Как да си купите прахосмукачка?

Поддържането на чистотата е незменна част от нашия живот. Използването на прахосмукачки и почистващи машини е обичайна практика за домакинствата и работните места, но с избора на правилните уреди тази задължителна и монотонна задача задача ще бъде значително облекчена.

Поддържането на чистотата е незменна част от нашия живот. Използването на прахосмукачки и почистващи машини е обичайна практика за домакинствата и работните места, но с избора на правилните уреди тази задължителна и монотонна задача задача ще бъде значително облекчена.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Правилно може да бъде избрана не само цената, но и ефективността, размерът и теглото на устройството, също ергономичността му, и това в крайна сметка би могло да Ви убеди, че почистването с прахосмукачка не е чак толкова неприятна задача!

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва една прахосмукачка и какви функции има всеки уред?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, типа, дизайна, как се съхранява в нея прахта и източника на енегрия за прахосмукачката?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни, безопасни функции и здравни ефекти може да има една прахосмукачка?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете прахосмукачката, която най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип прахосмукачка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред по време на негова употреба.

Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата прахосмукачка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория прахосмукачка и уреди за почистване и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Определете приблизителната сума, която можете да похарчите и след това помислете колко често и в какъв тип дом ще използвате новата прахосмукачка. Като имате предвид начина си на живот и личните си нужди, изберете продукта, който работи най-добре за Вас.

Например, прахосмукачка, която може да се използва ефективно в дом с просторни съседни зали, може да не е подходяща в къща с няколко етажа и с много килими. Освен това може да помислите дали искате да почиствате няколко пъти седмично за по-кратък период от време или само веднъж в седмицата, но тогава по-ефективно, по-дълго и по-задълбочено. Също така има значение дали ще използвате прахосмукачката само на закрито или евентуално на открито, като например на тераса или двор, тъй като това може да причини попадане на повече мръсотия в торбата за прах, която ще трябва да се сменя по-често. В този случай си струва да се спрете на модели с контейнер за прах с по-голям капацитет.

Освен това си заслужава да вземете предвид следните:

На какъв под ще я използвате?
Помислете за избора на типа прахосмукачка в зависимост от това, дали ще я използвате най-вече за твърди подове, паркет или килими. Помислете какъв тип подово покритие доминира в дома Ви и въз основа на това изберете правилния тип прахосмукачка. За твърда повърхност без килим са достатъчни дори обикновени електрически метли, докато за по-дебел килим или силно замърсена повърхност се препоръчва използването на по-мощен уред за ефективно почистване. За чувствителни подове, като паркет, изберете глава за прахосмукачка, която не драска повърхността благодарение на четките на нея. Уреди с функция за мокро почистване могат да бъдат добър избор за силно замърсени пространства, като коридори или трапезарии.

Колко често почиствате с прахосмукачка?
Струва си да прецените каква ще бъде честотата на почистване с прахосмукачката в зависимост от начина Ви на живот, и спрямо това да подберете характеристиките на Вашия нов уред. Там, където живеят повече хора в домакинството и често влизат и излизат от къщата, акумулаторна ръчна прахосмукачка или пък прахосмукачка робот може да бъде подходящ избор. Ако мръсотията най-често се концентрира в определена зона, като кухнята, най-доброто решение е да вземете прахосмукачка за трохи. За седмично почистване - визирайки случая, когато жилищното пространство не е пренаселено, и е достатъчно да се чисти с прахосмукачка веднъж седмично - обикновена прахосмукачка с кабел е достатъчна.

С колко етажа е Вашият дом?
Има редица лесни за употрбе, леки и маломощни акумулаторни прахосмукачки, които имат адекватна всмукателна мощност и дълъг живот, и са способни на ефективно и грижовно почистване на различни повърхности. Освен това не е лоша идея да набавите отделни видове прахосмукачки за отделните етажи. Например, ако на горния етаж има стаи с паркет които не се замърсяват бързо, може да е достатъчно да закупите лека електрическа метла, докато на долния етаж - където подът се замърсява повече и се нуждае от ежедневно почистване - функцията за мокро почистване и висока производителност могат да са по-добър вариант.

Какви други повърхности бихте почистили с прахосмукачката?
Също така е важен въпрос дали търсите подходящия уред за почистване на различни повърхности или просто за почистване на пода. За много продукти производителят добавя допълнителни глави и четки, с които можете да почистите всичко от мека мебел до завеси и колата си с прахосмукачката. На пазара се предлагат и няколко вида акумулаторни ръчни прахосмукачки с вградена в дръжката вадещ ръчен модул. С такъв модел можете едновременно да разрешите както почистването на пода, така и бързото почистване на по-малки повърхности.

Вертикална прахосмукачка или традиционен дизайн?
Вертикалните прахосмукачки са подходящи преди всичко за ефективно почистване на големи пространства, тъй като не е необходимо да се адаптира към дължината на кабела. За разлика от това, традиционните прахосмукачки с кабел по време на употреба се изтеглят зад вас с помощта на дълга, гъвкава тръба.
Безжичните прахосмукачки обикновено са леки акумулаторни или батерийни прахосмукачки с опростен дизайн. Те са удобни и експедитивни при употреба, но само по-мощните модели са подходящи за по-основно почистване, а продължителността на една чистене зависи от живота на батерията.
Някои безжични прахосмукачки, като ръчните прахосмукачки, са идеални за почистване на по-малки, по-трудно достъпни зони (като ъгли, стълби, процепи, интериор на автомобили) поради своя размер и дизайн.

Като цяло, какъвто и дизайн да изберете, не забравяйте да проверите какви допълнителни аксесоари и смукателни глави доставя производителят към избраната от Вас прахосмукачка, за да можете да я използвате дългосрочно и ефективно за почистване на всяка точка на Вашия дом, дори труднодостъпните зони.

Със или без торбичка за прах?
Прахосмукачките без торба за прах се почистват изключително лесно, тъй като поради фиксирания контейнер това става без да се генерират излишни отпадъци, освен това щадят и портфейла, спестявайки допълнителните експлоатационни разходи, неизбежни при прахосмукачки с торба за прах. При първите, изпразването е малко по-усложнено от другите, предлагащи бърза смяна на торбата за прах. Има и такива машини, които могат да се използват със или без торба за прах.

Най-важните аспекти

По-долу е представено обобщение на критериите, които трябва да имате предвид, преди да изберете нова прахосмукачка. За начало ето няколко бързи съвета:

Можете да намерите почти всякакъв вид прахосмукачка в евтиния ценови диапазон, до 130 лв. Можете да избирате между обикновени прахосмукачки, вертикални прахосмукачки, акумулаторни варианти, ръчни прахосмукачки, индустриални прахосмукачки, прахосмукачки за пепел, перящи прахосмукачки, повечето от които се предлагат до 700 W мощност и между 700-1000 W.

В средния ценови клас от 130-400 лв повечето прахосмукачки в зависимост от източника на енергия се предлагат в кабелни или акумулаторни версии. Ще намерите повечето продукти до 1400 W мощност, а над 1400 W можете да закупите прахосмукачка за професионална употреба.

Високият ценови клас между 140-1200 лв включва висококачествени вертикални прахосмукачки, традиционни варианти, прахосмукачки роботи и високопроизводителни перящи прахосмукачки. В рамките на ценовата категория има голям избор от версии с торба и без торба за прах.

В топ категорията над 220 000 лв ще намерите и няколко кабелни прахосмукачки и някои видове акумулаторни. Повечето от тези прахосмукачки и почистващи машини вече се предлагат без торба за прах, мощни са и могат да се използват в промишлени условия.

Един от най-популярните видове прахосмукачки е традиционната прахосмукачка за под. Тези видове прахосмукачки обикновено са по-лесни за използване под мебели или в по-малки, тесни помещения поради тяхното гъвкаво изпълнение. Дългият кабел, гъвкавият маркуч и компактното тяло на прахосмукачката Ви позволяват да се движите около малка площ, докато почиствате с нея. Недостатъкът обаче е, че почистването отнема повече време, отколкото при стоящите прахосмукачки поради включването и изключването на кабела, а дължината му влияе на разстоянието на почистване от една точка. Малко се говори за това, но си струва да изберете този с възможно най-меката и гъвкава тръба, така че вероятността за спукване след продължителна употреба да е малка.

За разлика от тях, използването на вертикални прахосмукачки е по-лесно и по-бързо в много ежедневни ситуации, защото можете да се движите свободно с тях във всяка посока и разстояние. Също така са лесни за съхранение, тъй като няма нужда да отделите специален шкаф или ъгъл за тях. Благодарение на тесния и висок дизайн, можете лесно да ги поставите в ъгъла, зад шкаф или в гардероба.

Електрическите метли са подходящи за спомагателно почистване. Те се използват най-добре, когато искате да направите бързо почистване между две основни почиствания или ден след по-продължително почистване с прахосмукачка. Така поддържате дома си чист, като например в кухнята или коридора, които са едни от най-натоварените и бързо замърсявани помещения в дома Ви.

Прахосмукачката за пепел е почистващо устройство, използвано предимно за камини, което е подходящо за изсмукване на пепелта образувана в камерата. Най-важните аспекти при избора са индикацията за напълване с прах и праховите филтри. Тези прахосмукачки имат сериозна система за филтриране, но ако искате да работите с максимална защита срещу прах и други алергени, изберете прахосмукачка за пепел с HEPA филтър.

Професионалните прахосмукачки могат да се използват в индустриална среда и работни помещения, коита са по-обемисти поради промишлената употреба и изискват повече грижи от обикновен домакински уред. Тези машини се характеризират със заздравен дизайн, висока производителност и висококачествена филтрация, тъй като са разработени за постоянна и интензивна употреба

Централните прахосмукачки работят чрез тръбопроводи и имат мощност над 1000 W. Тяхната работа е структурирана чрез поставяне на централна прахосмукачка в запазено за тази цел помещение, което е свързано към тръбна мрежа под жилищното пространство или в стена. Тръбните връзки са разположени в жилищното помещение, към което във всяка стая е монтиран маркуч и се използва за изсмукване на събрания прах в централната вакуумна система.

Ръчните прахосмукачки са особено полезни, когато вършите бързо подреждане в кухнята или събирате косми от пода в банята – една лесна за изваждане малка ръчна прахосмукачка може да свърши добра работа. Основно е предназначена за бързо почистване на по-малки кухни и обикновено е с 30 минути време на работа.

Перящите прахосмукачки са подходящи и за висококачествено и високоефективно почистване на водна основа, като по този начин осигуряват по-хигиеничен резултат. Те имат голям резервоар за вода, който позволява на водата да преминава между нишките на мека мебел или килим като едновременно с това другата част на вакуумната глава я изсмуква обратно. Преди да купите такива специализирани уреди е добре да помислите какви мебели искате да почистите с тях, и така ще бъде по-лесно да изберете аксесоарите, с които ще работи почистващата машина, която сте избрали.

Можете да избирате от три варианта за събиране на праха. Първият е традиционният метод, съхранение в торби за прах. В зависимост от източника на захранване този тип най-често се предлага в кабелната версия, както и акумулаторни и акумулаторни и кабелни прахосмукачки. Моделите с торби за прах обикновено имат по-голям капацитет от моделите без торбичка и има продукти, които могат да се използват с миеща се текстилна торбичка за прах, които също са много рентабилни и екологични за използване. Прахът и други замърсители не се изпускат обратно във въздуха на апартамента, а висококачествените торбички за прах често имат допълнителен филтър за предотвратяване на отделянето на алергени. Съществуват и самозатварящи се торби.

Второ решение е много по-просто, съхранение без торбичка за прах, където прахът се събира в контейнер, който може да се откачи от прахосмукачката и лесно да се изпразни накрая след чистенето с уреда, или когато резервоарът се напълни. Все по-предпочитани са моделите с прозрачен резервоар. Ще намерите най-широк избор от мрежови и акумулаторни модели, акумулаторно-мрежови и също версии с батерии. Прахосмукачките без торбичка за прах при това са по-екологични, тъй като подмяната на торбичката за прах не генерира излишни отпадъци, и с това е по-икономична, но за хора с алергии към прах, например, изпразването на резервоара може да бъде неудобно. Преди закупуването не забравяйте да проверите капацитета на резервоара за прах.

И накрая, има прахосмукачки, които могат да се използват със или без торба за прах.

СЪВЕТ: Както вариантите с торба, така и тези без торба могат да загубят засмукващата си способност, когато се напълнят, така че дори ако забравите да изпразните или смените торбичката навреме, ще го забележите най-лесно в намалената мощност. Не си заслужава обаче да чакате прахосмукачката да се препълни, защото в този случай прахта може да започне да се изсипва обратно, като по този начин се връща във въздуха на жилището. Тогава вече и филтърът на прахосмукачката изисква по-задълбочено почистване. Може да се получи изпускане на прах и когато прахосмукачката не е добре затворена, или пък контейнерът не е правилно поставен на мястото му. Във връзка със събирането на прахта, предписания капацитет за прах ще намерите и в продуковото описанието на прахосмукачката, в което стойността му фигурира в литри или килограми, и оттам можете да се ориентирате колко прах може да събере торбичката за прах или контейнерът. Можете да разгледате прахосмукачки с капацитет до 3 литра, между 3 и 15 литра, между 15 и 35 литра и с особено голям капацитет над 35 литра.

Още малко помощ за избора на размера на торбичката или контейнера за прах:

Размер на жилището

Капацитет за прах

под 50 m²

1,5 литра

между 50-150 m²

2-2,5 литра

над 150 m²

3-15 литра

В допълнение към мощността на двигателя си, сега си струва вече да се обърне внимание и на всмукателната мощност на прахосмукачките, тъй като консумацията на енергия на високопроизводителните прахосмукачки може да бъде изключително висока, което от своя страна не означава непременно висока мощност на засмукване, а това показва действителната мощност на засмукване на прахосмукачката по време на употреба. Във връзка с това функцията за контрол на смукателната мощност също е особено полезна, струва си да проверите нейното съществуване, преди да я закупите.

По отношение на мощността на двигателя, болшинството обикновени прахосмукачки с кабел се предлагат с мощност до 1000 W. Между 1000-2000 W се срещат както обикновени прахосмукачки, така и индустриални и перящи прахосмукачки.
Над 2000 W ще намерите изключително мощни машини, повечето от които са индустриални прахосмукачки, използвани в промишлена обстановка.

Благодарение на техническото развитие от последните години, наличните в момента машини с мощност 700-750 W могат да осигурят висока мощност на засмукване дори при ниска консумация на енергия. Стойността на смукателната мощност не е задължително да се посочи от производителя, но обикновено можете да намерите стойности между 180 и 450 W, в зависимост от прахосмукачката.

Освен това вече можете да проверите ефективността на почистването на прахосмукачките в зависимост от вида на пода. Прахосмукачките с висок клас на ефективност на твърда настилка изсмукват праха дори от процепи в плочки и дървени подове. Класовете се обозначават с буквите ABC от A до G. Най-ефективните машини са обозначени с „A“, докато по-малко ефективните машини са обозначени с „G“. Повечето продукти в момента са класифицирани като клас A, освен тях се предлагат прахосмукачки от клас B-E.

Прахосмукачките с висок клас ефективност извличат праха дори от най-дълбоките слоеве на килима. Ако прахосмукачката лесно изсмуква праха от вътрешността на килима, почистването ще бъде не само по-задълбочено, но и по-бързо. Класовете се обозначават с буквите ABC от A до G. Най-ефективните машини са маркирани с „A“, докато по-малко ефективните машини са обозначени с „G“. В момента освен най-ефективния клас можете да избирате прахосмукачка между ефективност B-F.

Напрежението на батерията се измерва във волтове (V) за акумулаторни прахосмукачки. Прахосмукачките с по-високо напрежение, разбира се, осигуряват по-голяма мощност на засмукване и по-добро почистване, а много продукти имат литиево-йонен акумулатор за бързо зареждане и по-дълъг живот на уреда (много смартфони и преносими компютри използват този тип акумулатор).

Други важни параметри

Данните във всяко описание на продукта включват теглото в килограми, ширината, височината и дълбочината на прахосмукачката, което улеснява взимането на решение, къде ще можете да съхранявате прахосмукачката си най-удобно още преди да я купите.

Звукът на прахосмукачката по време на работа също не може да бъде пренебрегван. Може би живеете на място, където прекомерният шум смущава съседите Ви, но може и просто да искате тиха прахосмукачка. В офис или друга професионална среда (хотел, музей, банка, обществена сграда) може да се очаква тиха работа. Семействата с малки деца също би следвало да обмислят закупуване на тиха прахосмукачка. Нивото на шума се посочва от нивото на децибелите (dB), което присъства във всяко продуктово описание. Най-тихите модели обикновено работят при ниво на шум 70-75 dB с оптимална всмукателна мощност.
Забележка: обикновеният разговор има сила на звука от 60 dB, имайте това предвид при преценката.

Теглото на прахосмукачките зависи от вида на уреда, дизайна и производителността на двигателя. В случай на многоетажен дом, например, си струва да изберете лек тип, защото трябва да се пренася нагоре и надолу по стълбите по време на почистване, затова в този случай си струва да избирате измежду мощни, вертикални прахосмукачки. Ако трябва да почистите само един етаж, вече можете да помислите за кабелен тип, който се предлага както в обикновена, така и с вертикална версия.

Според принципа на работа на прахосмукачките, можем да разгледаме въпроса с емисиите на прах. Това е стойност, посочваща качеството на въздуха, който се издухва обратно към въздуха в помещението. Поддържането на излизащия от устройството въздух чист е изключително важно за хората, които са чувствителни към прах. Класовете се обозначават с буквите ABC от A до G, където най-ефективният клас е обозначен с „A“.

Много прахосмукачки вече са оборудвани с изходящ въздушен филтър, тоест HEPA филтър. Това всъщност означава оценка по единен специфичен стандарт: HEPA филтрите филтрират 99,7 процента от частиците с размери 0,3 микрона или по-големи от въздуха, преминаващ през тях. При издухване на въздуха навън от прахосмукачката, той филтрира праха и алергените, които се изпускат във въздуха, затова се препоръчва на страдащите от алергии да закупят прахосмукачка с HEPA филтър.

Уредите, работещи с вода, включват прахосмукачки с воден филтър и такива с функция за мокро почистване. Струва си да се обърне специална грижа за почистването на прахосмукачки, които работят и с вода, тъй като водата, застояваща в прахосмукачката за по-дълго време, благоприятства за растежа на бактерии и гъбички, и затова смяната на водата е много важна.

Прахосмукачките с функция за мокро почистване позволяват както сухо, така и мокро почистване. Уредът може да се използва и за обикновено сухо прахозасмукване и изсмукване на вода, например в случай на течности, разляти в кухнята или водата на пода в банята. Тези прахосмукачки са в по-висок ценови диапазон от традиционните видове, които позволяват само сухо почистване. Тези продукти ще Ви бъдат полезни и в бъдеще, така че е важно да обърнете специално внимание на почистването и поддръжката им.

При прахосмукачките с водно филтриране мръсотията не се филтрира и събира в торбичката за прах, а абсорбираният прах преминава през воден резервоар, който го събира. Особено се препоръчва за хора с алергии да използват този тип прахосмукачка или за тези, които обръщат специално внимание на чистия въздух и филтрирането на алергените.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Все повече марки предлагат безжични модели или такива, които могат да се използват както с акумулатор, така и с кабел. Едно от най-големите предимства на използването на безжични прахосмукачки е, че нямат кабели, които могат да пречат на пътя на почистване, така че можете лесно да преминавате от стая в стая. Те също така обикновено са по-леки от другите прахосмукачки, което ги прави по-лесни за използване в етажна къща.

Много ръчни прахосмукачки имат модулна прахосмукачка за трохи, така че можете да използвате два уреда в един, в зависимост от това дали искате да почистите по-голяма площ или бързо и лесно по-малка част от пода, например кухненски плот.
Популярните прахосмукачки днес включват роботизирани прахосмукачки, известни още като почистващи роботи, които правят почистването още по-лесно, като Ви помагат да спестите време за почистване. Всеки сам си решава на какви интервали да задава програмата за почистване, дори далеч от дома.

Много акумулаторни прахосмукачки имат литиево-йонна технология. Тези устройства, захранвани от мощни акумулатори, Ви помагат да почиствате бързо и ефективно с дълъг живот и кратко време на зареждане.

Благодарение на системата EasyClean при някои продукти производителят осигурява лесно отстраняване и почистване на четката на прахосмукачката и лесно изпразване на контейнера за прах.

Бъдете внимателни

Както при всички домакински уреди, когато използвате прахосмукачка, е важно е да следите както за собствената Ваша безопасност, така и за тази на уреда.

Когато използвате жична прахосмукачка, обърнете специално внимание на целостта на кабела на прахосмукачката, докато прахосмукачката се използва, т.е. работи под напрежение.

Ако сезонните алергии или чувствителността към прах и акари са ежедневен проблем за Вас, помислете за качествата на прахосмукачките от тази гледна точка. Можете да изберете прахосмукачка, снабдена с HEPA филтър, като в този случай не забравяйте да сменяте или почиствате филтъра поне на всеки шест месеца, а дори и по-често, ако имате тежка алергия. Не е за пренебрегване фактът, че можете дори да спестите пари, като използвате прахосмукачка с миещ се филтър.

Ако имате домашни любимци, можете да изберете прахосмукачка със специална четка за събиране на косми, която събира животинските косми, а дизайнът на четката позволява лесно почистване.

Има и друга удобна функция разработена за семейства с деца, понеже някои устройства имат отделен контейнер за детски играчки, така че можете да избегнете случайно засмукване на малки играчки и впоследствие търсене в контейнера за прах.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме моделите прахосмукачки, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас прахосмукачка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите. Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя прахосмукачка е най-подходяща за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!