Как да си купите радиостанция?

Това е начин за бърза и надеждна комуникация на къси разстояния. С уоки-токи можете да поддържате връзка с Вашите спътници при екскурзии в провинцията, на магистралата или на спортни събития.


• Диа, редактор, Pazaruvaj.com

• Време за четене: 6 минути

Видове радиостанции

CB радиостанции

Първият от радиообхватите е т. нар. Citizens' Band, където не се изисква специално разрешение за употребата. CB честотната лента работи на 27 MHz и предлага 80 канала, като канал 9 е запазен за спешни повиквания. Обхватът на комуникацията варира от 2 до 15 километра. CB радиоапаратите се използват в повечето страни за пътни комуникации, като например в камиони, а също и в различни развлекателни дейности или строителни обекти.

+ Голям обхват
+ 80 налични канала

- Чести смущения
- По-висока цена

PMR радиостанции

Втори вариант на гражданския свободен обхват. PMR радиостанциите работят на честота 446 MHz, която е стандартна в цяла Европа. Най-често под формата на ръчни радиостанции "уоки-токи", които се използват в чужбина, например по време на ски или туризъм. Броят на каналите е 16.

+ По-слабо оползотворена честотна лента
+ Добро качество на звука

- По-малък обхват от 0,5-2 км
- По-малко канали

VHF и UHF радиостанции

UHF честотната лента (110-174 MHz) е запазена за квалифицирани радиооператори и се използва например от службите за спешна помощ или таксиметровите оператори. Той обаче съдържа и редица свободни честоти. Предимството е, че сигналът прониква добре през твърди препятствия като различни стени или метални конструкции, което прави UHF радиостанциите подходящи за използване в масивни сгради. Препятствия от природен характер, като височини и хълмове, са трудни за преодоляване от сигнала.
Така наречената висока VHF лента е 130-174 MHz, която също се използва примерно от самолетите за комуникация с диспечерите на въздушния контрол или пък от корабите в морето. Сигналът се разпространява добре в открит терен, но не може да проникне във застроени зони. VHF радиостанциите обикновено са доста масивни и често използват външни антени. Обикновеният потребител няма свободен достъп до този обхват.

+ Професионална употреба
+ За UHF, добро предаване на сигнал през сгради
+ Добър обхват на сигнала в открито пространство на VHF

- По-висока цена
- Малко общодостъпни честоти

Работата в UHF и VHF обхватите е възможна след резервация на честота, а също и с радио лиценз, който може да бъде получен след успешен изпит.

Параметри

Радио обхват
Този ключов параметър показва периметъра, на което радиото може да комуникира. Това зависи основно от работния обхват и поддържаните честоти. Базовите модели обикновено могат да комуникират в обхват от около 2 км, докато радиостанциите от висок клас могат да достигнат обхват до 10 км.
С данните за обхвата винаги трябва да се работи внимателно, тъй като действителното разстояние се влияе и от редица други фактори, като терен, плътност на застрояване и смущения от други сигнали. В гъсто населен град обхватът може да е по-малък от посоченото, докато в равнинен терен без препятствия може да е дори по-висок.

Брой канали
Каналите всъщност са подкатегория от поддържания спектър, защото са уникални и имат минимална разлика в честотите, достъпни в рамките на дадена лента. Имайте предвид, че някои радиостанции поддържат по-малко канали от поддържания обхват. Вярно е също, че докато някои ленти са безплатни за използване, други трябва да отговарят на различни условия. По-голям брой канали е особено изгодно в по-гъсто населени райони, където много канали могат да бъдат запазени от други потребители.

Мощност на предаване

Колкото по-висока е мощността на предаване, толкова по-добър е обхватът и качеството на връзката като цяло, но и консумацията на енергия се увеличава. Прекомерната мощност на предаване може да изтощи батерията на радиото ненужно. Тук няма пряка пропорционалност. Разликата в обхвата между 0,5 W и 4 W антени ще бъде два пъти по-голяма, но консумацията на енергия ще бъде 8 пъти по-висока при по-силния модел. Освен това, мощността на предаване е ограничена до 4 W в общодостъпните ленти.

Дизайн и издръжливост

Радиостанциите са предназначени за използване на открито, което разбира се крие риск от падане, контакт с вода или големи количества прах. По-евтините радиостанции обикновено имат минимална защита от вода с гумиран дизайн, който ги предпазва от леки падания. По-качествените радиостанции могат да издържат на по-груби условия, включително потапяне във вода или падане от височина от няколко метра.

Водо- и прахоустойчивостта на конкретен продукт може да бъде отразена в IP сертификата, който обикновено имат радиостанциите с по-високо качество. Устойчивостта на падания и удари обикновено се определя от самата конструкция, която трябва да бъде изработена от висококачествена и достатъчно здрава пластмаса по краищата, допълнена от слой гума, който абсорбира ударите.

IP сертификат
При моделите с IP сертификация ще видите означенията IPxx, първата цифра на която показва устойчивостта на проникване на твърди частици, а втората - водоустойчивостта. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добра е защитата. Например радио, което е устойчиво на лек прах и може да се използва във влажна среда, може да бъде сертифицирано по IP44, но трябва да има поне IP67 сертификация за запрашни сгради или в зони, където има риск от потапяне.
Радиостанциите също имат дисплеи с различно качество. По-евтините устройства обикновено показват само най-основната информация, като например избрания канал или състоянието на батерията. По-добрите модели имат LED дисплей, където можете да видите и по-подробна информация за честотите, силата на сигнала и различни по-разширени настройки. Интензитетът на подсветката и максималната яркост на радиодисплеите също са важни за осигуряване на четливост при директна външна светлина.

Уоки-токито не трябва да е твърде тежко, за да не Ви пречи теглото му при продължителна употреба. Ергономичността на радиото също е важна, тоест как лежи в ръката Ви. За обикновения потребител проектирането на радио не е толкова важно, освен ако не изберете радио за деца. Това е от по-голяма важност за
професионалистите.

Мобилност и местоположение
Радиостанциите се разделят на две категории – в едната са уоки-токи моделите, които интегрират всички функции в едно тяло, а другата е за варианти, които имат високоговорител и микрофон в отделен модул, те са свързани към другите компоненти с кабел. Докато ръчните уоки-токита са предназначени за използване в движение, вторият тип се използва за по-статичен монтаж, като например в автомобили или контролни центрове.
Има и уоки-токита, които съчетават и двете функции, а пакетът включва цяла поставка за кола и високоговорител с щепсел и микрофон. По същия начин се използват модели от две части, при които радиото е поставено зад колана и микрофонът е прикрепен близо до устата с помощта на клипс, така че ръцете на потребителя да са свободни, когато говори в радиото. Този тип се използва от полицията например.

Живот на батерията и време за зареждане
Уоки-токитата се предлагат във версии с акумулаторна батерия. Предимството на първото решение е, че ако имате резервен комплект батерии, можете лесно да ги смените, когато са изтощени и да продължите да общувате. Животът на батерията е около няколко часа. Вградените батерии обикновено издържат няколко дни, но ако са изтощени, цялото устройство трябва да бъде свързано към зарядно устройство.

Някои уоки-токита с вградени батерии имат бързо зареждане. Това означава например, че петнадесет минути зареждане може да са достатъчни за още един час употреба или да бъдат напълно заредени за час или два. Обаче, особено за по-евтини устройства, това може да отнеме значително повече време. За предпочитане е такова радио да има един от стандартизираните акумулаторни конектори, който позволява включване на външно захранване Powerbank за презареждане.

Функции

Гласов контрол – някои радиостанции не изискват да натискате бутон, преди да говорите, но ще разпознаят гласа Ви и ще започнат да предават автоматично. При някои модели управлението може да се стартира и спира с гласова команда.

Подсветка - ако използвате уоки-токито си редовно на тъмно, подсветката прави работата много по-лесна. Това може да включва дисплея и различни контроли. Подсветката може да бъде в различни цветове, най-често синьо, оранжево или зелено. Някои радиостанции също Ви позволяват да регулирате интензитета, което ги прави по-щадящи към консумацията и очите Ви.

Програмируеми канали - докато някои радиостанции имат предварително зададени честоти за канали, някои модели също Ви позволяват да зададете свои собствени честоти за всеки канал. Тази функция е особено полезна, когато често използвате една или повече специфични честоти и искате да ги включите възможно най-бързо.

Индикатор за изтощена батерия - радио дисплеят показва нивото на заряд на батерията графично, като процент или на няколко стъпки. По-простите модели използват само един диод, който или светва в различни цветове в зависимост от състоянието на зареждане, или светва или мига само когато нивото на батерията е близо до нула.

Каишка за врата или щипка за колан - особено когато се използва професионално, често е необходимо да носите уоки-токито със себе си през целия ден. Поради тяхната здравина обикновено не е много удобно да носите такова устройство в джоб, така че някои модели предлагат специална щипка, която може да се използва за закрепване на каишка за врата или карабинер към колана.

Калъф за носене – за удобно транспортиране на уоки-токито, производителят може да предостави и калъф за носене, в който устройството ще бъде напълно защитено от удари, вода и др. Обикновено като част от пакета се включва и чанта за по-скъпите радиостанции или професионалните модели, които се очаква да се разнасят често. В допълнение към радиото, по-качествените калъфи съдържат и други аксесоари, като отделен звуков модул или резервни батерии.

Полезни съвети

Използването на радиостанции е предмет на определени разпоредби. Докато някои са по-скоро въпроси на етикет, други са юридически важни. Те включват по-специално използването на радиостанции в UHF или VHF обхватите, които изискват подходящо разрешение от органа по комуникациите. Имайте предвид, че законодателството може да е различно в чужбина - PMR лентата е безопасност в това отношение, тъй като е свободна за използване в страните от ЕС.

За всяка лента проверете кои канали са свободни за използване и кои са налични само при определени условия. В популярната CB честотна лента, например, канал 9 е строго запазен за спешни повиквания, а канал 1 се нарича "конвенер", което на практика означава, че се използва само за съгласуване на канала, по който продължава комуникацията.

Важно правило на етикета е, че само един говори в даден момент. Ако сте на една и съща честота с непознати, винаги се представете с позивната си, когато започнете да общувате, и я завършвайте с думата „край“, когато приключите. Някои радиостанции автоматично прекъсват предаването, когато установят, че потребителят им е приключил разговора, което се индикира със звуков сигнал. Това е особено полезно, когато сигналът отслабва и слушателят не е сигурен дали събеседникът е приключил говора.

Често задавани въпроси

Съвместими ли са помежду си радиостанциите от различни марки?
Струва ли си да купите бройка или комплект?