Как да си купите ролери?

Карането на ролери има много предимства, вариращи от развиване на здрави мускули, подобряване на чувството за баланс, и дори откриване на нови места от околността. За да сте сигурни, че ролерите отговарят на Вашите нужди, вземете предвид не само вида, но и размера и твърдостта на колелата. Какъвто и да е поводът за Вашата покупка, ние ще Ви помогнем да се ориентирате в широкия избор, за да можете да започнете този спорт безпроблемно.

Карането на ролери има много предимства, вариращи от развиване на здрави мускули, подобряване на чувството за баланс, и дори откриване на нови места от околността. За да сте сигурни, че ролерите отговарят на Вашите нужди, вземете предвид не само вида, но и размера и твърдостта на колелата. Какъвто и да е поводът за Вашата покупка, ние ще Ви помогнем да се ориентирате в широкия избор, за да можете да започнете този спорт безпроблемно.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струват ролерите и какви параметри има всеки модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида или параметрите на колелата?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции за безопасност може да имат ролерите? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какви ролери искате да купите, първо обмислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов модел. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашите ролери непременно трябва да притежават.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория ролери и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Имате ли опит като скейтър?

Ако купувате ролери за начинаещи, най-добрият избор са ролери с по-малки, меки колела (72-80 мм), които са лесни за управление, подходящи за по-бавно пързаляне и по-маневрени при избягване на препятствия. Фитнес ролерите ще бъдат най-подходящи за спортно пързаляне. Напредналите състезатели вече имат ясна представа какъв стил на пързаляне им харесва и карат ролерите правилно. Те могат да изпробват градско каране, да правят различни трикове с агресивен тип ролери или да карат по черни терени скандинавски варианти. За професионалистите са най-подходящи състезателните ролери, които позволяват най-високи скорости, но пък са много взискателни към правилната техника на каране и неподходящи за по-неравни терени. Трябва да изберете по-твърди колела за състезателни ролери, за по-дълъг живот и намаляване съпротивлението при търкаляне.

За какво смятате да ги използвате?

Преди да купите, вероятно вече имате представа къде ще карате ролери - дали можете да намерите поддържана вградена писта във Вашия район, спортен стадион или скейтборд парк, евентуално искате просто да се разходите в свободното време. В зависимост от терена и произтичащия от това стил на каране, можете да изберете конкретен тип ролери. Като цяло фитнес и състезателните ролери са подходящи за велоалеи и други гладки повърхности, докато за по-неравен терен се предпочитат трекинг или агресивни ролери.

За кого купувате ролерите?

Можете да избирате от унисекс, детски, женски и мъжки версии. Детските и дамските ролери обикновено се различават от мъжките не само по цвят, но и по размер на обувката, формата и теглото на ролерите. Дамските ролери обикновено са по-тесни в долната си част, докато горната част е малко по-широка, също обикновено са по-леки в сравнение с мъжките ролери, за да се улесни карането от по-леки хора. Винаги зависи от индивидуалното телосложение и нуждите на скейтъра, кой вариант ролери ще бъде най-удобния за него.

Детските ролери като цяло (с изключение на по-малките размери) се характеризират с удължаващ дизайн. Това означава, че можете лесно да разширите ролерите до 4 размера. По този начин те могат да се използват по-дълго време и да не се налага да купувате нови всяка година. Затова купете размер, който при най-малкия размер е точно за Вашето дете. Въпреки това винаги се уверете, че ролерите прилягат плътно на крака на детето. Регулирането на размера е лесно, след като стиснете или освободите ключалката, плъзнете пръста на обувката до правилния размер и ролерите могат да се използват безопасно отново.

Най-важните аспекти

Под 120 лв ролерите Master, Moni, NILS Extreme, Corby, Spartan са сред най-популярните марки. Твърдостта на колелата е в категория 82A за повечето продукти (колкото по-голямо е числото, толкова по-твърдо е колелото), което е подходящо за пързаляне от време на време.

Марките предлагащи най-много продукти между 120 и 300 лв включват Fila, Rollerblade, Roces и Tempish. В тази категория има и ролери с 3 и 4 колела. Характерна особеност е изваждащата вътрешна част и подобрена подплата, поглъщаща вибрации.

В ценова категория над 300 лв най-вече се срещат различни професионални ролери. Тези продукти имат прецизно изработени конструкции, качествени и здрави материали, окачване и поглъщане на вибрации. Повечето ролери се предлагат от Tempish, Fila, Seba, K2.

Фитнес ролери

Универсалният и може би най-разпространеният вид са фитнес ролерите, които са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Колелата обикновено достигат размер 80-90 мм, но опитните спортисти могат да изберат и по-спортни, по-бързи версии със 100 мм колела. Жените често избират фитнес ролери с 84 мм колела, докато мъжете предпочитат 90 мм версии. Фитнес ролерите имат най-доброто управление на равни велосипедни пътеки и прави писти. Затова, ако искате да придадете спортен вид на Вашите ролери или планирате групово каране, фитнес инлайн версиите ще Ви свършат работа.

Състезателни ролери

Чувствате се като риба във вода на ролерите, не Ви стряскат препятствията и обичате да карате бързо? Потърсете състезателни ролери. Благодарение на по-дългата шина, кънката може да побере пет колела с диаметър 100 милиметра. Карането ще бъде стабилно по права линия, по гладка повърхност и при високи скорости. От друга страна, по-трудното каране може да бъде спънка за не толкова квалифицирани скейтъри. За необходимата стабилност обувката достига до само до глезена, така позволява по-ниска стойка на крака. Поради тази причина може да отнеме известно време на скейтъра да свикне с този тип твърди и ниски ролери.

Агресивни ролери

Обратното на състезателните ролери са агресивните ролери, които не достигат съвсем скоростта на предишните ролери. Този тип е предназначен предимно за скейтборд паркове и подобни места. Малките колела (50-60 мм) на къса шина осигуряват необходимата стабилност при пързаляне по рампа. Здравата и издръжлива конструкция издържа дори на по-натоварващи маневри, като например при изкачване по стълби, скачане и други трикове. Бавната скорост вече е недостатък на велоалеята. При тези видове ботушите са доста тежки.

Трекинг ролери

ролерите за трекинг се наричат още четворни, което означава, че са двуредови ролери с по 4 колела, така че се нуждаят от възможно най-гладката повърхност, тъй като лесно могат да заседнат на неравности. При ниски скорости обаче те са страхотни за управление и осигуряват стабилността, от която се нуждаете за всякакви лудории, от завои до танци. Те обаче са по-малко подходящи за по-дълги преходи.

Ролери за хокей

Когато не искате да се откажете от хокея след хокейния сезон, вземете хокейни ролери, които ще Ви пресъздадат зимното каране много успешно. Летните хокейни ролери имат твърди и издръжливи обувки с по-малки, по-меки колела с диаметър 72-80 мм. Това позволява на ролерите да завиват добре и позволяват бързи спринтове.

Градски/улични ролери

По-бавните, но лесни за управление градски и улични ролери имат здрава рамка, която е подходяща за преодоляване на различни препятствия в града. Уличните ролери обикновено се купуват от по-опитни скейтъри, които не се страхуват да излизат извън алеите и могат бързо да променят посоката според трафика.

Скандинавски ролери

Скандинавските ролери са много специален вид ролери, които имат само едно колело отпред и едно колело отзад. Те са с диаметър 150 милиметра или повече и могат да се надуват с въздух. На гладка повърхност управлението им не е идеално, но на по-тежък терен ще ги намерите по-удобни от другите ролери. Карането на ролерите е подобно на ски бягането, включително използването на щеки.

Фрискейт ролери

Подобно на уличните ролери, свободните ролери ще бъдат идеални за вградени писти. В сравнение с градските ролери, те имат къса, подсилена рамка и колела с диаметър 76-80 мм, които се адаптират към различни трикове и скокове. Така че докато уличните ролери се използват само за движение между две точки, ролерите за фрийскейт (известни също като градски Urban ролери) позволяват също прескачане на препятствия, слалом и други зрелища по време на каране. Ролерите за фрийскейт често се избират от скейтъри, които искат да разнообразят своето пързаляне (фитнес ролери) с няколко трика.

Брой колела

Най-често използваният дизайн включва четири колела в ред, който е оптималната комбинация от скорост, стабилност и маневреност. Петте колела са рядкост, най-често се използват за наклон. Триколките са популярни със своята скорост и достатъчно пъргавина поради късата шина. Ролерите с най-малко колела са в скандинавски стил или специални агресивни версии, те имат само две колела.

Размер на колелото

Колкото по-големи са колелата, толкова по-бързи са ролерите, но толкова по-трудно ще бъде да ги контролирате. За най-разпространените фитнес ролери размерът на колелата варира между 80-90 мм. Долната граница е подходяща за начинаещи състезатели, докато горната граница е подходяща за напреднали състезатели, способни на по-висока скорост. Когато купувате нови колела, винаги трябва да се базирате на размера на оригиналните колела. Всяка кънка се изработва по определен размер.

Видът на ролерите

Стил на каране

Размер на колелото

Фитнес

За вградени писти за свободното време

80-90 mm

Състезание

Спорт

100-110 mm

Агресивен

Скейтборд парк

50-60 mm

Трекинг

Трикове, танци

50-60 mm

Хокейни ролери

Каране на хокей ролери

72-80 mm

Градски

Комбинация от фитнес и агресия

76-80 mm

Твърдост на колелото

Твърдостта се обозначава с цифра и буква A и колкото по-голямо е числото, толкова по-твърди са колелата. По-меките колела са идеални за начинаещи, тоест около 75A, докато по-напредналите потребители могат да достигнат 80A и повече. По-меките колела поглъщат по-добре ударите, затова препятствията не създават особено много грижи дори и на по-неопитните, докато по-твърдите колела позволяват по-бързо каране и по-бавно износване, но трябва да обръщате повече внимание на терена.

Материал на колелата

Колелцата са направени почти изключително от полиуретан, който се комбинира с различни други материали. Висококачествените двойни колела имат мека вътрешна и по-твърда външна повърхност, което подобрява сцеплението, без да нарушава издръжливостта. Има и специална смес, която осигурява добро управление дори при дъжд, но такива колела са от по-висок ценови клас.

Лагери

Лагерите са отчасти отговорни за скоростта и комфорта при пързаляне. Качеството им се обозначава с ABEC номер 1-9 и колкото по-голям е този номер, толкова по-голяма е точността, с която са изработени. На практика обаче лагерите ABEC-7 от не толкова престижен производител са по-лоши при реална употреба от лагерите ABEC-5 на качествена марка. При покупка на нова кънка може да разгледате лагерите, но не е нужно да Ви смущава, ако срещнете по-нискокачествени, защото като се износят винаги можете да ги смените с по-качествени от различен, висококачествен производител.

Спирачката е основната част от ролерите, предназначени за начинаещи и средно напреднали скейтъри; по-добрите скейтъри могат да спират с движение перпендикулярно или перпендикулярно на посоката на движение. За напреднали скейтъри спирачките могат да пречат на определени маневри. При много модели със спирачки, последната може да бъде свалена и да се сложи на другата обувка. Проверете също дали въпросния тип спирачни накладки може да се купува отделно, тъй като те рано или късно може да се повредят и може да се наложи да закупите нови. Повечето спирачки са специфични за определено семейство ролери, има също и универсални спирачки, които лесно се прикрепят към шината, но те не са съвместими с всички модели.

Външните части обикновено са изработени от закалена пластмаса, композитни материали или фибростъкло, които се допълват от кожени или текстилни елементи. Материалът на ролерите трябва да бъде достатъчно здрав и издръжлив, за да закрепи глезена и да издържи натоварването, както и всички натоварвания. За омекотяване на ролерите най-често се използва найлонова или латексна пяна. Моделите с по-високо качество имат мемори пяна, която се адаптира по-добре към крака. Долните слоеве от гел или пяна, от друга страна, осигуряват по-добро омекотяване и повишават цялостния комфорт по време на каране на ролери.

Ролерите от softboot използват комбинация от леки, дишащи, но меки материали. В резултат на това те осигуряват значително повече комфорт и са добре вентилирани.

Тъй като шината е една от най-натоварените части на ролерите, важно е нейната конструкция да е с високо качество. Шините най-често са изработени от пластмаса или метални сплави. Поради ниското тегло на професионалните състезателни модели, те понякога са изработени от карбон, но твърдостта им не е толкова висока, колкото тази на качествената метална сплав. Въпреки това, не е непременно вярно, че пластмасата винаги е по-лоша от метала. Обърнете внимание и на това как обувката е прикрепена към рамката, най-издръжливото закрепване е чрез винтове. По-евтините ролери използват нитове, докато при долнокачествените просто залепват шината.

Други важни параметри

Когато избира правилния размер, в рамките на маркировките на ЕС скейтърът обикновено трябва да избере едно число по-голямо от нормалния размер на обувките си. ролерите трябва да прилепват плътно към стъпалото и да не са прекалено стегнати никъде. Това обаче може да варира за различните видове ролери, които изискват известна практика и малко внимание (например състезателни ролери).

Дължината на шината на колелата също е свързана с размера. Дължината на кънката влияе върху мобилността и стабилността. По-късата шина прави маневрирането по-лесно, но дава по-малко чувство на сигурност при по-високи скорости, докато по-дългата шина е по-мудна при завиване, но увеличава стабилността.

Мъжките ролери често са по-тежки от женските. По-леките ролери са по-лесни за маневриране и скейтърът по-трудно се изморява, но се износват повече, така че имат по-кратък живот от по-тежките версии, при които се използват по-издръжливи материали.

Адекватната твърдост гарантира, че ролерите са лесни за каране и стабилни например при скачане или препятствия. От друга страна, прекалено твърдите обувки пречат на движението на краката, понеже не са така удобни за носене. Твърдият дизайн е избор на хокеисти, като хокейни скейтъри.

Правилната вентилация е много важна, тъй като краката естествено се потят в ролерите. Обърнете внимание на броя и дизайна на вентилационните отвори.

Можете да избирате между катарами и класически вързанки. Докато катарамите могат да се закопчават по-бързо, вързанките стягат крака по-добре, по-малко се повреждат и са лесни за смяна, ако се скъсат. Ролерите с бързо освобождаване се състоят от опъващ шнур и колело. Закопчаването на такива ролери е въпрос на секунди.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Докато повечето падания се случват на начинаещите, професионалните скейтъри също не са застраховане, така че е добре да се предпазите максимално от възможни наранявания. Висококачествената каска за ролери е от съществено значение, особено за децата. Каската трябва да приляга добре към главата и да съчетава твърдостта с много вентилационни отвори. Протекторите за лакът и наколенките са също толкова важни. Те не трябва да ограничават движението по никакъв начин, но трябва да останат стабилно на мястото си, да не се извъртат в случай на падане. Ръкавиците предпазват ръцете Ви от ожулване както при спиране, така и при падане. Когато пътувате или търсите идеалните писти, чантата за ролери със сигурност ще Ви бъде полезна. По-опростеният мек калъф предотвратява надраскване, докато твърдият калъф осигурява повече защита за Вашите ролери и допринася за по-дълъг живот, така че можете да се пързаляте много по-дълго с любимите си ролери.

Бъдете внимателни

Поддръжката на колелата безспорно влияе върху качеството на пързалянето. Когато колелата са износени, карането също се забавя и управлението става много по-трудно. Затова ги почиствайте редовно с влажна кърпа, особено в областите над колелата, където се отлага по-голямата част от мръсотията.

Не забравяйте лагерите (металната част в средата на колелото), които трябва да се почистват редовно за плавно движение, а ако заседнат, смажете ги със специално масло за лагери.

Ролките също трябва да се сменят, ако са износени. Най-често ще се налага смяната между позициите 1-3 и 2-4.

Правилната поддръжка ще удължи живота на колелата, но ако се пързаляте често, ще дойде момент, когато трябва да купите нови. Можете да опитате друга твърдост, ако съществуващите Ви колела не са достатъчно удобни или твърде бързи, или се износват твърде бързо.

Оставете ролерите да изсъхнат след всяко пързаляне, можете дори да премахнете подплатата и да дезинфекцирате с дезодорант на обувки, но можете също да поставите 1-2 филтъра черен чай в ролерите между две пързаляния, това е отличен дезодорант!

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме ролерите, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичните от няколко.

След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалните за Вас ролери, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтините

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кои ролери са най-подходящите за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!