Обективи

(2 продукта)

Купили сте нов фотоапарат и търсите пасващ обектив към него? Или просто искате да разширите... Покажи повече

Параметри

Фокусно разстояние
Всеки обектив работи на принципа на фиксиран или променлив фокус. Фокусното разстояние е разстоянието между оптичния център на лещата и пресечната точка на светлинните лъчи.
Твърд обектив - обективите с фиксиран фокус обикновено са с по-добро качество и по-голяма светлосила от обективите с променлив фокус (с увеличение)
Варио обектив - тези обективи заместват няколко фиксирани обективи едновременно; те са подходящи за по-универсална употреба, тъй като можете да ги използвате за снимки на малки детайли и например пейзажи

Светлосила
Защо светлосилата е толкова важна? Защото показва колко светлина пропускат обективите към монтажната повърхност на камерата. Обозначава се с буквата F заедно с цифрова стойност. Като цяло лещите с фиксирани фокусни разстояния като 35 mm, 50 mm или 135 mm имат най-висока яркост.

Формат на сензора за изображение
APS-C
Пълен кадър full frame
Матрица 4/3
Средноформатен

Оформление

За начинаещи
Всеки обектив има различна механична структура и е направен от различни материали, така че всяка леща има различна издръжливост. Например, пластмасовите обективи са подходящи за тези, които не сменят обектива твърде често и няма риск да паднат или да се счупят.

За напреднали
Металният байонет, който има малко по-издръжлива структура, може да е подходящ за напреднали потребители. Обективите с метален байонет обикновено имат и бързо вътрешно фокусиране.

За професионалисти
Проектирани за професионална употреба, обективите имат метална конструкция, която е устойчива на удар, прах, вода и случайни изпускания. Оборудвани са с висококачествени оптични стъкла със специална повърхностна обработка. Диафрагмата за увеличение обикновено е f/2,8.

Забележка: планирате да купите дигитален или аналогов фотоапарат? Изберете от нашия каталог и сравнете различни видове.

Скорост на фокусиране
Комплектните обективи обикновено имат по-ниска скорост на фокусиране от обективите, закупени отделно. Скоростта на фокусиране обаче е много относителна и субективна. Докато един спортен фотограф или фотожурналист се нуждае от максимална скорост на фокусиране, за начинаещи или фотографи, специализирани в пейзажи или сгради, скоростта на фокусиране не е толкова важен критерий.

Ако изберете обектив въз основа на фокусното разстояние, определено си струва да разберете минималното разстояние до обекта, върху който обективът може да фокусира:

По-близо от 24 см
25 - 30 см
30,5 - 45 см
45 - 100 см
110 - 600 см

Стабилизатор
Стабилизаторът може лесно да се включва и изключва. Стабилизацията е механизъм, който елиминира трептенето на фотоапарата и съответно евентуалното размазване на снимката. Обективите с вграден оптичен стабилизатор обикновено са по-скъпи.

Забележка: Какво е индекс на изрязване на кадъра? Това е коефициент, с който се преизчислява фокусното разстояние на обектива, за да се получат данни за реалния зрителен ъгъл. Коефициентът на изрязване на изображението показва колко пъти площта на сензора на камерата е по-малка от площта на сензора на пълен кадър.

1 680,00 лв
digiexpert.bg
Подробно
1 876,80 лв
gogo-bg.net
Подробно

Pъководство за пазаруване на Обективи

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.