Как да купите туристически щеки?

Искате ли да се насладите максимално на разходка или туристически поход? Опитайте да използвате туристически щеки и ще усетите разликата. Щеките предпазват коленете Ви по склоновете на планините и Ви помагат да пестите енергия по време на туризъм. Преди да купите, помислете какъв тип ходене правите най-често, на какъв терен и какви функции (гъвкавост, антишоково окачване) Ви допадат.

Искате ли да се насладите максимално на разходка или туристически поход? Опитайте да използвате туристически щеки и ще усетите разликата. Щеките предпазват коленете Ви по склоновете на планините и Ви помагат да пестите енергия по време на туризъм. Преди да купите, помислете какъв тип ходене правите най-често, на какъв терен и какви функции (гъвкавост, антишоково окачване) Ви допадат.

Време за четене 5 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Основни видове

Туристическа щека

 • Работи чудесно на труден терен

 • По-здрава конструкция

 • Подходяща за случаен туризъм

 • Предлагат се фиксирани или сгъваеми трекинг щеки

 • Практичен цикъл

 • Сменяеми накрайници

 • Тъп връх

> Сгъваеми туристически щеки

Щека за скандинавско ходене (Nordic walking)

 • За бързо ходене и бягане

 • По-ниско тегло

 • Подходящи за равнинен терен

 • Осигуряват максимална стабилност

 • Заострени - осигуряват по-добро сцепление при бързо движение

> Щека за скандинавско ходене

Параметри

Дължина И за фиксираните, и за сгъваемите модели проверете максималната дължина. Неправилно избраната дължина ще затрудни ходенето. За да изчислите идеалната дължина, умножете височината си по 0,68.

Най-често срещаните размери:

Височина на тялото (cm)

Дължина на пръчката (cm)

140

95

150

100

160

110

170

115

175

120

185

125

190

130

195

135

За телескопични щеки проверете максималната регулируема дължина.

Преди да излезете на терен, нагласете ги както следва: Застанете изправени и хванете щеките - лактите трябва да са свити на около 90°.

За скандинавско ходене трябва да изберете малко по-дълги щеки, като добавите приблизително 2-3 см към резултата. От друга страна, можете да вземете по-къси щеки за по-лесно ходене, извадете около 2-3 см от резултата.

Съхранение Щеките се предлагат с фиксирани и регулируеми телескопични удължители. Сгъваемите щеки са подходящи за използване в труден терен. Сгънете ги леко или регулирайте дължината, за да отговаря на Вашите нужди. Сгънатата структура може лесно да се прикрепи към раница. Тези щеки обаче са по-тежки и по-малко издръжливи. Фиксираните щеки са по-разпространени при скандинавското ходене - дължината им не може да се регулира. Имат по-лека конструкция и по-голяма издръжливост, но са по-непрактични при съхранение.

Сгъване Ако сте избрали сгъваеми щеки, проверете как е проектиран целият механизъм. Като цяло има 3 възможни вида:

Винтов механизъм - най-простият и обикновено най-евтин начин за затваряне, но трябва да се внимава да не се скъса резбата. Системата за заключване FlickLock или SpeedLock позволява лесна настройка и е лесна за използване дори и с ръкавици. Z-Pole технология - най-скъпият метод за заключване, лесен за разглобяване, частите на щеката остават свързани.

Антишок система Вътрешни пружини за поглъщане на вибрации. Особено подходящи за спускане. Функция, която често може да се изключва. По-висока цена в сравнение с традиционните щеки.

Материал Трябва да издържа на удари, като същевременно не натоварва твърде много китката Ви. Идеалните материали следователно са достатъчно гъвкави, здрави и същевременно леки. Алуминий - това е един от най-евтините материали, но алуминиевите щеки обикновено са много по-тежки и по-слаби в абсорбиране на удари. Подходящи за хоби потребители. Фибростъкло - достъпно, по-малко абсорбиращо ударите. Можете да използвате тези по-леки щеки, ако не ходите често и предпочитате по-мек терен. Карбон - страхотна комбинация от леко тегло, устойчивост и гъвкавост едновременно. Цената е по-висока, но това е от съществено значение, ако практикувате скандинавско ходене или имате проблеми със ставите. Качеството на карбоновите щеки се определя от процента на карбон. Може да се намери под съкращението CI (Carbon Index). Колкото по-висок е делът на въглерод, толкова по-добър и по-подходящ е за по-тежки хора.

> Карбонови щеки

Дръжка Формата и материалът на дръжката влияят много на цялостния Ви комфорт. Най-евтиното решение е пластмасата, но тя може да се плъзга. Най-често ще срещнете гумена дръжка. Захваща се добре, предпазва от студ, износоустойчива. Ако Вашите ръце се потят повече, наблегнете на дръжките от дунапрен. Попиват много добре влагата и са приятни на допир. По-скъпите модели са с премиум корк. Задържа много добре температурата и допринася за поглъщане на удари, но е по-крехък. Пластмасовата смес е по-евтина, но позволява стабилен захват.

Дръжката се предлага с каишка, която закачате на китката си. Струва си да изберете типа с подплата.

Връх Най-отдалечената част на щеката, която влиза в контакт със земята. Трекинг моделите имат тъп връх. Щеките за скандинавско ходене имат заострен връх.

Изработени са от различни материали: Стомана - стоманените накрайници са по-малко издръжливи от другите версии, те са частично защитени от гумените маншони, които могат да бъдат закупени

отделно Волфрам - комбинацията от тези два материала е приятна комбинация от цена и добър живот Твърдосплавен - малко по-скъпите щеки издържат добре на трудни терени и не се износват толкова бързо Титан - качествен дизайн, който издържа най-дълго

Сменяемите пластини, накрайници и протектори за накрайници също са полезни. Плочата обикновено е изработена от пластмаса и преди всичко предотвратява потъване, например в сняг или кал. Колкото по-голям е диаметърът на плочата, толкова по-добре ще служи на меки терени. Предпазителите за накрайниците са направени от пластмаса или гума и ще бъдат полезни точно там, където розетките не биха били. Могат да се използват върху твърди повърхности (напр. асфалт), където ефективно потискат ударите.

Полезни съвети

По принцип не се препоръчва използването на един и същ вид щеки за двете споменати дейности. Щеките за туризъм и щеките за скандинавско ходене са структурно различни. Версиите на Trek не биха Ви се отразили адекватно по време на динамично движение, но в същото време не биха могли да осигурят такава поддръжка. По същия начин различна дръжка може да не съответства на даденото движение. Въпреки това, ако отидете на по-кратка, лесна разходка, тогава временната смяна на щеките не би трябвало да е проблем.

С изключение на някои детайли, трекинг щеките не се различават толкова много в дизайна си, така че не е необходимо да търсите специално проектирани щеки с по-голяма товароносимост. За по-тежки хора обикновено се препоръчват по-здрави щеки с най-малко 40% въглеродни влакна.

Телескопичните щеки се използват повече за по-предизвикателни преходи. За често променящ се терен можете да закупите гумени аксесоари, които да използвате с щеките на пътя. Не се страхувайте да инвестирате в леки, удобни модели с подплатени дръжки.