Как да купя бормашина винтоверт?

Акумулаторната бормашина-винтоверт е основен инструмент за всеки професионален майстор, но е от голяма полза и у дома. Когато става въпрос за пробиване или затягане и развинтване на винтове, тези уреди допълват нашия успех, спестявайки усилия и най-вече времето ни. Те заменят няколко инструмента наведнъж, а едно от най-големите им предимства е, разбира се, липсата на кабел, което също значително повишава комфорта на потребителя и безопасността на работа.

Акумулаторната бормашина-винтоверт е основен инструмент за всеки професионален майстор, но е от голяма полза и у дома. Когато става въпрос за пробиване или затягане и развинтване на винтове, тези уреди допълват нашия успех, спестявайки усилия и най-вече времето ни. Те заменят няколко инструмента наведнъж, а едно от най-големите им предимства е, разбира се, липсата на кабел, което също значително повишава комфорта на потребителя и безопасността на работа.

Време за четене 7 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Тип

Акумулаторна бормашина

Терминът акумулаторна бормашина обхваща доста широка гама от устройства. Те са предназначени основно за пробиване на дърво и метал. Моделите ударни бормашини са подходящи за пробиване на стени, но все още говорим за не толкова сложни и мащабни задачи. Батерията осигурява само ограничена мощност, така че традиционните бормашини с мрежово захранване са по-практично решение за обемните задачи. Повечето акумулаторни бормашини също могат да се използват доста добре за завинтване, но тяхната конструкция и работа не е най-подходящата за тази дейност.

> Акумулаторни бормашини

Акумулаторен винтоверт

Акумулаторният винтоверт обаче е идеален, когато говорим за завинтване. Той е лек и маневрен, така че можете да стигнете до труднодостъпни места. Ще Ви помага най-често при сглобяване на мебели или когато Ви очаква голямо количество винтове.

> Акумулаторни винтоверти

Параметри

Скорост и въртящ момент Освен максималния брой обороти, скоростните степени също са важна информация. Двускоростните бормашини имат само две скорости, които са подходящи за различни видове материали, или едната за завинтване, а другата за пробиване. Професионалните машини от по-висок клас могат да имат множество скорости.

Как да пробивате в стена или панел в апартамента? Пробиването на твърди материали е значително улеснено от ударната бормашина, която улеснява проникването в материала, върху който работите. Внимавайте с кухите тухли. Винаги ги пробивайте само с качествено свредло и само с ръчен натиск, в противен случай може да напукате широката зона около свредлото и да намалите здравината на тухлата.

Плътната зидария може да бъде преодоляна с качествено свредло с престъргана опашка. Елементарно, но факт: колкото по-добро е качеството на свредлото, толкова по-лесно се прониква в материала. Производителят винаги определя максималния диаметър на свредлото за различните материали, който никога не бива да надвишавайте. Честото пробиване на панелни стени е най-лесно с пневматична или електрическа ударна бормашина. Лекотата на завинтване на винта в материала се определя от въртящия момент, който е даден в Nm (нютон метри). Обикновено диапазонът на въртящия момент на различните високопроизводителни инструменти е приблизително 4 -110 Нм или по-голям. За бормашини обикновено се дават две стойности - за меки и твърди винтови връзки. Твърдата връзка се отнася за завинтване в метал без зегерова шайба на винта, а меката връзка е примерно завинтване в мек материал (като дърво) или метал при наличие на зегерова шайба. Освен това ще намерите функция за плавен старт и безстепенна регулация на скоростта.

Ергономичност и тегло Машините обикновено са с форма на пистолет. Уверете се, че дръжката приляга плътно в ръката Ви, трябва да има меко и преди всичко нехлъзгащо гумено покритие в зоната на захващане. Това помага за амортизиране на ударите и вибрациите, предавани на дланта по време на интензивна работа. Повърхността на покритието трябва да бъде грапаво, за да не се плъзга дръжката в ръката Ви. Уверете се, че бутоните за управление са лесно достъпни и не са прекалено твърди. Добре балансираният инструмент може да остане прав върху равна повърхност. Акумулаторните бормашини и винтоверти нямат варианти за лява и дясна ръка. Скоростта се регулира чрез завъртане на пръстена на главата преди започване на работа. Самият прекъсвач е под показалеца, точно като спусъка на оръжие. Затова управлението е напълно интуитивно и без значение коя е доминиращата ръка. Възможно е да има проблем с превключвателя за заден ход. Обикновено се намира от лявата страна на инструмента, около палеца на дясната ръка или от другата страна, считано за левичари.

Теглото, разбира се, преди всичко зависи от размер на батерията. Най-малките акумулаторни винтоверти тежат около 300 г, а акумулаторните бормашини около 1 кг. Ето защо не е препоръчително да купувате по-мощно устройство като правило, освен когато не го използвате редовно така, защото продължителната работа с тежка акумулаторна бормашина е ненужно натоварваща. Някои производители предлагат допълнителни дръжки за захващане на бормашината с две ръце. Това повишава точността на работата и помага за намаляване на умората в ръцете.

Компоненти

Двигател Предимствата на традиционните електродвигатели са ниска цена и относително висока мощност. Те са идеален избор за хоби или ежедневна употреба. Въпреки това, при продължителна и честа работа, те се нагряват, което ограничава тяхната мощност. След известно време износените въгленови четки трябва да бъдат сменени.

Настоящата тенденция е за така наречените двигатели без триещи контакти (известни още като безчеткови двигатели). Те не използват въгленови четки за предаването на енергията, затова не е необходимо да се сменят редовно. Освен по-лесната поддръжка, те имат предимството на по-дълъг експлоатационен живот. Те не се прегряват, имат по-ниска консумация на енергия, издържат по-дълго с едно зареждане на батерията и не на последно място са по-малки. И все пак те са сравнително скъпи, което означава, че можете да ги намерите предимно в професионални акумулаторни бормашини.

Батерия

Никел-кадмиевата (Ni-Cd) батерия е вече остарял вариант, използващ галванични клетки. Тя има сравнително малък капацитет, но е надеждна дори при ниски температури. Устойчива е на дълбоко разреждане. Алтернативен тип е никел-металхидридна (Ni-Mh) батерия с до два пъти по-голям капацитет и по-ниска цена. Тя обаче не понася добре ниските температури.

Особено напредък беше постигнат с въвеждането на Литиево-йонните (Li-Ion) батерии, които сега захранват по-голямата част от продуктите. Литиево-йонните батерии нямат ефект памет, но предлагат високо напрежение, само незначителна степен на саморазряд и имат дълъг живот. Недостатъкът им е лошата толерантност към дълбоко разреждане.

Напрежение и капацитет на батерията Напрежението на батерията е най-важният параметър за работата на инструмента. Тя варира между 3,6 V и 36 V. Най-ниските напрежения са достатъчни само за завинтване.

Капацитетът на батерията определя колко дълго може да издържи устройството, докато се изтощи. За да се посочи просто колко 'мощна' е акумулаторната бормашина или акумулаторен винтоверт, може да се използва проста зависимост: колкото по-високо е напрежението на батерията, толкова по-висока ще е мощността на уреда.

Зарядно устройство

В зависимост от силата на зарядния ток и капацитета на батерията, зареждането обикновено отнема няколко часа. Зарядните устройства, които използват повече ток, наречени бързи зарядни устройства, могат да намалят времето за зареждане до около половин час. Устройството обаче трябва да е съвместимо за опцията бързо зареждане. Зарядното устройство обикновено е включено в комплекта, но се предлагат оригинални зарядни устройства също и за допълнително закупуване.

За инструменти от една и съща марка обикновено се изисква еднакъв тип батерия, съвместим с всички инструменти. Това значително намалява разходите за оборудване на работилницата както за хоби, така и за професионално оборудване.

Окомплектовка

Работните свредла и накрайници, понякога наречани битове, се доставят поотделно или по-често в пълни комплекти. Накрайниците за патронника са лесно сменяеми. Те се понякога могат да се фиксират в патронника чрез т.нар. система за бързо захващане, т.е. без нужда от специален притягащ ключ.

Допълнителни функции и опции

Многоскоростните машини позволяват регулиране на скоростта на въртене. По-високите скорости са подходящи за пробиване, а по-ниските - за завинтване. Продуктите от по-висока категория позволяват чрез бутона-прекъсвач безстепенно да се контролира скоростта. При работа в масивна зидария, акумулаторната бормашина трябва да бъде с опцията ударно пробиване, за да се улесни разбиването на твърдия материал. При някои акумулаторни винтоверти пръстенът на главата може да се използва за задаване на въртящ момент, над който завинтването спира. Това предотвратява прекомерното затягане на винта, което може да доведе до повреда на материала.

Как да сменя инструмента? Просто завъртете двата пръстена на патронника. Това разхлабва или затяга челюстите, които държат инструмента. Диаметърът на патронниците е между 1 и 13 мм. Обикновено получавате комплект аксесоари към всеки инструмент - отвертки с подходящ размер със свредла. Ако обаче искате да използвате особени свредла към акумулаторната бормашина-винтоверт, изберете модел, чийто диаметър на патронника може да варира с възможно най-големи граници. По-опитните домашни майстори знаят, че в патронника могат да бъдат захванати бъркалка за смесване на боя, шлифовъчен диск или четка. Специално трябва да се споменем практичните ексцентрични адаптери за работа в тесни пространства, например когато винтът е съвсем близо до стената. Осветяването на патронника на устройството е полезно в тъмни зони. Джобното фенерче не решава всичко, докато LED осветлението, монтирано на устройството, не хвърля нежелани сенки и осветява точно мястото на пробиване, и допълнителна функция гарантира, че светлината не изгасва моментално след спиране на двигателя.

Поддръжка и сервиз Когато видите, че охладителните отверстия на двигателя са запушени с прах, изсмучете прахта и поддържайте уреда чист. Не се изисква друга поддръжка. При традиционните електродвигатели използваните въгленови четки трябва да се сменят с течение на времето и Ви препоръчваме да ги набавяте от оторизирани дилъри.

По-старите акумулаторни бормашини започват да стават по-шумни, свистят или скърцат с течение на времето, това е знак, че се нуждаят от смазване с масло, разработено специално за бормашини. Ако дизайнът го позволява, отстранете външния капак, където вероятно ще видите стари отлагания от смазка. Отстранете ги и смажете подвижните части с нова смазка. Валът на двигателя и лагерите обаче се смазват със специално масло от типа, посочен от производителя.