Как да си купите лаптоп?

Лаптопите все повече заменят настолните компютри поради своята преносимост. Помагат Ви да работите и да учите, а вариантите с параметри поддържащи игри са чудесна възможност да се отпуснете през свободното време. Не е все едно обаче дали планирате предимно употреба за игри, сърфиране или офис задачи.


• Диа, редактор, Pazaruvaj.com

• Време за четене: 8 минути

Тип

Лаптоп за игри

Най-важният компонент при геймърските лаптопи е графичната карта, която трябва да бъде външна, от дискретен тип, а не интегрирана. През повечето случаи лаптопът не дава големи възможности за тунинг (хардуерно надграждане), така че си струва да изберете възможно най-мощния вариант – това се разпознава по номера на модела на графичната карта. Ако искате да играете по-стари игри от CD/DVD носител, изберете лаптоп с оптично устройство.

Процесорът е също основно определящ за прозводителността – лаптопи с Intel Core i7, например, могат да се справят с най-новите заглавия, докато тези с Intel Core i5 поддържат само по-простите игри и са по-приложими за офис употреба.

+ Висока производителност
+ Отличен дизайн

- По-висок ценови диапазон

Геймърски лаптоп

Лаптоп за офис задачи

Най-доброто решение за работа е лаптоп с докинг порт, към който можете да свържете всички периферни устройства (монитор, мишка, клавиатура) с един кабел. Офис лаптопите са по-скромни, с ограничена производителност - но предимството е по-ниската цена. От по-мощни машини биха се заинтересували графичните дизайнери, понеже те се нуждаят от повече RAM, SSD памет и мощни графични карти, за да съставят видеоклипове и да моделират с графични редактори.

Всеки, който пътува често, ще оцени леките и по-малки нетбуци, имащи с до 14-инчов диагонал на екраните.

+ Достъпна цена
- По начало неподходящ за използване с високопроизводителни програми

2-in-1 лаптоп

Конвертируемите лаптопи 2 в 1 могат да се обръщат или дисплеят може да се отдели от клавиатурата и да се използва като таблет благодарение на сензорния екран. По този начин те дават възможността да се използват не само за работа – например за презентации - но и у дома, примерно при готвене или за гледане на филми.

Притежават добра съвместимост и са лесни за използване, което ги прави подходящи и за ученици.

+ Може да се използва и като таблет
+ Компактен размер

- По-ниска производителност

2-in-1 лаптопи

Лаптоп със сензорен екран

Можете също да намерите сензорен екран на лаптопи с фиксиран дизайн. Те обаче не могат да се използват изцяло като таблети и обикновено са по-тежки от лаптопи 2в1. Тези устройства се предлагат с размер на екрана до 17,3 ", така че ако искате по-голям дисплей и имате нужда от повече мощност, те ще Ви ползват по-добре от лаптоп 2 в 1.

+ По-голям диагонал на екрана
+ Повече мощност
+ Не може да се отдели от клавиатурата

- По-голямо тегло

Лаптопи с тъчскрийн

Параметри

Процесор
Процесорът е може да се счита за сърцето на лаптопа, той контролира всички процеси. Производителността на устройството зависи преди всичко от този компонент. Стойността му е дадена в GHz, но скоростта на процесора зависи и от други фактори. Често стойността на GHz е включена в суфикса Turbo / TurboBoost. В този случай процесорът може да увеличи максималната честота за кратко време при натоварване.

Броят на ядрата също е важен параметър. Двуядрен процесор е достатъчен за основна употреба, но за по-сериозни игри и приложения си заслужава да потърсите четириядрен процесор. Някои двуядрени процесори работят с технология hiper-threading, която създава две допълнителни виртуални ядра и те могат да работят като четириядрен процесор. По-мощните четириядрени процесори могат да направят същото, но само много тесен набор от програми, най-вече графичните и видео редакторите, могат да оползотворят възможностите на осемте ядра.

Най-мощните лаптопи днес се захранват от процесори Intel Core i7 и техният потенциал се използва от геймъри или хора, които често работят с видео и графики. Но дори и не толкова мощният двуядрен процесор е достатъчен за обикновени домашни или училищни нужди - задачи като писане на документи или сърфиране.

Оперативна памет (RAM)
RAM паметта служи за съхраняване на процеси и временни файлове на приложенията, включително операционната система. Колкото по-голям е размерът й, толкова повече програми може да изпълнява Вашият компютър наведнъж.
Днес 4 GB е базовият размер, достатъчен за повечето потребители. Може да се забележи ограничена мощност, когато например имате голям брой отворени табове в браузъра Ви едновременно с други работещи програми.
Идеалното е да имате 8 GB RAM, която може да се справи с повечето задачи, включително игри, и само професионалистите по сериозна графика или редактиране на видео се нуждаят от повече от това.

Харддиск
Твърдият диск съхранява всички потребителски данни. Традиционните въртящи твърди дискове са значително по-бавни и по-взискателни поради движещите се части.
SSD дисковете се отличават с по-добра скорост и издръжливост и са по-леки, като по този начин намаляват и общото тегло на лаптопа. Недостатъкът им е капацитета, тъй като трябва да плащате значително повече на GB в сравнение с традиционните твърди дискове. Независимо, онези, които нямат нужда от много място за съхранение на лаптопа, също е добре да поставят SSD в машината, тъй като разликата в скоростта на работа е значителна в сравнение с HDD моделите.
Заслужава си да изберете устройство с поне 128 GB памет. Евтините лаптопи често имат eMMC памет, която е само малко по-бърза от твърдите дискове, а цената спрямо капацитет е по-скоро като при SSD. Опцията за комбиниране на скоростта на SSD с капацитета на твърдия диск е да закупите външно устройство. Това Ви позволява да съхранявате данни, като снимки или филми, до които не е необходимо да имате постоянен достъп.

Графична карта
Графичната карта генерира графичния образ на екрана, и нейният основен компонент е графичния процесор, който се използва за бързо и ефективно извеждане на данните от графичната памет и по този начин изображението на екрана. Повечето лаптопи днес използват така наречената интегрирана графична карта, която е част от процесора. Те позволяват по-ниска консумация на енергия и по-ниски работни температури, но не постигат същата производителност като обособените външни карти.
Най-евтините дискретни графични карти не са значително по-мощни от обикновените интегрирани карти, но консумират повече енергия и са по-податливи на повреда. Дискретните графични процесори от по-висок клас осигуряват по-добра графична производителност, а най-съвременните модели се справят дори с най-новите игри с лекота при високи настройки.

Резолюция
Най-често срещаните дисплеи са HD (1366 × 768 pix) и Full HD (1920 × 1080 pix). Първият е абсолютния минимум и е стандарт сред по-евтините лаптопи. В този случай на екрана ще се побере по-малко информация и всеки пиксел ще се вижда от по-голямо разстояние от монитора. Full HD вече предлага сравнително висококачествен дисплей и достатъчно работно пространство, дори на по-големи екрани. Дисплеите с най-добро качество в момента имат резолюция 3840x2160 pix. В този случай геймърите трябва да изберат модела с най-мощна графична карта, за да могат да ги използват оптимално.
Можете също така да закупите различни видове прозрачно фолио, за да защитите допълнително Вашия дисплей. Освен класическите матови или гланцови, можете да закупите и антиотблясъчни модели, и също така наречените дискретни филтри, които ограничават ъгъла на видимост, така че хората седящи около вас да нямат възможността да виждат екрана Ви.

Батерия
В допълнение към капацитета на батерията в kWh (киловат час), животът на батерията лесно може да се провери в спецификациите на лаптопа. В повечето случаи посоченото време е валидно при половината от яркостта и извършване на основни дейности. Колкото повече задачи изпълнявате, толкова повече енергия се консумира от батерията, така например лаптоп, работещ осем часа по принцип, може да издържи час и половина при натоварване с мощна игра. По-мощните лаптопи изразходват същото количество енергия по-бързо, защото компонентите им логично се нуждаят от повече енергия.

По-важни опции
Уебкамера - много важен елемент при лаптопите, позволяващ видео разговори.
Оптично устройство - вече не се доставя по начало, и ако не можете без CD / DVD, все пак можете да изберете външно устройство.
Bluetooth - мрежово безжично свързване на аксесоари (като мишка, принтер).
HDMI-изход - позволява свързване към монитор и към повечето нови телевизори.

Поддръжка и сервиз

Капацитетът на батерията неизбежно ще намалее с времето и това явление може да бъде значително намалено, ако я използвате правилно. Не позволявайте на батерията да се разреди напълно, в идеалния случай при 10-15% от оставащия капацитет свържете лаптопа. Заредете напълно батерията, но не е препоръчително да оставяте лаптопа свързан към зарядното дни наред, така че от време на време го изключвайте от конектора. Някои компютри имат и специален режим на постоянна свързаност към мрежата, който поддържа батерията оптимално заредена до определен капацитет и по този начин удължава живота й.

Главно при по-често използваните лаптопи проверявайте, дали охладителните отвори са чисти. Задържаният в тях прах може да причини прегряване, което може да доведе до необратими повреди на компонентите, ако се остави вътре задълго. В идеалния случай почиствайте лаптопа си поне веднъж годишно при специалист и сменяйте термопастата на процесора. Това ще удължи живота на Вашия лаптоп с няколко години. За вентилационните отвори е необходим достатъчно въздух, така че не е препоръчително да го държите върху одеяло, където може да прегрее, трябва да се използва само на бюро или специална поставка - охладител за лаптоп.


Често задавани въпроси

Лаптопът ми е бавен и понякога се изключва, какво мога да направя?
Как да разбера дали моят лаптоп може да стартира игра/програма?