Как да си купите тракторна косачка?

За парцели над около 1500 м2 косачките изискват много усилия и време. Купуването на правилно подбран градински трактор спестява време и не на последно място усилия. Тракторът предлага и редица аксесоари и функции, с които не разполагат нито косачката, нито храсторезът.

За парцели над около 1500 м2 косачките изискват много усилия и време. Купуването на правилно подбран градински трактор спестява време и не на последно място усилия. Тракторът предлага и редица аксесоари и функции, с които не разполагат нито косачката, нито храсторезът.

Време за четене 8 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва една тракторна косачка и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, производителността и ширината на рязане?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност може да има една тракторна косачка? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете каква тракторна косачка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов модел. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият трактор непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Трактор косачка и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Най-важните аспекти

До 5000 лв можете да намерите машини, които са оборудвани с базови функции. Тези продукти имат 1-2 режещи ножа и имат минимален капацитет от 240 литра. Предлагат се до тегло около 200 кг и имат ширина на косене 60-100 см. Идеални са за косене на средно големи тревни площи.

Между 5000 и 20000 лв ще намерите машини с по-висока производителност и по-голяма ширина на рязане. Тези трактори се предлагат и с други подвижни/заменяеми части, както и здраво шаси с равно дъно за лесна проходимост.

Машините над 20000 лв са подходящи за косене на всякаква растителност и се предлагат с комплекти допълнително оборудване. Те имат напр. круиз контрол, снегорин, резервни ножове или дори обръщане на място. Техният кош за трева вече е стотици литри, дори са способни да се обръщат на едно място и благодарение на индустриалния тип двигатели можете да планирате наистина за дълго време с тези машини.

Ездач

Машина с единствено предназначение, която само коси и мулчира трева, тъй като няма кош. Окосената трева остава на парцела под формата на мулч. Двигателят е под седалката, а капакът на ножа е в средата или отпред. Прецизното кормилно управление позволява лесно и удобно маневриране, и моделът може да се използва на много неравен терен.

Градински трактор

Под класическия градински трактор е разположен покрития нож на косачка. За съжаление, това означава ограничения по отношение на маневреността, но това се компенсира от широк спектър от аксесоари и приложения. Можете да прикрепите градинска количка, валяк, снегорин или въртяща брана. В същото време окосената трева влиза в специален контейнер, който е стандартен аксесоар към повечето трактори.

Предлагат се модели мощност от 1.6 кс, стигат до 22кс, понякога дори и 48 кс.

Ако теренът Ви е по-малък и равен, са достатъчни моторни машини с до 15 кс. Ако обаче въпросният район е хълмист, по-тежък терен, тогава се препоръчва по-мощен двигател, поне 20-25 кс.

Ширината на режещата глава се избира според размера на парцела. Колкото по-голяма е площта на рязане, толкова по-мощен трябва да бъде и двигателят. Това е така, защото осигурява не само задвижването, но и самото косене.

Размер на ножа от около 60 см е достатъчен за парцели от 500 м²
Между 70 и 90 см е идеален за парцели около 1000 м²
Размери между 90 и 105 см са подходящи за парцели от 2000 м²
За площи, по-големи от 2000 м², е препоръчително да използвате машина с режеща дължина от 120 cm или повече.

Други важни параметри

Ако имате голяма площ и не искате да изпразвате коша често, заслужава си да изберете поне 200 литра. За големи парцели и професионални машини са подходящи поне 300 литра.

Най-малките трактори тежат между 65 и 200 кг. Предлагат се средно тежки между 200 и 500 кг, и най-тежките са над 500 кг.

Най-евтините машини имат 1 острие, но стандартното оборудване е 2 ножа. Можете също да изберете синхронизирани ножове за най-ефикасно косене на тревата. Те работят заедно, и изтласкват окосената трева през един централен улей или страничен канал.

Казано накратко, колкото повече са металните части, толкова по-добро е качеството на трактора. По-евтините обикновено са от щампована ламарина. Здравата конструкция от стомана и различни сплави е по-издръжлива и по-дълготрайна. Колкото повече аксесоари използвате, от толкова по-здрава конструкция се нуждаете. Най-важната част от капака на косачката, ножът, също трябва да бъде изработен от висококачествен и издръжлив материал (в идеалния случай закалена стомана).

Новости, за които непременно трябва да знаете

Можете да използвате теглича за количка, ако имате овощна градина или имот с различни дървета. В идеалния случай помислете за тази опция, когато избирате трактор и изберете по-мощни модели.

Ще оцените приставката за сеялка, ако искате да засеете по-голяма площ, например със семена за трева, и след това да наторите. Ако това все още не е достатъчно, можете също лесно да насипете заледена алея със сол през зимата.

Най-лесното и евтино решение е ръчната скоростна кутия. Идеален са за равни терени без препятствия. Всяка предавка трябва да се включва ръчно и винаги трябва да бъде спирана и рестартирана на избраната предавка. При по-високи предавки може да използва твърде много сила при потегляне.

Напълно автоматичната трансмисия се нарича хидростатична трансмисия. Това е по-скъп вариант, но си заслужава за удобство. За управление са необходими само два педала, един за напред и един за назад. Скоростта се определя от силата на педала. Междинната стъпка между тези типове е вариаторът. Трябва само да превключвате между напред и назад по време на движение, а предавките се управляват от лост или педал, подобно на хидростатичните трансмисии.

През зимата ще оцените и факта, че можете да прикачите снегорин към трактора и да се отървете удобно от снега. Можете да използвате въртящата се четка, за да почистите тротоара за броени секунди. Трябва само внимателно да паркирате колата си, за да я не повредят хвърчащите камъни. През лятото можете да инсталирате валяк, вертикална фреза или евентуално гребло. Те може да зависят от типа на тракторната косачка.

Мулчиращата глава позволява ефикасно мулчиране, което е идеален начин за наторяване на почвата и снабдяване с необходимите хранителни вещества. Тревата остава на повърхността и осигурява естествена защита срещу дехидратация през летните месеци. Отвеждащият канал трябва да има проста форма, без големи ъгли или кривки. Това е единственият начин тревата да преминава ефективно. В противен случай не само ще се запуши проходът, но и главата на косачката ще спре и всичко ще трябва да се почиства на ръка.

Възможността за хвърляне на тревата настрани, назад или в коша е друга полезна функция. Кошът е идеален, например, ако имате единична събирателна точка или компостна купчина. Ако използвате сено или имате мулчираща глава, по-полезни ще Ви бъдат изхвърляне назад или настрани, директно далеч от капака на косачката.

Темпоматът е по-усъвършенствана функция, която следи зададената скорост по време на косене. Това означава, че не е нужно да давате или отнемате газ при работа.

Бъдете внимателни

Уверете се, че ръчките за управление са леснодостъпни и особено трансмисията е лесна за работа. Също така проверете колко удобно седите и дали имате налични всички настройки, които са Ви нужни. Контролните уреди трябва да са здрави и изработени от твърда пластмаса или метал, за да се избегнат злополуки. След косене е добре да почистите капака на косачката. Това може да стане с вода или механично (просто извадете всичко и го избършете). Почистването с вода е по-бързо, но не толкова нежно към лагерите. Механичното почистване е по-добро и по-обстойно.

Както при всички моторизирани машини, работните течности трябва да се доливат и сменят. Препоръчва се и смяна на свещи и филтри преди сезона. Периодичните сервизни обслужвания са различни за всеки трактор и трябва да се информирате за това от ръководството или да се консултирате директно с търговеца или производителя.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме тракторите-косачки, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалния за Вас трактор-косачка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя тракторна косачка е най-подходяща за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!