Как да си купите компютърна игра?

Независимо от бума на конзолните игри, PC софтуерът за игри все още сe търси и популярността му не намалява. Засега игрите за компютър са сред водещите предложения на пазара и е лесно да се изгубите сред многото варианти на игрите - разбира се, всеки геймър има своите фаворити, но ние сме събрали няколко съвета, които да Ви помогнат да се ориентирате при пазаруване на компютърни игри.

Независимо от бума на конзолните игри, PC софтуерът за игри все още сe търси и популярността му не намалява. Засега игрите за компютър са сред водещите предложения на пазара и е лесно да се изгубите сред многото варианти на игрите - разбира се, всеки геймър има своите фаворити, но ние сме събрали няколко съвета, които да Ви помогнат да се ориентирате при пазаруване на компютърни игри.

Време за четене 8 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове игри

Състезателни игри

PC игрите за състезание предлагат на играчите варианти рали с ретро автомобили, акробатика модерни самолети или гранпри с най-бързите мотори.

Аркадните състезателни игри Ви позволяват да летите във въздуха без законите на физиката и да се наслаждавате на газта. Симулационните състезателни игри имат сложни техники за шофиране и имитират реалните техники за шофиране.

Стратегически игри

Тези компютърни игри са донякъде гимнастика на мозъка и победа може да бъде постигната с предвидливост и тактика, т.е. доброто планиране ключът към успеха при тях. Стратегиите в реално време се развиват в реално време и не позволяват на вниманието да отслабва. Игрите с редуване са подобни на стратегиите в реално време, но играчите се редуват след всеки ход. Игрите със строене Ви позволяват да създавате градове, увеселителни паркове, болници и др.

> Стратегически игри

Логически игри

Ребус игрите-главоблъсканици изискват от играча да прави логически връзки и да открива кое действие какви последствия ще има.

Те обикновено са по-малко сложни от стратегическите игри и се фокусират основно върху решаването на по-малки пъзели, лабиринти и др.

Екшън игри

Компютърните екшън игри повишават нивата на адреналин на играчите и тренират реакцията и координацията при контрола. Този тип гейминг заглавия предполагат изпълнение на мисията на всяка цена, т.е винаги да имате останал живот, с който да продължите. Много популярни са военните игри, в които играчът е включен като част от бойно подразделение или екип. Игри със стрелба - задачата на играча е да елиминира всички врагове, било то неприятелски войник-командос или орда от зомбита.

Военни игри - по-комбинативен стил, в който можете да елиминирате противниците. Те предлага пълен набор от бойни умения, от играча зависи да избере тактиката, необходима за атака и изпълнение на дадената мисия.

> Екшън игри

Ролеви игри (RPG)

Компютърните RPG игри поставят играча в кожата на фантастичен герой, който след това управляват в отворен свят. Играта следва основната мисия, но е преплетена с поредица от допълнителни подсюжети, които помагат на играча да развие умения и да получи по-добро оборудване за своя герой.

Целта е основно наслаждание на атмосферата и откритията в развитието на играта. Някои добре познати заглавия понякога крият изненади - така наречените „великденски яйца“ - фини препратки към други игри, културни или социални събития.

> Ролеви игри

Игри за деца

Компютърните игри за деца не съдържат неподходящо съдържание и често са с образователна цел. Забавните ребуси и тестове са предназначени да стимулират и развиват мисленето на най-малките. Някои компютърни игри за деца са вдъхновени от популярни анимационни и филмови герои.

Можете да намерите възрастовата оценка на играта на опаковката или в описанието на играта - това се нарича PEGI рейтинг.

Спортни игри

В спортните компютърни игри можете да се пробвате като спортист, състезател или дори ловец. Играчът е отговорен за провеждането на отделни мачове или турнири и може дори да управлява и изгражда цял отбор.

Най-често предлаганите игри са компютърен хокей, баскетбол, голф, футбол, но също така популярни са PC BMX игри, биатлон, сноуборд или пълни олимпийски игри.

> Спортни игри

Симулатори

Симулаторите Ви позволяват да изживеете измислен свят в реалния живот. Те имитират различни дейности според реалния живот. Някои от тези игри се използват и за преподаване и обучение.

Можете да опитате да управлявате спортен клуб, да работите във ферма или популярните конни игри, където също имате възможност да се научите как да се грижите за животните.

> Симулатори

Приключенски игри

Игри, в които фокусът е върху историята и преживяването, което играчът изживява. Те често се прекъсват от филмови сцени – по-напредналите компютърни игри вече използват реални актьори, чиито движения са записани чрез сензори, за да ги трансформират впоследствие в анимирани герои.

В приключенските игри трябва да обърнете внимание на околната среда, която често крие ключови елементи за напредъка в играта. Приключенските игри включват голямо разнообразие от жанрове, като компютърни ужаси, средновековни или фентъзи игри.

Специални издания и DLC (съдържание за изтегляне)

Специалните издания добавят бонус съдържание към играта в сравнение с базовата версия - специална броня за герой, превозно средство или допълнителни мисии. Колекционерските издания в кутии често са по-хубаво опаковани и включват, в допълнение към играта, компактдиск със саундтрак, фигурка на някой герой на играта, ключодържател или други сувенири.

По традиция, когато дадена игра спечели отличието Игра на годината, излиза специално издание на GOTY, което включва цялото допълнително съдържание. Понякога такива издания имат и игри без такава титла, те обикновено носят надпис Complete Edition или Director's Cut.

Особено заглавията на големите гейминг компании често позволяват закупуване на съдържание за изтегляне (DLC). За някои игри това са малки добавки, които улесняват напредъка в играта, докато други заглавия са просто малки подобрения, които нямат конкретно влияние върху развитието на играта. Някои студия се насочват към мащабни DLC варианти, които разширяват оригиналната история или предоставят нови бойни полета.

За стари, много популярни компютърни игри може да се натъкнем на ремастерирани версии, в които производителят не само добавя съдържание, но и подобрява графиката и поддръжката на текущия хардуер.

Хардуерни изисквания

Компютърна мощност Трябва също да имате предвид мощността на Вашия компютър при избора на компютърна игра. Офис лаптоп не може да се ползва за 3D игри, които изискват външна графична карта. Можете да намерите и игри за слаб компютър, но трябва да се задоволите с по-ниско качество на картината или по-малко взискателни заглавия. Можете също да опитате indie компютърни игри, издадени от независими разработчици. Техните графики обикновено са прости, по-скоро артистични, отколкото реалистични, но пък сюжетите им далеч не могат да конкурират тези на големите студия. Какви са изискванията за дадена компютърна игра винаги можете да прочетет в описанието или на опаковката на кутията.

Минимални хардуерни изисквания - ако компютърът Ви отговаря на тези ограничения, можете да стартирате играта с настройки по подразбиране. Препоръчителни изисквания - вече можете да ги играете с най-високото качество, което играта може да предложи. Игрите с изключително реалистична среда изискват най-нови и най-добре оборудвани геймърски компютри с високопроизводителни графични карти, които могат да бъдат разширени с още по-мощни компоненти. Офис компютрите и лаптопите обикновено не се справят или ако успеят, то е само със значителни ограничения в качеството.

Има специални сайтове, които автоматично проверяват хардуера на устройството и го сравняват с изискванията на играта, след което определят съвместими ли са или не.

Игри за Mac и Linux

Платформите Mac и Linux имат по-тесен избор от Windows, а опакованите варианти на игри са рядкост за тези платформи. Онлайн магазини като Steam и Origin предлагат сравнително голям брой качествени заглавия и по-невзискателни indie игри.

И двете системи Ви позволяват да използвате емулатор, който може да работи с файлове, предназначени за Windows - Wine Linux, WineBottler Mac. Нито един от тях обаче не гарантира 100% безгрешна работа на играта, така че е добре да проверите предварително съвместимостта на даденото заглавие.

Закупуване на играта

Компютърните игри могат да бъдат закупени в опаковани версии или онлайн. Платформата Steam, разработена от Valve, доминира онлайн пазаруването на игри. Origin се използва от EA и Ubisoft работи онлайн като U-Play. В допълнение към закупуването на игри, всички тези платформи Ви позволяват да поддържате връзка с други играчи - в случай на Steam, можете да променяте различни елементи в поддържаните игри, да изтегляте модификации от общността и да провеждате дискусии.

Докато Origin и U-Play са ограничени до игри, издадени от EA и Ubisoft, Steam предлага огромно портфолио от игри, включително с по-малко известни заглавия. Той също така позволява на разработчиците да направят игра налична във версия в процес на разработка, преди да бъде пусната, а независимите инди студия могат да добавят своите игри към Steam Greenlight, където играчите могат да гласуват дали дадена игра да бъде включена в програмата.

Игра на тези платформи ще бъде добавена към Вашия акаунт.

Онлайн игри на компютър

Компютърните онлайн игри позволяват съвместна игра за повече играчи. Най-често срещаните игри са екшън, стратегически, спортни, състезателни и ролеви игри. Специална категория е MOBA (Multiplayer Online BattleArena), която се намира на границата на екшън, стратегия и RPG игри. В тях отбори от три до пет играча се състезават на малки писти, където целта е да се унищожи базата на противника. Някои от тези онлайн игри дори се играят професионално в рамките на електронните спортове.

Често задавани въпроси

Хардуерните изисквания са на опаковката на играта. Ако не искате да рискувате, има уебсайтове, които ще проверят желаното от Вас заглавие и ще извършат автоматична сравнение на изискванията с възможностите на компютъра Ви.

Езикът по подразбиране за повечето игри е английски. Поради размера на пазара, синхронизираните игри са рядкост, така че разработчиците избират по-евтина версия на локализация с надписи и преведен текст. Особено в инди игрите е доста често срещано английският изобщо да не е наличен.

Повечето игри имат препоръчителна най-ниска възрастова граница – това е на опаковката за версиите в кутия и в описанието на продукта за онлайн компютърни игри. В допълнение към възрастта, разширеният стандарт PEGI (Pan European Game Information) също изброява проблемните фактори в играта.

PEGI класификацията се състои от пет категории:

Възрастта на играча

Съдържание

PEGI 3

Няма вулгаризми и насилие. Хумористичен контекст без екстремни сцени.

PEGI 7

Без вулгаризми, насилие има само в хумористична форма (напр. Том и Джери). Някои сцени могат да изплашат детето.

PEGI 12

Насилие само срещу ясно измислени герои, никога срещу хора или животни. Позволява въздържана голота и ругатни без сексуален оттенък.

PEGI 16

Той изобразява насилие и сексуална активност в реалния живот. Позволява вулгарна реч, употреба на тютюн и наркотици и престъпност.

PEGI 18

Игри за възрастни – Графично насилие, сексуално съдържание.