Как да си купите кафемелачка?

Един от най-добрите начини да се насладите на кафето си е да смилате кафените зърна непосредствено преди да направите кафе. Известно е, че кафето губи от пълния си вкус и аромат скоро след смилането, главно поради липса на подходящо съхранение. Използвайте собствена кафемелачка, за да мелите кафе в момент и по начин, който предпочитате, тя ще Ви е от полза и ако изпробвате различни методи за приготвяне на кафе.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
 • Колко струва кафемелачката и какви параметри има всеки модел?
 • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида и материала на уреда?
 • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
 • Какви превантивни функции за безопасност може да има една кафемелачка?


  Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете каква кафемелачка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов модел.
Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти.
За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата кафемелачка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Кафемелачка и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Важно съображение при избора на кафемелачка е личният Ви навик да приготвяте кафе с кафемашина – например кафемашина с ръчка, френска преса, кубинска кафеварка. Всяка от тях предполага различна финост на смилане, но като цяло, колкото по-фино искате да смелите кафето си, толкова по-качествена мелачка ще Ви трябва. В противен случай съществува риск кафето да не бъде смляно достатъчно добре или да изгори по време на смилането.

Ако използвате еспресо машина с висока мощна, струва си да инвестирате в качествена мелачка, която смила кафето до желаната грапавост/финост, без да го изгаря. Ако все още не сте запознати с това, Вашата кафемашина колко фино изисква (например използвате френска преса, която изисква едро смлени кафени зърна), по-проста и по-евтина мелачка ще Ви свърши добра работа първоначално.


Най-важните аспекти

Цена
Тип
Метод за мелене
Оформление и материал

Други важни параметри

Мощност
Размер
Тегло
Обем
Ниво на шума
Скорост на мелене

Новости, за които непременно трябва да знаете

Кога да смилате кафето?

В идеалния случай кафето трябва да се мели непосредствено преди варенето, тъй като веднага щом започне меленето, прахът бързо абсорбира влагата от въздуха, което ускорява процеса на окисление толкова много, че кафето може да загуби оригиналния си вкус и аромат един час след смилането – затова е важно подходящото, херметично съхранение.

Как да смиламе кафе правилно?

Различните видове кафе изискват различна финост на смилане. Можете да се насладите на вкуса и аромата на кафето още повече, като го смилате правилно за определения тип кафе. Фиността на смилане също трябва да се регулира в зависимост от използваните кафени зърна, по-точно от маслеността им и степентат на изпичане. По-тъмно изпечените трябва да се смилат по-едро, а по-светлите - по-фино.

Много грубо смилане е подходящо за приготвяне на студено кафе, когато кафето се приготвя чрез накисване и изцеждане.

Малко по-финото, но все още едро смилане е подходящо за приготвяне на еспресо кафе. Текстурата му е подобна на по-едро брашно или пясъчни зърна.

Средно едро смляното кафе, разположено между грис/захар и едро брашно, е подходящо за приготвяне на мока.

Много финото смилане е подходящо за приготвяне на турско кафе, текстурата му е подобна на брашното.

Грубостта на смилане трябва да бъде съобразена с вида на напитката. Различните мелещи технологии дават и различни крайни продукти, така че когато избирате мелачка, прегледайте настройките за финост на смилане, за да може избраната от Вас мелачка да обработва зърната съгласно Вашите нужди.

Бъдете внимателни

Ако кафето прегрее и изгори, ароматът му ще се развали, така че не бързайте, особено в случай на метални мелачки. Ако трябва да смелите кафето много фино, смелете го на прекъсвания, така че металът да се охлади малко и кафените зърна да не загорят.

Как да почистите кафемелачката?

Кафените зърна отделят масла, които се окисляват с течение на времето и могат да имат неприятна миризма. След това масленият остатък, отложен в мелачката, би повлиял неблагоприятно на последващото смилане. В идеалния случай почиствайте мелачката след всяко смилане, но поне всеки ден. Почистете системата за смилане механично или с четка. Почиствайте я по-обстойно веднъж месечно, като смелите сух ориз вместо кафе или със специални почистващи таблетки, които абсорбират натрупаните масла.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме кафемелачките, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко.
След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови :)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас кафемелачка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие
 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината
 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта
 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне
 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя кафемелачка е най-подходящата за Вас.
Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!