Как да си купите дънна платка?

Дънната платка е базата, която свързва компонентите на Вашия компютър, затова изборът на правилния тип за Вашите нужди се отразява на целия компютър в много отношения. Всички компоненти, необходими за работата на компютъра, са свързани по някакъв начин към дънната платка. Размерът й определя какъв вид компютърна кутия можете да изберете, броят на конекторите ограничава с колко модули можете да я свържете, а процесорният цокъл позволява включване на само определени видове процесори.

Дънните платки - особено версиите от висок клас - често имат многобройни функции, а цената им може да варира от 100 лв до над 2000 лв.

В нашето ръководство искаме да отговорим на най-важните въпроси, когато търсите дънна платка, за да можете да намерите типа, който работи най-добре за Вас, и да дадете толкова пари, колкото са необходими, за да се наслаждавате на работата на компютъра си.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
  • Колко струва една дънна платка и какви функции има всяко устройство?
  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, размера и типа на конекторите?
  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
  • Какви превантивни функции за безопасност и здравни отражения може да има една дънна платка?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете дънната платка, която най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип дънo искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашето ново устройство.
Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти.
За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата дънна платка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория дънни платки и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Едно от първите и най-важни неща е да изберете правилното процесорния цокъл, така че процесорът, който е една от най-важните части на Вашия компютър, да може да бъде свързан към дънната платка. Както при процесора (връзка към ръководството за процесора), при закупуването на дънo имате избор между модели от двата основни производителя, AMD и Intel. Независимо дали предпочитате процесор на AMD или Intel, можете да намерите широка гама продукти и на двата производителя. Най-важното обаче е, че дънната платка и процесорът трябва да имат един и същ цокъл (може да ги срещнете и като сокет). Продуктова гама на AMD в момента се базира на AM4 цокъл, докато моделите на Intel (в зависимост от поколението на процесора) са използват съответно LGA 1151, LGA 1151v2 и LGA 1200.

Размерът на дънната платка също е решаващ. Повечето дънни платки се предлагат в един от трите стандарта за оразмеряване: ATX, Micro-ATX и Mini-ITX (да, Mini в този случай е по-малък от Micro). Ако искате кутията на компютъра да заема по-малко място, изберете дънна платка Micro-ATX или Mini-ATX. Недостатъкът обаче е, че ще разполагате с по-малко PCI Express конектори и Ram слотове за разширение на дънната платка.


Най-важните аспекти

Цена
Процесор
Размер
Конектори

Други важни параметри

RAM слот
Слотове на дънната платка
Чипсет
Звук
Дизайн

Новости, за които непременно трябва да знаете

В следващите абзаци представяме някои функции, които заслужават повече внимание наред с многото допълнителни функции:

Прекъсвач за включване/изключване на дънната платка: може да бъде полезен за компютърните техници по време на процеса на сглобяване или за тези, които често провеждат тестове за мощност без PC кутия. Това е опция, най-приложима при професионална употреба.

Диагностичен LED дисплей: кратките звукови сигнали, когато издава компютърът при включване, предоставят полезна информация. Дължината и броят на звуковите сигнали дават обратна връзка за правилната работа на системата или за възникнала грешка. При някои дънни платки от среден и висок клас този звуков сигнал е заменен от дву- или трицифрен LED дисплей. Кодът на дисплея може да Ви помогне да идентифицирате по-лесно източника на проблема, независимо дали сте забравили да включите кабел при сглобяването на компютъра, дали компонентът не е свързан правилно, или някой компонент на компютъра е дефектен.

Вградена безжична мрежова карта: ако нямате кабелен достъп до интернет близо до компютъра си, ще имате непременно нужда от такава. Ако нямате такава интегрирана в дъното, можете да монтирате допълнителна Wi-Fi карта към компютъра.

Двоен Ethernet порт: докато един гигабитов (10/100/1000) Ethernet порт осигурява достатъчна честотна лента, два порта могат да бъдат полезни за тези, които искат да използват компютъра като сървър.

Бъдете внимателни

Във всички случаи помислете от кои допълнителни функции се нуждаете наистина. Например, ако се свързвате с интернет най-често с кабелна връзка, не си струва да харчите допълнителни пари за дънна платка, която включва безжична мрежова карта. От друга страна е далновидно решение, ако можете да изберете най-новото поколение USB портове (USB Type-C и USB 3.1 Gen 1 или USB 3.1 Gen 2), за да можете да използвате новата конфигурация без ограничения.

Ако искате да планирате и сглобите свой собствен компютър и да използвате процесор Intel, ще Ви трябва дънна платка с чипсет Z390 или Z490 и процесор, завършващ на "K" (като Core i7-10700K). Изборът на процесор AMD ще улесни нещата, тъй като всички процесори от текущото поколение Ryzen поддържат овърклок, а от чипсетите само версиите от по-нисък клас (A300 и A320) не позволяват потребителско сглобяване.

Разбира се, при ежедневна употреба не е добра идея да претоварвате процесора, тоест да пренастройвате мощността над заводските стойности. За да може процесорът да работи с по-висока честота от фабрично настроената, не е достатъчно просто да увеличите честотата, а трябва и да уголемите радиатора на процесора. Също така ще имате нужда от по-качествена дънна платка. Като се имат предвид тези допълнителни разходи, може би по-добре е да похарчите повече за фабрично по-бърз процесор.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме дънните платки, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко.
След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас дънна платка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие
  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината
  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта
  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне
  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя дънна платка е най-подходяща за Вас.
Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!