Как да си купите видеокарта?

Предстои Ви покупка и конфигурация на десктоп компютър? Или просто желаете да осъвремените вашия компютър до вариант, който поддържа без проблем по-високи графични настройки? Търсите евентуално видеокарта, която да пуска игри без насичане? Има много аспекти, които трябва да имате предвид, преди да направите избор, но нашето ръководство за пазаруване ще Ви помогне да се ориентирате.

Има няколко критерия, които трябва да се вземат предвид, от монитора до процесора, дори и кутията на компютъра. Различните хора ще оценят различно тези аспекти, в зависимост от това дали става дума за игри, видеоклипове или офис програми, които изискват по-сериозна графика.

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?
  • Колко струва една видеокарта и какви функции има всеки модел?
  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, размера на паметта, избирате конектора, или производителя?
  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?
  • Какви превантивни, безопасни функции и здравни ефекти може да има една видеокарта?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете видеокартата, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип видеокарта искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите по време на работа на компютъра.
Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в предишната си видеокарта. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти.
За да разберете лесно кои функции какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо, направете списък с най-необходимите функции, които Вашата видеокарта трябва да има.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Видеокарти и изберете най-важните параметри за филтрите вляво.

Определете приблизителната сума, която бихте похарчили, но имайте предвид, че цените са в широки граници. Помислете за какво искате да използвате новата си видеокарта. Ще се нуждаете от видеокарта от начално ниво, ако основната Ви цел е да сърфирате в интернет, да работите с офис програми и да гледате видео. Ако искате да закупите карта от нисък клас, т.е. начално ниво, си заслужава първо да прегледате процесорите, тъй като много от тях включват интегриран графичен чип, който може да изпълнява основни графични задачи, без да е необходимо отделна (специална) видео карта.

Ако целта е да се играят игри, тогава ще трябва да изберете карта с по-висок клас. Важен въпрос, разбира се е, за какви игри става въпрос, но разработчиците винаги посочват минималните хардуерни изисквания, за да могат игрите да работят правилно.

Като цяло, 30 кадъра в секунда е границата, при която могат да работят гладко примерно по-бавните игри, като разказващите истории. За по-бързи и по-динамични игри като стрелби или авторали е необходима около два пъти по-бърза скорост.

Разработчиците на игри обикновено изброяват параметрите в две групи: минимални и препоръчителни изисквания, така че, за да се насладите на потребителското изживяване, си струва да вземете предвид препоръчителните изисквания, които не се отнасят само за видеокартата, но и за другия хардуер на Вашата машина ( CPU, RAM, съхранение). Има широка гама от опции за видеокарти за игри, от ниски и средни до високи.

За определено високоресурсна употреба, като 3D моделиране, редактиране на видео, 4K изображение, вече се препоръчва целеви хардуер: с комбинация от монитор с висока разделителна способност и мощна видеокарта от висок клас, тези задачи стават лесно осъществими.


Най-важните аспекти

Цена
Производител
Видео чипсет
Тип охлаждане
Брой вентилатори
Размер на паметта
Тип памет
Размер
Захранващ конектор
Конектори
Резолюция на монитора
Честота на опресняване на монитора
Мощност
Достъпни видеокарти от среден и висок клас

Други важни параметри

Скорост на графичния чип
Скорост на паметта и шина за достъп
Референтна видеокарта или разновидност от престижна марка?
Поддръжка на AMD CrossFire
Поддръжка на Nvidia SLI

Новости, за които непременно трябва да знаете

• Системи, поддържащи VR (виртуална реалност)

Благодарение на двете водещи VR платформи вече можете да се пробвате в света на VR, това са платформите HTC Vive и Oculus Rift. Ще Ви трябва поне една видеокарта от среден клас (като AMD Radeon RX 580 или Nvidia GTX 1050 Ti) - тези модели са началното ниво за света на VR. Моделите Nvidia RTX 2080 Super / AMD RX 6600 XT имат оптимална производителност. Разбира се, по-новото поколение VR аксесоари (HTC Vive Pro или Pimax) изискват повече мощност, така че изискват и по-силна видеокарта.

• Ray tracing

През 2018 г. Nvidia обяви серия от RTX видеокарти (RTX 2060, RTX 2070, RTX 2080 Super), чиято най-голяма тръпка, в допълнение към повишаването на производителността, беше появата и поддръжката на технологията за проследяване на лъчи Ray tracing. Нейната цел е по-правдоподобно да се моделира отражението на светлината от обекти с различни повърхности и разположение. Проследяването на лъчите направи възможно показването на още по-реалистични условия на осветеност във видеоигрите, но това изисква значително увеличение на мощнотта на пазара с видеокарти. Въпреки факта, че тази технология присъства вече от известно време, нейното разпространение все още е в начален стадий.

Трудно е да се каже колко видео игри ще бъдат пуснати в бъдеще, които ще получат Ray tracing поддръжка, но си струва да изберете RTX видеокарта, за да направите системата възможно най-дългосрочно гарантирана. Звучи окуражаващо, че игровите конзоли от ново поколение (PlayStation 5 и Xbox Series X) поддържат Ray tracing, което също може да мотивира разработчиците на игри да използват технологията.

Бъдете внимателни

Когато изграждате компютър или сменяте хардуер, винаги се уверете, че въздушният поток и по този начин охлаждането са подходящи, за да избегнете прегряване на компонентите. Когато купувате нова машина, си струва да обърнете внимание и на това, кутията да има достатъчно на брой вентилатори. Също така е много важно да почиствате машината правилно и редовно, тъй като влизащият вътре прах може лесно да се натрупа, затруднявайки охлаждането на частите, което може да доведе до прегряване на цялата машина в дългосрочен план.

Особено внимание е нужно да обърнете на разположението на машината: не се препоръчва да я поставяте в напълно затворена секция или в отделение, затворено от няколко страни, тъй като по този начин топлият въздух не може да напусне корпуса на машината. Ето защо много хора, например, премахват задния панел на компютърното бюро или един от страничните панели на PC кутията – в този случай също е важно да полагате грижи на чистотата на вътрешността.

В допълнение към горното трябва да се внимава и правилно да позиционирате кабелите, така че да не влизат в контакт с вентилаторите. Ако имате и малко дете в домакинството и има свободен достъп до компютъра, кабелите или евентуално кутията на компютъра не е затворена от всички страни - бъдете внимателни, защото машина под напрежение може лесно да причини злополуки!

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме видеокартите, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатината от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас видеокарта, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие
  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината
  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта
  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне
  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Изберете най-доброто предложение за Вас!

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя видеокарта е най-подходяща за Вас.

Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно.
Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избраната видеокарта!