Как да купите камера за вграждане?

Камерата за вграждане е не само идеален отоплител вкъщи. Докато осигурява на Вас и Вашето семейство приятно усещана топлина, тя също придава уютна атмосфера и е икономично решение за отоплителния сезон. Следвайки няколко основни принципа, изборът може да бъде изненадващо лесен.

Камерата за вграждане е не само идеален отоплител вкъщи. Докато осигурява на Вас и Вашето семейство приятно усещана топлина, тя също придава уютна атмосфера и е икономично решение за отоплителния сезон. Следвайки няколко основни принципа, изборът може да бъде изненадващо лесен.

Време за четене 6 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Камера за вграждане или камина

На пръв поглед те са много сходни отоплителни варианти, поради което лесно могат да бъдат объркани, но има фундаментални разлики между двата типа. Пещта за камина, известно още като камера за вграждане, е модул за вграждане, който за разлика от камината трябва да бъде вграден някъде и да се изградят въздуховоди за отопление на цялата къща. Нужно е също да се има предвид по-високата цена и по-трудния монтаж.

Камера за вграждане

Предназначени са за поставяне в подготвено огнище, т.е. кухина, и последващо облицоване. Това е по-елегантно и безопасно решение. Можете да отоплявате повече от едно помещение след правилен монтаж. Главно в по-малки, по-рядко използвани сгради може да служи като основен източник на отопление.

> Камера за вграждане

Камина

Това са свободностоящи модели и при поставянето им обикновено е необходимо да се реши само къде да се постави димоотводът. Това важи, ако печката е на твърдо гориво. Измежду по-модерните варианти се срещат и електрически.

> Камини

Научете повече от нашето ръководство за пазаруване Как да купите камина?.

Основни параметри

Вид горива Има много опции за отопление, напр. стърготини, брикети от дърво, пелети. Рабта с дърва или комбинация от дърва и брикети. Всяко от горивата има различна калоричност, като трябва да се вземат предвид и характеристиките на комина. В идеалния случай коминът трябва да има същия диаметър като горивната камера, а в някои редки случаи - малко по-голям. Диаметърът на комина никога не може да бъде по-малък от този на камината. Коминът трябва да е достатъчно дълъг, за да осигури адекватна вентилация. Ако не сте сигурни за някоя подробност, свържете се с професионален коминочистач или специализиран магазин за камини. За дърво е идеално максимално съдържание на влага от 20%, което означава време за съхнене от поне 2 години.

Размерът на отопляемото помещение Не е нужно да се притеснявате, че домът Ви е твърде голям, за да го отоплявате с камина. На пазара има модерни решения, които осигуряват разпределение на топлината и в отдалечени помещения. Товароносимостта на пода също трябва да се вземе предвид, за да се избегнат повреди. Поради използването на инертни материали, Камерата за вграждане може да бъде доста тежка. Някои подове и конструкции не могат да издържат натоварването от тежестта на камината.

Сервиз Винаги работете с доказани фирми и марки. Гаранцията на производителя е минимум 2 години. Някои производители предлагат гаранция от 3 години или повече. В случай на неизправност винаги се свързвайте с оторизиран търговец. По този начин можете дори да избегнете дългото чакане за части

Изработка
Най-често можете да срещнете камини или топлообменници, изработени от листова стомана.
Друга възможност е лято желязо, или комбинация от материали. Чугунът се нагрява по-бавно, но топлината поддържа по-дълго. Обикновено е по-качествен материал с по-дълъг живот. Освен това не ръждясва, не гори и издържа на най-високите температури. При обвивката на огнището можете да срещнете различни огнеупорни материали, като огнеупорни тухла или вермикулит, комбинация от тези, керамика. И двата материала са с подобно качество и надеждно спомагат за разпределенинето и съхраняването на топлината, което намалява износването и натоварването на конструкцията. Вратите обикновено са изработени от закалено стъкло, което издържа на високи температури. Проверете дебелината на материалите и качеството на изработката.

Дизайн Вижда се само малка част от вложката на камината, но въпреки това можете да попаднете на стотици различни дизайнерски решения, било то отделните части, остъкляване или цвят на материала. Любителите на класически външен вид, богато украсени решения, семпли линии или съвременни решения също ще намерят продукта за своя вкус. Популярните функции включват многостранно остъкляване, използване на ъглови или плъзгащи се врати.

Типове

Еднослойна Това е най-евтиното решение. Най-лесният начин за освобождаване на топлина в стаята. Камерата не прегрява. Няма нужда да използвате вентилатор. Вариант работещ без електричество и шум. Очаквайте повече прах и дим.

Двуслойна Въздухът преминава и през остъклената част. Въздухът между двата слоя се нагрява и след това влиза в помещението. Третият слой е самата изолация. Необходим е вентилатор, в противен случай има риск от прегряване на вложката, но за сметка на това се контролира по-лесно чрез термостата.

Камера за вграждане с въздушно отопление Основната й опция е топлообменникът, който използва естествената циркулация на въздуха. Тя основно затопля помещението, в което е инсталирана. В останалите помещения се разпределя с помощта на вентилатори. В случай на самостоятелна система, горещият въздух се издига сам (не е необходим вентилатор). Ако се спрете на форсирана система, там помага вентилаторът. Той се включва, когато температурата достигне определена стойност. Другият вариант е камината с водна риза, с която можете да направите камината основен източник на топлина. Може да се свърже към съществуваща или нова отоплителна система. Можете да затоплите например също и резервоар за съхранение на вода.

Параметри

Мощност

 • Ефективността е важна от няколко гледни точки

 • Ниската стойност не осигурява достатъчно топлина

 • На това не помага и по-честото зареждане, напротив, камерата може да прегрее и да се повреди

 • Обратно, твърде голямата мощност не може да се използва ефективно и помещението се затопля ненужно много

Важно: Приблизително 1 kW мощност в добре изолирана къща загрява около 40 m³ пространство. При сгради с по-големи топлинни загуби трябва да се осигури резерв на мощност от поне 15-20%.

 • Камерите за вграждане започват със стойности на ефективността между 4-5 kW

 • Въпреки това по-често срещано е поне 8 kW мощност, която отоплява приблизително 320 m³ пространство

 • Нормалният стандарт е 10-15 kW

 • Най-мощните, но все още достъпни версии предлагат дори 33 kW изпълнение

Тегло

 • Очаквайте камината да бъде тежка

 • Независимо дали е стомана или чугун, няма да е по-лека от 100 кг

 • Добре ще бъде, ако предвидите поне 140 кг за сравнително малко пространство

 • Поверете монтажа на квалифициран специалист

 • Теглото на най-тежките модели може да достигне или надхвърли 300 кг

Максимални размери на горивото

 • В допълнение към размера на вложката е важно да имате предвид и габаритите на горивото

 • Няма нужда да се притеснявате за това ако използвате брикети

 • Ако ще се отоплявате с дърва, по-добре е предварително да се информирате за възможно най-големите използваеми размери

 • Дървените трупи обикновено се доставят с дължини между 30 и 60 см, така че имате много възможности. Винаги преговаряйте тази стойност

Тип отваряне на вратата

 • Първата и най-разпространена версия е класическото странично отваряне

 • По-интересен, не много често срещан вариант, е плъзгащата врата

 • Вратата се плъзга нагоре, така че камината може лесно да се превърне в класическа открита камина

Окомплектовка

За да спестите работа, непременно се снабдете с прахосмукачка за пепел.
Още един полезен аксесоар е склад за дърва.
Предпазен параван е особено важен, ако имате деца или домашни любимци.

Други видове отопление
Камина
Електрически радиатор, отоплителен панел, конвектор
Готварска печка на дърва
Пелети, екобрикети

Полезни съвети

Почистването на вградената камера е важно и трябва да обърнете същото внимание на топлообменника (поне веднъж на 3 седмици). Почистването на пепелта е най-просто с прахосмукачка за пепел. Трябва да обмислите изпразването, когато резервоарът се напълни повече от половината. Честотата и интензивността на поддръжка също се влияят от горивото. Добре изсушеното дърво е най-добро, докато брикетите, особено лигнитните въглища, могат да оцветят стъклото на вратата.

Струва си да поверите това на професионалисти, не на последно място, за да избегнете загуба на гаранцията. Освен това често това води до по-сложна намеса в конструкцията, която някои хора планират като част от нова сграда. Камината може да бъде покрита с практически всеки незапалим материал, а не само с традиционни изпечени тухли. Например варовикът е много популярен. Винаги обаче преценявайте какви материали са подходящи за това, съгласно размера на камината.

Трябва предварително да определите местоположението на камината, особено ако имате деца или домашни любимци у дома. Те не трябва да имат достъп. Камерата излъчва топлина, затова предвидете да не бъде в близост до електронни устройства, мебели или текстил.