Как да си купите прахосмукачка-робот?

В допълнение към традиционните прахосмукачки, домакинствата вече могат да приложат различни роботизирани варианти с избърсващи функции, които помагат за поддържане на чистота по пода и килимите у дома, без да трябва да им се отделя време. Независимо дали имате килим или под от твърдо дърво, от многобройни оферти можете да изберете робота за почистване, който отговаря на Вашите нужди.

Разбира се, тези устройства също имат редица допълнителни функции – някои роботи могат да се мерят по ефективност с вертикалните или обикновените прахосмукачки. Те представляват популярен избор главно за апартаменти и къщи с голяма площ, където почистващият робот може да извърши по-голямата част от почистването на пода без допълнтелна намеса.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
  • Колко струва една робот прахосмукачка и какви функции има всеки модел?
  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, типа и допълнителните й функции?
  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
  • Какви превантивни функции за безопасност и отражения върху здравето може да има един робот за почистване?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете робот прахосмукачката, която най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип прахосмукачка-робот искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред.
Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти.

За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата робот прахосмукачка непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория робот за почистване и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Като първа стъпка прегледайте дома си, за да определите какъв тип подова настилка е най-често срещана: подови настилки от твърдо дърво, няколко пътеки, може би килим за пода? Типът на пода определя мощността на засмукване и, примерно приложимостта на функцията за моп. Ако Вашият дом е многоетажен, маршрутът и времето на почистване с прахосмукачка също ще включват необходимостта от преместване на устройството от един етаж на друг.

Най-модерните почистващи роботи, като роботите iRobot или Xiaomi, могат да усещат препятствията пред себе си, например когато се сблъскат с нещо или когато шнур или лежащ на пода по-тънък кабел се навие върху въртящите се четки. Дебел килим с ресни или кабел, минаващ по земята дават голямо предизвикателство за роботите. Да не говорим, ако роботът захване висящ кабел и събори ценен технически уред от масата - можете да избегнете тази неприятност, като изберете продукт с най-модерните сензори.

Струва си да се има предвид, че прахосмукачките-роботи обикновено имат по-ниска засмукваща мощност от обикновените, общоизползвани прахосмукачки, но също така ще намерите доста по-мощни продукти в горния ценови диапазон.

Най-важните аспекти

Цена
Видове
Докинг станция

Други важни параметри

Ниво на шума
Сензори

Новости, за които непременно трябва да знаете

Можете да използвате таймер, за да зададете предварително определено време за операцията за чистене и машината ще започне да почиства автоматично в това време. Струва си да се купи прахосмукачка с тази функция за тези, които стоят малко време у дома и искат да използват времето от деня, за да може машината да работи спокойно – така когато се приберете от работа, ще имате чист под. Най-новите модели имат WiFi връзка, която Ви позволява да започнете почистването или да зададете програма с време през Вашия смартфон. Устройството Ви уведомява, когато приключи. Също така ще получавате известия за всякакви грешки или проблеми чрез Вашето смарт устройство.

Горна камера

Камерата, поставена върху прахосмукачки-роботи прави карта на апартамента, като снима тавана или, например, дъното на по-високите мебели, и въз основа на това планира маршрута на почистването.

Долна камера

Някои производители използват не само горни, но и долни камери. Работата ѝ е приблизително сравнима с тази на оптична мишка. Работата е надеждна дори и на тъмно, а прахосмукачката получава реалистична представа за пода и маршрута, който изминава.

Подобно на много домакински уреди, и при робот-прахосмукачките доста производители предлагат собствено приложение, което можете да инсталирате на смарт устройство за да контролирате и управлявате почистването в дома си отвсякъде и по всяко време.

Бъдете внимателни

Прахосмукачките-роботи имат софтуер, за който, подобно на интелигентните устройства, производителите предоставят актуализации. Не забравяйте да избягвате да актуализирате софтуера по друг начин от посочения от производителя.

Преди да включите уреда, разходете се из апартамента и съберете всички дребни предмети, като парчета хартия, шнурове за завеси, електрически кабели и други чупливи предмети. Ако машината премине през електрически кабел и го влачи със себе си, може да събори предмет от масата или рафта.

Ако помещението, което искате да почистите има балкон, спрете достъпа на робота до балкона чрез ограждане и гарантирайте безопасната му работа. Не забравяйте, че роботът се движи сам. Бъдете внимателни, когато се движите в зона, където работи, за да избегнете стъпване върху него.

Определено е много важно за почистващите роботи да филтрират издухвания въздух правилно. HEPA и EPA филтрите осигуряват високо ниво на филтриране. Препоръчително е за хората с алергии, астматици или семейства с домашни любимци да закупят устройство с такъв филтър, за да осигурят възможно най-малко алергенни частици във въздуха на апартамента или къщата.

Филтри от текстил и гъба имат роботите от по-ниския ценови клас - разбира се, те също осигуряват основна защита.

Изпразвайте контейнера за прах и почиствайте филтрите редовно, за да поддържате работата на Вашия робот на оптимално ниво.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме почистващите роботи, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко.
След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалния за Вас почистващ робот, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие
  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния
  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта
  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне
  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой почистващ робот е най-подходящ за Вас.
Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!