Как да купите заваръчен апарат?

Много хора използват заваръчен апарат за хоби задачи от време на време. Ще оцените един такъв апарат, когато трябва да ремонтирате ограда, да монтирате порта или да направите други градински реконструкции. Накратко, когато два различни елемента трябва да бъдат сигурно свързани. Въпреки че може да не го използвате всеки ден, той определено заслужава място във Вашата работилница.


• Диа, редактор, Pazaruvaj.com

• Време за четене: 4 минути

Видове заваръчни машини

Заваръчен апарат с трансформатор

Работи с променлив ток, необходим е само стандартен битов контакт 230 V с прекъсвач от поне 16 A.
Необходимите електроди също трябва да бъдат проектирани за променлив ток.
Апаратите обикновено са тежки (обикновено 17-30 кг) и практически нямат електроника.
Когато купувате, винаги се уверете, че апаратите имат достатъчно качествен вентилатор. Това ще определи и възможността за натоварване, която се дава като процент от 10-минутния работен цикъл.
Истински качествените достигат 60%, а обикновените хоби машини достигат 40% (при които може да се работи само 4 минути от 10).
Всички заваръчни апарати трябва да имат термобушон - предпазна функция срещу прегряване.

Инверторен заваръчен апарат

В сравнение с предишния тип, той е много по-лек (обикновено 8 кг).
Вътре в устройството има захранващ блок, който преобразува променливото напрежение, идващо от контакта, във високочестотно напрежение. Това прави устройствата толкова леки, че дори можете да ги закачите на рамото си.
Те съдържат много електронни и други функции.

Те включват Hot-Start, който улеснява стартирането на дъгата, и Anti-Stick, който намалява риска от залепване на електрода.
А ако работите с електрод с покритие за традиционно заваряване, инверторите предлагат опция за метода TIG (WIG) в защитен слой от нетечен газ. В този случай можете сами да контролирате прецизно заваряването и да дозирате количеството на добавения материал.

Полифузионен заваръчен апарат за PP тръби

Това е специален тип заваръчен апарат, предназначен за пластмасови тръби (полипропилен).
Поради тази причина те не бива да липсват от оборудването на водопроводчици или работници по поддръжката и разбира се са необходими на всеки, който се занимава с ремонти.
Идеален инструмент за работа в тесни пространства.
Може да се използва за всички термопласти, използвани при монтажа на пластмасови тръби.

Параметри

Мощност и консумация на енергия
Повечето машини за полифузионно заваряване са най-често в категорията до 2000 W.
За нормално домашно заваряване е достатъчна входна мощност от 2000-5000 W.
Ако обаче Ви трябва още повече, можете също да намерите заваръчни апарати с мощност над 6500 W, това са модели, предназначени за професионална употреба.

Максимален заваръчен ток
Това ни помага да преценим колко ток ни е необходим за дадена заваръчна работа.
Повечето от по-тънките материали, които намирате в работилницата или около къщата, могат да бъдат заварявани с ток до 100А.
Ако можете да намерите заваръчен апарат с трансформатор с максимален обхват на тока от 160 A, можете да сте сигурни, че той ще бъде достатъчен за повечето задачи.

Започвайки от 250 A, намирате най-вече професионални устройства с широк набор от функции. Те са оптимизирани предимно за промишлена употреба.
Капацитет на натоварване (време на включване или работен цикъл)
Може би най-важният параметър за всеки заварчик.

Той определя колко дълго можете да го използвате, без да се активира защитата от прегряване.
Един работен цикъл е 10 минути, състоящ се от време за заваряване и време
на пауза.

Процентната стойност показва колко минути можете да заварявате и колко минути трябват за да се охлади апаратът.
В реалния пример това число изглежда така: например 20% при 140 A означава, че можете да заварявате само 2 минути при 140 A (20%), а машината трябва да почива и да се охлажда за 8 минути (останалите 80 % от през 10-те минути).

Размер и тегло
Когато избирате, помислете как най-често използвате заваръчния апарат.
Ако не излизате от работилницата си с апарата, няма значение дали тежи повече от 20 кг.
По-професионалните машини могат да тежат повече от 90 кг. Обикновено са оборудвани с колелца за евентуален транспорт.
Най-лесните машини са инверторите и полифузионните заваръчни апарати. Теглото им често е под 7 кг, което ги прави идеални за заваряване на различни градински конструкции.

Ергономичност
Проверете главно кабелите и контролните уреди.
За кабелите се уверете, че са достатъчно дълги и прекарани така, че да не пречат. Същото се отнася, разбира се, и за захранващия кабел.
Бутоните често трябва да се използват с ръкавици.
Следователно те трябва да са достатъчно здрави и да осигуряват достатъчна устойчивост, така че да не могат да бъдат преместени неволно.
В идеалния случай тествайте машината за заваряване, преди да я купите, за да видите дали пасва добре в ръката Ви.
Ако това не е възможно, не забравяйте за потребителските отзиви на нашия сайт.

Технология на заваряване
MMA (Manual Metal Arc) - Машината заварява с електрическа дъга, с обмазани заваръчни електроди. Получената заварка може да не с много естетичен вид. Технологията е често срещана при инверторни и трансформаторни заварчици. Идеален за заваряване на стомана.
MIG-MAG (Metal Inert Gas - Metal Active Gas) - Добавъчният материал се подава към заварката чрез дозиращо устройство, което се разтопява от електрическа дъга, а самата стопилка е защитена от инертен газ. Може да срещнете и термина заваряване в защитен газ, този метод е идеален за естетично заваряване на тънка ламарина, стомана и ремонт на каросерии.
MMA - TIG - Подобен на предишния метод, с изключение на това, че се използва и нетопим волфрамов електрод, следователно TIG (волфрамов инертен газ). Тази технология е идеална за чисто заваряване на всички видове сплави, съдържащи въглеродна стомана, стомани, съдържащи мед, никел или титан, и техните сплави.

Характеристики

Контрол на мощността и температурата на въздуха - Функция, която най-често се среща при полифузионни заварчици на пластмаса. В зависимост от диаметъра на заварената тръба можете непрекъснато да променяте температурата на въздуха. Това означава по-добро качество на заваряване и същевременно спестяване на енергия. Температурата може да се задава от 0 °C или от определена стойност (напр. 100 °C) могат да се променят.
Сила на дъгата - Заварчикът може да контролира силата на тока според разстоянието от материала, който ще се заварява. Това е идеално за всеки заварчик, който не може да поддържа постоянно разстояние между електрода и материала, но все пак се нуждае от равномерна заварка.
Anti Stick - Функция, която предотвратява залепването на електрода за заварявания материал. Това става чрез ограничаване на тока на дъгата.
Горещ старт - Това е електрическа верига, която настройва параметрите си при стартиране, за да улесни образуването на дъга.
Мек старт - По-просто казано, това е контрол на издигането на телта. Причината за това е, че когато се включат големи трансформатори, първоначалният намагнитен ток може да достигне до десет пъти силата на номиналния ток. Плавният старт успешно ограничава този пусков ток.
Микропревключвател в дръжката - Това е преди всичко защитна функция за поставяне на машината в режим на готовност или изключване, например когато уредът е без надзор.
Дисплей - Дисплеите на заваръчните машини или инверторите могат да показват много информация. От най-простите, където виждате само текущите стойности, до сложните дисплеи. Те са способни за показване на програми за заваряване, процентно потребление, време за заваряване и др.
Вграден вентилатор - Вентилаторът е част от защитата срещу прегряване. Участва активно в понижаването на температурата и не е необходимо да чакате дълго, преди да можете да работите отново.

Дебелина на материала
За по-тънки материали можете да използвате устройства с по-нисък ампераж.
Електродите също могат да бъдат по-тесни.
Нуждите на повечето обикновени потребители се покриват от машини с ток от около 130 A (стойността обикновено се вижда в името на дадения модел).
Тогава диаметърът на електрода е между 1 и 4 mm.
За тънки материали с дебелина до 2 mm е достатъчен ток от 60 A, а диаметърът на електрода трябва да бъде избран до 2,5 mm.
За метали, по-дебели от 10 mm, се изисква най-малко 80 A.
Подобна е ситуацията при заваряване на напълно студени материали. Там и заваръчният ток трябва да е по-висок.
От друга страна, при повишаване на температурата или при многослойно заваряване, токът трябва да се намали.

Аксесоари

Защитна екипировка
Заваряването не е без риск. Работи се сред високи токове и високи температури. Искрите хвърчат навсякъде и гледането директно в заваръчния шев е опасно за човешкото око. Ето затова на пазара има разнообразие от различно оборудване за безопасност.

Най-важните включват заваръчни очила и маски, които могат да се самозатъмняват. Здравите ръкавици покриващи цялата ръка също имат съществено значение. Престилките за заваряване са изработени от здрава кожа. Подсилена защита за зоните, където е най-вероятно да попаднат искри, също може да бъде добро решение.

Охлаждащи агрегати
Решава проблема с прегряването на машината.
Обикновено са съвместими с няколко модела.
Охлаждането се осигурява от поток на течност.
Разликата между входа и изхода може да бъде 10-18°C в зависимост от мощността.
Недостатъкът им е по-високата цена.

Заваръчни и удължителни кабели
Ако ще използвате удължител, има няколко насоки, които трябва да се следват, в противен случай може да възникне спад на напрежението и заваръчният апарат да прекъсва или изобщо да не работи.

Диаметърът на проводниците и удължителите трябва да бъде най-малко 2,5 mm².
Така максималната дължина на удължителя може да бъде 50 m.
Никога не бива да го навивате на барабана, докато заварявате.
Заваръчните кабели предават енергията на заваръчния апарат до мястото на заваряване.
Затова трябва да обърнете толкова внимание на избора, колкото и на самата машина.
Днес се използват само кабели с медни жила.
На първо място трябва да се вземе предвид напречното сечение на жилата, тока и дължината на кабела.
Диаметър на жилата от 50 mm² е достатъчен за домашна употреба.
Това позволява натоварване от 225 A и кабелът може да бъде с дължина до 23 m.
Освен това, колкото по-голям е диаметърът, толкова по-голям е капацитетът им за пренос на ток.

Полезни съвети

Естетика на заваряване
Сервиз и поддръжка