Как да купите входна врата?

Външните врати могат да са обект не само на естествени влияния, но и на престъпни дейности. Подходящата блиндирана врата осигурява достатъчна защита не само срещу крадци, но и например срещу пожар.

Външните врати могат да са обект не само на естествени влияния, но и на престъпни дейности. Подходящата блиндирана врата осигурява достатъчна защита не само срещу крадци, но и например срещу пожар.

Време за четене 4 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове врати

Входна врата

Външната входна врата е една от най-натоварените части от сградата, тъй като е изложена на атмосферни влияния и например на удари при ветровито време. Затова проверете предимно издръжливостта и безопасността.

Входните врати винаги трябва да са здрави и да принадлежат към съответния клас за сигурност. Топлоизолационните свойства и противопожарната защита също оказват влияние върху крайната цена.

Класовете на сигурност се определят според съответните европейски стандарти, които се определят на база колко минути е устойчивостта на проникване и разбиване на дадената врата.

Балконска врата

Балконските врати са специален тип врати. Те трябва да са в хармония с прозорците, като запазват необходимата топло- и звукоизолация. Популярната двуслойна версия е перфектна за външни дворове и перголи.

 • Естествено има монтирана дръжка

 • Топлоизолационни свойства, подобни на прозорците

  Остъклена входна врата

  Външните врати със стъклени касети са не по-малко сигурни от масивните врати. Въпреки че изглеждат крехки, днешните модерни прозорци с двоен или троен стъклопакет не се поддават толкова лесно, колкото показват по филмите. За по-голямо усещане за сигурност можете да изберете и специални предпазни стъкла.

  Остъкляването на вратите може да има много форми, от малки декоративни витражи до напълно остъклени панели. Дизайнът на остъклената външна врата трябва да бъде избран в съответствие с нейното местоположение и предназначение (входна врата, заден вход, сервизен вход) и не на последно място архитектурния стил на сградата.

  Дизайнерските витражи или шарки придават на къщата Ви оригинален изглед.

  • Добавя светлина към антрето/коридора

  • Висококачественото и безопасно стъкло осигурява същата защита като масивна врата

  • Може да изглежда по-достъпна за нежелани лица

  Параметри

  Посока на отваряне Според посоката на отваряне една врата може да бъде лява или дясна. Това определя от коя страна е пантата, когато отворите вратата към себе си. Местоположението на ключа за осветление Ви помага да решите какво да инсталирате: ако е на дясната стена, трябва да изберете лява врата, а ако е обратното, трябва да изберете дясна врата. При отваряща се врата навън посоката на отваряне се определя отвън. Дори тогава местоположението на пантата определя посоката на отваряне. При вътрешни врати определяме посоката от помещението, от което ще се отваря вратата.

  Дизайн Еднокрилите външни врати са най-често срещаният тип. Двукрилите врати са подходящи, когато е необходимо голямо проходимо пространство (перголи, гаражи, складове).

  Материал Материалът на външната врата зависи от нейното предназначение и вида на сградата – при ваканционна вила или селска къща дървото е по-подходящо като дизайн, докато при семейна къща или къща с градина пластмасата, а най-често се използва алуминия, тъй като издържа на иинтензивна употреба. Стоманените врати са подходящи за оформление на входни врати на жилищни сгради и кооперации, тъй като са устойчиви на често използване и нападения от крадци. Изберете материала и според атмосферните условия, на които е изложен.

  Пластмасови врати – често се комбинират с други материали като стъкло. Предлагат се широка гама от цветове и основното им предимство е лесната поддръжка. Дървени врати - традиционен естествен материал, който може да бъде лакиран, фурнирован или в по-евтиния ламиниран вариант само имитиращ дърво. За касата дървото е страхотен материал, който дава перфектна възможност за монтиране на панти без те да се огъват с времето.

  Стоманени врати - здрави и тежки, със значително по-дълъг живот, особено при интензивно движение през тях. Освен това са по-устойчиви на вандали и крадци от например алуминиевите или пластмасовите врати.

  Метални врати - идеални за стопански постройки, гаражи или мазета.

  Поддръжка на вратата Необходимостта и трудността от поддръжка и почистване на вратата зависи от материала.

  Дървените врати (дори фурнированите) изискват специални продукти за защита на дървото и за разлика от стъклените врати не издържат твърде много на вода, което може да доведе до измятане на дървото. Същото важи и за използването на разтворители, които са напълно неподходящи за дървени и боядисани врати. Просто измийте стъклената врата с какъвто и да е препарат, подсушете я с кърпа и я избършете с хартиена кърпа. Препоръчваме Ви да проверявате пантите поне веднъж годишно и да ги смазвате с вазелин, ако е необходимо.

  Специални функции

  Блиндираната врата Една от най-търсените варианти на вратата е защитната версия, която често изглежда по същия начин като обикновената врата, но е много по-здрава. Не трябва да се обезкуражавате от грубия вид. Използват се предпазни обкови и брави.

  Противопожарна обработка Тясно свързана с това е противопожарната защита на вратата, чиято основна цел е да предотврати разпространението на огъня в други помещения за известно време (поне 15 минути). Противопожарните врати се предлагат в много дизайни и дори остъклени версии. Предимството е, че те може да се вкарат и в тухлени или гипсокартонени конструкции.

  Водоустойчиви врати (за баня) Вратите често изискват и шумоизолация, а това ще намерите в специални шумоизолирани и тапицирани врати. Този тип е особено ценен в помещения, където е необходима тишина, най-често в спалнята. Водоустойчивите врати, които са изработени от специален материал, който може да издържа внезапните промени в температурата и особено във влажността, също така осигуряват перфектни изолационни свойства, и затова са отличен избор за бани.