Как да си купите четец на електронни книги?

Четецът на електронни книги е устройство, което може да съхранява десетки или дори стотици публикации в дигитална форма. Обикновено тежи до 200 грама и може да се използва до един месец с едно зареждане. Научете за разликите между различните модели и дръжте библиотеката си винаги подръка в джоба.Голямото предимство на четците за електронни книги е дългият живот на батерията, който може да трае цели седмици, ако не се използва всеки ден. Освен това дисплеят с електронно мастило не изморява очите, а показваното изображение много напомня на печатен текст на хартия, което го прави още по-приятно за четене. Дисплеят е и най-скъпия компонент на четеца, така че размерът му определя и крайната цена.

Четецът на електронни книги е устройство, което може да съхранява десетки или дори стотици публикации в дигитална форма. Обикновено тежи до 200 грама и може да се използва до един месец с едно зареждане. Научете за разликите между различните модели и дръжте библиотеката си винаги подръка в джоба.Голямото предимство на четците за електронни книги е дългият живот на батерията, който може да трае цели седмици, ако не се използва всеки ден. Освен това дисплеят с електронно мастило не изморява очите, а показваното изображение много напомня на печатен текст на хартия, което го прави още по-приятно за четене. Дисплеят е и най-скъпия компонент на четеца, така че размерът му определя и крайната цена.

Време за четене 11 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва един четец за електронни книги и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, размера и стила на дисплея?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност може да има четецът на електронни книги?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв четец на електронни книги искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов продукт. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият четец на електронни книги непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Четец на е-книги и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Цел на употреба

Докато някои купуват четец само да изучават от време на време университетски материали, други четат стотици страници романи с него всеки ден. Така че помислете колко често ще използвате устройството, какво ще четете на него и в каква среда ще го правите най-често. Например, ако обичате да четете в сумрак или при пътуване през нощта, определено трябва да се възползвате от дисплей с подсветка. Ако планирате да качите цялата си библиотека в четеца, ще оцените голям и разширяема вътрешна памет.

Език и локация

Въпреки че четците на електронни книги обикновено показват правилно книгите от повечето език, езикът по подразбиране за устройствата най-често е английски. Това е особено вярно за популярните четци на Amazon Kindle. Четците от различни производители имат различни потребителски интерфейси, но повечето от тях са много интуитивни. В допълнение към четенето на книги, някои устройства предлагат по-разширени функции, като интернет връзка или слушане на аудиокниги и други mp3 формати.

Има и четци с операционна система Android, така че е възможно разширяване с приложения от Play Store, но функционалността на системата е ограничена поради възможностите на дисплея и e-ink разцветките.

Контролери

Повечето четци на пазара имат сензорен екран, но някои модели все още разчитат на традиционни бутони. Може също да срещнете комбинация, при която интерфейсът се управлява от сензорния екран, но бутоните остават за превключване на страници или връщане към началната страница.

Най-важните аспекти

Можете да намерите четци от начален клас с 4-8 GB вътрешна памет до 200 лв. Тези устройства също имат основни функционални клавиши, клавиши за скролване, общи формати за показване на изображения, файлов браузър, различни формати на дисплея и регулируема ориентация.

Популярен избор между 200 и 400 лв е Amazon Kindle, Pocketbook или, например, електронната книга Kobo, които все повече се характеризират с дълъг живот или голям обем за съхранение от 8 GB или повече. Тези модели имат усъвършенстваната подсветка (с множество светодиоди), съвети за използване по време на четене и солидна изработка от времеустойчиви материали.

В горния ценови диапазон над 400 лв в допълнение към Amazon, можете да изберете от редица продукти на Onyx или Pocketbook. Тези устройства вече са способни да показват най-широка гама от формати на изображения, аудио и e-book формати, както и имат голяма вътрешна памет и ергономичен дизайн. Типичните характеристики са автоматична яркост, разширяема памет или цветен дисплей.

Четецът за книги обикновено е висок 15-20 см и широк 10-15 см. Когато купувате, имайте предвид и теглото на устройството, което обикновено е около 200 g, но можете да намерите и по-леки модели около 150 g.

Повечето четци имат 6-инчов дисплей, което е оптималният компромис между преносимост и четливост. Има обаче и модели с осем-инчов дисплей, които са по-удобни за четене на формати, които по начало не са били предназначени за използване с четец за електронни книги.

По-евтините модели използват резолюция 800x600 с острота 166 dpi. На дисплей като този шрифтът е малко четвъртит и в днешно време е по-добре да избирате модели с острота от 212 или 300 dpi. Текстът вече е отчетливо оформен върху тях и е много по-лесен за четене.

Четците на електронни книги използват технологията e-ink. Тя работи на базата на микрокапсули, в които с течност се рисува желаното изображение. В резултат на това енергията се използва само по време на преобразуване, а не по време на реалното показване, както е при LCD дисплеите. Това позволява дълъг живот на батерията и отчетливи изображения.

По-старият тип Pearl има по-тъмен фон и по-светъл шрифт, което го прави по-труден за използване, защото отнема повече време за преначертаване на страницата. По-модерният Carta не страда от тези недостатъци, което го прави много по-подобен на хартиена книга и много по-приятен при четене. Затова Ви препоръчваме да изберете четец с по-новия тип Carta e-ink.

Подсветката също е важен параметър. Условията, при които обичате да четете, са от ключово значение. Четеците без подсветка приличат повече класическите книги и са по-здравословни за очите, докато четците с подсветка Ви позволяват да четете независимо от условията на околната светлина. Разбира се, можете да изключите и подсветката на четците, но е добре да знаете, че наличието й винаги се взима предвид от производителите при определяне на цената на устройството. По-добрите модели Ви позволяват да контролирате яркостта и, ако е необходимо, температурата на светлината.

Определя колко файла може да съхранява четецът на книги. Базовите модели обикновено имат 4-8 GB памет, което е напълно достатъчно за хиляди електронни книги. Ако искате да архивирате възможно най-много файлове и евентуално да добавите аудиокниги, потърсете четец на електронни книги с по-голям капацитет. Някои модели също Ви позволяват да разширите паметта с microSD карти.

Други важни параметри

Дисплеите с електронно мастило e-ink консумират енергия само когато изображението се презарежда, така че производителите често посочват броя на страниците за зареждане, за да определят продължителността на зареждането. Този номер обаче обикновено е неточен, така че е добра идея да проверите опита на други потребители. По-голямата част от четците на електронни книги могат да издържат на активна употреба в продължение на седмица или две, като използването на фоново осветление и функции като възпроизвеждане на аудио файлове или свързване с интернет влияят негативно на издръжливостта.

Поддръжката на един от форматите ePub или Mobi е основна за четците. Електронните книги се публикуват в тези формати и се предлагат от почти всеки търговец и в двата формата. Поддръжката на PDF също е стандартна, само че при нея трябва често да ползвате zoom функция или да четете в пейзажен режим. Някои модели също могат да обработват txt, doc или docx формати, за да можете да четете практически всеки текстов файл в тях. Можете да конвертирате отделни формати, като например от ePub в Mobi, благодарение на специални компютърни програми или онлайн инструменти.

DRM защита на електронни книги

Някои електронни книги имат така наречената DRM защита, която се използва от издателите за предотвратяване на неоторизирано копиране на електронни книги. Такива книги трябва да преминат през специална програма на Вашия компютър, преди да могат да бъдат съхранени в четец. Изисква се и регистрация на потребител. Ако купувате такива книги, имайте предвид, че Вашият четец трябва да поддържа и DRM формат, без който няма да можете да отворите книгата във Вашия четец.

Въпреки че параметрите на четците на книги може да звучат слаби в сравнение с характеристиките на смартфон, те са напълно достатъчни за дадено използване. Границата на скоростта за четците се определя основно от дисплея с електронно мастило, който винаги се нуждае от известно време за преначертаване. Ако искате да четете по-големи файлове, особено по-големи PDF файлове, имате нужда от четец с поне 512 MB RAM и 1 GHz процесор.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Тъй като някои четци също Ви позволяват да съхранявате MP3 файлове, те може да имат 3,5 мм жак за свързване на слушалки. Това е най-вече характерно за по-модерните модели.

Bluetooth е друг начин за прехвърляне на файлове или свързване на безжични слушалки или високоговорители.

Четците с подсветка са малко по-вредни за очите, но някои предлагат и нощен режим, който омекотява възпроизвеждането на цветовете, намалява яркостта и филтрира синята светлина. Това придава на изображението лек червеникав оттенък, който отнема няколко минути, докато се свикне.

Всички четци Ви позволяват да увеличавате мащаба, но само някои могат да позиционират текста съответно, така че да не се налага да превъртате през цялото време. Следователно трябва да се прави разлика между настройката на увеличение и размера на шрифта. Някои типове Ви позволяват да променяте шрифта, както и разположението на текста, но това важи само за ePub / Mobi формати, специално проектирани за използване с четеца на книги. За съжаление това не е възможно за PDF файлове.

С изключение на най-евтините модели, повечето четци предлагат Wi-Fi свързаност. Въпреки че сърфирането в мрежата не е много удобно при четците, технологията е полезна за безжично прехвърляне на файлове от компютър или достъп до онлайн електронни книжарници.

Слотът за карта с памет Ви позволява да разширите вътрешната памет със стандартна microSD карта с памет. Това е особено полезно, ако искате да съхранявате музика или аудиокниги в четеца.

Някои модели също Ви позволяват да поставите SIM карта за данни, за да можете да се свържете с интернет и тогава, когато не сте в Wi-Fi мрежа. Ако често носите четеца със себе си на място, където няма интернет връзка, тази функция може да бъде полезна.

В случай на често четене на книги на чужди езици, функцията речник може да влезе в работа. Някои четци Ви позволяват да маркирате определени думи и да ги превеждате на друг език. Обикновено обаче в четците се зареждат само тълковни речници, предимно на английски.

Електронни книги

Повечето произведения на художествена, научна и популярна литература вече са достъпни във формат на електронни книги. Четците за книги на Amazon Kindle имат собствен магазин за електронни книги, достъпен директно от устройството. Всички четци на електронни книги обаче Ви позволяват да качвате електронни книги в съвместим формат. Има редица електронни книжарници, включително тези, които предлагат богат избор на книги, преведени на английски. Публикациите са налични във формати Mobi и ePub по подразбиране и са съвместими с всички текущи четци.

Бъдете внимателни

Четците са сравнително издръжливи сами по себе си, но си струва да вземете калъф за ежедневна употреба. Повечето калъфи са от отварящ тип, за да предпазват и екрана от надраскване или пукнатини.

Полезен аксесоар за четци с неосветен дисплей е лампичката за книга. Някои калъфи имат и вградено осветление, но това не важи за всички марки и модели, повечето само предпазват устройството от евентуални повреди.

Как да изтеглите електронна книга на Вашия четец?

Някои магазини Ви позволяват да импортвате книги директно във Вашия четец след покупката Ви или бихте могли да организирате библиотеката си на Вашия компютър чрез софтуер (като популярния Calibre) и програмата ще се погрижи за качването. Обаче не всички четци са съвместими с тези програми, така че ако ги използвате, проверете съвместимостта с устройството, което използвате. В краен случай можете ръчно да дръпнете и пуснете файловете в съответната папка от паметта на четеца.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме четците за е-книги, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалният за Вас четец на електронни книги, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най– евтиния

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой четец е най-подходящия за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!