Как да си купите столче за кола?

Закупувайки качествено столче за кола, Вие осигурявате максимална безопасност и комфорт на Вашето дете по време на пътуване с автомобил. Когато правите своя избор, първо вземете предвид височината и теглото на Вашето дете. След това се съсредоточете върху системата за фиксиране и други функции за сигурност. Не забравяйте, че столчето за кола ще изпълни своята функция само ако спазвате всички важни процедури за монтаж и използване, за да можете да предпазите детето си по време на пътуване.

Закупувайки качествено столче за кола, Вие осигурявате максимална безопасност и комфорт на Вашето дете по време на пътуване с автомобил. Когато правите своя избор, първо вземете предвид височината и теглото на Вашето дете. След това се съсредоточете върху системата за фиксиране и други функции за сигурност. Не забравяйте, че столчето за кола ще изпълни своята функция само ако спазвате всички важни процедури за монтаж и използване, за да можете да предпазите детето си по време на пътуване.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

 • Колко струва детското столче и какви параметри има всеки модел?

 • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, системата за фиксиране или размера на столчето за кола?

 • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

 • Какви превантивни функции за безопасност може да има столчето за кола? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какво столче за кола искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов модел. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които детското столче непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория столче за кола и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Най-важните аспекти

В най-евтината ценова категория можете да изберете столче за кола под 200 лв. Най-популярните производители в този ценови диапазон са Сhipolino, KinderKraft и също Lorelli. Още в тази група можете да намерите столчета за кола със собствени предпазни колани, регулируеми в няколко позиции, за монтаж в противоположна или по посока на движението.

От 200 до 300 лв можете да намерите модели със система ISOFIX, която може да се върти на 360 градуса, като Britax-Römer, Kikka-Boo или Avionaut, които предлагат широк избор.

Над 300 лв можете да намерите столчета за кола със системи ISOFIX, покриващи няколко тегловни категории, които могат да се накланят в няколко позиции, като по този начин гарантират комфорта на Вашето дете по време на пътуване. Също така, подобно на предишната ценова категория, много столчета за кола могат да се въртят на 360 градуса, така че да могат да се използват в обратна посока и по посока на движението. Най-популярните производители са Babyauto, Maxi-Cosi и Cybex.

Очаквано е столчетата за кола, подходящи за широки граници на теглото по принцип да са по-скъпи. Това се дължи на по-сложната конструкция, която трябва да осигури защита за деца с различни размери. Във всеки случай, не се колебайте да платите допълнително за седалка, която има добър краш тест и разполага с качествена тапицерия и добре проектирано оборудване. Здравите странични стени са много важни за осигуряване на защита в случай на страничен удар.

Определено не си струва да спестявате при избора и ако можете, не избирайте използван модел за гарантирана сигурност. Няма начин да разберете дали той е претърпял вече сериозен инцидент или е бил повреден по някакъв друг начин. Винаги имайте предвид дълговечността на материалите и факта, че сигурността им се променя значително с времето.

Измерете и претеглете детето си, преди да започнете да оглеждате детските столчета. Така можете да стесните избора до подходящия размер. Главата на детето не трябва да стърчи от облегалката за глава, която също не трябва да е твърде хлабава. Според теглото си моделите могат да бъдат принципно категоризирани на 5 основни и няколко допълнителни тегловни групи (комбиниращи няколко опции за претегляне). Такива столчета за кола са популярни, защото благодарение на регулируемите елементи и позициониране позволяват пригодяване на дизайна към различни детски ръстове.

Условието за правилната защита на столчето е да изберете такова, която да съответства на теглото на детето, което ще пътува. По подразбиране столчетата са разделени на тегловни групи от 0 до 5 (обикновено се означават с римски цифри). Таблицата по-долу предоставя ориентировъчна разбивка на всички групи.

Група

Тегло на детето

Приблизителна възраст

0

0-10 кг

0-12 месеца

0+

0-13 кг

0-18 месеца

I

9-18 кг

1-4 години

II

15-25 кг

3-7 години

III

22-36 кг

6-12 години

0/I

0-18 кг

0-4 години

I/II/III

9-36 кг

1-12 години

II/III

15-36 кг

3-12 години

Столче за кола 0-13 кг

Кошниците за кола винаги са в обратна на движението посока. Детето трябва да бъде поставено в полуседнало положение и в случай на сблъсък, да опира цялото си тегло върху конструкцията на седалката. Когато се постави в посоката на движение, тази опора липсва и има опасност от нараняване на шийните прешлени от гръбначния стълб. Повечето от тези седалки са оборудвани с дръжки за лесно транспортиране. Столчетата от тази категория обикновено се използват през първата година от живота на детето. Някои могат да се прикрепят към количка, но проверете тази опция за конкретния модел.

Столче за кола 0-18 кг

Този тип седалка е комбинация от тегловни групи 0 и I. Седалките в тази категория все още са поставени в обратна на движението посока, така че детето пътува в това положение през първите четири години от живота си. Това е съобразено с факта, че шийната част от гръбначния стълб е най-податлива на нараняване в случай на сблъсък и рискът при тези седалки е до пет пъти по-нисък от този при моделите, сложени по посоката на движение. Също намирате подсилена защита на бедрата, която осигурява по-голяма безопасност при страничен удар. Предимството на комбинираната седалка е дълготрайността, но не е подходяща за недоносените бебета, които усвояват седнало положение по-късно от обикновено.

Столче за кола 9-18 кг

До неотдавна столчетата от престижен клас се монтираха по принцип в посока на движение, но все по-често ги проектират за обратната посока. Детето вече седи по-високо в тях и има по-добър изглед от колата. По-модерните модели също са регулируеми, осигурявайки по-голям комфорт за спане и седене. За допълнителна безопасност в случай на страничен удар изберете седалка, която има повдигнати и подсилени странични панели в областта на главата. Тази категория е за деца на възраст от една до четири години, тоест деца, които вече могат да седят сами.

В допълнение към седалките до 36 кг, е възможно да закупите и модели от 9-25 кг, които често могат да бъдат поставени в обратна посока, което винаги е значително по-безопасно. Седалките също трябва да имат регулируема облегалка за гърба и главата за по-голям комфорт на детето при по-дълги пътувания.

Столче за кола 15-36 кг

Категории II (15-25 kg) и III (22-36 kg) се срещат независимо една от друга само в изключителни случаи, комбинацията от тях сега е стандартен избор. Такова столче за кола издържа от около четири до дванадесет годишна възраст на детето или дори до 150 см. Тези модели вече нямат собствени обезопасителни колани и детето е обвързано със стандартния триточков колан. Те също са винаги в посоката на движение. Освен това някои варианти Ви позволяват да регулирате ширината на зоната на раменете, за да закрепите по-добре детето. В тази категория са включени и подложките за сядане без облегалки за гърба и главата.

Покритията от синтетични влакна обикновено се използват поради лесната им поддръжка. Те могат да се почистват с влажна кърпа и подходящ вид материал. Повърхностите от памук и велур дават допълнителен комфорт чрез по-добро абсорбиране на потта и по-приятно усещане. Те обаче се почистват по-трудно. В този случай определено ще оцените възможността за изваждане при следващото пране. Можете да намерите по-проветриви летни калъфки за някои продукти. В резултат на това детето се поти по-малко и пътува по-удобно.

Въпреки това избягвайте детски седалки, които съдържат терефталати (съкр. PET, PETE), инхибитори на горене и полиаромати.

Основата на столчето за кола обикновено е изработена от средно твърда пластмаса, което е компромис между нужната твърдост и теглото на структурата на корпуса. Поради тази причина, дори и след лек инцидент, състоянието на седалката трябва да бъде щателно проверено и, ако е необходимо, подменено, тъй като малка пукнатина поради лек удар може да има значителен ефект върху общата здравина. Имайте предвид и живота на материала, който се износва непрекъснато поради промени в температурата и силите. Използвайте седалката за максимум десет години.

Повечето столчета за кола са универсални и могат да се използват във всички видове автомобили. Този проблем може да възникне в случая, когато столчето за кола е монтирано с помощта на ISOFIX. Можете лесно да разберете за съвместимостта по така наречените тестови маркери. Това е вид маркировка, която ще намерите на видимо място в столчето за кола. Съдържат известна информация относно стандартите за употреба и безопасност. Ако намерите универсалната маркировка тук, това означава, че седалката е съвместима с всички автомобили. Ако не, изберете тази, който отговаря на Вашия тип автомобил. Можете също да намерите тази информация на уебсайта на производителя.

Други важни параметри

Бебешките столчета често имат дръжки, които Ви позволяват да носите удобно бебето в апартамента, без да го събуждате, но има някои, които отиват още по-далеч и Ви позволяват да го прикрепите към количката. Тази функция ще бъде най-добре оценена при кратки пътувания, когато просто щраквате кошницата в колата или количката заедно с детето си според текущите Ви нужди. Преди да закупите столче за кола, проверете дали е съвместимо с конструкцията на количката.

Не само при столчетата за най-малките е добре дошла възможността, поне в малка степен да може да се променя позицията им. Ще оцените това, например при по-дълги пътувания, когато седалката може да се спусне леко и по този начин да се създаде по-удобна поза за сън на детето. Регулируемата облегалка за глава често дава възможност за нагласяне, така че седалката буквално расте заедно с детето. Подлакътникът е регулируем при някои модели за още по-голям комфорт. Такова регулируемо столче за кола можете да намерите предимно в комбинираните тегловни категории 0 / I, I / II / III и II / III.

Ориентирането на седалката в обратна посока на движение намалява значително риска от нараняване на шийната част на гръбначния стълб в случай на сблъсък - в този случай теглото на детето само ще „потъне” в седалката, вместо да излети напред. Тази настройка на седалката се препоръчва до 4-годишна възраст на детето.

Някои детски седалки вместо собствен петточков колан използват основа, който се закопчава към колата с колан. Подложката обхваща детето отпред, което ограничава движението му, като създава достатъчно място за седене, но запази разстоянието между плота и детето възможно най-малко, в противен случай детето може да падне от подложката. Облегалката за глава свежда до минимум силата на движението настрани на детето. За това допринася и защитата от клатене, тоест ремъкът, който значително намалява риска от контузии при рязко спиране.

В допълнение към включеното оборудване се предлагат различни аксесоари за седалки за допълнително закупуване, което улеснява пренасянето и често забавлява Вашето дете на дълго пътуване. Ако купувате резервни калъфи и други артикули, предназначени специално за столчето за кола от друг производител, проверете съвместимостта и на двата модела.

 • Джобове и органайзери - обикновено се прикрепят към предната седалка. Те включват система от джобове и мрежи

 • Чанта за столче за кола - подходяща за зимните месеци, за по-кратки пътувания

 • Калъфи за столчета за кола - често имат дупка за колан

 • Играчки за столче за кола - забавляват детето на дълъг път, най-често закрепени зад предната седалка или като греда на конструкцията за най-малките

 • Протектор на седалката - предпазва капака на автомобила от замърсяване и износване, често с мрежа за играчки

 • Поставка за напитки - осигурява място за бебешки шишета и чаши за пиене

 • Сенници - предпазват децата от прегряване и осигуряват необезпокояван сън

 • Вътрешно огледало - за лесно наблюдение на детето

Новости, за които непременно трябва да знаете

Безопасност

Основният критерий за столчетата за кола е безопасността и предотвратяването на възможни травми. При сблъсък с автомобил претоварването достига десетократно G стойността, така че целта на столчето е да поеме възможно най-много от тази сила и да осигури максимална защита на детето. За целта има редица опции, като възможността за поставяне обратно на движението, с което детето е предпазено максимално при евентуален челен сблъсък, също и качествено оформени странични стени, които минимизират страничния удар. Освен вариантите при монтажа, стандартите за изработката и качествените сертификати също гарантират безопасността.

Когато избирате седалка, фокусирайте се предимно върху това как е закрепена в превозното средство. Лесен вариант е със закопчаването с колан. Такова фиксиране обаче не е напълно солидно. Много по-безопасно и по-мощно решение е системата ISOFIX, която използва анкери, прикрепени директно към конструкцията на автомобила. Автомобилът, разбира се, трябва да бъде оборудван с тази система за закрепване на седалката. Обикновено е разположена на задните странични седалки, понякога на предната пътническа седалка. По-големите размери и по-трудното боравене се считат за недостатъци на столчето за кола ISOFIX. При модели от категория 0+ обикновено в купето се монтира само основата, а самата седалка се доставя без основа, и може лесно да се закрепи впоследствие.

Европейски стандарти

Хомологираната седалка винаги е маркирана с оранжев етикет, указващ покритите стандарти и диапазона на теглото или височината на детето, за което е предназначена. В момента са в сила два европейски стандарта. По-старият, с някои модификации от 80-те години на миналия век, носи маркировката ECE R44 и има строги изисквания за дизайн и безопасност. Още по-новият (от юли 2013 г.) стандартът i-Size ECE R129 е още по-сигурен. Това изисква използването на седалки за кола, обърнати назад, до възраст поне петнадесет месеца. Защитата от страничен удар също е тествана и винаги трябва да бъде оборудвана с ISOFIX. Стандартът I-Size трябва постепенно да замени стандарта ECE R44.

Бъдете внимателни

В допълнение към тестовите марки (ECE R44 и i-Size), независимите тестове могат да Ви помогнат да изберете. Можете да ги наблюдавате преди покупка, например в dTest или на уебсайт на Autem safe , където са резултатите от призната немска организация ADAC публикувани редовно.

Винаги следвайте предоставените инструкции, когато монтирате столчето за кола в колата. Предимство в това отношение са седалките с монтажни скоби ISOFIX, които просто се щракват в държача. В този случай правилно закрепената седалка няма да се движи. Важно е обаче седалката да премине тестовете за удар, тъй като при някои по-евтини продукти на ISOFIX се оказва, че корпусът е бил неправилно закрепен към конструкцията и че връзката е изпуснала по време на сблъсъка.

Бебешките столчета винаги се монтират в обратна посока и най-вече на пътническата седалка. След това предната airbag защита за пътника трябва да бъде деактивирана. Преди всяко пътуване, дори и за кратко, се уверете, че седалката е седнала здраво и предпазните колани са правилно закопчани и поставени. Много родители не знаят кога е време да купят друга категория седалка. Основният показател е, разбира се, теглото на детето, но не е необходимо да сменяте седалката веднага след достигане на определен лимит. Във всеки случай времето за смяна идва, когато главата на детето надхвърли горния ръб на конструкцията, в този случай чувствителната зона на шията е застрашена в тази ситуация.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме столчетата за кола, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичното от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт. Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалните за Вас столчета за кола, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта. Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтините

 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кои столчета за кола са най-подходящите за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!