Как да си купите моторен тример?

В повечето градини си струва да купите моторен тример в допълнение към косачката, тъй като поради по-малките си размери, тя може да се използва на труднодостъпни места, които с косачката не стигате. Тревната площи по продължението на оградите или пък около стволовете на дърветата може да се поддържат по-ефективно с помощта на моторен тример. Освен това с моторния тример можете лесно да поддържате и между по-малките цветя, които украсяват градината, така че с нея можете да вършите още по-прецизна работа в градината.Асортиментът на моторните тримери варира в широки граници. Можете да избирате между модели с акумулатор, жични или бензинови, но също така си струва да разгледате и други характеристики на тези уреди. Нашето ръководство би искало да Ви дава повече помощ за това.

В повечето градини си струва да купите моторен тример в допълнение към косачката, тъй като поради по-малките си размери, тя може да се използва на труднодостъпни места, които с косачката не стигате. Тревната площи по продължението на оградите или пък около стволовете на дърветата може да се поддържат по-ефективно с помощта на моторен тример. Освен това с моторния тример можете лесно да поддържате и между по-малките цветя, които украсяват градината, така че с нея можете да вършите още по-прецизна работа в градината.Асортиментът на моторните тримери варира в широки граници. Можете да избирате между модели с акумулатор, жични или бензинови, но също така си струва да разгледате и други характеристики на тези уреди. Нашето ръководство би искало да Ви дава повече помощ за това.

Време за четене 10 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

 • Колко струва една моторен тример и какви функции има всеки уред?

 • Какво да вземете под внимание при определяне на цената, типа на моторния тример и мощността?

 • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

 • Какви конструктивни опции за безопасност може да има моторният тример?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип моторен тример искате да купите, първо размислете и съберете опциите, които искате да видите във Вашия нов уред. Помислете кои параметри сте обичали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди; вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт и прочетете за някои модели, за да разберете кои продукти са най-търсени. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият моторен тример непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория моторен тример и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Едно от най - важните неща е да изберете правилния моторен тример за Вашата площ! Като цяло, колкото по–голяма е площта, която искате да поддържате, толкова по-мощен трябва да бъде Вашият моторен тример, за да работи ефективно.

До 2000 м² площ: За поддържане на тази голяма площ можете да избирате от трите вида моторни тримери. От моделите с батерии са подходящи версии до 20-40 V напрежение на батерията. Ако наблизо, около 30-40 метра има контакт, кабелен/електрически тип може да бъде идеален избор.

2000-4000 m² площ: От акумулаторните моторни тримери си струва да търсите модели с напрежение на батерията 40-80 V, и поради големия размер на площта кабелните версии тук отпадат. Ако искате да вършите още по-ефективна работа, можете да се спрете и на бензинови моторни тримери.

Над 4000 м² площ: Тук са необходими най-мощните решения, така че няма друг избор, освен да работите с бензинови моторни тримери. Ако искате да поддържате такава голяма площ редовно, си струва при избора да имате предвид не само данните за производителността, но и други функции. С площ от хиляди квадратни метра ширината на рязане е още по-важна. С по-широка режеща глава, дадена площ може да се окоси за по-малко време, спестявайки с това време и енергия.

Най-важните аспекти

В най-ниската ценова зона под 160 лв ще намерите най-голям брой продукти на Raider, AL-KO, Black & Decker, Einhell, GARDENA. В тази категория, с изключение на някои модели, можете да купувате акумулаторни и електрически моторни тримери. Що се отнася до мощността, повечето от тези машини варират между 245-550W. Освен това производителите снабдяват много продукти с основни функции за комфорт и безопасност, като например с нехлъзгаща се дръжка, захващане с две ръце или предпазен прекъсвач.

В средния ценови клас от 160 до 620 лв моторни тримери предлагат например Makita, Husqvarna, STIHL, STIGA или Kärcher. По отношение на мощността, тези продукти вече са по-силни и могат да достигнат стойности около 900-1000W. В по-високата ценова категория можете да срещнете тримери с по-качествена изработка, поглъщане на вибрации и по-ниски емисии.

Над 620 лв влизате в професионална категория, където можете да намерите много моторни тримери марки STIHL, Makita, Honda, HiKOKI (Hitachi) и не на последно място Oleo-Mac. Повечето модели тук са бензинови, но се предлагат и много акумулаторни моторни тримери и палцови косачки. В горния ценови диапазон вече можете да намерите особено високопроизводителни двигатели, здрави моторни валове, ергономичен дизайн на машини, оборудвани с по-заздравени филтри и функции за безопасност.

 • Електрически моторни тримери

Електрическите моторни тримери (независимо жични или акумулаторни) са по-лесни за стартиране и поддръжка от бензиновите. Моторът на електрическите версии работи по-тихо и резонира по-малко, което го прави по-удобен за работа. Освен това те нямат емисии в сравнение с бензиновите видове.

Акумулаторните моторни тримери осигуряват повече пространство за маневри, отколкото кабелните решения. От най-разпространените днес Li-Ion акумулатори, изборът на модел с напрежение на батерията 40-80 V Ви дава повече мощност и по-дълго време на работа, а това Ви позволява да извършвате повече работа с едно зареждане. Времето за зареждане може да варира от час до няколко часа, в зависимост от батерията и нейното зарядно устройство.

Кабелните моторни тримери осигуряват непрекъснато захранване, така че не изискват презареждане, нито акумулатор. Теглото им е по-малко, но особено се различават от акумулаторните типове. Захранващият кабел на жичните моторни тримери обикновено е доста къс, така че ще Ви трябва допълнително удължителен кабел, за да го използвате. Едно от най-големите ограничения при използването на жичните моторни тримери е кабелът. Ако градината не е с непрекъсната, еднородна площ и се налага да маневрирате между по-малки или по-големи препятствия, преместването на кабела създава спънки. Когато избирате удължителен кабел, винаги взимайте предвид работните параметри, посочени от производителя на моторния тример, за да можете да използвате машината си без никакви проблеми.

Съвет: някои акумулаторни моторни тримери имат универсален акумулатор, който може да се използва за други устройства в продуктите на марката. Например, можете да използвате акумулатора, който сте закупили за Вашият моторен тример, и за косачка или моторен трион . С това можете да помогнете както на околната среда, така и на портфейла си.

 • Бензинови моторни тримери

Бензиновите моторни тримери са по-мощни от повечето електрически версии и са идеален избор за поддържане на по-голяма площ. В допълнение към мобилността си, те имат дълъг експлоатационен живот. Повечето бензинови моторни тримери могат да се стартират чрез издърпване на стартерния кабел, но вече има видове, при които този процес е автоматизиран. Бензиновите моторни тримери работят с предварително приготвена двутактова смес. Пропорцията на сместа бензин-масло при всички случаи се определя от производителя, затова е важно да следвате инструкциите за експлоатация, за да удължите живота на моторния тример.

 • Косачки с корда

Косачките с корда могат да изглеждат странни за стопани, свикнали с традиционни косачки и моторни тримери, тъй като приличат на хибридна смесица от двете машини. Те могат да се използват ефективно в райони, където вече е трудно се придвижва косачката, а ръчнният тример не е достатъчен за размера на поддържаната площ. В предната част на тези бензинови машини ще намерите подобна на моторните тримери въртяща се глава и режещ инструмент, а цялата машина лежи на две големи задни колела. Благодарение на по-високата производителност и по-добрата маневреност, те се представят много по-добре от ръчните моторни коси.

 • Палцови косачки

Палцовите косачки се използват по-малко за ежедневна употреба, най-често за прибиране на фуражни култури, обикновено за площи с размери, лесни за обхождане пешком. Такава машина е полезна и когато рядко посещаван, относително занемарен район се нуждае от грижи и теренът е неравен.

За акумулаторни модели напрежението на акумулатора (V), за кабелните моторни тримери пък мощността (W) са полезна информация за определяне на производителността на дадения тип.

Бензиновите моторни тримери с двутактови двигатели имат добро съотношение мощност / тегло, но изискват предварително определена смес от бензин и масло. Пропорцията на сместа при всички случаи се определя от производителя, затова е важно да следвате инструкциите за експлоатация, за да удължите живота на моторния тример.

В случай на четиритактови двигатели, няма нужда да се занимавате с приготвянето на сместа, защото за употребата им е необходим само бензин. Вместо да приготвяте сместа, обаче трябва да се има предвид, че моделите с четиритактов двигател са по-тежки и маслото трябва да се сменя редовно.

Технологията на издърпващия механизъм също може да е подобрена, с което се улеснява стартирането на бензиновите моторни тримери.

С регулируема скорост можете да изберете скоростта, която е идеална за ефективна поддръжка на дадена култура. В случай на акумулаторни машини, времето за работа може да бъде удължено, ако с по-тънката и по-лесна за изрязване растителност се работи на по-ниска скорост вместо максималната.

С машини, имащи не само една, а няколко нишки корда задвижвани от кордовата шпула, могат да се постигнат по-ефективни резултати при рязане с определена скорост.

Други важни параметри

Помислете за теглото на моторния тример. То може значително да повлияе на ефективността на Вашата работа, с по-лека машина ще се уморявате по-късно по време на работа. С по-мощните моторни тримери имате възможност да поддържате по-големи площи, но това увеличава теглото. Непременно помислете кой модел е най-подходящ за Вас и изберете тип, който има най-доброто съотношение мощност-тегло.

Под 5 кг се предлагат предимно акумулаторни и електрически моторни тримери, до 10 кг вече се появяват и много бензинови моторни тримери.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Към някои моторни тримери можете също така да прикачите аксесоари (налични като опция), които могат да се използват не само като моторен тример, но и като моторен трион, мотофреза или тример за жив плет.

Машините с въздушен филтър помагат да се запази прахът и други малки замърсявания далеч от двигателя - това, разбира се, не Ви освобождава от редовна поддръжка, но значително допринася за дългия живот на машината.

С дръжката с регулируема дължина всеки може да регулира моторния тример според собствения ръст, така работата е по-малко натоварваща за гърба.

Полезна функция е, когато можете да захранвате кордата, като натиснете държача за корда към земята, без да изключвате моторния тример, тя след това веднага се подравнява до точния размер от специален нож. Снабдените с автоматично подаващо устройство кордови шпули подават допълнителна корда, използвайки центробежна сила точно когато е необходимо.

Бъдете внимателни

При градинските машини винаги е важно да се обърне внимание на функциите за безопасност и поддръжка. Предназначението на предпазния диск върху главата на моторния тример е да държи изрезките, които падат по време на рязане, далеч от оператора на машината. Преди употреба винаги се уверявайте, че предпазителят е правилно закрепен. Ако е необходимо, предпазният диск може да бъде сменен с по-голям размер, за да се намали количеството изрезки, летящи към Вас.

Важно е при всички случаи да носите защитни очила през цялото време, а увреждането на слуха може да бъде предотвратено с предпазни тапи или антифони.

Поддържането на моторния тример чист и редовната проверка на главата за кордата при всякакъв тип моторен тример е необходима, ако искате да постигнете най-добрата производително и възможно най-дългия живот на машината.

Също така си заслужава да помислите за акумулатора при акумулаторните тримери, а и при някои бензинови модели с акумулатор. Не излагайте акумулатора на екстремни метеорологични условия (прекалено висока или твърде ниска температура) и когато не се използва дълго време го съхранявайте зареден до половина, по възможност при стайна температура, докато отново Ви потрябва.

Валидно е за всички бензинови моторни тримери, че маслото, въздушният филтър и свещите трябва да се проверяват редовно и да се сменят, ако е необходимо. Заслужава си преди сезона да занесете тримера в специализиран сервиз за проверка, ако не искате да си изцапате ръцете. Така в началото на сезона няма да Ви грозят проблемите, типично изникващи след няколко месечна неупотреба на уреда.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Ако не и с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните навярно успяхме да сортираме тримерите, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава освен по описанията на моделите можете нагледно да съпоставите основните параметри на продуктите чрез функцията за сравнение. Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите най-идеалната за Вас клавиатура, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтината

 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще ви помогне

 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано, и нямате повече съмнения коя клавиатура е най-подходяща за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!