Как да купите слухов апарат?

Вие или някой от Вашето семейство страда от намален слух? Тогава естествено е нужно да купите слухов апарат. Никога не купувайте без да се консултирате с Вашия лекар предварително. Ако искате да знаете какви опции имате най-общо и по какви критерии можете да изберете слухов апарат, четете нататък.

Вие или някой от Вашето семейство страда от намален слух? Тогава естествено е нужно да купите слухов апарат. Никога не купувайте без да се консултирате с Вашия лекар предварително. Ако искате да знаете какви опции имате най-общо и по какви критерии можете да изберете слухов апарат, четете нататък.

Време за четене 4 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове слухови апарати

Зад ушен слухов апарат

Този вид слухов апарат се носи зад ухото и поради това е по-голям. Те са подходящи предимно за възрастни хора, тъй като имат по-големи и особено прости бутони за управление.

  • Електрониката е поставена в отделна кутия

  • Силата на звука може да се регулира

  • Работи с батерия и презареждане

Слухов апарат за ушния канал

Слуховият апарат за поставяне в ушите е много малък, така че се предпочита от тези, които искат да го носят по-дискретно. Подходящ за хора с лека или умерена загуба на слуха.

  • Подходящ за тези, които носят диоптрични очила

  • Позволява Ви да регулирате силата на звука

  • Работи с батерия или акумулатор

Джобен слухов апарат

Джобният слухов апарат винаги се състои от две части. Слушалката влиза в ухото, контролния модул може да се носи в джоб или да се закачи за дрехата.

  • Носене през целия ден

  • Възможност за високо усилване

  • Работи с батерия или акумулатор

Предлагат се също така канални слушалки, известни също като дискретни слушалки. Те са малки и почти невидими. Костнопроводимите слухови апарати обаче се поставят в ухото.

Слуховият апарат е електроакустично устройство, което може да подобри слуха в случаи на частична глухота. Може да улавя, усилва и променя звуците от околната среда.

Параметри

Метод на предаване на сигнала Според предаването на сигнала има два вида слухови апарати:

Аналогов Може да се регулира - в този случай настройките на слуховия апарат се определят от фониатъра според Вашите точни нужди. Програмируем - няколко програми могат да бъдат инсталирани по време на производствения процес; работи и с дистанционно управление.

Дигитален Дигиталните слухови апарати са по-гъвкави. Цифровата схема може да бъде вградена във всички горепосочени видове слухови апарати. Те намаляват акустичната обратна връзка, напр. пищене и свирене. Също така регулират фоновия звук и автоматично променят силата на звука според текущата нужда.

Канали и ленти Звуците не са в една и съща лента, така че е желателно всеки слухов апарат да може да променя силата на звука равномерно според различните честоти. Гласните A, E, И, O, У изискват по-ниска честота от съгласните П, Д, Ш, T. Някои хора с увреден слух имат проблеми с чуването на гласни, други имат проблеми с чуването на съгласни. Поради това всеки слухов апарат трябва да има възможност да настрои няколко различни канала, за да отговаря на Вашите нужди.

Насочен микрофон Два микрофона са на Ваше разположение, ако често сте в по-натоварена среда и трябва да се съсредоточите повече върху звуците, насочени към Вас. Повечето слухови апарати Ви позволяват да заглушите задния микрофон, който предава околните звуци. Насоченият микрофон може да улавя звук, идващ от насреща. За разлика от тях задните и страничните звуци са заглушени. Можете да променяте функциите, както желаете.

Захранване Слуховите апарати или използват традиционни батерии, които трябва да се сменят, или могат да се презареждат. Те обаче обикновено са малко по-скъпи.

Полезни програми След консултация Вашият лекар може да инсталира предварително зададени програми във Вашия слухов апарат, които можете да използвате при различни случаи. Тези програми могат да включват режими на музика, релаксация, четене или работа.

За слухови апарати проверете и максималната сила на звука на устройството и обхвата на звука. Производителят трябва да предостави тази информация за всички продукти.

Поддръжка на слухови апарати

Слуховите апарати изискват ежедневна поддръжка, тъй като върху тях се натрупва ушна кал, която може да попречи на тяхната функция с течение на времето. Това обаче е напълно нормално, понеже тя има и защитна функция, предпазваща ухото от изсъхване. Почиствайте слуховия апарат със специална вентилационна кутия, която почти винаги е включена в опаковката. По-подробни инструкции за почистване са предоставени от производителя в листовката с информация за пациента.

Моля, следвайте указанията по-долу: Пазете слуховия апарат сух и го съхранявайте в калъф или чанта. Слуховият апарат не трябва да се мокри, затова го извадете от ухото си преди къпане или душ. Ако слуховият апарат се намокри, използвайте специални изсушаващи таблетки, съдържащи силикагел (пореста форма на силициев диоксид) или го поставете в сух ориз. Дезинфекцирайте слуховия апарат веднъж седмично. Проверявайте устройството редовно, за предпочитане ежедневно. Проверявайте ушния накрайник веднъж месечно. Ако е със същия цвят и не е по-твърд или напукан, всичко е наред. Филтърът също трябва да се сменя на всяко тримесечие.

Аксесоари и свързани продукти

Често задавани въпроси

Слуховите апарати се покриват от застраховка до известна степен. Отделните застрахователни компании обаче покриват различни суми в зависимост от вида слухов апарат.

Децата могат да използват слухови апарати от ранна детска възраст. Въпреки това, за да изберете правилния тип, първо се консултирайте с Вашия лекар.

Винаги е по-добре да имате два слухови апарата, тъй като те изпълняват подобна функция като, например, диоптричните очила. Ако обаче получавате само един и сте десничар, трябва да носите слуховия апарат на дясното ухо, а за левичарите е по-добре да носите слуховия апарат на лявото ухо.

В този случай всичко опира до естетика. Освен това проводимите слухови апарати не пречат на поставянето и свалянето на очила. Имат и по-естествен звук, по-силен отпред и по-слаб отзад.