Как да си купите слушалки?

Повечето от нас използват аксесоари за своите електронни устройства ежедневно. Когато пътуваме, слушаме музика или гледаме видеоклипове на таблет, лаптоп или телефон. Слушалките са повече от просто аксесоар - те на практика са се превърнали в неразделна част от нашето забавление. Ако сте изкарали години с евтини слушалки, които можете да закупите във всеки магазин, може да помислите за инвестиране в качествен продукт за по-дългосрочно ползване. В днешно време имате много възможности за избор: от малки модели за поставяне в ушите до вариантите покриващи цялото ухо, които звучат първокласно и изолират. Bluetooth се превърна в предпочитаната технология за свързване, но нейните кабелни аналози също си струва да бъдат разгледани.

Повечето от нас използват аксесоари за своите електронни устройства ежедневно. Когато пътуваме, слушаме музика или гледаме видеоклипове на таблет, лаптоп или телефон. Слушалките са повече от просто аксесоар - те на практика са се превърнали в неразделна част от нашето забавление. Ако сте изкарали години с евтини слушалки, които можете да закупите във всеки магазин, може да помислите за инвестиране в качествен продукт за по-дългосрочно ползване. В днешно време имате много възможности за избор: от малки модели за поставяне в ушите до вариантите покриващи цялото ухо, които звучат първокласно и изолират. Bluetooth се превърна в предпочитаната технология за свързване, но нейните кабелни аналози също си струва да бъдат разгледани.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

 • Колко струват едни наушни слушалки и слушалки и какви параметри има всеки модел?

 • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, типа, и преносимостта?

 • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

 • Какви превантивни функции за безопасност могат да имат едни слушалки? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какви слушалки искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в уреда, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашите слушалки непременно трябва да притежават.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Слушалки и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Има много лични фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате най-добрите слушалки за Вас – чистото качество на звука е важно за повечето хора, но бюджетът, комфортът и други функции също са от значение.

Използвайте филтри при търсене на продукти, за да можем от многото предложения да стесним гамата от продукти до идеалния избор за Вас. Можете да сортирате офертите си по производител, дизайн, кабелни и безжични, размер и, разбира се, цена, само изброявайки няколко примера.

Най-важните аспекти

В началната категория, под 60 лв, има и голям избор в производството на JBL, Sony, Trust, Acme, Esperanza или например, Genius. Повечето от тях са кабелни, но можете да намерите и много безжични продукти, слушалки с диадема както и вариант тапи. Дори и в тази категория ще откриете компактен, сгъваем дизайн, регулируем микрофон, диадема за глава и не на последно място подобрена звукоизолация.

Между 60 и 120 лв вече можете да намерите по-мощни високоговорители. Производителите осигуряват удобно носене с практични функции, като магнити, вградени в подложките за ушите, които да Ви спестят досадното заплитане на кабела. Срещат се също и удобни за използване бутони за силата на звука, качествена звукоизолзция при слушане на музика и дори възможност за гейминг употреба чрез добра съвместимост с различните игрови конзоли.

Между 120 и 300 лв можете да намерите първокласни изработки с лека конструкция, върхово звукопредаване и опции за свързване както за кабелни, така и за безжични устройства. Повечето продукти се предлагат от JBL, Sony, Skullcandy и не на последно място Sennheiser.

Над 300 лв можете да избирате от професионални продукти в много безжични и също кабелни версии. Тези продукти се характеризират с премиум качество, внимание към детайлите и висока надеждност. Можете да се насладите не само на качеството на звуците, но и на комфорта: някои продукти, например, имат сменяема подплата и окабеляване, които заедно с качествената изработка осигуряват трайна и ергономична употреба. Водещите производители в топ категорията включват Sennheiser, Audio-Technica, beyerdynamic, Jabra или например Ultrasone.

Избора на слушалките може да повлияе на начина Ви на живот точно толкова, колкото и на портфейла Ви. Различните хора избират варианти за различни цели – кой за тренировки, кой за домашен отдих. В днешно време често забелязваме на улицата или в градския транспорт хора, които носят по-големи модели, които преди са били типични само за дома, други пък използват слушалки, дори когато гледат видеоклипове на лаптопа си.

Комфортът е много важен. Когато се носят за кратко, всички слушалки от тип диадема могат да изглеждат удобни, но след по-дълго време това може да се промени. След около двадесет минути носене можете реалистично да решите колко добре приляга продуктът на главата или ушите Ви. Ако изберете затворени слушалки от тип диадема, имайте предвид също, че колкото по-голяма е главата на високоговорителя, толкова по-добри са комфортът и изолацията. А от тези, които се закачат на ушите, обикновено по-добрите са с по-малък размер. Леките, преносими подплатени модели могат да бъдат идеални за дългосрочно слушане на музика.

По-малки: ако преносимостта е важна

Всички слушалки са донякъде и преносими, но този термин се използва повече за описване на малки, леки модели, повечето от които могат да се съхраняват в джоб или мек калъф, когато не се използват. Някои хора считат тези варианти за по-удобни, но качеството на звука обикновено е по-ниско поради по-малкия им размер.

По-големи: звукът преди всичко

Терминът „домашен“ се използва за по-големи слушалки, които изглеждат като наушници, с две легла за уши, свързани с регулируема диадема за глава. Някои могат да се сгъват за по-лесно съхранение, и към тях получаваме и меки калъфи. Това са по-обемисти варианти, но моделите от този тип са обикновено и с най-добър звук.

Кабелът може да предава два вида сигнали от източника към слушалките: моно или стерео. Моно сигналът използва само един аудио канал, докато стерео сигналът двата, десен и ляв. Стерео сигналът осигурява по-естествено слушане, защото може да предава и посоката, от която пристига звукът. Това става възможно благодарение на звука на двата диференцирани аудио канала чрез два отделни високоговорителя. При моно сигнал звукът идва от единствена посока, което може да бъде полезно при студийна работа.

Изборът на слушалки може да бъде повлиян от много лични фактори. Някои потребители дават предпочитания на силиконовите подложки, влизащи в ушния канал, или на външния дизайн, закачащ се към ухото, което за други може да изглежда неудобно. Други пък предпочитат именно варианта, закачащ около или на ухото. Трети пък могат да намерят размера за неудобен, евентуално може да им пречи на захващането на рамката за очила или пък на обеците. В зависимост от предназначението, препоръчително е да се огледате за безжични или шумоизолиращи варианти. Сравнението по-долу може да Ви помогне да намерите правилния дизайн.

 • Over-Ear (слушалки от тип диадема, поставени около ухото) Срещат се два такива варианта: със затворен гръб и отворен гръб. При затворените модели задната част на двата корпуса на високоговорителите е затворена, което поддържа звука най-вече вътре и намалява външния шум. Недостатъкът на това е, че може да има моменти, когато не чувате звънеца на вратата или не забелязвате, че телефонът Ви звъни. Корпусът на високоговорителя на слушалките с отворен гръб е отворен и има за цел да направи музиката да звучи по-естествено и по-ясно. Повече външен шум и звуци влизат от околността и също така и другите чуват това, което слушате, което потенциално може да бъде дразнещо.

 • On-Ear (слушалки от тип диадема, пасващи върху ушните миди) Те обикновено са по-леки и оказват натиск върху цялото ухо. Някои хора намират това решение за по-удобно, тъй като не затопля ушите толкова много при продължителна употреба. Слушалките пасващи върху ушните миди, също както слушалките поставящи около ухото се срещат в затворен или отворен дизайн. Въпреки това, поради своето оформление, те допускат повече звуци от околната среда, тъй като не осигуряват пълна изолация. Повечето от тях са сгъваеми и лесни за съхранение.

 • In-Ear (слушалки - тапи) Слушалките-тапи отвън се виждат да лежат в ямката на ухото, но силиконовата подложка влиза в ушния канал. С течение на времето тези устройства се превърнаха в незаменим аксесоар за мобилни телефони за милиони. Благодарение на силиконовите възглавнички звукоизолацията е страхотна. От тях обикновено се дават няколко размера, така че да могат да бъдат пригодени да отговарят на ушите на всеки.

 • Wireless headphones (безжични слушалки) Безжичните модели обикновено използват Bluetooth с обхват от около 10 метра. С този метод на свързване устройството може да бъде свързано към подходящ смартфон, лаптоп или телевизор. Предишната новост стана незаменима, тъй като през последните години повече производители на мобилни телефони изоставиха аудио жак конектора. Тези продукти излизат от производствената линия с множество допълнителни функции, които улесняват ежедневието ни: дигитални асистенти като Siri и Alexa, активно наблюдение на околната среда с цел шумоподтискане или пък именно усилване на звука от околността с помощта на микрофона.

 • Noise-canceling headphones (слушалки от тип диадема с шумопотискане) Много слушалки от тип диадема имат звукоизолиращ дизайн, който физически заглушава звуците от околната среда, това най-често се нарича пасивно шумопотискане. Моделите за активно шумопотискане обаче са още по-специализирани. Тези слушалки използват малки микрофони, захранвани от батерии, за да наблюдават честотите около нас във външния свят и да ги неутрализират чрез генериране на фазова честота. Някои от тях могат работят дори когато батерията е изтощена т.е без шумоподтискане, а някои работят само докато шумопотискането е включено.

 • True wireless headphones (истински безжични слушалки) Истинските безжични слушалки се използват за продукти, чиито високоговорители не са свързани с кабел. Когато става въпрос за преносимост, те представляват върховото решение, и технологиите се развиват бързо, осигурявайки година след година все по-добро качество на звука, и то на по-изгодна цена. Можете да съхранявате слушалките в отделна кутийка, която служи и като зарядно устройство. Ако искате да закупите истински безжични слушалки, помислете колко пъти това калъфче може да зарежда слушалката, преди да я презаредите, тъй като капацитетът на батерията обикновено е по-нисък.

 • Геймърски слушалки Можете да избирате от продукти предназначени за геймъри от отделна категория, но разликата в качеството между тях не е толкова лесна за усещане. Независимо дали сте потребител на PlayStation, Xbox, Nintendo или компютър, с геймърски слушалки се очаква по-голямо игрово изживяване.

Какво предлагат специалните геймърски слушалки?

Тези устройства са полезни както за професионалисти, така и за аматьори. Съраунд звукът е популярна функция в слушалките за игри. Може също да бъде интегрирано решение или решение за изтегляне от интернет. Съраунд звукът е огромно предимство в 3D пространството, което улеснява преценката на вашата цел или събитията около Вас. Повечето геймърски слушалки имат дизайн лежащ върху ухото с външен сгъваем микрофон. Добрите геймърски слушалки си струват парите, тъй като уцелват с един куршум два заека: слушалки и микрофон в едно. Трудността при покупката тук е, че пазарът е пълен с всевъзможни нискокачествени продукти, така че купувачът трябва да направи избора си взискателно и информирано. Поради цветния си LED дизайн и големия им размер, тези модели не са практични за носене на улицата.

Други важни параметри

Той влияе директно върху пренасяния през него аудиосигнал, както и косвено върху качеството на звука, а също така определя трансферните възможностите на кабела (микрофон линия, стерео поддръжка и т.н.). В допълнение към най-често срещаните жакове, повечето продукти предлагат Bluetooth, USB, радиочестота или например USB и жак свързване.

Звуковият спектър е диапазона от различни баси, средни и високи звуци. Например, ако покрива лентата от 20 до 20 000 Hz, басите ще започват от 20 Hz, а високите ще завършат до 20 000 Hz. Този обхват ще може да бъдат възпроизведен от слушалките, ето това определя честотната им характеристика. Обхватът от 20 до 20 000 Hz е общоприетият звуков честотен диапазон. Някои слушалки могат да възпроизвеждат по-широк обхват (например 5-30 000 Hz), но по-добрата честотна характеристика не означава непременно по-добро качество на звука. Басовите честоти под 20 Hz се усещат повече, отколкото се чуват, а честоти над 20 000 Hz е доста трудно да бъдат чути от повечето хора. Някои описания включват плюс/минус отклонение (например ± 3 dB), което показва колко много звукът се отклонява от естествената 'плоска' стойност на сигнала. Колкото по-нисък е този номер, толкова по-вярно се възпроизвежда звукът спрямо изходния сигнал.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Изберете дизайн въз основа на стила на използване

Моделите, които покриват цялото ухо са чудесни за домашна употреба, но могат да причинят малко неудобство при пътуване. По-малките и по-лесни за носене видове предлагат много по-лесна ежедневна употреба, като жертват минимално от качеството на звука. Когато търсите тиха среда и искате да работите тихо у дома или дори в парк или кафене, помислете за модели с технология за активно шумоподтискане.

За най-добър звук ще Ви трябва кабел

Безжичните устройства са изключително популярни и някои имат страхотен звук, но нито едно от тях не може да надмине яснотата на звука на кабелните варианти. Интерфейсът на кабелите обикновено е във формат на жак. За ежедневна употреба се използва по-малкият 3,5 мм жак, а в студийната и сценична техника се използва по-големият вариант 6,35 мм. Версиите 4,4 мм и 2,5 мм не са толкова разпространени. Този тип конектор има много широко приложение, и на върха му обикновено се виждат два или три контактни пръстена. Коненкторите с три горни пръстена са тези, които включват също и микрофон към слушалките.

Бъдете внимателни

Подобно на високоговорителите, така и различните слушалки могат да подчертават (или изкривяват) различни части от аудио спектъра и вероятно ще дадете предпочитание на даден тип, докато други ще избягвате. Ако можете, пробвайте устройството преди да го купите, и ако го поръчвате онлайн, препоръчително е да се запознаете предварително с правилата за връщане, за да можете да го замените с друг модел, ако все пак не Ви хареса.

Ако използвате слушалките си по време на шофиране, не препоръчваме да покривате и двете си уши от съображения за безопасност.

Прекомерната сила на звука и звуковото налягане могат да увредят слуха Ви в дългосрочен план.

Преди да закупите избрания продукт, уверете се, че е съвместим с устройствата, с които искате да го използвате. Преди да го свържете, следвайте стъпките в ръководството за потребителя, предоставено с продукта, за да избегнете проблеми при сдвояването на устройствата.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме слушалките, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалните за Вас слушалки или тапи, така че остава само да изберете магазина, от който искате да ги закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния

 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кои слушалки са най-подходящи за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!