Как да си купите лодка / надуваема лодка?

Обмисляте план за разходка с надуваема лодка или за рафтинг по живописна река, а може би дори преодоляване на водопад с каяк? Лодките отварят път към нови преживявания, на които можете да се отдадете максимално само с най-подходящия тип лодка. Има например подходящи за риболов лодки с твърдо дъно, които спокойно издържат котва, риболовни принадлежности или тежки ботуши. За почивка на язовир обаче е по-добре да си приготвите надуваема лодка. Научете тук, коя ще бъде подходящата за Вас.

Обмисляте план за разходка с надуваема лодка или за рафтинг по живописна река, а може би дори преодоляване на водопад с каяк? Лодките отварят път към нови преживявания, на които можете да се отдадете максимално само с най-подходящия тип лодка. Има например подходящи за риболов лодки с твърдо дъно, които спокойно издържат котва, риболовни принадлежности или тежки ботуши. За почивка на язовир обаче е по-добре да си приготвите надуваема лодка. Научете тук, коя ще бъде подходящата за Вас.

Време за четене 8 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва една лодка и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида, и аксесоарите?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност може да има една лодка?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете каква лодка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в модела досега, ако вече сте използвали лодка преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да проучите някои от тези модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата лодка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Лодка, надуваема лодка и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

При избора на лодка целта е от първостепенно значение. Това определя размера, вида и качеството на лодката. Ако търсите надуваема лодка, за да разнообразите ваканцията си, обикновен, изцяло надуваем модел ще бъде достатъчен. За редовен риболов изберете лодка с твърдо дъно, с която можете да маневрирате повече. Ако планирате да се спускате по диви реки или да опитате воден туризъм, фокусирайте се върху спортни модели като каяци, канута и салове.

Най-важните аспекти

Преди да закупите лодка, едно от най-важните съображения е цената на лодката. Можете да намерите лодки, които отговарят на Вашите нужди за по-малко от 120 лв. Тези продукти са подходящи за 1-2 души, особено за деца, с това са добро допълнение за ваканциите, при това подобряват и физическата кондиция на децата освен радостното изживяване.

Ако искате да похарчите повече за желания продукт за по-качествена, по-масивна лодка, можете да намерите такива между 200-600 лв. В тази ценова категория се предлагат и многоместни лодки и каяци, с които можете да отидете на по-дълги пътувания и риболов. Както греблата, така и вътрешността и корпусът на тези лодки имат солиден дизайн.

Над 600 лв се предлагат професионални лодки за риболов, въдичарство и дълги пътувания. Те могат да носят до стотици килограми. Изработката им е надеждна и при екстремни атмосферни условия.

Каяк

Можете също така да намерите надуваеми и ламинирани каяци в различни форми и размери – по-широките и по-късите модели като цяло са по-стабилни и по-бавни, докато по-дългите и по-тесните модели са нестабилни, но по-бързи.

Надуваема лодка

Надуваемите лодки са идеални за транспорт, тъй като се побират в малко пространство и са лесни за опаковане. Лодките с твърдо дъно могат да бъдат оборудвани с двигател, но типовете с меко дъно не позволяват бързо плаване и също има опасност от пробиване от клони или камъни във водата. Лодката с надуваемо дъно не е толкова стабилна, затова е подходяща за отдих и за плаване в по-спокойни води, докато лодката с твърдо дъно издържат на по-екстремна употреба, евентуално ветроходство.

Надуваеми vs. фиксирано дъно

Надуваемото дъно може да бъде разделено на типове RIB и VIB. Дъното от варианта обозначен с RIB е плосък, и има надуваем кил отдолу. Дъното от тип VIB обикновено е с форма на буква V.

Сал

Изберете сал, когато желаете да пътувате по река с повече хора. Има варианти за 4-12 човека, в зависимост от броя на участниците. Не забравяйте, че многодневното пътуване изисква подходящо оборудване - затова при компания от шест души, вземете сал за осем. В естествените реки саловете със самоотводнителни отвори помагат да се оттича излишната вода на борда. Двойните въздушни камери на страничните ролки също са полезни, така че винаги можете да стигнете безопасно до брега, ако салът се повреди.

Кану

Това са здрави модели от ламинат, силно устойчив на механични повреди, което ги прави подходящи за плитък поток. Недостатъкът, разбира се, е по-ниската компактност в сравнение с надуваемите канута, които от своя страна са доказали своята стойност на стръмни реки. В един разпенен водопад ще оцените самонадуваемия модел, който има еднопосочен вентил отзад с гумена втулка за дренаж на водата.

Други важни параметри

Както опитните гребци, така и начинаещите е важно да гарантират безопасността и нужните аксесоари, и да си набавят основно оборудване като спасителни жилетки, каски, гребла и непромокаеми чанти.

Комплекти лепила

Когато надуваема лодка се пробие, това не означава, че трябва да я изхвърлите. Ако няма дупка директно в шева, клапан или друга труднодостъпна зона, можете да го си полслужите с ремонтен комплект. Той включва специално лепило и кръпка от същия материал, от който е направена лодката. Кръпката трябва да бъде със същата разтегливост, дебелина и здравина. Комплектът за поправка за лодка е полезен аксесоар към оборудването за всяко пътуване.

Гребла за каяци

Тези гребла имат лопати от двете страни. За каране на каяк през свободното време са Ви достатъчни удължените, симетрично оформени варианти, изработени от термопласт, а за по-взискателни пътувания изберете къси, широки и асиметрично проектирани, издръжливи композитни модели. Големината на гребла за интензивни реки е 195-210 см, а за по-спокойна вода 210-230 см. При надуваеми модели каяци трябва да се прибави и дебелината на дъното.

Гребла за канута и салове

Лопатите на кану и сал имат лопата само от едната страна. Разбира се, колкото по-голяма е площта, толкова по-ефективно е гребането, но е по-напрягащо. Определете правилната дължина на греблото въз основа на височината на гребеца: греблото за кану трябва да бъде с височина между брадата и носа, а греблото за рафтинг трябва да достига до носа.

Гребла за падълборд (SUP)

Падълбордът (SUP) изисква много специфично гребло. Дължината му обикновено се определя от височината на ръката, вдигната над главата на гребеца. Хванете края на дръжката с вертикално вдигната ръка, тогава лопатата трябва да докосва земята. Лопатите на тези гребла са наклонени спрямо оста на пръта, което прави гребането по-ефективен. Разбира се, такива дълги лопати са по-трудни за пренасяне, така че помислете и за сгъваеми модели.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Качествените надуваеми лодки имат дебелина на материала около 1100 g/m2 и дебелина на ламинирания материал около 350 g/m2. Освен това очаквайте, че с увеличаване на дебелината, ще се увеличи и теглото на цялата лодка.

В допълнение към дебелината на материала, следете неговия състав и качеството на снадките. Многослойните материали обикновено са по-издръжливи от еднослойните. Снадките на надуваемите лодки са податливи към увреждане, но затворените шевове са по-издръжливи.

При надуваеми лодки е характерно, че отделните камери или затворените отделения имат собствени клапани, които трябва да се надуват отделно. Това създава повече грижи с надуване и изпускане, но в момента, в който лодката се повреди, ще бъдете благодарни, че тя не се деформира изцяло, а само от една страна. Колкото повече камери има една лодка, толкова по-безопасно е плаването с нея. Извънбордовият електрически двигател може да бъде полезна опция.

Бъдете внимателни

Когато търсите, вземете предвид броя на хората и изберете лодката с подходящия капацитет, например с 1-4 места или с 5-7 места. Товароносимостта също е важна за всички лодки без изключение. Отчитайте не само теглото на хората, но и товара в килограми, транспортиран с лодката. Най-често се използва стойност 120-150 кг за един човек.

Обърнете специално внимание на поддръжката и съхранението на надуваеми лодки. Ако не използвате лодката дълго време, измийте я старателно от пясък, камъни, сол и други замърсители, които могат да я повредят при сгъване. Внимателно я сгънете и я пазете далеч от мишки и други гризачи. Не работете по лодката в условия под нула градуса, тъй като гумата ще се втвърди и има риск от напукване. Ако имате достатъчно място за съхранение, съхранявайте лодката напомпана през цялата година, но я предпазвайте от гризачи, които могат да повредят материала.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме лодките, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас лодка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите. Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя лодка, гумена лодка е най-подходяща за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!