Как да купите бактерицидна кутия или лампа?

Ултразвуковите дезинфекцират уреди могат да се използват във всеки дом. Мръсни очила, използвани инструменти, сребърни и златни бижута – всички предмети от бита могат да се третират редовно с цел почистване и отстраняване на ръжда.

Ултразвуковите дезинфекцират уреди могат да се използват във всеки дом. Мръсни очила, използвани инструменти, сребърни и златни бижута – всички предмети от бита могат да се третират редовно с цел почистване и отстраняване на ръжда.

Време за четене 3 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове ултразвукови почистващи уреди

Домашен ултразвуков почистващ уред

Домашният ултразвуков стерилизатор е малък, компактен и лек. Подходящ за периодична поддръжка на бижута, матирано стъкло и чаши, обезмасляване на повърхности и премахване на ръжда. Материалът може да е метал и пластмаса.

  • Предназначен е за по-кратки периоди на използване

  • Лесен за използване

  • LCD дисплей без допълнителни функции

Професионален ултразвуков почистващ уред

Ултразвуковите почистващи уреди с голям капацитет се използват и в индустриални условия, здравеопазване, салони или лаборатории. Не са подходящи за домашна употреба.

  • Подходящ за продължителна работа

  • Голям капацитет

  • Изработен от неръждаема стомана или обикновена стомана

  • Висока покупна цена

Параметри

Капацитет Всички ултразвукови почистващи уреди имат различни размери на резервоара. Общият размер на самата машина естествено ще бъде по-голям от този. Най-често се предлагат устройства с обем от 0,5 литра до 30 литра.

Мощност Когато избирате ултразвуков почистващ уред, вземете предвид и мощността, която е посочена от производителя във ватове (W). Колкото по-голямо устройство изберете, толкова по-мощно може да бъде. За сметка на това консумира повече електроенергия, обаче и ефективността се увеличава. Можете също така да намерите дължината на вълната (nm) на UV-C лъчение в данните на устройството.

Честота на вълната Колкото по-ниска е ултразвуковата честота, толкова по-добро е качеството на почистване на устройството. Честотата е дадена в килохерци (kHz). Тя обикновено се разделя на три категории:

По-малко от 37 kHz - означава много ниска честота на почистване, подходяща за премахване на стари замърсявания 37-43 kHz - средна честота, подходяща за универсална употреба 43 kHz и по-висока честота - високата честота е подходяща за почистване на бижута и други предмети с малки и труднодостъпни кухини

Температура на нагряване Температурата на ваната, използвана за почистване на предметите, влияе значително върху качеството на самото почистване. Можете да постигнете най-добри резултати при температура 50-60 °C. Ако температурата е по-висока, ефективността на почистващите препарати се увеличава, но ефективността на самия ултразвук намалява. Твърде високата температура може да бъде вредна за самата машина.

Време за почистване Различни времена на цикъла могат да бъдат зададени на почти всяко ултразвуково почистващо оборудване. При по-евтините почистващи уреди цикълът на почистване е между 3 и 5 минути. След това машината се изключва автоматично. Можете да повторите процеса, ако е необходимо. За по-скъпи машини има шанс цикълът да отнеме 20 минути или повече.

Функции Друго предимство на домашните ултразвукови почистващи уреди е тяхната простота. Обикновено могат да се управляват с един или два бутона и нямат други специални функции. Дори по-евтините версии имат LED дисплей с възможност за настройка на температурата и времето за почистване. Професионалните по-скъпи устройства имат вградена защита от прегряване или охлаждащ вентилатор, предназначен за равномерно нагряване. За още по-ефективно почистване използвайте и традиционен препарат, сода за хляб или оцет в машината. Можете обаче да използвате и специални почистващи препарати, които обезмасляват и почистват бижута, месингови и платинени предмети.

Поддръжка и почистване Преди да използвате устройството за първи път, трябва да се запознаете с процедурата за почистване и поддръжка на самото устройство. Първо прочетете ръководството с инструкции, което се доставя с устройството. В него ще намерите, наред с други неща, какви почистващи препарати могат да се използват за почистване.

Налейте водата и препарата в уреда преди да го включите, в противен случай съществува риск от токов удар. Задайте по-кратко време за почистване, никога най-дългото възможно. След това лесно можете да се убедите сами, дали стига по-кратко време за ултразвуково почистване или трябва да се повтори цикълът по-дълготрайно. Никога не пускайте ултразвуковата почистваща машина празна. В края на процеса на почистване изключете уреда от контакта, изплакнете кошницата и избършете уреда до сухо.

Често задавани въпроси

Ултразвуковият почистващ уред е напълно безопасен, но не бива да почиствате бижутата твърде често. Не ги поставяйте с вградени скъпоценни камъни в машината, те могат да се разхлабят.

Производителите обикновено препоръчват използването само на дестилирана или деминерализирана вода, която не съдържа минерали и соли.