Как да купите интериорна врата?

Докато в новия апартамент няма врати, пространството може да изглежда празно и неприветливо. Интериорните врати подчертават всяка стая и превръщат нефункционалните помещения в пълноценни стаи, отделни спални или детски стаи. Ето защо, когато избирате врата, обърнете внимание не само на характеристиките за безопасност, но и на естетическите параметри. Обърнете внимание на това как материалите се съчетават с други материали и аксесоари във Вашия дом.

Докато в новия апартамент няма врати, пространството може да изглежда празно и неприветливо. Интериорните врати подчертават всяка стая и превръщат нефункционалните помещения в пълноценни стаи, отделни спални или детски стаи. Ето защо, когато избирате врата, обърнете внимание не само на характеристиките за безопасност, но и на естетическите параметри. Обърнете внимание на това как материалите се съчетават с други материали и аксесоари във Вашия дом.

Време за четене 4 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове врати

Двукрилна врата

Двукрилните врати са идеални например за всекидневната или като връзка между хола и кухнята.

 • Свързват две стаи

 • Позволяват по-лесно преместване на мебели

 • Създават просторно пространство

 • Подходящи само за по-големи помещения

Врата хармоника, плъзгаща врата

Вратите-хармоника са особено подходящи за по-малки апартаменти, кооперации и гарсониери, тъй като не изискват допълнително пространство в помещения, където всеки сантиметър е от значение. Те обаче могат да се използват и в големи апартаменти за затваряне на рафтове или килери.

 • Спестяват място

 • По-добра цена

 • Могат да се използват и за покриване на рафтове и килери

 • В сгънато състояние те стесняват пространството между рамките на вратите

Друг вариант е плъзгащата врата, която обикновено не ограничава преминаването между рамките на вратата.

Стъклена врата

Врата със стъклена касета е идеален избор за коридори и стаи без прозорци, където прониква светлина от съседната стая.

Не е препоръчително да поставяте стъклена врата в спалнята - светлината, идваща от съседната стая, може да наруши съня Ви.

 • Осветява стая без прозорци със светлина от съседната стая

 • Визуално увеличава стаята

 • Не е подходяща за врата на спалня

Стъклената врата, използвана като входна врата, е най-подходяща, ако води към антре или коридор без прозорци – понеже ще освежи стаята. При къщите може да се приложи и като задна врата.

> Остъклени врати

Параметри

Посока на отваряне Според посоката на отваряне една врата може да бъде лява или дясна. Когато отворите вратата към себе си, това определя от коя страна е пантата. Местоположението на ключа за осветление Ви помага да решите какво да инсталирате: ако е на дясната стена, трябва да изберете лява врата и ако е обратното, трябва да изберете дясна врата.

При отваряща се навън врата посоката на отваряне се определя отвън. Дори тогава местоположението на пантата определя посоката на отваряне. При интериорните врати определяме посоката от помещението, от което ще се отваря вратата.

Размери По стандартни размери вратите са с височина 197 см и ширина 80 см. По-голямата част от производителите обаче предлагат и други размери, при които стандартно можете да получите еднокрили врати с ширина между 60 и 90 см и височина до 210 см. Размерите на вратата също трябва да се вземат предвид, когато искате да преместите мебели и да ги транспортирате удобно, особено нетипични мебели като маса за билярд и др.

Материал
Остъклени врати - те добавят светлина и визуално увеличават помещението. Можете да избирате от различни модели, декорации (пясъкоструйни или гравирани мотиви) и нива на прозрачност. Особено ако имате деца, изберете стъкло с предпазно фолио или закалено стъкло, което няма да се разпадне на остри парчета при счупване.

Пластмасови врати – често се комбинират с други материали като стъкло. Предлагат много цветови варианти, като основното им предимство е лесната поддръжка Дървени врати - традиционен естествен материал, който може да бъде лакиран, фурнирован или просто имитиращ дърво в по-евтиния ламиниран вариант. За рамката дървото е чудесен материал, който предоставя идеалната възможност за монтиране на панти, без те да се огъват с времето.

Други материали Фурнир - 100% естествен материал, който може да се боядисва с почти всеки нюанс на боята. Тъй като основно е изработен от дърво, той ще стопли дома Ви и ще ухае приятно. Благодарение на лакирането фурнирът е доста издръжлив, поради което цената му е малко по-висока. Ламинат - изключително издръжлив материал с много предимства. Едното е, че всички врати могат да бъдат напълно еднакви (това не може да се постигне с естествено дърво). Практически всяка естествена повърхност може да бъде имитирана ПДЧ - това е много издръжлив материал. Има високи звукоизолиращи свойства и затова е идеален за входни или блиндирани врати. Пяна - Обикновено полиуретанова (PUR) втвърдена пяна. Такъв пълнеж има отлични топлоизолационни свойства, освен това е лек и здрав. Той обаче съдържа химикали и не е естествено вещество. Текстил и кожа - често използвани повърхности. На много места можете да намерите изкуствена кожа или по-скъпата естествена кожа.

Специални функции

Блиндираната врата Една от най-търсените повърхности на вратата е защитната версия, която често изглежда по същия начин като обикновената врата, но е много по-здрава. Не трябва да се обезкуражавате от грубия вид. Използват се предпазни обкови и брави.

Противопожарна обработка Тя е свързана с противопожарната защита на вратата, чиято основна цел е да предотврати разпространението на огъня в други помещения за известно време (поне 15 минути). Противопожарните врати се предлагат в много дизайни и дори остъклени версии. Предимството им е, че могат да се монтират и в тухлени или гипсокартонени конструкции.

Водоустойчиви врати (за баня) Вратите често изискват и шумоизолация, а това ще намерите в специални шумоизолирани и тапицирани врати. Този тип е особено ценен в помещения, където е необходима тишина, най-често в спалнята. Водоустойчивите врати, които са изработени от специален материал, който може да се справи с внезапните промени в температурата и особено на влажността, също така осигуряват перфектни изолационни свойства - затова са отличен избор за бани.

Поддръжка на вратата Необходимостта и трудността от поддръжка и почистване на вратата зависи от материала.

Дървените врати (дори фурнированите) изискват специални продукти за защита на дървото и за разлика от стъклените врати не понасят твърде много на вода, което може да доведе до изкривяване на дървото. Същото важи и за използването на разтворители, които са напълно неподходящи за дървени и боядисани врати.

Просто измийте стъклената врата с какъвто и да е препарат, подсушете я с кърпа и я избършете с хартиена кърпа. Препоръчваме ви да проверявате пантите поне веднъж годишно и да ги смазвате с вазелин, ако е необходимо.