Как да купя бас каса за кола?

Искате ли да подобрите звука на колоните във Вашия автомобил? Субуферът добавя басов компонент към класическите автомобилни колони и прави звука по-богат и по-мощен. Какви видове субуфери има, как се различават един от друг и какви параметри трябва да проверите при избора си?

Искате ли да подобрите звука на колоните във Вашия автомобил? Субуферът добавя басов компонент към класическите автомобилни колони и прави звука по-богат и по-мощен. Какви видове субуфери има, как се различават един от друг и какви параметри трябва да проверите при избора си?

Време за четене 5 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове автомобилни бас каси

Активна бас каса за кола

Активните автомобилни субуфери имат вграден усилвател, така че не е необходим външен усилвател. Предимството на това решение е по-компактният дизайн, който позволява високоговорителя да се постави под седалката и да се движи свободно. Недостатъкът на активните субуфери е, че ако усилвателят или самият високоговорител се повредят, отделен компонент не може да бъде заменен.

  • Няма нужда от външен усилвател

  • По-компактен дизайн

  • Много възможности за монтаж

  • По-висока цена

  • По-бързо загряване

Пасивен автомобилен субуфер

Пасивните субуфери нямат собствен усилвател, така че трябва да бъдат свързани към външен усилвател. Цялата система изисква повече място и следователно не е толкова подходяща за по-малки автомобили. Купуването на пасивен субуфер обикновено има смисъл, ако вече имате усилвател в колата си или ако искате да получите повече RMS мощност.

  • Като цяло по-висока мощност

  • Трябва да се набави усилвател

  • По-усложнено окабеляване

Как да комбинирате субуфер и усилвател? Изходната мощност на усилвателя винаги трябва да бъде с около 15-20% по-голяма от RMS мощността на субуфера за даден импеданс.

За 1 субуфер с импеданс 4 ома - 2-канален усилвател, свързан към моста. За 2 субуфера или субуфер с две намотки - така нареченият моноблок с импеданс до 1 Ohm.

Параметри

Дизайн на акустичната кутия Затворен - Напълно затворен субуфер със здрав корпус. Това са предимно пасивни типове. Звукът е с минимално изкривяване, без резонанс, басът е отчетлив и верен. Особено подходящ за рок, метъл и други динамични жанрове. Затворените субуфери обикновено произвеждат по-ниско звуково налягане.

Басрефлекс - при субуферите, оборудвани с басрефлексна система, басовата компонента е богата, умерено бърза и придружена от достатъчно звуково налягане. Може да възпроизвежда практически всички популярни жанрове като поп, RnB, рап и практически цялата съвременна 'комерсиална' музика. Може да се намери както в активни, така и в пасивни модели.

Bandpass - подобно на рефлекса, субуферът се намира вътре в кутията, той е по-подходящ за достигане на възможно най-ниските честоти или възможно най-високото звуково налягане. Те имат най-доброто предаване на звук, но са най-скъпите.

Основните типове субуфери обикновено вече са вградени в подходяща кутия с идеален размер. По-скъпите модели по-често се продават без кутия, което ги прави по-практични за монтаж според желани размери.

Мощност Мощността на високоговорителя е дадена във ватове и обикновено виждате две стойности - максимална мощност и ефективна мощност (RMS - това показва максималната постоянна изходна мощност на субуфера без повреда). Максималната мощност може да бъде два пъти по-голяма. Повече мощност означава по-добро качество на звука при пове че усилване, но просто помислете дали ще използвате пълноценно високата мощност.

Като цяло, колкото по-висока е RMS мощността, толкова по-силна ще бъде аудиосистемата на автомобила. Действителната сила на звука обаче зависи от много фактори, като например вида на автомобила, в който е монтиран субуферът. Хечбековете, комбитата, SUV и MPV не се нуждаят от много мощност, докато седаните и купетата се нуждаят от повече мощност, тъй като преградата между интериора и багажника заглушава звука.

Ако искате музикално изживяване с по-богати баси, е достатъчен един субуфер с мощност 150-300 W (RMS). Ако харесвате бас разтърсващ цялото тяло, се препоръчва мощност 300-600 W (RMS). По-високи стойности не са необходими за нормална употреба.

Диаметър на високоговорителя Диаметърът на високоговорителя показва колко място ще заеме субуферът. Това е особено полезно при инсталиране в тесни пространства, като например под седалката на кола, която може да побере 6' или 8' оборудване. За най-добро изживяване със задълбочен бас препоръчваме да изберете диаметър най-малко 10' или по-голям. За бърза, динамична музика препоръчваме субуфери 8', 10' и 12' (и монтаж в затворена звукова стена). За хип-хоп, RnB и поп музика си струва да закупите 10', 12' и 15' субуфери.

130 - 200 мм - по-малко от 8'
220 - 250 мм - 8-10'
270 - 300 мм - 11-12'

Субуферите не винаги трябва да се поставят в отделна звукова кутия, те могат да бъдат монтирани и във вратата.

Чувствителност Чувствителността е разликата между най-слабите и най-силните компоненти на сигнала. Това е свързано с мощността и по-високите стойности отново осигуряват по-добра звукова сила. В колата можете да се задоволите с 90 dB.

60 - 87 dB
88 - 90 dB
91 - 92 dB
93 - 95 dB
96 - 147 dB

Честотен обхват

Показва диапазона, в който субуферът може да възпроизвежда най-ниските и най-високите честоти. За нормална употреба е достатъчна и най-високата стойност от 120 Hz. Ниска минимална стойност, от друга страна, показва, че субуферът е по-способен да възпроизвежда по-ниските звуци. Въпреки това, ако паднете под 20 Hz, човешкото ухо вероятно няма да може да усети тези звуци. Най-много да го усетите физически.

Често задавани въпроси

Можете да поставите активния субуфер под седалките. При пасивния субуфер зависи от вида на колата и озвучителната система. Така или иначе, субуферът трябва винаги да е здраво закрепен в колата.

В случай на активни субуфери, окабеляването ще бъде по-лесно, тъй като вграденият усилвател елиминира необходимостта от кабели към външен усилвател. Цялата инсталация може да върви в няколко посоки. Ако автомобилното радио е оборудвано с RCA (чинч) изходи, окабеляването е много просто. Ако радиото няма RCA изход (или е заето), една от възможностите е закупуването на т. нар. high-low адаптер, който позволява връзка с радиото в колата.

Ако общият импеданс на високоговорителите е по-висок от стабилния импеданс на усилвателя, никой от компонентите няма да бъде повреден, но получената мощност ще бъде значително намалена. В противен случай несъвместимостта към най-ниския импеданс на усилвателя може да повреди както усилвателя, така и високоговорителите. Затова Ви препоръчваме да използвате най-ниския импеданс, при който усилвателят е стабилен.