Как да си купите дънна платка?

Дънната платка е базата, която свързва компонентите на Вашия компютър, затова изборът на правилния тип за Вашите нужди се отразява на целия компютър в много отношения. Всички компоненти, необходими за работата на компютъра, са свързани по някакъв начин към дънната платка. Размерът й определя какъв вид компютърна кутия можете да изберете, броят на конекторите ограничава с колко модули можете да я свържете, а процесорният цокъл позволява включване на само определени видове процесори.Дънните платки - особено версиите от висок клас - често имат многобройни функции, а цената им може да варира от 100 лв до над 2000 лв.В нашето ръководство искаме да отговорим на най-важните въпроси, когато търсите дънна платка, за да можете да намерите типа, който работи най-добре за Вас, и да дадете толкова пари, колкото са необходими, за да се наслаждавате на работата на компютъра си.

Дънната платка е базата, която свързва компонентите на Вашия компютър, затова изборът на правилния тип за Вашите нужди се отразява на целия компютър в много отношения. Всички компоненти, необходими за работата на компютъра, са свързани по някакъв начин към дънната платка. Размерът й определя какъв вид компютърна кутия можете да изберете, броят на конекторите ограничава с колко модули можете да я свържете, а процесорният цокъл позволява включване на само определени видове процесори.Дънните платки - особено версиите от висок клас - често имат многобройни функции, а цената им може да варира от 100 лв до над 2000 лв.В нашето ръководство искаме да отговорим на най-важните въпроси, когато търсите дънна платка, за да можете да намерите типа, който работи най-добре за Вас, и да дадете толкова пари, колкото са необходими, за да се наслаждавате на работата на компютъра си.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва една дънна платка и какви функции има всяко устройство?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, размера и типа на конекторите?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност и здравни отражения може да има една дънна платка?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете дънната платка, която най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип дънo искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашето ново устройство. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата дънна платка непременно трябва да притежава. Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория дънни платки и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Едно от първите и най-важни неща е да изберете правилното процесорния цокъл, така че процесорът, който е една от най-важните части на Вашия компютър, да може да бъде свързан към дънната платка. Както при процесора (връзка към ръководството за процесора), при закупуването на дънo имате избор между модели от двата основни производителя, AMD и Intel. Независимо дали предпочитате процесор на AMD или Intel, можете да намерите широка гама продукти и на двата производителя. Най-важното обаче е, че дънната платка и процесорът трябва да имат един и същ цокъл (може да ги срещнете и като сокет). Продуктова гама на AMD в момента се базира на AM4 цокъл, докато моделите на Intel (в зависимост от поколението на процесора) са използват съответно LGA 1151, LGA 1151v2 и LGA 1200.

Размерът на дънната платка също е решаващ. Повечето дънни платки се предлагат в един от трите стандарта за оразмеряване: ATX, Micro-ATX и Mini-ITX (да, Mini в този случай е по-малък от Micro). Ако искате кутията на компютъра да заема по-малко място, изберете дънна платка Micro-ATX или Mini-ATX. Недостатъкът обаче е, че ще разполагате с по-малко PCI Express конектори и Ram слотове за разширение на дънната платка.

Най-важните аспекти

Благодарение на големия избор можете да намерите високопроизводителни дъна под 180 лв. Въпреки това, ако планирате овърклок на системата си или обмисляте да използвате процесор Intel, трябва да потърсите в по-високия ценови обхват, като обикновено ще трябва да заделите над 300 лв за новата дънна платка. За да оползотворите производителността на процесорите от висок клас (като AMD Threadripper), ще Ви трябва още по-специализирана дънна платка, което води до още по-висока категория в сравнение с по-рентабилните решения по отношение на цената (започват от 700 лв).

Можете да намерите дънни платки, подходящи за умерена домашна конфигурация с AMD процесор до стойност от около 180 лв (за около 200 лв можете да намерите дори първокласния чипсет от предишното поколение, B550). Ако изберете процесор Intel за надграждане на Вашата машина, си струва да разгледате малко по-високия ценови клас. Вече можете да намерите много дъна в тези граници, които имат вграден Wi-Fi модул, въпреки че те са сред по-скъпите версии.

Можете лесно да се натъкнете на модели, които осигуряват добра основа за овърклокване (например с чипсет Intel Z390) в ценовия диапазон от 180 до 300 лв. Бихте могли да срещнете и голям брой дънни платки с X570 чипсет от по-високо качество, работещи с AMD процесори. Почти всички такива дъна имат вграден Wi-Fi модул, а някои модели могат да оцветят вътрешността на Вашия компютър с RGB осветление.

Преминавайки към високата категория, все по-често срещаме RGB осветление на дънната платка между 300 и 400 лв, както и по-големи охладителни системи и по-качествени VRM (модули за управление на напрежението), които са от съществено значение в случай на претоварване. В този ценови клас има и по-добър набор на портове, и естествено откриваме и USB 3.0 / 3.1 Gen 2. Тук можете да намерите и повечето дънни платки Intel Z490.

Над 400 лв достигате най-луксозната категория, предназначена за домашни потребители. Тук можете да намерите дънни платки с най-новите чипсети (Intel Z490 и AMD X470), които също означават по-високо ниво по отношение на цените. Тези модели разполагат с качествено проектирана дънна платка, големи охладителни тела (често с персонализиран дизайн) и разнообразие от изходни и входни портове. Някои модели имат специални функции за тунинг и овърклокване.

Какъв процесор е подходящ за дънната платка? Вашият бъдещ или настоящ процесор до голяма степен ще определи възможностите Ви при избора на дънна платка, тъй като гнездото на процесора трябва да съвпада с това на дънната платка.

Например процесорите на Intel от 10-то поколение имат LGA 1200 цокъл, а по-старото 9-то поколение има LGA 1151, така че тук можете да намерите разлики в зависимост от поколението. При процесорите AMD ситуацията е малко по-проста (поне засега), тъй като повечето от техните процесори, предназначени за домашни потребители, имат AM4 цокъл. Струва си да се отбележи, че невинаги е възможно да се използва по-ново поколение процесор с AM4 цокъл с по-стара дънна платка с вариант AM4. Обаче при процесорите на Intel има тенденция с всяка смяна на поколение да въвеждат нов цокъл или, дори и да запазят предишния, той няма да бъде обратно съвместим с предишното поколение.

Изключително високата мощност на процесорите за високопроизводителни работни станции и гейминг от висок клас също предполага и особено висока консумация на енергия. Затова има и предвидени специфични цокли: LGA 2066 от Intel и TR4 и TRX4 от AMD.

Днешните дънни платки се предлагат в три разпространени размера:

Размер ATX се счита за стандартен (305 x 244 mm) и предлага най-много пространство и възможност за разширение.
Micro-ATX е малко по-къс от ATX (244 x 244 mm), и макар да предлага по-малко възможности за разширение, благодарение на по-малкия си размер можете да избирате и по-компактни модели за PC кутията.

Третият най-разпространен размер е Mini-ITX (170 x 170 mm). Който цели да сглоби максимално малък компютър, трябва да огледа дънна платка от този размер. В замяна на по-малко пространство се предлагат по-малко конектори и слотове за разширение, например за RAM или слотове за видеокарти.

Важен параметър при избора на дъно е с какви фабрични конектори идва. Конекторите могат да бъдат на гърба на компютъра (разположен отзад на компютъра) или на дънната платка. Можете да използвате конекторите на задния панел, за да свържете различни периферни устройства (клавиатура, мишка, монитор, флаш устройство и др.) към компютъра, докато конекторите на дънната платка, освен останалото, се свързват към USB и аудио портовете на предния панел.

Следва списък с често срещани конектори:

USB 3.0 / USB 3.1 Gen1: Двете имена обхващат един и същ порт, позволяващ скорост на данни от 5 Gbit/s. Повечето периферни устройства, най-вече външни твърди дискове и флаш памети, могат да се възползват от увеличената скорост в сравнение с USB 2.0.

USB 2.0: Теоретичната скорост на трансфер на данни е само 480 Mbit/s, така че в днешно време е най-добре да се използва само за свързване на периферни устройства, като клавиатура или мишка.

USB 3.1 Gen2: По-бърза версия на USB 3.1 Gen1. Данните могат да се пренасят със скорост до 10 Gbit/s през този порт.

USB Type-C: Вече можете да намерите този симетричен конектор на доста мобилни телефони. Той може да бъде или съвместим с USB 3.1 Gen1 или USB 3.1 Gen2.

HDMI и/или DisplayPort изводи: Тези варианти за връзка връзки ще Ви потрябват само ако искате да използвате интегрираната видеокарта вместо специална (която има свои собствени видео изходи).

Аудио жак: Много дънни платки имат вградена звукова карта. Външни високоговорители или слушалки могат да бъдат свързани към компютъра чрез жака 3.5мм.

PS/2 букси: Този тип връзка е въведен през 1987 г. Употребата му е ограничена след появата на USB порта. Намира се на все по-малко дънни платки и преди време се използваше предимно за свързване на мишки и клавиатури.

Thunderbolt 3: Фабрично доста малко дънни платки се предлагат с този конектор. Въпреки това, някои модели могат да се справят с теоретичната скорост за трансфер на данни от 40 Gbit/s с помощта на допълнителна карта за разширение.

Въпреки че все още не е необходимо да имате USB 3.1 Gen2 или Type-C портове, ако имате такива на дънната си платка, те могат да Ви бъдат полезни в бъдеще.

Други важни параметри

Дънните платки, предлагани на домашни потребители (предимно в стандартен размер ATX), имат четири слота за памет. В случай на мини-ITX модели, това обикновено се изчерпва до две гнезда поради ограничения на пространството. Дънните платки за работни станции могат да имат до осем RAM слота поради високата мощност и необходимост от памет. Количеството памет, което дънната платка може да поддържа, е от една страна е ограничено от броя на слотовете, а от друга страна производителят определя максималния размер в гигабайти памет, които могат да бъдат управлявани от дънната платка. 16GB са достатъчни за ежедневни работни процеси и игри, а 32GB вече дават пълна свобода. Тъй като дънните платки имат поне два слота за памет, ако избраният тип поддържа двуканална работа, препоръчително е да получите избраното количество памет под формата на комплект, с който можете да постигнете осезаемо подобрение в скоростта. Ако имате нужда от 16 GB памет, изберете два модула памет от 8 GB. За 32 GB Вашият избор следва да е 2 x 16 GB.

При преглеждането на данните на дънните платки със сигурност ще срещнете два слота: по-къс PCI Express x1 конектор (обикновено за USB и SATA карти за разширение) и по-дълъг PCI Express x16 конектор (за видео карти, RAID карти и SSD с много бърз PCI Express конектор). Ако използвате видеокарта и няколко SATA / M.2 устройства, евентуално карта с видео конвертор и звукова карта, повечето ATX и Micro-ATX дънни платки ще свършат работа, понеже имат поне един PCI Express x16 и един или повече PCI Express x1 слота.

Трудно е да се определи предварително колко точно устройства, видеокарти и други периферни устройства ще можете да използвате наведнъж. Физически наличните слотове и конектори могат да използват ограничено количество HSIO (т. нар. Високоскоростен вход/изход) ленти за данни наведнъж. Поради ограничената честотна лента на домашните дънни платки е възможно някои конектори да не могат да се ползват, когато са включени други конектори.

Например, ако свържете SSD към PCI Express M.2 слот, системата може да изключи някои от SATA конекторите или да загуби M.2 връзка, като добавите втора видеокарта. Тези ограничения варират в зависимост от типа дънна платка, така че е важно да прегледате наличните инструкции за експлоатация преди покупка за повече информация. Това може да бъде особено важно, когато искате да използвате много компоненти в машината едновременно.

Ако обаче именно това е целта Ви, заслужава си да помислите за една от платформите HEDT (High-end desktop, настолен компютър от горна категория), тъй като те имат повече на брой HSIO ленти от обикновено, което Ви позволява да използвате няколко устройства паралелно. Семейството процесори Threadripper на AMD, а серията Core X на Intel ще се възползват максимално от възможностите на тези дънни платки.

Процесорът на компютъра ще определи какъв чипсет да има дънната платка, която можете да изберете за него. Чипсетът е група от интегрални схеми и чипове, които свързват устройствата на компютъра. В по-достъпния ценови диапазон за средния потребител, където основната цел е свързване на видеокарта и няколко диска, решенията използващи възможностите на чипсети Intel Z390 и AMD X370 / X470 ще са достатъчни.

Когато избирате от чипсети на Intel, модел H370, B360 или H310 няма да е подходящ за овърклокване (т.е. пренастройване над параметрите на производителя), но и процесорите към тях, съответно на цените си, позволяват това само в изолирани случаи (името на продукта им завършва на 'K' ). Ще намерите най-новите и най-добрите функции в по-високия ценови диапазон и си струва да потърсите дънни платки с чипсет Z390 или Z490.

B365 и B450 са идеални чипсет версии за потребителска употреба и ежедневни задачи, работещи с процесори AMD, а също така дават и възможности за овърклокване. Ако имате нужда от повече конектори и слотове, може би си заслужава да изберете X470 или най-вече X570 чипсет.

От най-високия клас, за първо и второ поколение на гореспоменатия AMD Threadripper се препоръчва чипсетът X399, докато за трето поколение TRX40 е идеалния вариант.

Качеството на звуковите карти, интегрирани в дънната платка, ще бъде идеално за обща, домашна употреба, освен когато това не е особено значимо за Вас, например поради професионална работа с аудио.

Качеството на звуковите карти, интегрирани в дънната платка, основно се определя от аудио кодека (тоест чипа, който обработва звука). Затова, ако качеството на звука е от значение за Вас, си заслужава да прегледате какъв аудио кодек използва избраната от Вас дънна платка. Разбира се, вместо интегрирана звукова карта, можете също да свържете висококачествена специална звукова карта към дънната платка, която гарантирано ще даде по-добри резултати от интегрираните версии.

Ако дънната платка се поставя в затворена, стандартна компютърна кутия, не си струва да харчите повече пари за модели с RGB осветление или охладително елементи с персонален дизайн, но в по-високия ценови диапазон това вече са основни екстри. От друга страна, гледката през плексигласова стена на компютърна кутия с такива опции е вече наистина вълнуващо усещане.

Струва си да имате предвид, че ако нямате опит в сглобяването на компютъра, дънната платка с тъмен цвят може да затрудни процеса на сглобяване, тъй като надписите върху нея са по-трудни за четене.

Съвет: Ако искате по-изчистена вътрешност в кутията на компютъра (с по-малко кабели), потърсете дънни платки, които имат конектори за вентилатор и USB порт по краищата на дънната платка и SATA конектори, които са хоризонтални, а не вертикални. С тези малки дизайнерски разлики се постига по-подреден и по-чист интериор.

Новости, за които непременно трябва да знаете

В следващите абзаци представяме някои функции, които заслужават повече внимание наред с многото допълнителни функции:

Прекъсвач за включване/изключване на дънната платка: може да бъде полезен за компютърните техници по време на процеса на сглобяване или за тези, които често провеждат тестове за мощност без PC кутия. Това е опция, най-приложима при професионална употреба.

Диагностичен LED дисплей: кратките звукови сигнали, когато издава компютърът при включване, предоставят полезна информация. Дължината и броят на звуковите сигнали дават обратна връзка за правилната работа на системата или за възникнала грешка. При някои дънни платки от среден и висок клас този звуков сигнал е заменен от дву- или трицифрен LED дисплей. Кодът на дисплея може да Ви помогне да идентифицирате по-лесно източника на проблема, независимо дали сте забравили да включите кабел при сглобяването на компютъра, дали компонентът не е свързан правилно, или някой компонент на компютъра е дефектен.

Вградена безжична мрежова карта: ако нямате кабелен достъп до интернет близо до компютъра си, ще имате непременно нужда от такава. Ако нямате такава интегрирана в дъното, можете да монтирате допълнителна Wi-Fi карта към компютъра.

Двоен Ethernet порт: докато един гигабитов (10/100/1000) Ethernet порт осигурява достатъчна честотна лента, два порта могат да бъдат полезни за тези, които искат да използват компютъра като сървър.

Бъдете внимателни

Във всички случаи помислете от кои допълнителни функции се нуждаете наистина. Например, ако се свързвате с интернет най-често с кабелна връзка, не си струва да харчите допълнителни пари за дънна платка, която включва безжична мрежова карта. От друга страна е далновидно решение, ако можете да изберете най-новото поколение USB портове (USB Type-C и USB 3.1 Gen 1 или USB 3.1 Gen 2), за да можете да използвате новата конфигурация без ограничения.

Ако искате да планирате и сглобите свой собствен компютър и да използвате процесор Intel, ще Ви трябва дънна платка с чипсет Z390 или Z490 и процесор, завършващ на 'K' (като Core i7-10700K). Изборът на процесор AMD ще улесни нещата, тъй като всички процесори от текущото поколение Ryzen поддържат овърклок, а от чипсетите само версиите от по-нисък клас (A300 и A320) не позволяват потребителско сглобяване.

Разбира се, при ежедневна употреба не е добра идея да претоварвате процесора, тоест да пренастройвате мощността над заводските стойности. За да може процесорът да работи с по-висока честота от фабрично настроената, не е достатъчно просто да увеличите честотата, а трябва и да уголемите радиатора на процесора. Също така ще имате нужда от по-качествена дънна платка. Като се имат предвид тези допълнителни разходи, може би по-добре е да похарчите повече за фабрично по-бърз процесор.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме дънните платки, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичната от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас дънна платка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя дънна платка е най-подходяща за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!