Как да си купите телевизор?

Купуването на нов телевизор обикновено е голям разход, така че е добре да го обмислите внимателно, защото става въпрос за устройство, което ще използвате почти всеки ден в продължение на години.Телевизионната технология претърпя огромно развитие и трансформация през изминалите години, и ако сте на път да си вземете нов телевизор, най-новите устройства с многото им функции и възможности могат да бъдат направо изумяващи.Телевизорите се промениха много не само по отношение на качеството на картината (с изключение на най-малките, най-евтините модели, повечето телевизори вече имат резолюция от поне 4K), но се появиха и чисто нови технологии като HDR, OLED и QLED. В добавка, основните параметри също остават важни в съвременните телевизори, като размерът на екрана, разположение на телевизора, брой входове, както и поддръжка за онлайн стрийминг платформи като Netflix, Amazon Prime или Apple TV.

Купуването на нов телевизор обикновено е голям разход, така че е добре да го обмислите внимателно, защото става въпрос за устройство, което ще използвате почти всеки ден в продължение на години.Телевизионната технология претърпя огромно развитие и трансформация през изминалите години, и ако сте на път да си вземете нов телевизор, най-новите устройства с многото им функции и възможности могат да бъдат направо изумяващи.Телевизорите се промениха много не само по отношение на качеството на картината (с изключение на най-малките, най-евтините модели, повечето телевизори вече имат резолюция от поне 4K), но се появиха и чисто нови технологии като HDR, OLED и QLED. В добавка, основните параметри също остават важни в съвременните телевизори, като размерът на екрана, разположение на телевизора, брой входове, както и поддръжка за онлайн стрийминг платформи като Netflix, Amazon Prime или Apple TV.

Време за четене 12 мин.
Диа, редактор, Pazaruvaj.com

На първо място, трябва да разгледате следните въпроси, които също са обяснени подробно в това ръководство за пазаруване:

  • За какво да внимавате, за да вземете най-доброто за Вас решение?

  • Колко струва един телевизор и какви функции има избраният модел?

  • Какво трябва да имате предвид, когато определяте цената, вида на екрана и размера?

  • Кои са най-новите иновации, за които непременно трябва да чуете?

  • Какви превантивни функции и здравословни отражения може да има един телевизор?

Прочетете нашето задълбочено ръководство за пазаруване, което дава съвети и Ви превежда през всяка стъпка, за да изберете телевизора, който най-добре отговаря на Вашите нужди!

Организирайте идеите си

За да можете да кажете какъв тип телевизор искате да купите, първо измислете и съберете аспектите, които искате да видите във Вашето ново устройство. Помислете кои параметри са Ви допадали и какво Ви е харесало по-малко в продукта, който сте използвали преди. Вижте какво използват Вашите приятели и роднини във Вашата среда или разгледайте ТОП продуктите на нашия сайт. Можете да прочетете за някои модели, за да разберете кои са най-търсените продукти.

За да разберете лесно кои функции и характеристики какво означават, ние ще Ви помогнем като Ви обясним всичко и ще се опитаме да улесним избора за Вас. Първо направете списък с най - необходимите функции, които Вашият телевизор непременно трябва да притежава. Можете да направите това лесно, като посетите страницата с категория LED, LCD и OLED телевизори и изберете най-важните параметри от филтрите вляво.

Най-важните аспекти

Цената до известна степен нараства заедно с диагонала на дисплея, както и зависи от вида му. Това означава, че по-евтините телевизори обикновено имат по-малък диагонал на екрана.

Най-евтините телевизори под 300 лв обикновено имат диаметър на екрана 47-82 см. Обикновено устройствата с по-ниска разделителна способност попадат в тази категория от HD готовност и Full HD. Като цяло, качеството на сглобяване на телевизора и качеството на използваните материали са по-малко подчертани от производителите в този сегмент, тъй като целта е тези устройства да станат възможно най-достъпни. Този ценови диапазон включва предимно по-второстепенни производители и марки като Crown, Fuego, Hitachi, Hyundai или Arielli.

Ценовият клас между 300-800 лв включва телевизори от ниска средна категория, което означава, че дори и престижните и популярни марки предлагат устройства от базово ниво с диаметър до 147 см. Това е една от най-популярните ценови категории, тъй като все още е достъпна за хора със средни приходи, но повечето устройства вече са Smart TV, разполагащи с интелигентни функции.

По отношение на тип на екрана тук влизат LED телевизори, а OLED и QLED телевизорите са в горния ценови диапазон. За премиум сегмента безспорно е очевидно, че производителите влагат по-голямо внимание на сглобката и използваните материали, но за средната, както и за началната категория са характерни по-евтиното оформление, срещу които можете да получите устройство с доста добри параметри на добра цена, но в повечето случаи производителят компенсира това с качеството на изработката и вложените компоненти. Устройствата на Samsung, Philips и LG са водещи в списъците с популярност в тази категория, тъй като вече са сред най-големите производители на телевизори и отговарят на нуждите на обикновения потребител от интелигентни функции.

Ценовият обхват от 800-2400 лв предлага телевизори качество от среден и по-изискан ценови клас. Тук вече се предлагат телевизори с OLED и QLED екрани, а използваните материали предполагат първокласна изработка, което означава, че се срещат телевизори с метални корпуси, такива от полиран алуминий и т.н.. Ще намерите по-добри, по-мощни високоговорители в устройствата и тук производителите също така поставят още по-голям акцент върху качеството на изображението. В този ценови диапазон вече можете да намерите висококачествени телевизори с по-малък размер на екрана или дори огромни телевизори от среден клас с размер на екрана 190 см (75 инча).

В премиум ценовата категория от над 2400 лв вече не е необходимо да се правят компромиси по отношение на параметрите на телевизорите. Тук дори устройството с най-малък диаметър на изображението е 120 см, като повечето от тези устройства имат екран с OLED или QLED технология. Горната граница достига селекция многохилядни високотехнологични телевизори. Тук телевизорите с най-голям размер на екрана могат да бъдат 215 см или дори още по-големи.

Тези устройства се характеризират с използването на луксозна изработка и най-доброто качество във всички отношения. В този сегмент вече откривате устройства с 8K резолюция, която в момента е най-високата по отношение на разделителната способност на телевизионния екран, и за момента означава технологичния връх при телевизорите. Обикновено тази категория също е доминирана от топ изделията с най-големи екрани и екстра качество на най-популярните марки като Sony, Samsung, LG, Philips.

Диагоналът е едно от най-важните физически свойства на телевизорите. Официално диагоналът най-често се посочва в инчове (1 инч = 2,54 см) - можете да намерите този параметър в продуктовите листовете на устройствата. В Европа обаче най-често се използват cm за определяне на диагонала. На нашия сайт можете да филтрирате продуктовата гама използвайки кой да е от двата варианта.

Резолюцията на екрана се отнася до броя на пикселите, които оформят картината на телевизора, и те зависят от хардуерните дадености на телевизора. Един пиксел или отделен елемент на картината представлява малка точка на екрана. Телевизорите с плосък екран предлагат няколко вида резолюции. По-старите видове и много 32-инчови модели, продавани днес, имат около един милион пиксела (720p). Най-новите и малко по-големи телевизори (обикновено до 49 инча) имат малко над 2 милиона пиксела (1080p). Последно, по-новите и по-големи модели имат 8 милиона (за 4K Ultra HD) – това обикновено са 50 инча или по-големи модели, въпреки че срещаме и някои с по-малък размер. Най-новите, най-големи и най-скъпи телевизори имат повече от 33 милиона пиксела (8K).

Разделителната способност е една от най-често срещаните спецификации, прилагана при продажба на телевизори, отчасти защото '4K' и '8K' са наистина последна технология и звучат впечатляващо. Разделителната способност обаче не е най-важният компонент за качеството на изображението. Ако един телевизор има по-висока разделителна способност от друг, не винаги означава, че този с по-ниска разделителна способност не си струва покупката. Телевизор с по-добра работа при висок динамичен обхват (HDR), по-добро съотношение на контраст или по-добри цветове ще има по-добра обща картина от многопикселово устройство.

Картина

HDR (висок динамичен диапазон) е една от най-важните функции на телевизора днес. Моделите, които го поддържат, имат предимството да дават по-ярки акценти и по-широк набор от цветови нюанси, осигурявайки като цяло по-добра, по-ясна, по-отчетлива картина.

LCD телевизор (течнокристален дисплей) е устройство, което използва дисплеи с течни кристали за изображението.

LED телевизорът е вид LCD телевизор, който използва светодиоди (LED) за подсветката вместо тръби със студени катодни лъчи (CCFL), използвани в стандартните LCD телевизори. LED телевизорите официално се наричат LCD телевизори с LED подсветка.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) означава „органичен диод, излъчващ светлина“. OLED телевизорът е коренно различен от LCD, който е основният тип екран за телевизия днес. OLED е 'емисионен' дисплей, което означава, че пикселите излъчват собствена светлина.

OLED е панелна технология, която използва самоосветени елементи – така отпада нуждата от подсветка. Това позволява на OLED телевизорите да бъдат невероятно тънки, като същевременно предлагат завладяващо черно, силен контраст и отлични ъгли на гледане. LG, Sony, Panasonic и Philips са големите марки, които предлагат OLED телевизори.

QLED телевизорът всъщност е LCD телевизор с квантови пиксели, разработен от Samsung, но оттогава технологията се прилага и от няколко други марки. QLED означава „LED TV с квантови точки“. QLED, подобно на LCD, е 'полупрозрачен' в сегашната си форма и разчита на LED подсветка.

QLED освен това е отговорът на Samsung на OLED технологията. QLED телевизорът е LCD телевизор, но има покритие от квантови пиксели върху подсветката. Предимството му е, че получава брилянтни живи цветове – особено важно за черното, с ярки, резки и детайлни изображения. QLED моделите на Samsung се подобряват през годините, предлагайки добра алтернатива на OLED телевизорите.

Други важни параметри

Следните разстояния могат да бъдат добро упътване, когато трябва да определите разстоянието, от което да гледате телевизора с даден диаметър на екрана. Това е важно съображение също защото Ви позволява да изберете устройство, което е идеално за размера на стаята, където ще го монтирате.

ТАБЛИЦА:

65 инч (165.1см)

минимум 2,5 м (Full HD) или 2,1 м (4K)

50-55 инч (127-140 см)

минимум 2,2 м (Full HD) или 1,7 м (4K)

46 инч (116 см)

поне 1,9 м (Full HD) или 1,5 м (4K)

40-42 инч (101-106 см)

поне 1,7 м (Full HD) или 1,3 м (4K)

32 инч (81 см)

поне 1,3 м (Full HD)

Не забравяйте, че типът на екрана, който искате - LCD, QLED или OLED – може да повлияе на опциите за размера на телевизора, така че имайте предвид също и това.

Например, ако търсите OLED телевизор, трябва да знаете, че следва да обмислите размер от поне 48 инча, докато повечето опции са с размери между 55 и 65 инча. Конкурентите от алтернативата QLED дават малко по-гъвкав избор, те вече вече се предлагат и в 43-инчов размер.

Възможностите за свързване на устройствата се промениха много през последните години, тъй като с промяната на международните стандарти индустрията трябва да бъде в крак и в това отношение. Повечето устройства днес имат повече от един HDMI вход, но този брой може да бъде до 4 HDMI входа - достатъчни за Blu-ray плеър, декодер, игрова конзола и медиен стриймър или външна Soundbar колона.

4K телевизорите имат поне един HDMI порт, който може да обработва естествено 4K и 2.0 HDR съдържание.

Планирате ли да подобрите звука на Вашия телевизор със Soundbar колона или подобно устройство? В този случай трябва да свържете HDMI кабела към входа HDMI ARC (Audio Return Channel) на телевизора - това ще изведе аудио сигнала директно от телевизора към колоната. Като алтернатива, проверете дали телевизорът има оптичен цифров или аналогов изход за свързване.

По отношение на USB портове, най-често срещаните са телевизорите с 1-3 порта.

Докато някои телевизори имат всевъзможни опции за входен сигнал, повечето, дори по-евтините, вече не включват остарели конектори за свързване, като SCART тип.

Новости, за които непременно трябва да знаете

Благодарение на постоянно наличната интернет връзка и стартирането на приложения, повечето телевизори днес могат да се считат смарт телевизори, макар и не всички. Интелигентните телевизори, подобно на смартфоните и интелигентни домашни уреди, предлагат интернет връзка и поддръжка на много приложения. Той отваря цял нов свят на забавление, от видео стрийминг до игри, до социални медии, до управление на къща, пълна със свързани устройства. Все повече модели съдържат опции за гласово разпознаване като Amazon Alexa и Google Assistant, както и са способни за превключване на канали и търсене на програми. Смарт телевизорите също получават все по-интегрирани функции за интелигентен дом. Много телевизори са съвместими с други свързани устройства в къщата, включително интелигентни светлини, интелигентни брави и други сензори и оборудване.

Свързващите се към мрежата/интернета така наречени „интелигентни телевизори“, модели на производителите, също както различните смартфони и таблети имат достъп до множество интернет услуги, игри и съдържание чрез приложения. На такива устройства можете също да използвате интернет браузър за четене на уеб страници, комуникация чрез социални мрежи и достъп до платформи за споделяне на видео, снимки, интернет новини и информация. Много производители на телевизори използват операционната система Android TV. Samsung, LG и Panasonic използват разработените от тях платформи за смарт телевизори Tizen, webOS и My Home Screen, въпреки че Panasonic вече предлага телевизори с платформата Android TV. Разбира се, можете да намерите и други интелигентни платформи на телевизори, но споменатите тук са сред най-прилаганите. Смарт телевизорите могат да споделят съдържание на Вашия смартфон, таблет и компютър чрез безжична връзка, и могат да бъдат контролирани с приложения за iOS и Android.

Можете да изберете телевизор, който предлага 3D телевизионно изживяване. 3D телевизорите Ви позволяват да гледате съраунд филми и предавания. Поради недостатъчното 3D съдържание правим разлика между 3D-Ready и 3D телевизори. 3D-Ready също е с 3D съвместимост, но за този тип трябва да бъдат закупени отделен предавател и специални очила.

Също така е важно да споменем потребителите, които използват игрова конзола, свързана към техния телевизор - те могат да изберат примерно Gaming TV, който предлага отделен режим на игра. В този случай необходимите настройки ще бъдат автоматично активирани, примерно оптимален режим на екрана и звука или по-добро качество на картината, също подходящ цвят и контраст, които могат значително да повлияят на игровото изживяване. Разбира се, големият екран също Ви помага да се насладите на игрите си, особено в мултиплейър режим. Много модели също разпознават свързаната конзола, което прави стартирането бързо и лесно.

Бъдете внимателни

Когато поставяте уреда в дома си, уверете се, че е добре вентилиран. Не го поставяйте на място, където може да бъде изложено на повече топлина или слънчева светлина за продължителни периоди от време.

Уверете се, че кабелите са прокарани правилно и сигурно, така че да не се повредят, и че устройството е инсталирано на стабилно място. Ако е поставено върху стенна стойка, също обърнете внимание на стабилността и правилния монтаж.

Ако финансовите Ви възможности позволяват, изберете един от телевизорите с възможно най-добрия дисплей, който отговаря или надвишава стандартите за синя светлина и качество на картината. Освен това, разбира се, имайте предвид препоръчителното разстояние, докато гледате телевизия.

Изберете и купете най-добрия продукт за Вас

Може би не с помощта на всички достъпни филтри, но посредством най-важните успяхме да сортираме телевизорите, които можете да вземете под внимание, и сега трябва само да изберете най-симпатичния от няколко. След това трябва да прегледате продуктите според снимките и да прочетете отзивите на клиентите. Броят на звездите е чудесно отражение на отзивите на потребителите, след като са получили стоката и са започнали да я използват. Непременно вземете предвид тези коментари, тъй като те могат да съдържат ценна информация при избора на крайния продукт.

Ако все още харесвате повече от един продукт, тогава в допълнение към описанието на продукта можете да сравните продуктите според техните свойства чрез функцията за сравнение.

Почти сме готови:)

Надяваме се, че сте успели да намерите идеалния за Вас телевизор, така че остава само да изберете магазина, от който искате да го закупите.

Това също зависи само от Вашите предпочитания, но и сега не сте сами, защото ще Ви помогнем с няколко съвета, за да улесним Вашето решение:

  • Можете да изберете такъв магазин, който познавате и на който имате доверие

  • От гледна точка на цената можете да изберете дори и най-евтиния

  • Можете да проверите разходите за доставка и наличността на продукта

  • Можете също да прочетете отзиви за магазините, където броят на звездите също ще Ви помогне

  • Потърсете етикета Коректен магазин при нашите партньори

Изберете най-доброто предложение за Вас!

Вярваме, че Вашето решение сега вече със сигурност е достатъчно обосновано и нямате повече съмнения кой телевизор е най-подходящ за Вас. Надяваме се, че нашето ръководство за пазаруване Ви е било от полза. Накрая остава да кликнете на бутона към магазина >> и да си купите избрания телевизор!