Как да купите прахосмукачка за басейн?

Хората с домашен басейн трябва редовно да следят за чистотата и филтрирането на водата. Но дори най-щателното почистване не може да замени прахосмукачката за басейн. Тя премахва мръсотията от дъното, стените, както и от стъпалата на басейна. Купувайки такъв уред, можете да спестите пари за закупуване на допълнителни химикали.

Хората с домашен басейн трябва редовно да следят за чистотата и филтрирането на водата. Но дори най-щателното почистване не може да замени прахосмукачката за басейн. Тя премахва мръсотията от дъното, стените, както и от стъпалата на басейна. Купувайки такъв уред, можете да спестите пари за закупуване на допълнителни химикали.

Време за четене 4 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Параметри

Параметри на басейна Прахосмукачките са направени за овални или квадратни/правоъгълни басейни Материалът от облицовката на басейна също играе роля при избора Не всички прахосмукачки могат да се справят с гладки керамични плочки

Захранване Това значително влияе върху комфорта при използване Идеалното решение е акумулаторна прахосмукачка - след като я заредите, просто я изключете от контакта и сте готови за работа Друга възможност е чрез електрическият кабел, свързан към мрежата - тук трябва да проверите дължината на кабела

Материал Материалът трябва да е водоустойчив – както в сладка, така и в солена вода Трябва да понася всички химикали за басейна - те не са агресивни, но влизат в прахосмукачката заедно с водата, което може да причини неизправности с течение на времето

Проектиране Най-често ще намерите модели в син, бял и сив цвят Те са подобни на класическите прахосмукачки Някои модели имат пластмасови колела Много продукти наподобяват прахосмукачка-робот

Автоматична прахосмукачка

 • Спестява много време и усилия при поддръжка на басейна

 • Собствен филтър и филтърна торба

 • Възможност за чистене на стената на басейна

 • Дистанционно управление чрез приложение за смартфон

 • Подходяща и за по-големи басейни

 • По-висока изкупна цена

Полуавтоматична прахосмукачка

 • Идеална за по-малки басейни

 • Свързване към пясъчния филтър

 • Въртящите се четки премахват дори упорити отлагания от дъното на басейна

 • За надземни и вкопани басейни

 • Почиства само около 80% от площта на басейна

 • Времето на работа е ограничено от началния час на филтрирането

Ръчна прахосмукачка

 • Ниска покупна цена

 • Връзка към пясъчния филтър

 • Подходяща за основна поддръжка

 • Батерийното захранване осигурява лесна работа с прахосмукачката

 • Не е подходяща за големи басейни

Продължителността на цикъла на почистване Времето за почистване може да варира в зависимост от степента на замърсяване Най-често срещаната продължителност варира от 30 минути до 3 часа Автоматичната прахосмукачка може първо да картографира дъното на басейна, да го съхрани в паметта и да работи по-ефективно

Дължината на маркуча Свързващият маркуч трябва да е с дължина най-малко 10 m Колкото по-дълъг е, толкова по-удобна ще бъде работата На пазара има и модели с 15 м и по-дълги маркучи

Размер и тегло Прахосмукачките за плувни басейни са подобни на обикновените прахосмукачки в това отношение Ръчните модели тежат малко над 1 кг (без маркуча) Полуавтоматичните и автоматичните версии са подобни на класическите роботи прахосмукачки Теглото им е около 6 кг

Колкото по-голям е басейнът, толкова по-здрава трябва да е прахосмукачката. Най-идеален е автоматичният тип, тъй като работата с ръчна или полуавтоматична прахосмукачка е непропорционално трудна за големи басейни и самото почистване няма да бъде толкова цялостно, колкото с автоматична прахосмукачка.

Функции

Свързване към филтър на басейн - ръчните или полуавтоматични прахосмукачки могат да бъдат свързани към филтъра на басейн - най-често се изисква пясъчна филтрация. Те прекарват водата през него, и там се задържат примесите. Затова просто се уверете, че филтрацията е достатъчно мощен и има достатъчен поток.

Филтърна кошница или торбичка – често се включва в автоматичните прахосмукачки. Използва се предимно за улавяне на по-груби замърсявания, но може да абсорбира и частици до няколко десетки микрона. В същото време може да се пере, така че да се използва дълго време. Обемът й обикновено е около 5 литра.

Филтърна торба – ако няма възможност за свързване към филтър, прахосмукачките са оборудвани поне с една платнена филтърна торба, която улавя не само по-едри замърсявания, като листа, но и предмети с диаметър десетки микрони. Обемът й е приблизително 1 литър.

Дистанционно управление - изключване, включване, смяна на програма, включване на осветление, настройка на таймер. Можете удобно да промените това и други неща на дистанционното управление за автоматични прахосмукачки.

Възможност за настройка на обхвата на прахосмукачка - преди да купите, разберете за каква зона е предвидена прахосмукачката. Би могло да бъде дъното, стените или и двете. В никакъв случай не приемайте, че машината може да чисти всичко по начало. Ако пък намерите точно такъв модел, имате възможност да настройвате коя част от басейна ще се почиства.

Интензивно почистване - ако не сте почиствали басейна от известно време, можете да изберете този режим. Прахосмукачката ще работи с по-голяма сила и интензивност.

Турбо почистване - ако не искате или не можете да отделите дълго време за почистване, турбо програмата е идеална. Това намалява времето за прахосмукачката до минимум, но с много добри резултати.

Различни аксесоари - както класическите прахосмукачки, прахосмукачките за басейни могат да имат различни аксесоари. Те се различават главно по ширина, край и форма на дюзата. Сред най-полезните са специалните ъглови крепежни елементи.

LED осветление - ако почиствате с прахосмукачка вечер, ще намерите за полезно LED осветлението, което ще Ви помогне да виждате по-добре дъното на басейна.

Полезни съвети

Разбира се, поддръжката на басейна не се състои само в използването на прахосмукачка. Това включва традиционно филтриране и използване на химикали. Но ако купувате прахосмукачка, използвайте я поне веднъж на 2 седмици. Разбира се, ако басейнът е близо до дървета или ако мръсотия и прах навлизат по-лесно в басейна (напр. от близко поле или гора), честотата може да се увеличи. От друга страна, редовното покриване на басейна с покривало (през нощта или в периодите, когато не се използва) може да удължи времето между почистванията.

Ако машината се повреди, поверете ремонта на професионалисти. Освен това не оставяйте прахосмукачката на слънце за ненужно дълго време (поради вредните UV лъчи). Все пак следвайте съветите на производителя, същото важи и за почистването на чувала и торбата с пералня. Можете да изплакнете или дезинфекцирате прахосмукачката – и тук производителят дава инструкции какви продукти да използвате и в каква концентрация.