Как да купите перфоратор?

Когато обикновената бормашина не осигурява достатъчно сила, струва си да изберете перфоратор. Няма значение дали сте хоби майстор, или професионалист - перфораторът може да обработва бетон и тухла без никакви компромиси, а също така може да дяла камък, да пробива и кърти. Изберете с нашите съвети подходящ перфоратор или къртач и пестете енергия!

Когато обикновената бормашина не осигурява достатъчно сила, струва си да изберете перфоратор. Няма значение дали сте хоби майстор, или професионалист - перфораторът може да обработва бетон и тухла без никакви компромиси, а също така може да дяла камък, да пробива и кърти. Изберете с нашите съвети подходящ перфоратор или къртач и пестете енергия!

Време за четене 5 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Параметри

Употреба Докато бормашините са предназначени за работа с пластмаса, метал или мека зидария, перфораторите трябва да се използват за по-твърди материали. Те включват бетон и по-твърда зидария, дори със стоманобетонна армировка. Може да се използват и за пробиване на отвори с голям диаметър или смесване на бои и строителни материали (напр. хоросан).

Захранване
Те могат да работят с два различни типа задвижване: батерии или от електическата мрежа. Кабелното решение е по-евтино, но дължината на кабела ограничава употребата му. Безжичните модели обикновено са по-скъпи. Батериите им често са съвместими с други инструменти от същия производител.

Ергономичност Не забравяйте, че ще извършвате тежка работа (напр. раздробяване, къртене) с перфоратора. Това води до висока степен на вибрации, която перфораторът трябва да може да поддържа - един от помощниците за това е ергономична дръжка, в идеалния случай със система за намаляване на вибрациите. Като цяло инструментът трябва да пасва перфектно в ръката, като същевременно може да се държи здраво и сигурно. Сред материалите най-разпространени са закалените пластмаси и сплави.

Ротационен перфоратор

Тези инструменти имат по-ниска скорост от обикновените бормашини (прибл. 1000 оборота в минута). За разлика от бормашините, те могат безопасно да се използват за пробиване в бетон, смесване на бои или строителни материали. Ако искате да използвате ротационен перфоратор вместо бормашина, трябва да използвате адаптер за патронника.

> Ротационни перфоратори

Перфоратор - къртач

За разлика от версията за пробиване, тук главата не се върти. Идеален за малки дейности по разрушаване и за премахване на мазилка или плочки.

> Къртач

Къртач

Това са най-тежките машини, с тегло до 25 кг. Теглото определя и това, за какъв вид работа е подходящ, например рязане на бетон или разрушаване. Главата тук също не създава въртеливо движение.

> Къртачи

Ротационен перфоратор и къртач в едно

Позволява пробиване и къртене с една машина. Възможно е само въртенето на главата, когато искате да използвате перфоратора като миксер, например при боядисване на стени. Това е един от най-добрите избори за сложни задачи.

> ротационен перфоратор с къртач

Мощност
Основното предимство на перфораторите с по-малка мощност е ниското им тегло. Идеалното изпълнение е над 1000 W.
Мощност на машини, използвани за по-обемни задачи е 1000-1900 W.
Изпълнение на полупрофесионални машини е 1900 W или повече, подходящи за обработка на материали като мрамор или стоманобетон.

Тегло Ако попаднете на модел, който е по-лек от 3 кг, това със сигурност ще бъде хоби модел, предназначен за лесни задачи. Като цяло, колкото по-голямо е теглото, толкова по-голямо е натоварването, на което може да бъде подложен перфораторът. Тези модели съдържат повече метални части, отколкото пластмасови. Стандартното тегло варира от 3 кг за хоби перфоратори, до 11 кг за строителни и тежкотоварни машини. Въпреки това не е необичайно професионалните къртачи да тежат около 20 кг или повече.

Ударна сила Стойността е дадена в джаули (J). Перфораторите и къртачите трябва да разполагат със сила най-малко от около 5J. Тази стойност е подходяща за по-леки работи. 15-20 J вече осигурява достатъчно енергия за по-големи работи по разрушаване. Всичко над 30 J е вече полупрофесионална машина. Броят на ударите е между 1000 и 6000 в минута. Най-често срещаната стойност е около 4500 удара/минута. Тези стойности са дадени без натоварване.

Тип на патронника Има основно два вида патронници: SDS-Plus и SDS-Max. SDS-Plus се среща най-често при по-евтини и хоби модели. Предимство е дългият експлоатационен живот и възможността за поставяне на различни видове длета в патронника, което увеличава използваемостта на чука. SDS-Max идва с по-скъпи инструменти и по същество елиминира негативите на предишната версия, като например по-ограниченото предаване на мощността. Тук също могат да се използват различни длета и може да срещнете шестоъгълно затягане. Това затягане става ръчно.

Ниво на шум Електрическите перфоратори няма да бъдат значително по-шумни от бормашините. Качеството на двигателя, звукоизолацията или обезшумяващите горни материали определят нивото на шума. Ударното пробиване очевидно е малко по-шумно от конвенционалното пробиване. Що се отнася до къртенето, колкото по-твърд е материалът, който ще се разрушава, толкова по-шумна е операцията. Средното ниво на шума е около 100 dB, така че трябва да се използва качествена защита на слуха.

Функции

Абсорбация - при пробиване и къртене се генерира голямо количество прах. Освен че създава бъркотия, работата в запрашена среда естествено е неприятна и опасна за здравето. Тази грижа се разрешава с абсорбатор, който свързвате директно към перфоратора.

Регулиране на скоростта и броя на ударите - независимо дали променяте скоростта или броя на ударите, винаги го правете според вида на материала. В същото време, колкото по-твърд е материалът за пробиване, с толкова по-ниска скорост трябва да се работи.

Бърз патронник - това е все по-популярно решение, при което вместо да затягате патронника, можете просто да щракнете избраното свредло в захващащата глава.

Индикатор за износване на четките - не трябва да се притеснявате за тази функция, ако перфораторът има модерен безчетков двигател. В противен случай четките в къртачите се износват доста бързо. Машината може да бъде оборудвана с индикатор за износване, така че винаги ще знаете кога трябва да бъдат подменени.

Амортизиране на вибрациите - мощните машини създават много вибрации по време на работа. Следователно амортизирането е важно, или механично, или чрез материали по повърхността на перфоратора.

Допълнителни аксесоари - марковите и висококачествени машини се разпознават и по броя на допълнителните аксесоари. Те могат да включват например допълнителни дръжки за по-добра ергономичност. Идеални са за лесно пренасяне на инструменти една чанта или съндък, в които можете да съхранявате и свредлата или длета. Размерът им може да бъде различен и е важно да имате длето, специфично за конкретна работа или материал, а не просто парче, подходящо за всички.

Често задавани въпроси

Винаги използвайте правилния тип свредло за материала. Преди да започнете работа, почистете свредлото и го намажете леко например с вазелин. Маркирайте мястото на пробиване с молив. Ако е необходимо, проверете дали наблизо няма електрически кабели. Направете вдлъбнатина на даденото място, за да не се плъзга свредлото по стената. Винаги пробивайте перпендикулярно на стената. Ако е възможно, винаги дръжте чука с две ръце. Спазвайте времето, необходимо за охлаждане на свредлото. В същото време отстранете материала от пробития отвор. Внимавайте свредлото да не заседне в отвора. Ако това се случи, пробивната глава може да причини вибрации на цялата машина, което крие риск от нараняване. Ако искате да пробиете дълбок отвор, пробийте го предварително с няколко по-къси свредла - също за да предотвратите огъване. Длетото не трябва да прониква твърде дълбоко в материала. Когато издърпвате, внимавайте да не повредите затягащия механизъм. Работата с перфоратора е по-шумна, така че бъдете подготвени за това при монтаж или ремонт, например ако живеете в жилищен блок.