Как да си купите автомобилни гуми?

Преди да смените гума или да закупите нов комплект, е необходимо да се запознаете с много параметри, които за много шофьори не са ежедневие, а задача, която се случва веднъж или два пъти годишно, така че си струва внимателно да проучите различни данни и изисквания за безопасност, понеже основен приоритет при шофиране са сигурността по пътя и избягването на злополуки.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
  • Колко струва една гума и какви данни носят различните типове?
  • Какво да вземете предвид, за да определите лесно ширината на гумата, индекса на скоростта и спирачния път?
  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
  • Какви превантивни функции за безопасност може да има гумата?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!


Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип гума искате да купите, първо размислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов продукт.
Помислете кои параметри сте обичали и какво Ви е харесало по-малко в гумите, който сте използвали преди; вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт и прочетете за някои модели, за да разберете кои продукти са най-търсени.
За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най - необходимите функции, които Вашите гуми непременно трябва да притежават.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Автомобилни гуми и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Като първа стъпка в избора си, решете дали искате да закупите гума за лека кола, лекотоварен автомобил или офроуд употреба (задвижване на четирите колела).
При избора може да имате няколко въпроса, например какво Ви казват цифрите отстрани на гумата? Отстрани на гумите има посочена специфична за типа информация. При смяна на гуми препоръчваме Ви да изберете гума, която отговаря на препоръчаните от производителя на автомобила параметри. Ако не знаете точния размер, който отговаря на вашия автомобил, можете бързо да прочетете тази информация в ръководството за употреба или в интернет.Най-важните аспекти

Цена
Тип
Ширина
Височина
Диаметър
Товарен индекс
Скоростен индекс
Индикатор за износване

Други важни параметри

DOT номер
Маркировки на ЕС
Производител
Зимни гуми

Новости, за които непременно трябва да знаете

На нашия сайт можете да изберете гуми с аварийни свойства или гуми с повишена товароносимост.

Устойчивата при спукване гума може да измине до 250 километра (в зависимост от теглото на превозното средство) след спукване, при каране с максимална скорост до 80 км/ч. Тези видове гуми са изработени с подсилена странична стена и гума със специален термоустойчив състав. Благодарение на подсиленото окабеляване гумата остава на джантата дори след пълна загуба на налягане.

Гумите за екстремен товар има по-висок индекс на натоварване от обикновените модели. Поради допълнителното подсилване, гумата е по-издръжлива от подобните видове, така че си струва да изберете такава гума например за големи натоварвания или трудни пътни условия.

Бъдете внимателни

Едно от най-важните неща, за да запазите гумите си в безопасност е: веднъж месечно проверявайте налягането в гумите, преди да започнете да шофирате! Препоръчаното налягане на гумите можете да намерите от вътрешната страна на вратите, в жабката или близо до капачката на горивото. Не използвайте стойността, отбелязана на страничната стена на гумата, тъй като това показва максималното налягане за типа!

Огледайте внимателно гумената повърхност за пукнатини, срязвания или издутини. Ако намерите такива, си струва да смените гумата навреме.

Трябва също да проверите дали гумата се износва равномерно по протектора. Неравномерното износване може да означава лоша настройка на шасито, износени амортисьори или недостатъчно или прекалено напомпани гуми.
Признак за недостатъчно напомпана гума е, когато се вижда износване около двата ръба на протектора и по-малко износване на гумата в средата. Прекалено напомпаната гума пък се износва по обратния начин, ръбовете остават в по-добро състояние, докато вътрешността на протектора е износена. Независимо дали ги карате меки или прекалено напомпани, с това може да намалите много живота гумите си, така че е препоръчително винаги да държите гумите си с налягането, определено от производителя на автомобила!

Изберете гуми с индекс на тегло, който съответстват на теглото на автомобила. Поради едно евентуално претоварване гумите се загряват повече, което може да доведе до преждевременна повреда.

Проверявайте доколко е износена гумата! Ако купувате гума, която няма индикатор за износване, можете да определите най-точната стойност с дълбокомер. Можете също да използвате монета за бързо, но не и най-точното измерване, но не можем да препоръчаме този метод на никой с чисто сърце, той може да служи само като извънредно, бързо решение.

Препоръчваме винаги да избирате възможно най-добрата гума, която бюджетът Ви позволява. Не си струва да пестите от качеството при избора на гуми, това е един от най-важните фактори, що се отнася до безопасността на пътя. Когато избирате правилната гума, винаги следвайте размера на гумите, препоръчан от производителя на автомобила. Различаващ се от това размер може да има забележим ефект върху маневреността на Вашия автомобил.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме гумите, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко.
След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови :)

Надяваме се, че сте успели да намерите най-идеалната за Вас гума, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие.
  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най–евтиния.
  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта.
  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне.
  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори.

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя гума е най - подходяща за Вас.
Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!