Как да купите шлайфмашина?

Шлайфмашините са незаменими при реновиране на стари изделия от дърво.

Шлайфмашините са незаменими при реновиране на стари изделия от дърво.

Време за четене 7 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Шлайфмашината може не само да шлайфа, но и да изрязва, изглажда или отстранява повредения слой боя. Тъй като обаче има няколко вида и никой от тях не е подходящ за всичко, струва си да следвате някои прости съвети при избора. Преди да купите шлайфмашина, помислете от какво се нуждаете. Съществуват различни видове шлайфмашини, но само един тип е подходящ за рязане.

Видове шлайфмашини

Ъглошлайф

Един от важните параметри е консумацията на енергия на двигателя, която Ви показва колко мощна е машината. Достатъчни са за нормална домашна употреба 500-600 вата стойности, за по-взискателна работа търсете поне 1000 вата модели.

Вторият параметър е диаметърът на диска. За по-малко количество работа е достатъчен 115-125 мм диаметър. Сред тези размери по-големият може да се счита за най-разпространен и най-универсален.

Подходящ за дърво, плочки, тухли, ламарина или дори дебели метални греди. Не забравяйте, че ъглошлайфовете не са много подходящи за запалими материали поради високата им скорост. Полезните функции включват електронен контрол на скоростта, защита от претоварване и постепенно увеличаване на скоростта. Антивибрационната и допълнителната ръкохватка и преди всичко защитата от рестартиране гарантират Вашата безопасност. Някои модели автоматично разпознават, когато дискът заседне в материала и се изключват.

> Ъглошлайфи

Виброшлайф

Идеален е за фино шлайфане на плоски повърхности и ръбове. Работата му е проста - моторът движи работната повърхност с вибрации, а върху нея е закрепена шкурка. Тази вибрация се амортизира от вътрешни механизми, напр. от гумени 'тихи блокове'. Може да обработва дърво, шпакловка, пластмаса и метал - в зависимост от типа на шкурката. Но в никой случай не използвайте такава машина върху строителни материали като гипсокартон. Финият прах може да повреди двигателя.

> Виброшлайф

Ексцентършлайф

Ако ще работите върху по-малки повърхности са достатъчни модели с мощност около 180 W. Все пак оставете малко мощност в резерв и се насочете към 180-300 W модели. Проверете и броя на вибрациите. Стандартните хоби шлайфмашини могат да достигнат до 22 000 вибрации в минута, докато професионалните модели - до 32 000 вибрации в минута.

Що се отнася до шлифовъчната повърхност, колкото по-голяма е тя, толкова по-мощна трябва да е шлайфмашината. Стандартната форма на шлифовъчния диск е кръгла, но понякога може да бъде заменена с така наречения 'делта' шлифовъчен диск, който прониква повече в труднодостъпните ъгли.

След това шкурката трябва да се закрепи върху плочата. По-евтините и стари видове се закрепват с метални скоби, по-модерното решение е велкро закопчалка. Затова винаги се уверявайте, че купувате правилната шкурка. Ако искате да увеличите интензивността на шлайфането, движете шлайфмашината напред-назад като ренде. Никога не прилагайте повече натиск от необходимото - двигателят може да се повреди. Работи на подобен принцип на виброшлайфа, но освен че се движи напред-назад по оста, описва и малък кръг.

Може да се използва за ремонт на автомобилна боя или навсякъде, където има заоблена повърхност. Полирмашините също спадат към тази категория - те помагат не само при премахване на стара боя, но най-вече при полиране и ваксиране на каросерията.

> Ексцентрични шлайфове

Шлайф за бетон

Това е тип с високомощен двигател, подобен на ъглошлайфа, но има висококачествен шлифовъчен диск с диаметър най-малко 125, но в идеалния случай до 150 mm.

Полезните функции включват електронен контрол на скоростта. Това може да поддържа същата скорост дори когато налягането се промени. За използване върху стар бетон изберете от специални видове дискове, само те могат да се справят с продължително високо налягане. Не прилагайте натиск върху машината, когато работите с шлайфмашина за ремонт.

Тъй като по време на употреба се генерира много фин и опасен прах, важно е да го изсмуква. Поради това към дисковете има предвиден механизъм, който може да бъде свързан към индустриална прахосмукачка.

> Шлайфмашини за бетон

Шлайф за гипсокартон

Когато трябва да изгладите празнините между гипсокартон или полистиренови листове, се обърнете към тази шлайфмашина. Не забравяйте винаги да го държите свързан към прахосмукачката. Въпреки че двигателят е с повишена защита от прах, доброто изсмукване е от съществено значение, както и предпазните средства - очила и маска.

Настолен шмиргел

Обикновено това са настолни модели с шлифовъчен диск, често с 2 диска с различен размер на зърната. Осигурява прецизно насочване на колелото и се справя с повечето задачи в работилницата - шлайфане, полиране и заточване. Често включва здрава стойка с опции за монтаж, предпазител за острието или регулируема опора за детайла. Достатъчната мощност за нормална употреба в домакинството е около 500 W.

> Настолен шмиргел

Прав шлайф

Малки размери, висока скорост и възможност за проникване в труднодостъпни места характеризират тази машина. Благодарение на широката гама от аксесоари, той също така осигурява изключителна производителност при разработването на повърхностни детайли. За хоби употреба е достатъчна прибл. 130 W потребявана мощност. За по-професионалните модели тази стойност може да бъде до 500 W или повече.

> Прави шлайфове

Лентов шлайф

Подходящ за по-големи площи или по-бързо отстраняване на материал Може да се използва безопасно върху дърво, пластмаса и цветни метали. Вместо диск ще намерите шлифовъчна лента със закрепена към нея шкурка. Идеалната стойност на мощността е 700 W за домашна употреба Професионалните машини имат потребявана мощност от 1000 W или повече. Моделистите имат избор от отделна категория миниустройства за шлифоване, предназначени за по-прецизни дейности. Предимството им са богатия набор от аксесоари.

> Лентов шлайф

Какви са параметрите, от които да избирате?

Какви са параметрите, от които да избирате? Консумирана мощност - количеството енергия, поемано от машината от мрежата, което показва колко мощна е шлайфмашината. Обороти - число, което показва колко оборота прави колелото или лентата за минута, не зависи от размера на колелото, а от мотора на шлифовъчната машина. Ход на шлайфане - параметър, който показва колко бързо и с каква сила действа шлайфът в даден участък. Площ на шлайфане - важи само за модели, оборудвани с шкурка или дискове, отнася се до размера на зоната в контакт с материала. Ъгъл на шлайфане - това е ъгълът, под който трябва да се шлайфа с диска или шлайфмашината. Тегло – винаги зависи от приложението и вида на шлифовъчната машина, защото докато хоби ъгловата или вибрационната шлайфмашина, в идеалния случай тежи 1,5 кг, дисковата шлайфмашина може да тежи до 15 кг (което увеличава нейната стабилност).

Ергономичност Винаги търсете следното в описанията: Регулируеми дръжки Антивибрационна обицовка Лесно закрепване или смяна на шлифовъчни дискове и хартии Лесен и безопасен монтаж

Захващане Някои ъглошлайфи са предназначени за работа и управление с една ръка. Това обаче са изключения, повечето шлайфмашини изискват работа с две ръце. Шлайфмашините също могат да бъдат преобразувани за левичари.

Други функции Важните характеристики включват предпазно заключване, защита от хвърчащи стружки, настройка или задържане на скоростта, защита от откат, защита от претоварване и др. Обърнете специално внимание на възможността за прахоулавяне. Други полезни функции включват автоматичен старт/стоп, постепенно увеличаване на скоростта или поддържане на постоянна скорост.

Окомплектовка

Шлифовъчни дискове и хартии Абразивните дискове за обработка на бетон, асфалт или камък се разделят на режещи, шлифовъчни и диамантени типове. Размерът на зърното играе важна роля при селекцията.

Дискът с по-едро зърно е подходящ за отнемане на повече материал или при шлайфане на материал, склонен към омазняване. Мекият диск е идеален при работа с чувствителен на топлина материал, твърд материал или ако искате да шлайфате детайла с повърхността на диска. Номерът на едрозърнестите дискове е 20, 22 или 24, средните 30, 36, 46 и 60 и фините 80, 100 или 120.

Шкурката има горе-долу същите означения, маркира се с P и номер от 20 (най-груб) до 400 (най-фин).

В повечето случаи в опаковката намирате и други аксесоари освен шкурка.

Аксесоарите често идват под формата на различни капаци, дръжки, гаечни ключове за сглобяване, филтри, дискове или шлифовъчни приставки. Когато купувате акумулаторни инструменти, винаги проверявайте какво е включено в опаковката и какво не. Важна уточнение е, че понякога комплектът включва батерията и зарядното устройство, докато в друг случай се предполага, че вече имате закупени тези аксесоари.

Производителност Захранването от мрежата и батерията са най-често срещаните опции. Предимството на акумулаторна версия е по-лесната употреба, тъй като захранващият кабел не Ви ограничава. Премиум марките също позволяват една батерия (обикновено Li-Ion) да се използва за няколко инструмента от една и съща марка.

Основните параметри са напрежението и капацитетът Недостатък на акумулаторните инструменти е по-високата им цена.

Полезни съвети

Когато работите с шлайф машина, очаквайте прашна среда - носете подходяща маска, докато работите. Защитата на очите също е важна, препоръчват се предпазни очила или още по-добре щит пред лицето Ви. Разбира се, носете ръкавици, както и подходящо работно облекло и здрави ботуши.

  • Почистването, смазването и смяната на диска или хартията трябва да се извършват при изключена машина и изваден захранващ кабел.

  • Ако машината не е била използвана дълго време, сменете смазката и проверете отново двигателя.

  • Винаги използвайте дисковете до максимално допустимото износване

  • Никога не използвайте повредени дискове