Как да купите дрон?

Дроновете всъщност са летателни апарати с дистанционно управление, задвижвани най-често от четири витла. Те могат да се използват само за забавление, но също и за фотография и заснемане на филм или състезания по летене. Изборът на правилния модел зависи от това за какво искате да го използвате и колко често. Разбира се, от това зависи и цената - можете да избирате от широка гама.

Дроновете всъщност са летателни апарати с дистанционно управление, задвижвани най-често от четири витла. Те могат да се използват само за забавление, но също и за фотография и заснемане на филм или състезания по летене. Изборът на правилния модел зависи от това за какво искате да го използвате и колко често. Разбира се, от това зависи и цената - можете да избирате от широка гама.

Време за четене 9 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове дронове

Трикоптер 3 витла означават много добра маневреност, но относително ниска мощност, която не може да поддържа допълнителна камера или допълнителен товар. Трикоптерите не са устойчиви на атмосферни влияния.

Трикоптерите са подходящи както за начинаещи, така и за състезания или висш пилотаж. На пазара за дронове 'Ready To Fly' трикоптерите са по-скоро рядкост, но този дизайн е много популярен в индустрията 'Направи си сам'.

 • Подвижност при полет

 • Подходящ за начинаещи

 • Не дава допълнителна товароносимост

 • Не е устойчив на атмосферни влияния

Квадрокоптер

Най-често срещаният тип дрон, с 4 витла. Той представлява оптимален компромис между стабилност и маневреност, като същевременно осигурява достатъчно мощност за носене на малка камера. Напълно достатъчен е за ежедневна употреба.

 • Побира и малка камера

 • Добро съотношение стабилност/маневреност

Хексакоптер

Така наречените хексакоптери с 6 витла вече могат да носят по-голяма камера и да достигат доста високи скорости, като същевременно са много стабилни дори при ветровити условия. Тяхната маневреност обаче е сравнително ниска.

 • Може да носи голяма камера

 • Стабилен дори при вятър

 • По-малко маневрен

Октокоптер

Професионалните модели за транспортиране на тежки камери или товари могат да летят със скорост над 100 км/ч. Именно поради високата си производителност и трудната маневреност управлението им е само за ръцете на професионалисти. Те са много стабилни дори при силен вятър.

 • Подходящ за транспортиране на тежки камери или други товари

 • Голяма производителност

 • Стабилен дори при силен вятър

 • Труден за маневриране - подходящ само за професионалисти

Параметри

Размер и тегло Като цяло по-големият и по-тежък дрон е по-малко преносим и по-малко маневрен, но по-стабилен, по-мощен и по-пригоден да носи по-тежък товар – като същевременно се забелязва по-лесно от разстояние. По-тежкият дрон обикновено е по-издръжлив, но това не важи винаги, особено след въвеждането на леки, но много издръжливи материали като дуралуминий или карбон.

Товароносимост Този параметър е особено важен за дронове с приставки за камера, тъй като ограничава теглото на камерата. Мощността винаги ще намалява при натоварване, но ако остане в границите на лимита за натоварване, дронът все още ще може да лети надеждно.

Вид и честота на предаване на сигнала По-евтините дронове за деца и мини дронове, които могат да се управляват само през телефона, използват Bluetooth връзка с обхват от около 20 метра. Дроновете за възрастни с километричен обхват най-често работят на честота 2,4 GHz, но това може да причини проблеми с връзката в няколко области с WiFi мрежи, тъй като много от тях работят на същата честота. Освен това има конфликт между предаването на сигнала между контролера и дрона и видео предаването между дрона и контролера/смартфона. Като алтернатива са подходящи 5,8 GHz дронове.

Обхват на сигнала на контролера Той показва колко далеч може да лети дронът от контролера. В населените места действителният обхват винаги е по-малък от определения максимален обхват. Това варира от десетки метри до километри.

Максимално време на полет Обикновените дронове могат да издържат само няколко минути във въздуха с едно зареждане, но по-напредналите могат да издържат десетки минути. Времето за полет се удължава от възможността за сменяема батерия. Ако закупите резервни батерии, може да лети повече от час. Капацитетът на батерията не е показателен поради различната мощност и тегло на дроновете. Обърнете внимание и на времето за зареждане и цената на резервните батерии.

Контролери

Особено по-евтините дронове могат да се управляват само от телефон или таблет, т.е. с помощта на приложение. Обаче липсата на механична обратна връзка прави този метод по-малко точен и много по-податлив на грешки.

По-добре изберете дрон с контролер, където ръчките не блокират видимостта.

Разделителна способност на камерата Разделителната способност на дрон камерите варира от 2 до 24 Mpx. Като цяло, колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-добро е качеството на полученото изображение. Роля обаче играе и размерът на сензора, който до голяма степен определя възможностите за запис в здрач и нивото на шума.

Дроновете с камери също могат да записват видеоклипове, дори в 4K резолюция. По-високата разделителна способност и тук означава повече детайли и по-впечатляващо качество. Имайте предвид обаче, че кадрите с висока разделителна способност бързо ще запълнят вътрешната памет или картата с памет на Вашия дрон. Размерът на получения файл зависи от битрейта, честотата на кадрите и нивото на компресия на данните.

Видео резолюция

Брой пиксели

Приблизителен размер на файла (1 минута)

8K

8,192 × 4,320

1,5 GB

4K

4 096 × 2 160

700 MB

Ultra HD

3 840 × 2 160

600 GB

Full HD

1 920 × 1 080

250 GB

HD

1 270 × 720

150 GB

Функции

Интегрирана камера – тя е част от тялото на дрона, така че няма нужда от свързване на външни устройства. Някои дронове имат фиксирани камери и трябва да наклоните целия дрон, за да получите желания ъгъл. При по-модерните видове камерата е оборудвана с многоосен стабилизатор (gimbal), който обикновено позволява накланяне на камерата, но основно стабилизира полученото изображение.

Онлайн видео предаване - за дронове, които могат да летят по-далеч от контролера, тази функция е от решаващо значение за проследяване на тяхната позиция. Можете да видите какво записва камерата на дрона на екрана на свързания смартфон или контролер.

Wi-Fi – основната му функция е безжично предаване на записи или снимки, но може да се използва и за свързване с телефон или контролер.

Bluetooth - характеризира групата дронове от началното ниво, управлявани от телефон или таблет. Обхватът в този случай е само около двадесет метра.

GPS - позволява Ви да правите заявки за важни данни за полета, по-добра навигация и улеснява управлението на дрона. В допълнение, дронът може да остане на място според координатите или дори да лети около определена точка. GPS е важен и за други функции, като връщане на мястото на кацане или проследяване на потребителя. Не на последно място, GPS информацията улеснява локализирането на дрона в случай на катастрофа.

Return Home/Go Home - с тази функция дронът автоматично ще се върне в точката на излитане, ако му изпратите инструкция или връзката е прекъсната.

Следвай ме – с тази функция дронът може да Ви следва на определена височина, ако му дадете команда. Това е особено полезно при заснемане на спортове като колоездене или ски.

Waypoints - позволява Ви да посочите определени точки с помощта на координати или карта, които заедно създават траектория на полета, която дронът ще следва.

Карданът е специално стабилизиращо устройство за намаляване на нежеланото трептене и накланяне. Той намалява вибрациите, протичащи в камерата, и компенсира различните движения на дрона по множество оси. Благодарение на кардана получавате по-стабилно и рязко изображение, особено за видеоклипове.

Използване Дроновете могат да бъдат разделени на няколко категории според предназначението им. Дроновете, предназначени за начинаещи и хоби потребители, не впечатляват с множество функции или параметри, но са лесни за използване и достъпни на ниска цена. Сред по-скъпите дронове можете да намерите модели, предназначени за състезателно летене или запис на висококачествени снимки и видеоклипове. При тях можете да избирате между дронове с вградена камера или външен държач за камера.

Опит Ако някой без опит ще управлява дрон, по-добре е първо да вземе по-евтин модел. Базов модел ще бъде достатъчен, за да научите основите на летенето. Опитните потребители могат да изберат по-скъпи дронове, които имат по-голям обхват, скорост и повече функции. Някои модели за начинаещи дори имат специален режим, който ограничава скоростта и височината, за да улесни управлението. За по-малко опитни потребители, готовите за летене дронове са най-подходящи, тъй като те са готови за летене веднага след изваждането им и трябва само да им се зареди батерията. Почти готовите за летене дронове имат напълно подготвено тяло, но моторът и предавателят трябва да бъдат монтирани преди летене. Дроновете Bind и Fly са пълни дронове, но идват без контролер. Трябва да закупите това и да се уверите, че поддържа същата честота като самия дрон. Направи си сам дроновете са разглобени на малки части, които потребителят трябва да сглоби, така че са подходящи само за по-опитни лица.

Материал и издръжливост По-евтините дронове обикновено са направени от пластмаса с различно качество. Това обаче има своите ограничения, особено при удари или падания, понеже издръжливостта им не е голяма. По-качествените дронове използват различни леки сплави или по-издръжливи материали, най-често карбон, дуралуминий или ламинати. Най-качествените също имат сменяеми части, които можете да смените в случай на повреда или инцидент, без да се налага да купувате нов дрон. Друга характеристика е водоустойчивостта, която е особено полезна при летене в дъждовно време или над вода. По-модерните модели позволяват и кацане върху вода.

Най-популярният дрон е външният дрон, който е предназначен за летене навън. Такива дронове обикновено са по-големи, по-тежки и по-скъпи, но осигуряват стабилността и издръжливостта, необходими за външни условия. Има и вътрешни модели, които са компактни, леки и имат само основни функции. Поради ниските си цени те са идеални за деца или за изучаване на принципите на контрол.

Законодателство Има законови ограничения за летене на дронове. В края на 2020 г. влязоха в сила единни европейски правила, които изискват регистрация на всички дронове, които имат сензор за камера - независимо от целта на използване. Операторът на такъв дрон също трябва да се регистрира, а пилотът трябва да премине кратък изпит. Регистрацията и тестът са безплатни.

Накратко, правилата могат да бъдат обобщени по следния начин: летете с дрона в рамките на пряка видимост, спазвайте безопасно разстояние от хора и сгради, уважавайте неприкосновеността на личния живот и бъдете наясно с ограниченията и правилата за полети в дадения район. Максималната височина на полета е ограничена до 120 метра. Като цяло се уверете, че не застрашавате нищо или никого с летене и винаги бъдете сигурни, че имате достатъчно място за маневриране.

Специфичните правила за полет се определят от няколко припокриващи се класа, категории и подкатегории, в които дроновете могат да бъдат класифицирани основно въз основа на тяхното тегло. Всички изискват регистрация на дрон и пилотен тест. Внимателно следвайте всички действащи правила преди употреба!

Често задавани въпроси

Управлението на дрона отнема време, за да свикнете, а също така трябва да сте подготвени за ситуации като загуба на визуален контакт, прекъсване на онлайн видео предаване и др. В началото е лесно да блъснете дрона в нещо или да загубите контрол. Затова е по-добре да започнете да упражнявате с по-евтин модел и да опитате първите няколко излитания на открито в голямо пространство. След като сте по-уверени, можете да преминете към по-усъвършенстван модел, който е по-малко вероятно да причини повече щети.

Най-евтините дронове, често без камера или само с основна камера за ориентация, пластмасов корпус и само най-основните функции се предлагат под 100 лв. За начинаещи или случайни пилоти те са достатъчно решение, като обикновено осигуряват само няколко минути полет.

Между 100-300 лв вече можете да получите по-качествени дронове с по-добра камера и кардан, който балансира камерата. Те са подходящи и за честа употреба, когато не са необходими висока производителност, разширени функции или видео с високо качество.

По-скъпите дронове имат функции като GPS, автоматично връщане до мястото на кацане и 4K запис. Те предлагат висока производителност, прецизен контрол и други разширени функции.