Как да си купите надуваем матрак?

Планирате ли вече туризъм, почивка с кола или евентуално къмпинг с приятелите си? С надуваем матрак можете да направите ваканцията си уютна и да спите комфортно. При избора на матрак се съобразявайте не само с размерите, но и с товароносимостта и материала. Ние предоставяме съвети за всичко това в ръководството за пазаруване по-долу.

Планирате ли вече туризъм, почивка с кола или евентуално къмпинг с приятелите си? С надуваем матрак можете да направите ваканцията си уютна и да спите комфортно. При избора на матрак се съобразявайте не само с размерите, но и с товароносимостта и материала. Ние предоставяме съвети за всичко това в ръководството за пазаруване по-долу.

Време за четене 7 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва надуваемият матрак и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, размера и материала?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви специфични правила за безопасност са важни при ползване на матрак? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв надуваем матрак искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов продукт. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият матрак непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Надуваем матрак и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Най-важните аспекти

В най-ниската категория можете да изберете надуваем матрак даже под 40 лв. Популярни производители в този ценови диапазон са Zulu и Intex. Сред тях също можете да намерите модел, който е идеален за почивка или в стая за гости. Те са компактни и се побират в малко пространство, когато са изпуснати и прибрани в чантата.

Между 40 и 200 лв можете да намерите по-издръжливи, удобно проектирани, следващи гръбнака модели (благодарение на отделените въздушни клетки), като Husky, Intex, YATE и Zulu, които дават най-широк избор.

Можете да намерите матраци в по-скъпите ценови граници над 200 лв. Те обикновено са леки и при опаковане се побират в малко пространство, както и използват по-здрави материали. Повечето продукти са водоустойчиви, така че можете да ги използвате при различни полеви условия. Ако търсите такъв, вижте продуктите на Klymit, Sea to Summit или Therm-A-Rest.

В колата

Не винаги искате да разпъвате палатката при пътуване, докато разглеждате забележителности? Опитайте да спите в колата. За да направите това, първо измерете вътрешните размери при легнали или напълно разпънати седалки. Изберете матрак, който пасва подходящо в колата Ви и не може да се пречупва или деформира по друг начин. Някои модели са проектирани целенасочено за задни седалки и са оформени така, че да съответстват на формата на багажното отделение на автомобила.

В палатка

Обичате ли да прекарвате ваканцията си активно, но спането в палатката все още има своя чар? Благодарение на надуваемия матрак няма да усетите дупките и другите неравности под палатката през нощта. Когато избирате матрак, уверете се, че е подходящ за използване на открито, тоест има водоустойчива и неплъзгаща се повърхност.

За деца

Детските матраци могат да се използват не само на открито, но и в апартамента. Можете да допълните с тях детските палатки или къщички и да създадете свят, пълен с въображение дори за най-малките. Освен това тези матраци могат да се използват на детски рождени дни или при къмпинг в семейна палатка.

В апартамента

Надуваемите матраци, предназначени за вътрешна употреба, решават проблема, когато гостите решат да останат до късно през нощта. Ще можете да предложите почти пълнофункционални легла на своите гости. По-компактен вариант е сгъваемият матрак за гости, който повече напомня на класически килим.

В зависимост от това за какво искате да използвате надуваемия матрак, трябва да проверите размерите му както в сгънато състояние, така и в напълно надуто. Дължината на сгънатия матрак обикновено е 20-50 см, а ширината е 10-40 см. Размерите при надуване са важни не само заради броя на ползвателите, но и заради размера на палатката. Въпреки че има стандартни единични матраци с размери 90x180 см (широчина × дължина), обикновено се предлагат по-големи версии. Например, двойните матраци могат да достигнат ширина до 2 метра.

Повечето надуваеми матраци днес са изработени от поливинилхлорид (PVC), полиуретан или винил. Тези материали са много здрави и издръжливи. Дебелината (височина) и качеството на повърхността също дават представа за експлоатационния живот. Не е възможно да спите много удобно на чиста пластмасова или гумена версия, защото залепва неудобно. По-често използваният слой от велур е приятно мек. В долната част матраците са изработени от гума, която е лесна за почистване и водоустойчива.

Съвременните матраци не са напълно кухи. Обикновено те са подсилени с полиестерни влакна или функционални прегради. Те са лесно разпознаваеми по кръговете, видими на повърхността. Такъв дизайн е по-надежден от изкуствените влакна и има по-малко циркулация на въздуха, така че може да се поддържа постоянна температура.

Други важни параметри

Тъй като по-удобните единични матраци могат да бъдат сходни по размер с двойните матраци, товароносимостта, която обикновено варира от 130 до 300 кг, разкрива много повече за дадения вид. Когато повече от един човек ще използва матрака, винаги избирайте капацитета на натоварване според най-тежкия човек. По-добре е да преоразмерите, вместо да се ядосвате поради изпускане на въздуха или евентуално спукване нощем.

Тежестта на надуваемия матрак може да се усети особено, когато го носите на гърба си, например, прикрепен към раницата, докато ходите. Най-леките видове тежат по-малко от 2 кг, но това са и най-тънките и сравнително ниски варианти, което ги прави идеални за туризъм. Средното тегло е между 3 и 5 кг. Матраци до 10 кг осигуряват максимален комфорт. Те имат дизайн с различни подсилвания и прегради.

Забележка: От значение ли е всеки допълнителен грам? Може бе шалте или постелка за туризъм може да е по-подходящо за такава екскурзия.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Има и модели с вграден компресор, който се включва в контакт и автоматично надува матрака за броени секунди. Някои модели могат да бъдат напомпани с помпа, която обаче не винаги е включена в комплекта. Но какви други аксесоари можете да срещнете?

Аксесоари

Ръчна помпа – матракът се надува ръчно с въздух Крачна помпа - малко по-лесна за използване от ръчната, матракът се надува по-бързо Електрическа помпа - изисква електрическа енергия за надуване Лепило - когато откриете дупка в матрака, затворете го със специално лепило за пластифицирани пластмаси или PVC Опаковка - улеснява транспортирането и съхранението извън сезона Възглавница - някои модели имат вградена възглавница, която може да се надува заедно с матрака, ако няма, можете да закупите отделна надуваема възглавница за пътуване

Бъдете внимателни

По време на сън трябва да има поне 20 см свободно пространство от двете страни. Въпреки това, дори и по-тесните версии са полезни, за да спите в палатка от време на време. Колкото по-висок е матракът, който купувате, толкова по-удобен ще бъде сънят Ви. Няма да се усеща студеното от земята и ставането от него ще бъде по-лесно. Приблизително 7 см модели се считат за ниски, докато моделите с около 40 см се считат за високи, затова пък те са и много удобни.

Например, изберете дебелина най-малко 20 см в стаята за гости. Ако обаче търсите по-компактен модел в палатката, не превишавайте тази граница от 20 см. По-високите матраци обикновено вече не се побират в палатката и също така заемат твърде много място в багажника.

За използване на открито е важно да изберете матрак от здрав и по възможност водоустойчив материал.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме надуваемите матраци, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови :)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалният за Вас матрак, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой матрак е най-подходящият за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!