Как да закупите украса за аквариум?

Планирате да си вземегте аквариум и мислите ли за бъдещия дизайн? Не забравяйте да проектирате декорация, които е както визуално приятна, така и полезна за водните любимци.

Планирате да си вземегте аквариум и мислите ли за бъдещия дизайн? Не забравяйте да проектирате декорация, които е както визуално приятна, така и полезна за водните любимци.

Време за четене 4 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

Видове декорации

Аквариумни камъни

Камъните за аквариум осигуряват предимно подслон за малки рибки и други водни създания, а също така създават приятна среда.

  • Естествени или изкуствено произведени

  • Подходящи както за малки, така и за големи аквариуми

  • Преди поставянето в аквариума, камъните трябва да се преварят

Аквариумно дърво

Аквариумното дърво служи и като скривалище и в същото време прави околната среда по-приятна.

  • Декоративен характер

  • Естествено или изкуствено

  • Също трябва да се превари

Фон на аквариум

Вече се предлага самозалепващо се фолио, което служи и като фон на аквариум. Създава приятна атмосфера и е практично. Някои видове риби се чувстват по-добре в аквариум с фон, тъй като създава естествена среда за тях.

  • За малки и големи аквариуми

  • Може да се избере и 3D фон

  • Може да се залепи вътре или извън аквариума

Можете също така да закупите аквариумна коренова система, чакъл или растения. Коралите или мидите обаче не трябва да се поставят в сладководни аквариуми, тъй като не са подходящи за тази среда.

Параметри

Материал Аквариумните декоративни елементи могат да бъдат естествени, т.е. истински растения, камъни, дървета или корени, обработени по такъв начин, че да могат да бъдат поставени в аквариума и да не вредят на растенията или животните. Изкуствената декорация най-често се изработва от два вида материали: Керамична декорация - керамиката се използва за създаване например на корени, скали и кухи камъни или навеси. Декорация от полиестер – на пазара можете да намерите цели скални образувания от полиестерна смола, римски руини, черепи, пясъчници или потънали кораби.

Ако е възможно, определено се опитайте да използвате по-естествени аксесоари, особено когато става въпрос за растения. Те не само почистват водата, но и предотвратяват растежа на водорасли и произвеждат кислород.

Размер Преди да закупите украсите, измерете Вашия аквариум или проверете размерите на аквариума, който търсите в интернет. Понякога коренът или стволът на декоративно дърво може да бъде много по-голям от аквариума, който сте избрали. Производителят трябва да посочи размерите за всеки артикул, за да можете лесно да проверите дали има достатъчно място. В зависимост от размера на задната стена на аквариума изберете желания размер тапет или фон на аквариума.

Често допускани грешки

Много начинаещи правят грешката да не преварят достатъчно новата декорация, която след това оцветява водата в кафяво. В някои случаи веществата, отделяни от орнаментите, могат да навредят на растенията и рибите, така че всички закупени орнаменти трябва да бъдат добре почистени и преварени в гореща вода. Декорацията обаче може да обезцвети водата дори след многократно варене. Въпреки това, няма място за притеснение, водата ще бъде пречистена в рамките на няколко часа с подходяща филтрация.

Моля, вземете под внимание: Водните растения са необходими дори и при по-малките 10 или 20 литрови аквариуми, те имат особено важна роля. Аквариум без растения не издържа дълго, а празната околност е разочароваща и за рибите.

Освен това е добре да поставите подходящ субстрат в аквариума, като качествен чакъл, пясък или камъни. Никога не поставяйте остри предмети като заострени камъни в аквариума, тъй като рибките могат лесно да бъдат наранени. Уверете се, че има достатъчно скривалища. Например, ако отглеждате риба със скариди, трябва да сте сигурни, че те имат къде да се скрият от по-големите обитатели. Ако не направите това, рачетата ще изчезнат от Вашия аквариум, тъй като понякога стават за храна. Това може да се случи и когато по-големи риби живеят с по-малки в един аквариум. Някои риби са агресивни и могат да атакуват другите.

Търсите декорация, която да функционира и като помпа за аериране? Такива украси са оборудвани с въздушен компресор и могат да се използват както в сладководни, така и в морски аквариуми.

Често задавани въпроси

Производителят трябва винаги да включва тази информация в описанието на продукта. Ако това не е така, не се колебайте да се свържете с производителя.

Ако искате живи растения във Вашия аквариум, това не е възможно без подходящ субстрат. Растенията няма да имат за какво да се придържат и няма да получат нужните им хранителни вещества.

Разбира се, това не е проблем, но се уверете, че в аквариума има възможно най-много естествени декорации. Така рибките и другите водни животни ще бъдат по-щастливи.