Как да купите готварска печка на дърва?

Печката на твърдо гориво е идеален избор например за ваканционна вила, но също така служи и като многофункционален уред в лятната кухня. Можете да готвите на печката, да печете във фурната и, разбира се, да поддържате помещението топло. Работи ефективно и икономично, независимо от електричество и газ.

Печката на твърдо гориво е идеален избор например за ваканционна вила, но също така служи и като многофункционален уред в лятната кухня. Можете да готвите на печката, да печете във фурната и, разбира се, да поддържате помещението топло. Работи ефективно и икономично, независимо от електричество и газ.

Време за четене 5 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Основни параметри

Мощност
Печката може да се използва за готвене и печене, а също така да служи и като заместител на затопляне на вода или отопление. По отношение на основната функция за отопление, проверете мощността на печката. Една 5-6 kW печка може да отоплява помещение от около 100 m³.
6,6-8 kW мощност е достатъчна за отопление на площ от 125-150 m³.

Комин
При печка на твърдо гориво наличието на комин е от съществено значение. Диаметърът на димоотвода е важен параметър, стойността е най-вече 120 мм, но можете да намерите също и модели с диаметър над 120 мм. Димоотводът на камината се намира отгоре, отстрани или отзад. Печките се предлагат в десен и ляв вариант. Същата маркировка може да показва местоположението на фурната или страната, от която излиза димоотводът.

Тип гориво
Различните видове печки се различават и според материала, с който се отопляват. Най-често срещаните са печки на дърва, но също са типични печките на въглища и на пелети.

Материал Най-често срещаните материали са различни пресовани стоманена ламарина или чугун. Повърхността обикновено е емайлирана. Вратата е изработена от същия материал като тялото на печката. Друг класически материал е огнеупорната глина, която издържа на значително по-високи температури и задържа по-добре топлината.

Размер Когато избирате печка за Вашата вила, по-малкият размер е един от най-важните критерии. Височината е около 70 см, ширината е най-малко 80 см, а дълбочината е 55-60 см. Ако печката е с по-голяма горивна камера или фурна, отделните размери могат да бъдат значително по-големи. Производителите предоставят и индивидуални размери за отделни части на печката, като камина или фурна.

Тегло Печките на твърдо гориво са тежки - имайте това предвид, когато ги транспортирате. Тежат поне 75 кг, но по-често около 100 кг. Средното тегло е между 150 и 200 кг.

Мощност
Мощността е дадена от производителя в киловати (kW). Показва топлинната сила на печката, т.е. колко бързо може да приготви храна или колко пространство може да загрее. Тези стойности започват между 5-7,9 kW, в средния диапазон получава стойности между 8-9 kW.
Горната граница, разбира се, е по-висока, за професионалните печки предлагат изпълнение над 9,4 kW.

Разход на гориво Най-често това варира между 2 кг/час и 6 кг/час, което разбира се също се влияе от производителността.

Изходяща температура Тя показва колко горещ е въздухът, издигащ се от печката в комина - тези стойности обикновено са около 230 °C.

Масов дебит на изгорелите газове Това представлява масата на димните газове, които напускат горивната камера през комина за определено време. За дърва, въглища или брикети тези стойности обикновено са между 6 и 9 g/s.

Местоположението на комина Зависи от марката. Основно има 3 варианта - горен, страничен или заден изход. Имайте това предвид, когато избирате и поставяте избраната от вас печка.

Размер на дървата Най-често срещаният размер на дървата е около 25-35 см. Сравнете с размерите на вратата на горивната камера.

Функции

Лятна и зимна експлоатация - площта на горивната камера може да бъде облицована с огнеупорни тухли с чугунени решетки, които могат да се свалят. След това горната решетка се използва за нагряване на печката и е идеална за по-топлите дни, когато нямате нужда от отопление, а само от готвене. През зимата може да се отстрани, за да се увеличи пространството за огъня и оттам мощността на цялата печка.

Контрол на въздушния поток - колкото повече въздух влиза в горивната камера, толкова по-висока е производителността и температурата. Разбира се, безстепенното управление е идеално.

Фурна - повечето модели я имат като нещо естествено. Проверете размерите и ги сравнете със съдовете, които имате у дома. Някои имат вграден термометър. Стъклокерамичен плот – вместо с чугунен, някои производители са оборудвали своите печки със стъклокерамичен вариант. Това често са вградените модели и обикновено са по-модерни видове. Предимството на този котлон е, че не се нуждае от свързване към електрическата мрежа и е предназначен за директно нагряване с пламък. Поради размера си, тези печки обикновено са подходящи за готвене в по-малки съдове, защото по-големите съдове могат да надраскат котлона.

Топлообменник - това е аксесоар, който позволява например да се затопли допълнително помещение и да се спестят разходи за енергия. Самият топлообменник е част от печката.

Съхранение на дърва – ако не искате да търсите отделно отделение за дърва или друго решение, изберете печка, която има вграден шкаф за дърва. Просто го напълнете с гориво и сте готови за няколко дни.

Стъклена камина - естетичен и практичен аксесоар, който Ви позволява да видите какво се случва в камината, а също така прави помещението по-уютно. Все пак не забравяйте да почиствате вратата редовно, за да предотвратите натрупването на сажди и пепел.

Подвижна решетка - това е практична функция, която Ви позволява да промените размера на камината и по този начин необходимата мощност.

Подвижен съд за пепел - тази опция Ви спестява събирането на пепел. Това определено е подобрение, което ще направи дома Ви по-чист.

Чисто изгаряне - може да срещнете термините вторично или третично изгаряне. Това е процес, който повишава ефективността на горенето, като същевременно отделя минимално количество изгорели газове във въздуха. Въздухът влиза в печката отдолу и се извършва първично изгаряне. Отворите отзад или отгоре обаче позволяват на предварително загрят въздух да влезе в горивната камера и допълнително да изгори газовете и частиците, произведени по време на горенето. Тогава ефективността на такова изгаряне може да достигне до 90%.

Полезни съвети

Почиствайте външността само в студено състояние, с мека кърпа или парцал, за да избегнете надраскване на повърхността.

Редовно премахвайте пепелта от вътрешната камера и почиствайте димоотводите. Производителят винаги предоставя просто описание в ръководството за потребителя. Важно е също да почиствате само когато печката е студена. В някои случаи може да се наложи да разглобите няколко компонента.

Обикновено се покрива от двугодишна гаранция. Все пак си струва да проверите внимателно офертите, тъй като понякога производителят предлага по-дълъг гаранционен срок или различна гаранция за някои части на печката.

Сервизът също Ви предоставя значителна помощ при взимането на решение. Струва си да изберете марка, която има няколко сервизни центъра - това значително ще намали времето, необходимо за ремонт или подмяна на части.