Как да купите вода за уста?

Водата за уста почиства зъбите от бактерии, предпазва от гингивит, а редовната й употреба може да предотврати заболяване на венците. Гаргарата за 30 секунди вече прави много за здравето на Вашата уста.Водите за уста намират място в баните от десетилетия, но тяхната ефективност и употреба все още повдигат много въпроси.

Водата за уста почиства зъбите от бактерии, предпазва от гингивит, а редовната й употреба може да предотврати заболяване на венците. Гаргарата за 30 секунди вече прави много за здравето на Вашата уста.Водите за уста намират място в баните от десетилетия, но тяхната ефективност и употреба все още повдигат много въпроси.

Време за четене 3 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове води за уста

Обикновена вода за уста

Класически води за уста за поддържане на устата чиста. Активните съставки се съдържат в по-ниски концентрации от специалните продукти.

 • За свеж дъх и профилактика на възпаление на венците

 • В зависимост от вида, те се употребяват срещу пародонтални заболявания, кървене или с цел избелване на зъбите

 • Те са по-малко ефективни при тежки проблеми със зъбите

 • Често съдържат флуор и алкохол

Терапевтична вода за уста

При конкретен проблем с по-високо съдържание на активна съставка.

 • Тя съдържа активните съставки в по-концентриран вид

 • Продукти, които често съдържат растителни екстракти

 • Предотвратяване на възпаление и кървене

 • Може да се прилага при специфични проблеми

Параметри

Обем В случай на добре доказан продукт, струва си да закупите по-голяма опаковка за дома. Специалните, по-концентрирани продукти често се предлагат с по-малък обем, докато най-често можете да закупите опаковки от 400-500 ml от обикновените води за уста.

За какъв проблем може да се използва? Не всички води за уста са подходящи за всички орални проблеми. Ако ги търсите само за поддържане на лична хигиена, не е нужно да се притеснявате много за избора и лесно можете да се насочите към общи продукти. Въпреки това, ако търсите вода за уста като част от лечението на конкретно състояние, изберете внимателно водата за уста и попитайте зъболекаря си за съвет.

Гингивит и кървене - съдържанието на хлорхексидин е важно за тези видове. За избелване на зъби - водите за уста, предназначени за избелване на зъбите, често съдържат и друга защита Срещу лош дъх - по-силните води за уста са насочени към естествената микрофлора на устната кухина. За премахване на плака - активна съставка цетилпиридиниев хлорид.

За деца препоръчваме вода за уста, която не съдържа алкохол и съдържа възможно най-малко флуорид, в случай че случайно се погълне.

Други положителни ефекти Свеж дъх - издържа няколко часа Защитава венците - предотвратява кървене и пародонтални заболявания Укрепва зъбния емайл - намалява чувствителността на зъбите Увеличава белотата на зъбите - особено при редовна употреба Обща орална хигиена - премахва бактериите дори в труднодостъпните места.

Други полезни продукти за грижа за устната кухина
Водите за уста са само върхът на айсберга, идеално здравите зъби изискват други полезни продукти и помощни средства в допълнение към четките и пастата за зъби, било то почистващи препарати за език или конец за зъби.

Често задавани въпроси

Ако използвате вода за уста, която съдържа алкохол и има силно химично действие, може малко да Ви заболи стомахът, но при такова количество нищо лошо няма да стане.

Ако все още имате проблеми, свържете се с Вашия лекар.

Мненията за общата ефективност на водата за уста се различават. Няколко проучвания обаче потвърдиха, че водите за уста са доказали, че помагат:

 • за намаляване на броя на бактериите в устата,

 • за подобряване на лошия дъх,

 • за премахване на плаката и защита на зъбния емайл,

 • за намаляване на възпалението в устата.

Ако в допълнение към миенето с паста за зъби използвате и почистващ препарат за език и конец за зъби, може да не почувствате значително подобрение след използване на водата за уста. Със сигурност обаче няма да навреди. Ако обаче миете зъбите си само по задължение и не се „грижите“ за тях, използването на вода за уста може значително да подобри устната хигиена.

Ксеростомията се отнася до тежка липса на слюнка в устата, което причинява сухота в устата и жажда, затруднено преглъщане и други проблеми. За овлажняване на лигавиците препоръчваме да закупите специални води за уста с по-висок вискозитет. В информацията за продукта обикновено се посочва дали водата за уста е подходяща за хора с ксеростомия.

По принцип е необходимо да правите гаргара за 30 секунди, но не я поглъщайте. Не яжте и не пийте поне 15 минути след нейната употреба.