Как да си купите преносима тонколона?

Bluetooth колоните са чудесен избор за плаж, колоездене или къмпинг. Поради начина, по който се използват, има много различни дизайни, които ще задоволят всяка нужда в дадена ситуация, било то стая в общежитие, къща с градина или дори автомобил. Това са устройства, разработени за всякакви цели. Научете повече за тези устройства и техните важни характеристики, които трябва да знаете, преди да изберете своята бъдеща преносима колонка.

Bluetooth колоните са чудесен избор за плаж, колоездене или къмпинг. Поради начина, по който се използват, има много различни дизайни, които ще задоволят всяка нужда в дадена ситуация, било то стая в общежитие, къща с градина или дори автомобил. Това са устройства, разработени за всякакви цели. Научете повече за тези устройства и техните важни характеристики, които трябва да знаете, преди да изберете своята бъдеща преносима колонка.

Време за четене 11 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва една преносима колона и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, качеството на звука, и живота на батерията?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност може да има една преносима колона? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв преносима колонка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в уреда, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият преносима колонка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория преносима тонколона и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Какво е Bluetooth колонка?

Bluetooth колоната е аудио периферно устройство, което се свързва с музикален източник, примерно телефон, лаптоп или друго смарт устройство, чрез Bluetooth. Някои Bluetooth колони могат да се свържат към системата чрез Wi-Fi или кабел, но най-важното е тяхната преносимост.

Вие не искате да се свързвате само чрез Bluetooth?

Всички Bluetooth колони могат да бъдат свързани чрез Bluetooth, но това не е единственият начин за свързване. Някои модели имат добрият стар тип жак, с който можем да ги свържем с нашия телефон чрез кабел. Интелигентните високоговорители могат да се свързват и чрез Wi-Fi. Всеки метод има своите предимства и недостатъци, но Bluetooth е най-добрия за пътуване.

Първата стъпка преди да изберете най-добрия преносима колонка за Вас е да решите при какви условия искате да го използвате. За спорт, пътуване или просто събирания у дома. Има много производители, които обикновено предлагат няколко модела.

Това, което може да бъде много важен фактор и си струва да се има предвид, е животът на батерията. Например, цяла уикенд програма ще изисква дълготрайна батерия. Като цяло правилото е, че по-големият високоговорител ще издържи по-дълго с едно зареждане от по-малките видове поради по-голямата батерия. Разбира се, това не винаги е така, тъй като по-новите версии на Bluetooth могат да окажат голямо влияние върху живота на батерията. Например, по-голям високоговорител само с Bluetooth 4.0 може да не издържи толкова дълго, колкото продукт със среден размер с 5.1 или по-нова версия. Този фактор може да бъде повлиян дори от вградения светодиод, броя и размера на високоговорителите.

Най-важните аспекти

Днес изборът варира от евтини бройки за 10-20 лв, през продуктите за 60-180 лв от среден клас, до над 600 лв, особено скъпи модели от първокласна категория, дори за професионална употреба. Разбира се, крайно евтините продукти от начално ниво обикновено звучат не така добре, нямат допълнителни функции, силата на звука им е ниска, което означава, че принуждават потребителя да прави компромиси.

Във началната категория, за по-малко от 60 лв, обикновено ще намерите 3-6 W, сравнително малки високоговорители за употреба на закрито – приятното слушане на музика в домашна обстановка вече е възможно с тях. Придвижвайки се нагоре в средния клас, мощността се увеличава значително, и голям брой високоговорители имат мощност 10, 20 и дори 30 W. А повечето продукти от горния ценови клас вече достигат мощност над 30 W, благодарение на което силният звук изпълва голямо пространство и добре могат да се използват и на открито.

Преносими колонки

Разбира се, всяка Bluetooth колона е преносима в същото време, тъй като това е същността на този метод на свързване, но има някои, които са доста по-лесни и по-удобни за носене в сравнение с други продукти. Някои моделни серии имат собствен прикрепен карабинер, който се използва от много градски колоездачи, наред с други, но също така е популярен сред туристите. Можем да забележим, че много преносими колонки също са донякъде водоустойчиви, тъй като производителите се съобразяват с това, че дъждовното време може да ни изненада. Устройствата могат да бъдат и малко по-големи по размер, с цилиндрична форма и особено идеални за пътуване. Те се характеризират с подчертани дълбоки тонове и достатъчно висока мощност. Този вид е популярен сред студенти и почиващи. Може дори да замени разваленото автомобилно радио.

Wi-Fi високоговорители

Обикновено тези продукти се наричат от пазара интелигентни или смарт асистенти. Най-често се препоръчват за домашна употреба с безжична опция. Те могат да осигурят много по-комплексно изживяване при слушане на висококачествено аудио от Wi-Fi мрежата. Качеството на звука им също е впечатляващо, защото поддържат и работа с некомпресирани аудио файлове. В допълнение, повечето интелигентни високоговорители поддържат гласови асистенти, като Siri, Alexa или Google Assistant. Това може да Ви бъде полезно, ако работите или готвите около къщата и искате да разберете, например, какво време се очаква по-късно. По отношение на цените, смарт асистентите обикновено са най-скъпи. Ако имате интелигентен дом, интелигентната колонка може да бъде добра покупка.

Парти Bluetooth колони

Ако искате да направите градинско барбекю или парти край басейна, Bluetooth колоната винаги ще Ви бъде полезна, за да подсили парти атмосферата. Някои модели са проектирани специално за парти и могат да бъдат свързани към повече от един идентичен модел чрез собствена система, повишавайки с това мощността. Тази функция придоби популярност благодарение на марката JBL.

Спецификациите на честотната характеристика могат да бъдат намерени на кутиите на аудио продуктите, независимо дали това са слушалки, колонки или микрофони. Повечето продукти работят в диапазона от 20Hz до 20kHz, тъй като тези две граници задават долната и горната граница на човешкия слух. Ако един високоговорител може да възпроизвежда тези честоти, това не означава непременно, че предава точно звуковата картина, тъй като високоговорителите са настроени по различен начин от производителите. Например, някои високоговорители усилват твърде много басовите звуци, докато други са донякъде неспособни да възпроизвеждат бас. В среда с перфектно звучене кривата на всяка честотна характеристика би била напълно плоска и права в целия спектър, но ние не живеем в среда с перфектно звучене и повечето потребители в ежедневието предпочитат подчертаните баси и високи тонове.

Повечето от песните са миксирани в стерео, което означава, че различните части на песента могат да се движат свободно между десния и левия канал по начина, по който звуковият инженер иска. Това възприятие се нарича стерео ефект. Необходими са поне два високоговорителя в едно устройство за слушане на двата канала поотделно.

Батерията 1500-2000 mAh е почти стандартна и може да се използва поне 8 часа без зареждане. Разбира се, тръгвайки нагоре по отношение на цената и мощността, можете да намерите много по-дълъг живот на батерията, като например 16 часа време на работа за някои продукти.

Можете да откриете огромни разлики в размера на високоговорителите, срещат се продукти с размер няколко сантиметра или такива с дори до 40 сантиметра диаметър. Изберете размера в зависимост от това колко често искате да го носите и колко обем Ви трябва - като цяло по-големият размер върви ръка за ръка със силния звук, така че по-големите високоговорители са чудесни например за открито.

Мобилните bluetooth аудио устройства дават на дизайнерите широк терен да изявят своята креативност. Голямата част от тях се възползват от тези възможности, така че можем да кажем, че със сигурност всеки ще намери варианта, близък до вкуса му. Освен на по-солидните, можете да попаднете и на чудновати устройства, които изглеждат доста екстравагантно. Има някои, които са покрити с кожа, дърво, гума, но също така и такива, които са използват мигащи светодиоди, които пулсират в ритъма на музиката, докато колонката работи.

По отношение на външния дизайн, освен по-традиционните, общоизползвани модели има и такива, които са устойчиви на вода, прах и удари. С това те могат да бъдат идеални както за басейн, така и за използване на открито, тъй като не е нужно да се притеснявате, че ще се развалят, когато се намокрят или паднат от масата.

Други важни параметри

Повечето безжични високоговорители имат допълнителен аудио вход, който Ви позволява да свързвате устройства като телевизор директно към устройството чрез кабел. Оптичният цифров аудио вход може да бъде свързан към устройства като Blu-ray/ DVD/CD плейър. Изходите от своя страна Ви позволяват да свържете субуфер.

В зависимост от модела може да получите и докинг станция за iPod или опция за свързване на iPhone, iPod или друго устройство чрез USB. Конекторите или докинг станцията на някои устройства приемат 9-пиновия Lightning конектор на по-новите iPhone. Има и докинг станции за Android системи с подходящ интерфейс. При някои модели има и четец на карти, който може да чете SD карта с памет. Моделите, които поддържат NFC, могат да откриват близостта на друго устройство и да се свързват автоматично. DLNA е отворен стандарт, който позволява на потребителската електроника и компютрите не само да комуникират помежду си, но и да обменят съдържание. Можете дори да използвате някои преносими колонки като powerbank чрез USB връзка, и с това получавате и опцията да зареждате с тях други устройства.

Управлението с гласово разпознаване изглежда като забавен начин за регулиране на силата на звука, когато не искате да напускате дансинга, но в действителност това може да не работи. Приложение с традиционно дистанционно управление или смарт устройство често предоставя по-надежден начин за дистанционно управление на високоговорителя. Някои нови модели отвеждат гласовото разпознаване на следващото ниво с пълните функции на интелигентни асистенти.

В допълнение към стриминг предаването на цифрово аудио от компютър, някои WiFi модели осигуряват директен достъп до услуги за стриймване на музика като Spotify или Pandora.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Какво е Bluetooth кодек?

Bluetooth кодекът определя как съдържанието се предава от източника към устройството. Висококачествените кодеци осигуряват по-добро и по-бързо предаване на данни, което води до по-добро качество на звука. Не всички Bluetooth устройства поддържат един и същ пакет кодеци, но всички Bluetooth аудио устройства поддържат кодировката с името SBC като най-широкоразпространена. Препоръчваме системи с поддръжка на aptX за потребители на Android и AAC за собственици на iPhone.

Софтуерна поддръжка, с която получавате повече от колонката

За безжичните колонки мобилното приложение може да отвори изобилие от възможности. Повечето реномирани производители имат безплатно мобилно приложение, което Ви дава достъп до актуализации, за да можете например да изпробвате най-новия еквалайзер на Вашия високоговорител. Решението „намери моята колонка“ също може да бъде изключително полезно, например, ако сте забравили къде сте оставили устройството.

Функция за свободни ръце

Тази функция Ви позволява да получавате телефонни обаждания през колонката. Високоговорителят не е най-добрият инструмент за провеждане на конферентен разговор, но ако няма друг начин, той също е опция. Изненадващо малко устройства имат вграден микрофон.

Бъдете внимателни

Водоустойчивостта е важно и често срещано свойство. Технически, нито едно електрическо устройство не е напълно водоустойчиво, след достатъчно време и потопяване достатъчно дълбоко във вода, всяка колонка може да се повреди, но има Bluetooth колонки, които са проектирани и конструирани да бъдат по-издръжливи от останалите. Защитените варианти обикновено са маркирани с официалната класификация „IP“ (защита от проникване). Тази класификация показва дали въпросният продукт е бил достатъчно тестван, за да получи официален сертификат за устойчивост на прах и вода. Стандартният рейтинг на водоустойчивост е IPX4. Всичко, което работи при IPX7 или по-високо, няма да има проблем при потапяне. Ако отговаря на IP44, това означава, че продуктът има начална устойчивост на прах и вода.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме преносимите колонки, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас преносима колонка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя преносима колонка е най-подходящия за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!