все още е най-бързият метод за зареждане

- При по-евтините модели кабелът се свързва чрез конектор към адаптера

> Кабелни зарядни устройства

Зарядно за кола

Със зарядно за кола можете да поддържате телефона си зареден, докато шофирате. За професионалните шофьори, които често работят с навигация, това е просто неминуемо.

+ Бързо и надеждно зареждане на Вашия мобилен телефон в колата
+ Може да има множество портове за зареждане
+ Също и в безжична версия

- При по-евтините модели кабелът се свързва чрез конектор към адаптера

Безжично зарядно

За безжични зарядни устройства просто поставете телефона си върху зарядното устройство. Вашият телефон обаче трябва да поддържа стандартите за безжично зареждане Qi. Тогава не сте ограничени от марката или вида на връзката.

+ Просто и елегантно зареждане
+ Можете да зареждате повечето модерни смартфони без ограничения
+ Може да се използва и като аксесоар за дома

- По-висока цена
- По-ниска скорост на зареждане в сравнение с кабела

Не забравяйте, че евтините, неоригинални зарядни устройства носят донякъде риск. Ако започнат да прегряват, препоръчваме незабавно да спрете да ги използвате. Винаги се уверявайте, че купувате устройство от реномиран производител.

> Безжични зарядни устройства

Тип телефон

Ако искате да направите избора по-лесен, купувайте зарядни само от производителя на устройството. Покупката ще бъде малко по-скъпа, но можете да сте сигурни, че ще бъде съвместима с Вашия телефон.

Напрежение и мощност
Мощност: Максималната мощност, която зарядното устройство може да достави на устройството. Дава се във ватове (W). По-бавните зарядни устройства могат да достигнат 5-10 W, докато по-бързите 45 W или повече.

Напрежение: Колкото по-високо е напрежението, толкова по-голяма мощност предоставя зарядното устройство за същия изходен ток. Най-често срещаното напрежение, което ще намерите в зарядните устройства, е 5V.

Важни характеристики

Бързо зареждане - повишена скорост на зареждане с по-висока консумация на енергия

Множество портове за зареждане - USB, USB-C, Lightning Adaptive charging - можете да изберете кой порт зарежда най-бързо

Зарядни с докинг станция

Често задавани въпроси

Как да заредя правилно мобилния си телефон, така че батерията да издържи възможно най-дълго?
Колко по-бавно е безжичното зареждане?
Как работи бързото зареждане и наистина ли е по-бързо?