Как да си купите спален чувал?

Планирате ли понякога да прекарате нощта сред природата далеч от дома, на къмпинг със семейство или приятели? Пригответе се за тези незабравими моменти с качествен спален чувал. Изборът на подходящо оборудване за спане на открито не е лесно. Помислете къде ходите най-често и по кое време на годината, каква е прогнозата за времето, каква температура можете да очаквате през нощта и колко време планирате да прекарате сред природата – с това ще можете да изберете подходящ за Вас спален чувал.

Планирате ли понякога да прекарате нощта сред природата далеч от дома, на къмпинг със семейство или приятели? Пригответе се за тези незабравими моменти с качествен спален чувал. Изборът на подходящо оборудване за спане на открито не е лесно. Помислете къде ходите най-често и по кое време на годината, каква е прогнозата за времето, каква температура можете да очаквате през нощта и колко време планирате да прекарате сред природата – с това ще можете да изберете подходящ за Вас спален чувал.

Време за четене 11 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

 • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

 • Колко струва спалният чувал и какви параметри има всеки модел?

 • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, материала или размера на спалния чувал? Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете продукта, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв спален чувал искате да купите, първо измислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашия нов модел. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти. За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас.

Първо направете списък с най-необходимите функции, които Вашият спален чувал непременно трябва да притежава.
Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория Спален чувал и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Най-важните аспекти

Леки летни спални чували вече се предлагат за между 20 и 100 лв, които не включват по-сериозни топлоизолационни материали, но има и дву- и трисезонни модели и спални чували за деца в по-евтината ценова категория. Също така стават идеално за туризъм и преспиване на фестивали.

Между 100 и 400 лв вече има четирисезонни модели, които могат да се използват спокойно дори при по-хладно време. Над 40 000 лв излизат и по-сериозните зимни спални чували, произведени за наистина сурови метеорологични условия. Обикновено са по-дебели от останалите версии. Изработени са от по-скъпи, но по-издръжливи материали, имат по-добра подплата и топлоизолационни свойства, което ги прави подходящи за по-дълги пътувания дори при хладно време.

Над 400 лв се предлагат повечето три- или четирисезонни модели и зимни спални чували, с плътен, устойчив на влага слой. Въпреки здравия им материал, задържащ топлината, те са леки и лесни за опаковане, което ги прави подходящи например за велосипедисти.

Летен

Планирате ваканция на къмпинг, разходка с лодка или евентуално почивка за децата на лагер през лятото? Дори ако се подготвяте само за летен фестивал, винаги имайте под ръка лек и компактен летен спален чувал. Идеален за използване през най-горещите сезони, приблизително до температура около 10°С. Предимствата му са по-ниско тегло (между 0,5-1,5 кг), може да се опакова в малък размер и е подходящ за фестивали, водни и велосипедни турове и къмпинг.

Зимен

Ако сте къмпингували много през по-топлите периоди, опитайте да спите на открито и през снежния сезон. Зимният сън на открито не е толкова екстремно усещане, ако имате подходящ спален чувал за това. Зимните модели обикновено са проектирани за условия между -30°C и 0°C. Тези спални чували обикновено са по-тежки и обемисти. Спален чувал с пълнеж от пух може да е по-лек вариант, но затова е и малко по-скъп.

Предимствата за този избор са, че тук срещаме най-топлите модели, удобни и практични дори при мразовити температури и подходящи за сухи студове, от есен до пролет, дори за по-сериозни преходи.

Три сезонен

Можете да се насладите на спане на открито от пролетта до есента с универсалния трисезонен спален чувал. Топлинният му комфорт е между -10°C и +20°C. Не можете да бъдете изненадани от внезапни температурни промени през лятото, и също можете спокойно да посрещнете по-хладните сутрини през есента и лятото, дори по-меки зими. Тези модели обаче обикновено са малко по-тежки от леките летни спални чували.

Предимствата са, че този тип може да се използва от пролетта до есента, подходящ е за универсална употреба и има добро съотношение цена/качество.

Сезонността на спалния чувал се определя от единен стандарт за температурни граници: комфорт, граница и екстремна температура.

Температурни свойства

Характеристики

Температура на комфорт

подобна на комфорта на домашна среда

Граничната температура

най-вече за мъжете или за не толкова зиморничави дами

Екстремни температура

могат да осигурят почивка за няколко часа при неприятни условия без риск от измръзване

Материал

Синтетичен

Спалните чували с подплата от синтетични влакна са по-често срещани в къмпингите. Това е най-продаваната версия, лесна за почистване (може да се пере в пералня), устойчива на влажна среда и подходяща за страдащи от алергии. Според техните специални свойства те могат да бъдат допълнително разделени на:

 • Микрофибърен: може да се опакова до малък размер притежава отлични топлоизолационни свойства по-скъп е от моделите с кухи влакна

 • Кухи влакна: колкото повече е пълнежът, толкова по-добра е неговата отоплителна способност Колкото по-големи и по-тежки са моделите, толкова по-кратък е техният експлоатационен срок

Пух

Редовно ли спите в спален чувал или евентуално планирате по-сериозен, многодневен планински преход? Изберете висококачествен и лек пухен спален чувал. Този модел издържа по-дълго от синтетичните варианти и остава идеално топъл дори при най-суровите условия. В сравнение със синтетичните влакна обаче той е по-труден за поддръжка и почистване. Има два важни параметъра за спалните чували подплатени с пух:

Пълнеж: показва качеството и изолационната сила на перушинката, изразена в кубични сантиметри (cuin). Стандартните стойности са около 600 куб. см. LOFT: или дишане. Колкото по-голямо е числото, толкова по-добра е изолацията.

Структура

Конструкцията на пълнежа разкрива повече за качеството на изолацията. Можете да опаковате най-простия еднослоен спален чувал за летния фестивал, докато многопластовите модели са полезни от пролетта до есента.

По този начин пълнежът е разделен на 4 основни типа:

 • Единичен слой – състои се само от един слой. Това са ултралеки спални чували (0,5 г) за велосипедисти, например. Те обаче могат да се използват само от късна пролет до ранна есен.

 • Двуслоен (сандвич) – чрез комбиниране на няколко слоя спалният чувал има значително по-добри топлоизолационни свойства. Например, ако външната страна на спалния чувал се намокри, разделянето на слоевете означава, че това няма да повлияе на влагата вътре в чувала. С увеличаване на броя на слоевете се увеличава и размерът. Най-леките двуслойни спални чували тежат около 1 кг.

Двата слоя са най-често срещаното решение, което е достатъчно от ранна пролет до късна есен. Зимните температури обаче изискват трислоен, добре изолиран спален чувал.

 • Шиндли - изолационният слой е пришит към горния плат от едната страна и към вътрешния плат от другата под формата на припокриващи се ленти. Това създава впечатлението, че има повече изолация, но част от нея е изпълнена само с въздух. Такова решение води до голяма разлика между екстремни и приятни температури.

 • Камера – най-скъпият, но най-ефективен дизайн използва камери за предотвратяване на движението на пълнежа в спалния чувал. Колкото повече са камерите, толкова по-стабилна е топлоизолацията. Камерите могат да бъдат подредени по различни начини, но комбинацията от хоризонтални и вертикални камери е най-ефективна.

Важна цифра е така нареченото тегло на пълнежа. Това показва обема на пълнежа във всяка камера. Най-добрите свойства има този спален чувал, в който обемът на камерите е по-малък от обема на пълнежа в тях.

Други важни параметри

В зависимост от това какво приключение планирате със спалния си чувал, трябва да изберете правилната форма. Има едно просто правило: големият спален чувал е по-удобен, но не загрява добре, стегнатият спален чувал загрява по-добре.

Одеяло (правоъгълно)

Този спален чувал може да бъде напълно разкопчан по края. Отчасти напомня за топло одеяло. В него има достатъчно място и ще можете да контролирате по-добре температурата през лятото. Ако обаче сутрешният студ Ви изненада, спалния чувал с одеяло може да не Ви е достатъчен. Голямата вътрешност е по-трудно да се затопли.

Мумия

Увити в този спален чувал, може да успеете да напомните спящия си спътник на мумия в саркофаг, но по този начин няма да страдате от изтичане на топлина. Формата му след тялото не позволява толкова много позиции за спане, колкото моделите с одеяло, но изолира топлината перфектно и може да бъде опакован много по-добре за пътуване. Освен това често ще намерите качулка върху него за допълнителна изолация.

Овален

Един вид компромис между дизайна на мумията и одеялото е овалната форма. Това частично възпроизвежда формата на човешкото тяло, но дава повече пространство за движение, като същевременно осигурява добри изолационни свойства.

Независимо дали избирате спален чувал за жени, мъже или деца, проверете посочените от производителя размери. Дължината на спалния чувал трябва да е поне с 15-20 см по-голяма от височината Ви. При избора на ширината също струва да оставите допълнително приблизително 25 см от двете страни. Въпреки че моделите мумия следват формата на човешкото тяло, те не бива да бъдат толкова тесни, че да е трудно да се обърнете в тях. От друга страна, не избирайте прекалено голям, защото по-голям спален чувал по-трудно се затопля.

Някои модели могат да се разширят в двоен спален чувал чрез свързване на ципове. Има и отделни спални чували за двама, обикновено под формата на спален чувал с одеяло.

Теглото на спалния чувал е от съществено значение, когато се качвате на офроуд или многодневно колоездене. Обикновено тежи около 1,5-2 кг. Ако носите спалния чувал с кола, изобщо не е нужно да се притеснявате за това и можете да изберете спалния чувал, който е най-удобен.

За инцидентна употреба препоръчваме спални чували с тегло до 1,5 кг, но за по-чести преходи при туризъм със спален чувал на гърба е по-добре да го носите още по-лек. Най-леките спални чували тежат около 600 грама. За такива модели се заплаща допълнително и можете да ги използвате само при по-висока температура. Най-доброто съотношение тегло-изолация предлагат спалните чували - спално бельо, като съответно се увеличава и покупната им цена.

Къмпинг

Планирате ли почивка в къмпинг край езерото? Когато пътувате с кола или влак, не обръщайте много внимание на теглото на спалния чувал. Спокойно изберете по-големи, двукилограмови модели.

Туризъм

Обичате да обикаляте из планините, да откривате красотата на отдалечени кътчета и не се интересувате от скъпо функционално оборудване? Просто си вземете лек трисезонен спален чувал, който тежи между 1 и 1,8 кг. Изберете компактната версия на мумия.

Пътуване по света

Не знаете точно какво да очаквате, но ще бъдете някъде между морето и планината? В този случай намирането на подходящ спален чувал може да бъде предизвикателство. Непременно изберете от трисезонни спални чували. Фокусирайте се върху добрите функционални свойства (YKK ципове, дишащи материи) и за най-малко водоустойчивия външен материал. Изберете тегло най-много до 2 кг и не се страхувайте да инвестирате в по-скъп модел. В крайна сметка ще Ви бъде верен спътник далеч от дома.

Велосипедни обиколки

Освен ако не искате екстремни условия, предполагаме, че ще излезете през топлите месеци. В този случай изберете летен спален чувал. Тези модели са най-леките, не надвишаващи 1 кг. Особено ще оцените това при дълги преходи, когато е от значение всеки допълнителен грам.

Експедиции При планински преходи и навсякъде, където преобладават по-екстремни и променливи метеорологични условия, не можете без качествен и функционален спален чувал. Такива модели, разбира се, са по-скъпи, но дори при температури под нулата те няма да Ви разочароват. Препоръчваме пухкави спални чували със защита от влага.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Как да се обличате за спане в спален чувал?

Имате нужда от по-малко дрехи през лятото, но през зимата излиза на преден план многослойното обличане. При по-ниски температури, главно през нощта може да осъзнаете неподходящият избор на дрехите. Преди всичко е важно да имате сухи дрехи. Два слоя може да са оптимални. Например, качествено термо бельо и горен слой вълнено облекло.

През зимния студ вероятно ще обличате повече слоя дрехи, но внимавайте за количеството. Ако притиснете твърде много изолационния слой на спалния чувал, той може да се влоши. Студът засяга предимно стъпалата, така че изберете свободни, дебели чорапи.

Бъдете внимателни

Как да поддържате и почиствате спалния чувал?

След всяка употреба оставете спалния чувал да изсъхне и го проветрете с разкопчан цип. Това предотвратява образуването на мухъл и увреждането на тъканта. Отстранете дребните замърсявания с влажна кърпа. Не използвайте гореща сапунена вода, тъй като честото пране не е добро за никой спален чувал.

За дългосрочно съхранение е препоръчително да оставите спалния чувал разгънат, а не увит. Това удължава живота на влакната. Ако прането е неизбежно, използвайте перилни препарати, специално предназначени за спални чували, тъй като обикновените са твърде агресивни. Същевременно перете на възможно най-ниска температура и сушете спалния чувал само в хоризонтално положение, защитено от пряка слънчева светлина и нагряване. Разклатете няколко пъти спалния чувал по време на сушене, в противен случай перушинките могат да се слепят.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме спалните чували, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства с функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалният за Вас спален чувал, така че остава само да изберете магазина, от който искате да закупите продукта.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

 • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

 • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния

 • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

 • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

 • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой спален чувал е най-подходящият за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било полезно. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания продукт!