Как да си купите прахосмукачка?

Поддържането на чистотата е незменна част от нашия живот. Използването на прахосмукачки и почистващи машини е обичайна практика за домакинствата и работните места, но с избора на правилните уреди тази задължителна и монотонна задача задача ще бъде значително облекчена.


Правилно може да бъде избрана не само цената, но и ефективността, размерът и теглото на устройството, също ергономичността му, и това в крайна сметка би могло да Ви убеди, че почистването с прахосмукачка не е чак толкова неприятна задача!

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
  • Колко струва една прахосмукачка и какви функции има всеки уред?
  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, типа, дизайна, как се съхранява в нея прахта и източника на енегрия за прахосмукачката?
  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
  • Какви превантивни, безопасни функции и здравни ефекти може да има една прахосмукачка?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете прахосмукачката, която най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип прахосмукачка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред по време на негова употреба.

Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти.
За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата прахосмукачка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория прахосмукачка и уреди за почистване и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Определете приблизителната сума, която можете да похарчите и след това помислете колко често и в какъв тип дом ще използвате новата прахосмукачка. Като имате предвид начина си на живот и личните си нужди, изберете продукта, който работи най-добре за Вас.

Например, прахосмукачка, която може да се използва ефективно в дом с просторни съседни зали, може да не е подходяща в къща с няколко етажа и с много килими. Освен това може да помислите дали искате да почиствате няколко пъти седмично за по-кратък период от време или само веднъж в седмицата, но тогава по-ефективно, по-дълго и по-задълбочено. Също така има значение дали ще използвате прахосмукачката само на закрито или евентуално на открито, като например на тераса или двор, тъй като това може да причини попадане на повече мръсотия в торбата за прах, която ще трябва да се сменя по-често. В този случай си струва да се спрете на модели с контейнер за прах с по-голям капацитет.

Освен това си заслужава да вземете предвид следните:

На какъв под ще я използвате?
Помислете за избора на типа прахосмукачка в зависимост от това, дали ще я използвате най-вече за твърди подове, паркет или килими. Помислете какъв тип подово покритие доминира в дома Ви и въз основа на това изберете правилния тип прахосмукачка.
За твърда повърхност без килим са достатъчни дори обикновени електрически метли, докато за по-дебел килим или силно замърсена повърхност се препоръчва използването на по-мощен уред за ефективно почистване. За чувствителни подове, като паркет, изберете глава за прахосмукачка, която не драска повърхността благодарение на четките на нея. Уреди с функция за мокро почистване могат да бъдат добър избор за силно замърсени пространства, като коридори или трапезарии.

Колко често почиствате с прахосмукачка?
Струва си да прецените каква ще бъде честотата на почистване с прахосмукачката в зависимост от начина Ви на живот, и спрямо това да подберете характеристиките на Вашия нов уред. Там, където живеят повече хора в домакинството и често влизат и излизат от къщата, акумулаторна ръчна прахосмукачка или пък прахосмукачка робот може да бъде подходящ избор. Ако мръсотията най-често се концентрира в определена зона, като кухнята, най-доброто решение е да вземете прахосмукачка за трохи. За седмично почистване - визирайки случая, когато жилищното пространство не е пренаселено, и е достатъчно да се чисти с прахосмукачка веднъж седмично - обикновена прахосмукачка с кабел е достатъчна.

С колко етажа е Вашият дом?
Има редица лесни за употрбе, леки и маломощни акумулаторни прахосмукачки, които имат адекватна всмукателна мощност и дълъг живот, и са способни на ефективно и грижовно почистване на различни повърхности. Освен това не е лоша идея да набавите отделни видове прахосмукачки за отделните етажи. Например, ако на горния етаж има стаи с паркет които не се замърсяват бързо, може да е достатъчно да закупите лека електрическа метла, докато на долния етаж - където подът се замърсява повече и се нуждае от ежедневно почистване - функцията за мокро почистване и висока производителност могат да са по-добър вариант.

Какви други повърхности бихте почистили с прахосмукачката?
Също така е важен въпрос дали търсите подходящия уред за почистване на различни повърхности или просто за почистване на пода. За много продукти производителят добавя допълнителни глави и четки, с които можете да почистите всичко от мека мебел до завеси и колата си с прахосмукачката. На пазара се предлагат и няколко вида акумулаторни ръчни прахосмукачки с вградена в дръжката вадещ ръчен модул. С такъв модел можете едновременно да разрешите както почистването на пода, така и бързото почистване на по-малки повърхности.

Вертикална прахосмукачка или традиционен дизайн?
Вертикалните прахосмукачки са подходящи преди всичко за ефективно почистване на големи пространства, тъй като не е необходимо да се адаптира към дължината на кабела. За разлика от това, традиционните прахосмукачки с кабел по време на употреба се изтеглят зад вас с помощта на дълга, гъвкава тръба.
Безжичните прахосмукачки обикновено са леки акумулаторни или батерийни прахосмукачки с опростен дизайн. Те са удобни и експедитивни при употреба, но само по-мощните модели са подходящи за по-основно почистване, а продължителността на една чистене зависи от живота на батерията.
Някои безжични прахосмукачки, като ръчните прахосмукачки, са идеални за почистване на по-малки, по-трудно достъпни зони (като ъгли, стълби, процепи, интериор на автомобили) поради своя размер и дизайн.

Като цяло, какъвто и дизайн да изберете, не забравяйте да проверите какви допълнителни аксесоари и смукателни глави доставя производителят към избраната от Вас прахосмукачка, за да можете да я използвате дългосрочно и ефективно за почистване на всяка точка на Вашия дом, дори труднодостъпните зони.

Със или без торбичка за прах?
Прахосмукачките без торба за прах се почистват изключително лесно, тъй като поради фиксирания контейнер това става без да се генерират излишни отпадъци, освен това щадят и портфейла, спестявайки допълнителните експлоатационни разходи, неизбежни при прахосмукачки с торба за прах. При първите, изпразването е малко по-усложнено от другите, предлагащи бърза смяна на торбата за прах. Има и такива машини, които могат да се използват със или без торба за прах.


Най-важните аспекти

Цена
Вид
Събиране на праха
Двигателна и всмукателна мощност
Напрежение на акумулатора

Други важни параметри

Размери
Ниво на шума
Тегло
HEPA филтър
Мокро почистване

Новости, за които непременно трябва да знаете

Все повече марки предлагат безжични модели или такива, които могат да се използват както с акумулатор, така и с кабел. Едно от най-големите предимства на използването на безжични прахосмукачки е, че нямат кабели, които могат да пречат на пътя на почистване, така че можете лесно да преминавате от стая в стая. Те също така обикновено са по-леки от другите прахосмукачки, което ги прави по-лесни за използване в етажна къща.

Много ръчни прахосмукачки имат модулна прахосмукачка за трохи, така че можете да използвате два уреда в един, в зависимост от това дали искате да почистите по-голяма площ или бързо и лесно по-малка част от пода, например кухненски плот.
Популярните прахосмукачки днес включват роботизирани прахосмукачки, известни още като почистващи роботи, които правят почистването още по-лесно, като Ви помагат да спестите време за почистване. Всеки сам си решава на какви интервали да задава програмата за почистване, дори далеч от дома.

Много акумулаторни прахосмукачки имат литиево-йонна технология. Тези устройства, захранвани от мощни акумулатори, Ви помагат да почиствате бързо и ефективно с дълъг живот и кратко време на зареждане.

Благодарение на системата EasyClean при някои продукти производителят осигурява лесно отстраняване и почистване на четката на прахосмукачката и лесно изпразване на контейнера за прах.

Бъдете внимателни

Както при всички домакински уреди, когато използвате прахосмукачка, е важно е да следите както за собствената Ваша безопасност, така и за тази на уреда.

Когато използвате жична прахосмукачка, обърнете специално внимание на целостта на кабела на прахосмукачката, докато прахосмукачката се използва, т.е. работи под напрежение.

Ако сезонните алергии или чувствителността към прах и акари са ежедневен проблем за Вас, помислете за качествата на прахосмукачките от тази гледна точка. Можете да изберете прахосмукачка, снабдена с HEPA филтър, като в този случай не забравяйте да сменяте или почиствате филтъра поне на всеки шест месеца, а дори и по-често, ако имате тежка алергия. Не е за пренебрегване фактът, че можете дори да спестите пари, като използвате прахосмукачка с миещ се филтър.

Ако имате домашни любимци, можете да изберете прахосмукачка със специална четка за събиране на косми, която събира животинските косми, а дизайнът на четката позволява лесно почистване.

Има и друга удобна функция разработена за семейства с деца, понеже някои устройства имат отделен контейнер за детски играчки, така че можете да избегнете случайно засмукване на малки играчки и впоследствие търсене в контейнера за прах.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме моделите прахосмукачки, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко.
След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас прахосмукачка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите.
Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие
  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината
  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта
  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне
  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя прахосмукачка е най-подходяща за Вас.
Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!