Как да купите стойка за телевизор и монитор?

Стойките за телевизор и монитор и поставките за телевизор са универсално решение за повдигане и естетично разполагане на телевизора или монитора. Първо, трябва да помислите дали искате да фиксирате телевизора постоянно към стената или към мебел или планирате да го преместите в близко бъдеще. В този случай мобилен статив вероятно ще бъде по-добро решение.

Стойките за телевизор и монитор и поставките за телевизор са универсално решение за повдигане и естетично разполагане на телевизора или монитора. Първо, трябва да помислите дали искате да фиксирате телевизора постоянно към стената или към мебел или планирате да го преместите в близко бъдеще. В този случай мобилен статив вероятно ще бъде по-добро решение.

Време за четене 5 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове стойки за телевизор

Конзола

  • Стенни конзоли за закрепване на телевизора или монитора към стената или мебелите

  • Заема по-малко място

  • В сравнение със стойките, обикновено има по-голяма товароносимост

  • Фиксирано поставяне без възможност за движение

Стойка

  • За повдигане на телевизора/монитора

  • Напълно преносима е

  • В сравнение с конзолите има по-широки възможности за поставяне и настройка на екрана

  • По-малка товароносимост, отколкото при конзолите

  • Заема повече място

  • Не толкова елегантен вид

Какви видове конзоли и стойки се предлагат?
Фиксиран - този тип фиксиране не Ви позволява да местите екрана. Тъй като няма въртящ се механизъм, обикновено захваща устройството на малко разстояние от стената. Следователно достъпът до конекторите и кабелите на задния панел обикновено е труден и може да изисква премахване на екрана от стойката. Мобилен - с такава стойка можете лесно да местите екрана, което е полезно, например, в различни шоуруми или офиси. При някои модели позицията на екрана е фиксирана, а при други позволява още повече място за движение благодарение на въртенето. Със или без въртящо се рамо - както конзолите, така и стойките се предлагат във версии, които позволяват на екрана да се движи по различни начини след монтажа. Въртящите се стойки без рамо обикновено позволяват завъртане на екрана до 90° около централната ос. Стойките с рамена Ви позволяват да местите телевизора или монитора в много по-широк диапазон. Разтегателни - те работят подобно на стойки с въртящи се рамена, но освен че могат да се въртят практически под всякакъв ъгъл, можете също да регулирате разстоянието от основата. Това ги прави най-универсалният тип, но и доста скъп поради сложността на дизайна. Възможност за накланяне – обикновено Ви позволява да наклоните екрана надолу, в някои случаи нагоре. Дизайнът е подобен на фиксираните стойки, но рамената с дръжки могат да се движат по съответната ос. Тези стойки се използват най-вече, когато поставите екрана по-високо на стената и не искате да се накланя. Може да се монтира на таван - тези конзоли позволяват монтаж на таван. Повечето от тях също така осигуряват възможност за допълнително завъртане и накланяне, като по-голямата част от тях имат система за захващане на кабела, която може да бъде прекарана от таванната опора под релсите. Позициониращи - този тип стойка или конзола се използва най-често за работни монитори. Това е така, защото му позволява въртене, накланяне и повдигане нагоре.

Тип устройство

Винаги избирайте типа конзола или стойка, съвместим с устройството. Конзолата за монитор има много по-малка товароносимост, но издържа на по-широко завъртане около централната ос. При телевизорите ще оцените възможността да се плъзгат настрани или да се накланят нагоре и надолу.

Товароносимост

Високата товароносимост е от съществено значение за стабилното фиксиране на конзолата в стената. В идеалния случай изберете модел, който тежи няколко килограма, особено ако ще монтирате телевизора на стената за дълги периоди от време. Претоварването драстично скъсява живота на стойките.

Винаги се уверявайте, че товароносимостта на конструкцията е по-голяма от теглото на телевизора или монитора.

Тегло

Теглото е особено важно за стойки, които трябва да се местят и транспортират често, като например в офиси. В случай на конзоли, то се използва предимно за оценка на общата товароносимост, когато например е прикрепена към мебел.

Диагонал на изображението

Не забравяйте за диаметъра на дисплея, който може да побере конзолата. Повечето модели поддържат диагонала между 37 и 70 инча.

Максимален диагонал на екрана 17 до 36 инча
37 до 70 инча
Над 70 инча

Винаги се уверявайте, че стойката отговаря на стандартите за монтаж VESA, които показват разстоянието между отделните отвори за винтове на гърба на телевизора.

Често задавани въпроси

Конзолите и стойките се предлагат под 180 лв, те най-често могат да бъдат преместени и сгънати за стенни телевизори.

Между 180 лв и 720 лв гамата включва тежкотоварни модели.

Между 720-1500 лв можете да закупите и висококачествени стойки с по-детайлно позициониране и солидни и издръжливи мобилни стойки.

Над 1500 лв можете да закупите продукти с най-високо качество, които гарантират съвместимост с устройствата на производителя.

Ако е възможно, поставете телевизора на разстояние, което гарантира удобно гледане. Това важи особено за домашно гледане - въпросът е по-сложен в офис и ресторантска среда. За да постигнете идеалното домашно разстояние, позиционирайте телевизора така, че да можете да се потопите напълно в картината, но не прекалено близо, така че зрителното Ви поле да покрива цялата ширина на екрана.

Винаги проверявайте оптималното разстояние за гледане според размера на диагонала на изображението. Например, за 40' телевизор трябва да седите на около 1,9 метра от екрана. При по-голям размер разстоянието естествено се увеличава.

Този стандарт определя разстоянието между резбите на гърба на екрана за фиксиране на конзолата. Включва различни стандартни размери за поставяне на различни по размер телевизори и монитори. За повечето от тези устройства стандартът VESA обикновено е посочен на гърба или в ръководството за потребителя, а ако не е, разстоянието се измерва лесно.

По-голямата част от конзолите обаче поддържат доста широк диапазон от настройки. Понякога производителите го дават само в диапазони. В идеалния случай обаче ще намерите всички поддържани разстояния в спецификацията, така че да сте сигурни, че стойката ще бъде съвместима с Вашето устройство.

Конзолите обикновено се монтират с винтове, които изискват пробиване на дупки в стената. Важно е да следвате изцяло инструкциите на производителя, в противен случай конзолата и евентуално самият екран могат да се повредят. По същата причина трябва да се спазва товароносимостта на производителя на конзолата, особено при монтаж на таван или мебел, а след това трябва да се вземе предвид и товароносимостта на основата.

Идеалната процедура е първо да маркирате точките върху основата, където ще направите дупките за монтажни винтове. Използвайте нивелир, за да се уверите, че конзолата не е наклонена.

Позицията на конзолата определя и позицията на екрана. Това трябва да съответства на височината на очите Ви. В случай на стойки с възможност за позициониране, можете, разбира се, да монтирате устройството навсякъде в обхвата, където допълнително регулиране на екрана Ви позволява да постигнете идеалния ъгъл на гледане.