Как да си купите мишка?

Мишката за компютър или лаптоп може да улесни работата ви много, ако закупите правилната. Без значение дали търсите мишка за основни офис задачи, програмиране или игри, има няколко критерии, които трябва да имате предвид при избора - най-важните са сензорната технология, типът на връзката и ергономията.

Мишката за компютър или лаптоп може да улесни работата ви много, ако закупите правилната. Без значение дали търсите мишка за основни офис задачи, програмиране или игри, има няколко критерии, които трябва да имате предвид при избора - най-важните са сензорната технология, типът на връзката и ергономията.

Време за четене 9 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

 • Колко струва една мишка и какви параметри има всеки модел?

 • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, типа, и чувствителността на мишката?

 • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

 • Какви превантивни функции за безопасност може да има една мишка?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете каква мишка искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов уред. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в уреда, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашата мишка непременно трябва да притежава. Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Мишка и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Търсите настолна мишка, която не е нужно да носите или да свързвате често с друго устройство? В този случай изберете кабелна мишка, за да не се притеснявате за батериите. Мишката, използвана за лаптопи, която често се носи, е по-практична, ако е безжична. Ако от време на време се свързвате с друго устройство (като таблет), изберете версия с Bluetooth свързаност, която не разчита на USB приемник, който трябва да бъде поставян в управляваното устройство.

Броят на бутоните зависи от предназначението на мишката. Ако просто искате да сърфирате в мрежата или да играете по-прости игри, мишка с три до пет бутона е подходяща за Вас. Ако планирате да играете по-сериозни компютърни игри, изберете мишка за игри с повече бутони, проектирана да предоставя най-добрите функции - като по-висок DPI, цветна подсветка и ергономичен дизайн.

Производителите са помислили и за потребители на мишка, които са левичари, които по-трудно могат да се справят със специална мишка с дясната ръка. Така можете да намерите сред предлаганите модели универсални, симетрично проектирани мишки, които изискват само да промените настройките на устройството, но има също и ергономично проектирани мишки специално за потребители с лява ръка.

Формата на дизайна е от съществено значение, особено за тези, които използват мишката няколко часа на ден. Вертикалната мишка е проектирана да поддържа ръцете Ви в естествена позиция, така че да не натоварвате ненужно мускулите и сухожилията си. За контролирането й е необходимо известно свикване, но резултатът ще означава китка и ръка без болка и напрежение.

Най-важните аспекти

В евтиния ценови диапазон, под 25 лв, се предлагат повечето оптични мишки с прост дизайн, с малки изключения, повечето от тях имат възможност за свързване чрез USB и чувствителност от 3200 DPI. В тази категория вече можете да намерите тихи мишки, чиито подложки също са изработени от материал от производителите, за да е тихо движението на мишката. Много продукти са подходящи за използване от лява и дясна ръка.

В среден ценови клас за 26-75 лв срещаме широка гама оферти от производители Logitech, Trust, A4Tech, Spirit Of Gamer, Redragon или, например, MSI. Много продукти имат подсветка в допълнение към основните функции, вградена памет, програмируеми бутони, плюс бутони за управление или тиха работа.

Над 75 лв за повечето продукти са типични прецизно проектирани ергономични форми, които поддържат ръцете и китките Ви в удобна, естествена позиция. Към това се прибавят и ергономично разположените бутони, които могат да бъдат програмирани за много от моделите и това е най-голямата полза за геймърите. Често срещаме елегантен, иднивидуален дизайн, подсветка, бърза реакция и комуникация със свързаните устройства.

Мишка за игра

Мишката за игра се характеризира предимно с програмируеми бутони, които могат да бъдат настроени за различни команди. Обикновено са окабелени и имат различни цветове подсветка. Те се характеризират с висока стойност на DPI, т.е. мишките са силно чувствителни. Геймърите често използват кабелна мишка. Тъй като прехвърлянето на данни така става непрекъснато, това не е задача за мишка, свързана с bluetooth – при последната може да се случи връзката да прекъсне, макар и за няколко милисекунди.

Безжична мишка

Безжичните мишки са особено подходящи за лаптопи и таблети. Батериите им могат да издържат няколко седмици, имат обхват до 25 метра и могат да бъдат свързани към повече от едно устройство наведнъж.

Bluetooth връзка Ви позволява да използвате безжичната мишка с таблет или телефон.

WiFi връзката използва безжичен USB приемник, който може да бъде свързан към компютър или лаптоп.

Предимства:

Може да се използва с мобилен телефон или таблет Удобно за потребителя Обхват до 25 метра Свързване към няколко устройства едновременно

Недостатъци:

По-голямо тегло (поради вградената батерия) Батерията може да се разреди в неподходящо време Необходим е сензор за WiFi връзката

Вертикална и ергономична мишка

Ергономично проектираните мишки помагат за предотвратяване на болки в китката и синдром на карпалния тунел поради неестественото положение на ръката в добавка към дългосрочнатата употреба на мишката. Те са проектирани да поддържат ръката в естествена позиция, така че мускулите и сухожилията да не са толкова натоварени.

Мишка за левичари

Мишките, предназначени за левичари, трябва да имат универсален дизайн и бутоните трябва да са разположени отляво, така че да могат да се управляват удобно с малък пръст. Повечето мишки са предназначени за потребители с дясна ръка, които ергономично следват точната форма на дланта и следователно са неудобни за левичари.

Ако нямате мишка или тя не е достатъчна, си заслужава да разгледате други устройства, като презентер, Touchpad / Trackpad, Тракпойнт или Trackball.

Презентерът се свързва безжично с компютъра и позволява да разменяте слайдовете във Вашата презентация, евентуално да добавите лазерна показалка и други функции.

Тъчпадът/Trackpad е частта от лаптопа със сензорна повърхност, където можете да контролирате курсора като движите пръстите си и често използвате различни жестове.

Тракболът е алтернатива на мишката, където можете да контролирате курсора с помощта на топчето отстрани на устройството. Предимство е точността на движение, за сметка на което скоростта му е ниска.

Наистина ли има голяма разлика в това как мишките усещат движението на ръцете? С помощта на следните параметри това може най-добре да се дефинира:

 • Оптичната мишка изчислява движение с LED сензор. След това курсорът се движи въз основа на изображението, отразено от подложката. Това обаче също означава, че лъскава или грапава повърхност може да обърка мишката, така че тя няма да може да следва движението. Лесен начин за решаване на този проблем е подложка за мишка.

 • Лазерната мишка открива движението с помощта на лазерни диоди. Въпреки че те са по-скъпи от светодиодите, използвани в оптичната мишка, те имат по-голяма точност на сензора за по-бързи движения. Грапавата повърхност, която е проблем при оптичните мишки, не е проблем за лазерните мишки.

 • BlueTrack използва син светодиод, който е много по-точен от червения, и син обектив, който му позволява да открива всяка повърхност, включително стъкло.

 • V-Track се използва от производителя на A4Tech и, подобно на BlueTrack, основното му предимство е, че може да работи точно на всяка повърхност.

Други важни параметри

Чувствителността се изразява в DPI единици. Обикновено може да се задава в различни диапазони и различни мащаби. Базовите мишки могат да постигнат стойности между 1000 и 2000 DPI, докато професионалните или геймърските мишки могат да достигнат стойности от 12 800 DPI и повече. На практика обаче малцина използват максималната стойност.

Какво означава DPI?

Показва колко пиксела може да премине мишката върху монитора с курсора. Колкото по-висока е стойността, толкова по-бързо може да мести курсора. По-добрите мишки Ви позволяват да регулирате чувствителността. Някои мишки имат специални бутони за това или бихте могли да зададете тази функция. Намаляването на чувствителността е особено полезно, когато трябва да сте прецизни, тъй като по-бързото движение намалява точността.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Някои мишки са оборудвани със специални бутони, които имат различни допълнителни функции. Най-често срещана е функцията напред и назад, която особено ще оцените в уеб браузър. Любителите на компютърни игри особено харесват настройването на индивидуални бутони. Можете да използвате бутоните, за да регулирате чувствителността на мишката в реално време или временно да намалите значително DPI стойността. По-добрите мишки също имат софтуер, с който функцията на всеки бутон може да се променя.

Възможно е и закупуване на специални тежести за избраните модели гейминг мишки. Ако мишката е по-тежка, е по-лесно да се постигне точност, дори и с по-резки движения.

Бъдете внимателни

Както при всички електронни устройства, бъдете внимателни, когато използвате мишката: избягвайте контакт с влага.

Не използвайте силни почистващи препарати, разтворители или алкохол за почистване на устройството, тъй като те могат да повредят материала или да протекат вътре в устройството, което също може да го повреди. За почистване на устройството използвайте суха кърпа или почистващ препарат, подходящ за електронни устройства.

Проверявайте от време на време сензора на оптичните мишки и го поддържайте чист с мека четка за правилна работа.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме мишките, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалната за Вас мишка, така че остава само да изберете магазина, от който искате да я закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения коя мишка е най-подходящия за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!