Как да купите водоструйка?

Водоструйката не трябва да липсва във Вашето домакинство, ако трябва да почистите колата, терасата, оградата или градинските мебели. Използването на градински маркуч може да бъде особено скъпо, тъй като нямате възможност сами да приложите необходимото налягане и следователно използвате до 80% повече вода, отколкото с уред, предлагащ високо налягане.

Водоструйката не трябва да липсва във Вашето домакинство, ако трябва да почистите колата, терасата, оградата или градинските мебели. Използването на градински маркуч може да бъде особено скъпо, тъй като нямате възможност сами да приложите необходимото налягане и следователно използвате до 80% повече вода, отколкото с уред, предлагащ високо налягане.

Време за четене 6 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Параметри

Мощност и захранване
● Мощноста на най-евтините модели е поне 1300-1600 W.
● В този случай е подходяща за по-незначителни дейности около дома, но е добре да помислите при покупката, дали няма да Ви потрябва допълнителна мощност. ● Разбира се, с увеличаването на мощност а се увеличава и приложимостта. ● Стойностите между 1600 W-2100 W могат да се считат за златна среда. ● Мощността на най-силните пароструйки за почистване е 4800 W, а може да бъде и по-голяма.

Воден дебит
● Това е стойност, тясно свързана с предния параметър. ● Колкото по-висока е мощността, толкова по-висок е дебитът. ● За случайна употреба в градината или около къщата дебит около 390-450 л/час е
достатъчен. ● Ако планирате да миете по-големи площи, потърсете тип със скорост на водата 500 л/час или повече. Всеки един тип над 600 л/ч не само ще бъде достатъчен за нещата, споменати по-горе, но можете да сте сигурни, че това е професионална машина с по-дълъг експлоатационен живот, с която можете да обработвате големи площи.

Водно налягане
● Основните модели имат около 100 бара налягане.
● Даже и моделите с 130 бара налягане вече са идеални за хоби употреба, достатъчни са за основно почистване около къщата или бързо измиване на кола.
● Подходящите за по-интензивна работа имат около 150 barа налягане. ● Професионалните инструменти предлагат стойности 160 бара или повече.

Максимална температура на водата
● При някои модели водата може да се загрее до повече от 100 °C. ● Някои машини превръщат водата в пара. ● С почистващото средство работи като парен моп. ● Най-често можете да избирате от електрически модели. ● Почистването с гореща вода е по-ефективно. ● Винаги настройвайте температурата съгласно конкретната повърхност.

Тегло ● Най-евтините модели са с тегло под 6 кг ● Трябва да обърнете внимание, че те са направени от пластмаса и тяхната издръжливост може да е различна. ● Една наистина надеждна машина тежи около 15 кг. ● Съдържа по-висок процент метални части (алуминий или алуминиева сплав). ● Това гарантира по-бавно износване и по този начин по-дълъг експлоатационен живот, особено на двигателя.

Температура на водата ● Ще оцените водструйките работещи с гореща вода, ако почиствате двигатели, авточасти или мазни замърсявания. ● Около 80% от асортимента в категорията са уреди, ползващи само студена вода. ● Отличен за рутинна поддръжка на замърсени повърхности. ● Повече от подходящи са за домашна употреба.

Тип захранване
Електрическото захранване може би е най-често срещаното решение.
● Предлага лесно стартиране и по-ниска цена. ● Работи тихо и не произвежда вредни емисии. ● Има по-ниска мощност и също така е ограничено от захранващия кабел (обикновено дълъг 5-7,5 m). ● Очевидното предимство на бензиновия тип е, че работи и на места, където няма електричество.
● Предлага по-висока мощност и повече възможности за нагряване на водата. Специфична особеност е по-голямото тегло и по-сложната конструкция на двигателя. ● Можете също да изберете от удобните акумулаторни модели.

Употреба

● Хоби устройствата включват и почистващи устройства с дебит до 450 l/h. ● Налягането им може да бъде до 130 barа. ● Идеални са за лесно почистване на фасади, плочки, автомобили или мотоциклети. ● Практически всички части са пластмасови.

● Дебитът на полупрофесионалните почистващи устройства може да бъде до 500 l/час. ● Налягането също е по-високо, може да бъде дори 140 бара. ● Помпите могат да бъдат направени от закалена пластмаса, но също и от алуминий или алуминиево-медни сплави. ● Те се прилагат главно за миене на тротоари, канали или улуци. ● Благодарение на дизайна си те могат да работят по-продължително време.

● Професионалните инструменти имат здрава конструкция, често изработена от метал. ● Основно изискване е да се справят с дебити от 600 l/час или повече. ● В допълнение, те работят при по-високо наляган - около 160 бара и повече. ● Можете да намерите такива модели например в хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, автомивките и автосервизите.

Функции

Отопление на водата ● Първо проверете, дали студената водна струя и перилен препарат са достатъчни за Вашите нужди. ● Загряването на водата обикновено се осигурява от газова или нафтова горелка. ● Предлага се и с електрическо отопление, но е по-скъпо.

Прибиране на маркуча ● Тази функция вероятно вече Ви е позната, например от употребата на прахосмукачка. ● При натискане на бутона кабелът автоматично се навива вътре в устройството. ● На пръв поглед функцията може да изглежда ненужна или маловажна, но когато трябва да навиете 10-метров кабел за да не Ви пречи, ще я оцените. ● Когато водоструйката няма тази функция, проверете закрепването на маркуча.

Резервоар за препарат ● Позволява Ви да избегнете сапунисването на повърхността и с нуждата от измиване после. ● Това важи особено за автомобили или мотоциклети. Повече за чистенето с препарат При по-евтините модели резервоарите за препарат са отделни, при по-скъпите или по-качествени варианти резервоарите са вградени директно в почистващата машина.

В този случай използвайте специална козметика за почистващи препарати под високо налягане. Освен че такъв препарат е по-лесен за биоразграждане (водата може да тече навсякъде), той е и щадящ към почистващата система. В момента можете да избирате между обикновени почистващи препарати с пяна за леко замърсяване и почистващи препарати с алкална пяна. Последният се справя и с най-твърдата мръсотия.

Регулиране на водния поток ● Практически всички устройства имат някакъв вид регулиране на водното налягане. ● Някои предмети са по-крехки от други и може да не издържат на налягането. ● Отново има разлика между решението на хоби машините - те регулират налягането с помощта на въртящата се част на дюзата. ● Полупрофесионалните и професионални почистващи препарати, от друга страна, могат да контролират вътрешното налягане от машината. ● Допълнителни опции са сменяемите специални аксесоари.

Полезни съвети

Днес има специални дюзи и аксесоари за почти всяка повърхност. Тук трябва да обърнете внимание на съвместимостта. Идеалният случай е, когато аксесоарите вече са включени в закупения пакет. Затова разберете какви видове почистващи препарати се предлагат на пазара, за да изберете най-добре оборудвания. Ако ще го носите често, търсете модел с колелца.

Дюзите могат да бъдат въртящи се, пенообразуващи или точкови. В някои случаи аксесоарите включват четки с различни размери и влакна. Например, можете да използвате една четка за почистване на тераси или настилки и друга за Вашата кола. Тези четки биха могли също да бъдат въртящи се или под ъгъл.

Имате възможност да намерите аксесоари като удължителен маркуч. Филтър може да бъде избран и за маркуча за подаване. Използвайки го, можете значително да удължите живота на помпата.

Когато работите с въртяща се дюза, трябва да спазвате правилото за безопасност: тръбата трябва първо да бъде насочена към земята и едва след стартиране може да се движи нагоре.

Преди да стартирате устройството за първи път, трябва да осигурите безпрепятствен поток за водата. Това означава, че е необходимо да напълните резервоара догоре и да издухате целия въздух от дюзата, докато водата започне да тече сама. Само тогава можете да използвате устройството без проблеми.

За щастие повечето устройства не се нуждаят от голяма поддръжка. Често се случва дюзата да е запушена, но това може лесно да се отстрани с почистваща игла. Това е включено в оборудването. Можете също така да проверявате филтъра на входа на водата от време на време. В случай на хоби оборудване, той може да няма толкова дълъг живот.

През зимата устройството трябва да се съхранява правилно. Уверете се, че в помпата няма останала вода. Ако водата замръзне, някои от компонентите на устройството може да се спукат. Важно е да почистите нагревателя, като премахнете мръсотиите. Винаги трябва да се използват като почистващ препарат само предназначените за целта специални продукти.

Като защитно оборудване трябва да носите поне предпазни очила и работни ръкавици.

Защитни очила
Защитни ръкавици

Никога не насочвайте водни струи към хора или животни.